Szerelmi étvágygerjesztők

Valentin-nap közeledtével gyakrabban gondolunk a szerelemre, az is lehet azonban, hogy erről az ünnepről is az ennivaló jut az eszünkbe. Évszázadok óta tartja magát az a vélekedés, hogy egyes ételek növelik a nemi vágyat, javítják a szexuális teljesítményt, vagy segítik a termékenységet. Ha ez igaz, melyek ezek a varázserővel bíró ételek, és hogyan működik a csoda? Ha pedig nem igaz, miért tartja magát ez a mítosz oly erősen?olsósorban – elengedhetetlen a szerető partner.

Azok szerint, akik hisznek benne, egy sor étel javíthatja nemi életünket. A leggyakrabban idézettek között van a csokoládé, az osztriga, a chilipaprika és a curry – bár nem kötelező mindezeket együtt fogyasztani.

Afrodiziákumként (a szó Aphrodite, a szerelem és a szépség istennőjének nevéből ered) szokás említeni még a lencsét, az epret, a vaníliát, a mustárt és a csigát. Tudományos bizonyítékot azonban ugyancsak nehéz találni arra, hogy bármilyen étel elfogyasztása is előnnyel járna, ha a szexuális funkciók javításáról van szó.

Az orvosi tankönyvek említést sem tesznek a témáról, vagy elintézik azzal, hogy mindez csupán a hiedelmek körébe tartozik. Annál többet írnak azonban arról, milyen mellékhatásaik lehetnek (ideértve a halált is) annak, ha valaki azért, hogy teljesítményét az ágyban fokozza, bármit hajlandó összeenni.

Miért olyan tartós ez a mítosz?

Ennek sok oka lehet, többek közt:

A szuggesztív erő

Ha hiszünk benne, hogy valamely étel segíti a szerelmi életünket, megnőhet az önbizalmunk, ami valóban szükséges a teljesítményhez.

Az, hogy nem lehet cáfolni

Azt, amit nehéz bizonyítani, nehéz cáfolni is. Képzeljük csak el, hogyan lehet tudományosan kontrollált kísérletet tervezni, mondjuk az osztriga pozitív hatásáról. Milyen vajon a placebo-osztriga?

Az intuitív megközelítés

Egyszerűnek tűnik az a logika, hogy egy olyan alapvető emberi tevékenység, mint az evés, hatással van egy másikra, a szexuális tevékenységre is.

Az érzékek félremagyarázása

Egyes ételek, különösen a fűszerfélék izzadást, szapora szívverést, bőrpírt okozhatnak. Ezeket bizonyos esetben könnyű összetéveszteni a szexuális izgalom jeleivel.

Az étel látványa

Előfordulhat, hogy magának az ennivalónak a külső megjelenése is felkelti a nemi vágyat. Fallikus alakja miatt tartják ilyennek például a banánt vagy a sárgarépát.

Az étel szerepe korábbi alakjában

Az állatok nemi szerveire egyes kultúrákban szintén afrodiziákumként tekintenek. Ebben annyi lehet az igazság, hogy olyan helyeken, ahol kevés a táplálék, bizonyos ételek az általános egészség javításához járulnak hozzá, ami viszont megnöveli a libidót is. A normálisan táplált ember számára azonban egy bizonyos étel nem valószínű, hogy serkeni a nemi vágyat.

Annyi bizonyos, hogy az emberi szexualitás igen bonyolult valami, érzelmi, neurológiai, érrendszeri események együttese vesz részt benne. Azt is bizton kijelenthetjük, hogy a jó nemi élet a jó mentális és fizikai egészség függvénye. Ennek az ellenkezője is igaz: a fizikailag gyenge állapot vagy akár egy rossz kapcsolat miatt lanyhul a nemi érdeklődés és a tevékenység.

Számos betegség is csökkentheti a szexuális élet iránti vágyat, vagy a nemi életre való képtelenséget, ilyenek a diabetes, a vese-elégtelenség, a pajzsmirigy-megbetegedések, a depresszió, a szorongás, a krónikus fájdalom, sőt, a betegségnek nem számító menopauza is.

És mi a helyzet az alkohollal?

E tekintetben a legmesszebbmenőkig igazat kell adni Shakespeare-nek, aki a Macbeth-ben így ír: "felpiszkálja a vágyat, de cserben hagy a végrehajtásnál." Itt valószínűleg a tömény italokról volt szó, mert a mérsékelt alkoholfogyasztás nem csökkenti a vágyat, sőt. A gátlások oldásával javítja a szociális interakciókat, ám nem ront a teljesítményen.

A kielégítő nemi élethez igen fontos a kellő mennyiségű alvás, a feromonok, a stresszmentesség és az önmagunkról kialakított pozitív kép is. No és nem ut


Cikkajánló
- A talajban rejlik a szatmári szilva titka
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak
- Menyhárt Attila és Fekete Antonio most a spanyol ajkúakat kápráztatja el
- 50 éves a KVIK!
- Az AsiaCenter nyuszija Húsvétkor is kedveskedik!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing