Szeptembertől változások a fűtéstechnikában

2015.03.04. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Európai uniós irányelvek alapján, az energiatakarékosság miatt, augusztus végétől kötelezően fel kell majd tüntetni a gázkazánokon is az energiabesorolást. Az A, B vagy C besorolást tanúsító felirat kötelezően szerepelni fog minden hagyományos üzletben forgalmazott, valamint az interneten hirdetett gázkészülékek mellett. Ennek a rendelkezésnek eredményekÍ ppen a készülékek belsejében lévő keringtető szivattyúk is módosulnak, csak elektronikus fordulatszám szabályozással rendelkező lesz forgalomba hozható – írja a Ventil-Team.hu.

A nagy változást azonban az fogja jelenti, hogy a turbós, de nem kondenzációs, illetve a nyílt égésterű gázkészülékek csak B vagy C energiaosztályba sorolást kaphatnak. Ebből adódóan szeptember 26-a után nem lehet behozni az európai uniós országokba. Ezalól a B besorolású, nyílt égésterű kazánok jelentenek kivételt abban az esetben, ha gyűjtőkéményre szerelik, valamint a nem folyamatos üzemű vízmelegítők, és a 10 kW hőteljesítmény alatti gázkészülékek (pl. gázbojlerek és gázkonvektorok) lesznek engedélyezettek. Az EU-ERP rendelet szerint szeptember 26-tól minimum 86%-os hatásfok kötelező, amely legkevesebb A+-os energiaosztálynak felel meg. Ez a 70 kW alatti hőtermelő berendezésekre vonatkozik.

Egyszerűbben fo galmazva, új építésű ingatlanba már csupán kondenzációs kazánt lehet beépíteni, de pár hónap múlva már egy néhány éves turbós kazán meghibásodása esetén nem lesz lehetőség a készülék cseréjére, csupán a kéményrendszer átalakításával együtt járó kondenzációs gázkészülék felszerelése válik lehetségessé. A rendelkezések értelemszerűen bizakodásra adnak okot, a környezetszennyezés nagymértékű csökkenését szolgálják, az energiahatékonyság javítását, valamint nem elhanyagolható mértékben a gáz- és kéményengedélyezéssel foglalkozó szakhatóságok profitabilitásához is hozzájárulnak stb.

Természetesen nem szabad elfelejtkezni azokról a szörnyű balesetekről sem, amelyeket évről évre a nem megfelelően kivitelezett, illetve nem karbantartott kémények okoznak. Előreláthatóan a balesetek száma jelentősen csökken majd a háztartási szén-monoxid-riasztó berendezések és a füstgáz-e lvezető rendszerek szigorú ellenőrzése és szabályozása következtében.

Érdekes kibúvó viszont, hogy a turbós készülékeknél, a régebbi konstrukciójú balesetvédelmi szempontból is kockázatosabb, nyílt égésterű kéményes készülékek továbbra is forgalomban maradhatnak a technikai nehézségekre, pl. gyűjtőkéményekre hivatkozva.

A fűtéstechnikai szakmában a rendelkezés félelemre ad okot, hiszen a nem megfelelő alkalmazás, a nagyon régi, esetenként „Zs” energiaosztályú, elavult és rossz állapotú készülékek bármi áron történő további üzemeltetését teszi lehetővé. Ez nyilvánvalóan nem szolgálja senkinek sem az érdekeit. Remélhetőleg, a végrehajtással kapcsolatos részletszabályok, a visszajelzések hatására még alakulnak. Bíztató, hogy Angliában – bár mások a jövedelemszintek, mint hazánkban – a rendelkezést már egy éve bevezették, a visszajelzések pedig kifejezetten pozitív ak.

Forrás: Ventil-Team.hu


Cikkajánló
- A rántott csirkemell az elsőszámú frissensült
- Tojásból lesz a csoda!
- A fogyasztók szavaztak: ilyen lett Az Ország Salátája
- Zöldséges sült hal lett a tökéletes családi vacsora
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing