Sziget - Gerendai: fokozott ellenőrzés lesz a beléptetésnél

2016.04.20. | Kategóriák: Rendezvényhírek, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Idén az új kihívások miatt fokozottabb biztonsági ellenőrzés lesz a Sziget fesztiválra történő belépéskor. Az eljárás hasonló lesz, mint a reptéri becsekkoláskor és nem fog szükségszerűen tovább tartani, mint eddig - mondta Gerendai Károly főszervező kedden sajtótájékoztatón.

A jegybeváltáskor személyi azonosítást fognak végezni, a karszalag sorszámát összekötik a felhasználó személyével. A bejáratnál felállított kamerás beléptető rendszer segítségével az illetékesek felismerik, ha nem a jogos felhasználó kíván belépni. Ezzel párhuzamosan megnövelik a beléptetőhelyek kapacitását - közölte Gerendai Károly.

Hozzátette: a Sziget eddig is a legbiztonságosabb fesztiválok közé tartozott. Mint az újságíróknak szánt sajtóanyag fogalmaz, a fejlesztéseket úgy végzik el, hogy a biztonságérzetet növeljék, miközben a szórakozni vágyókban ne keltsenek félelmet. A szigetlakókat őrző szolgálatok nagyobb állománnyal lesznek jelen, a fokozottabb jelenlét inkább csak a bejáratnál és környékénél lesz érzékelhető.

Idén augusztus 10-től 17-ig rendezik meg a Sziget fesztivált, az idei nagyszínpados sztárfellépők között lesz Rihanna, a Muse, Manu Chao, David Guetta, a Sigur Rós, Noel Gallagher, a Skunk Anansie, Jake Bugg, a Last Shadow Puppets vagy a Kaiser Cheifs.

Gerendai Károly kitért arra, hogy a Szigetre elővételben 70 százalékkal több bérletet/jegy fogyott már, mint tavaly ilyenkor. Az ötnapos (a mínusz egyedik és nulladik nap nélküli) bérletek már három hétel ezelőtt elfogytak és eladták a hétnapos bérletek háromnegyedét is. "A Sziget kezdetére valószínűleg valamennyi bérlet el fog fogyni" - jegyezte meg.

A főszervező azt mondta: a fókuszban változatlanul a saját arculat, a látványvilág erősítése áll, a fejlesztések, a szolgáltatások színvonalának emelése is ezt célozza. Mintegy száz új látványosság, szobrok, installációk, világítás színesíti a Szigetet; cél a környezettudatosság növelése.

A menekültkérdés lesz az egyik kiemelt témája a Szigetnek, ehhez sok program fog kapcsolódni. "Ezek között lesz a Színházi- és Táncsátorban a berlini Maxim Gorki Theater előadása vagy a Múzeumi Negyedben a párizsi Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum utazó kiállítása. Lesznek filmvetítések kerekasztal-beszélgetések, eljön Antonio Gutierrez, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának volt vezetője" - sorolta a témában tartandó rendezvényeket Kardos József programigazgató.

Az A38 színpadon fog játszani például MO, Naughty Boy, a Movits!, Kovacs, Róisín Murphy, a Block Party, a CHVRCHES és a Bullet for My Valentine, a Világzenein Buika, Goran Bregovic, a Värttinä, a Leningrad, Rachid Taha, a Les Hurlements d'Leo, a Mau Mau, a Petőfi Rádió színpadán pedig a teljes hazai élvonal, köztük a Kiscsillag, a Péterfy Bori & Love Band vagy a hiperkarma.

A feltörekvő és hazájukban már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarokat bemutató Európa Színpad az olasz kemping mellől a Sziget közepére költözik, több lesz a fellépő, tovább tart a program, mint tavaly; a fellépők között lesz a milánói I Ministri vagy a francia Deluxe.

A Színházi- és Táncsátorban fog fellépni a rotterdami Maastheater társulata, ott lesz a japán koreográfus, Hiroaki Umeda, a National Dance Company of Wales, az argentin Cortez-Fontán. A Nagy Utcaszínházat idén a francia Transe Express nyújtja, a Cirque du Sziget helyszínen mutatja be újcirkuszi produkcióját a német Soap, az ausztrál Circa, a francia Marcel et ses droles de femmes, a kanadai Les Dudes.

"A Klasszikus, Opera és Jazz Színpad sztárja lesz Gabriel Prokofjev, a zeneszerző Londonban élő unokája, aki időnként klasszikus zenei dj-ként is fellép. Természetesen idén is lesz ArtZone, Magic Mirror sátor, Civil Sziget, Vándor Vurstli és Hungarikum Falu" - mondta Kardos József programigazgató.

Gerendai Károly kérdésre válaszolva kitért arra: hisz abban, hogy direkten politikai, ideológiai állásfoglalást nem kell tennie, ugyanakkor "a Sziget értékrendje közismerten a nyitottságra, az elfogadásra épül".

"Tavaly 95 országból érkeztek látogatók a Szigetre, továbbra is Hollandiából, Angliából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból jönnek a legtöbben, miközben jelentősen nő a török, az izraeli, az orosz és az ukrán vendégek száma" - hangsúlyozta a főszervező.

Mint elhangzott, az idei Sziget azért tart ismét szerdától szerdáig szemben az elmúlt évek hétfőtől vasárnapig tartó rendezvényeivel, mert egyrészt korábban úgy volt, a Forma-1 magyar futama augusztus a 6-7-i hétvégén lesz, másrészt augusztus közepétől könnyebb előadókat Európában megszerezni, mivel ekkorra befejezik ázsiai, ausztráliai vagy amerikai turnéikat.

 

 

MTI 2016. április 19., kedd 12:42


Cikkajánló
- A filmturizmus megerősítéséről állapodott meg a Korda Stúdió és a Magyar Turisztikai Ügynökség
- NDustrialStudios egy rendezvényhelyszín a gyárépület közepén
- Ötödik évadjára készül a Budapest Park
- Hétvégén indul a tavaszi Nyitott Balaton programsorozat
- Sziget - Gerendai: fokozott ellenőrzés lesz a beléptetésnél

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing