Szeptembertől új uniós rendelet jön a gázkazánokra!

2015.08.26. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

A www.ventil-team.hu felmérése szerint a jelenleg használt gázkazánok állapotával az üzemeletetők 30 százaléka az, aki legalább közepesen elégedett. A többség jelenleg üzemelő gázkazánja javításra vagy karbantartásra szorulna és a fűtési rendszert is korszerűsíteni kéne.
Érdemes időben eszmélni. A szeptemberi-októberi időszakban már szinte lehetetlen gázkészülék szerelőt találni, mert éjjel-nappal dolgoznak, 10-15 címük van egy napra. Aki tehát időben ébred, még normál áron kitisztíttathatja, felújíttathatja, vagy kicserélheti készülékét idegeskedés nélkül.

Közel 500 válaszadó véleménye alapján kiderült, hogy a háztartások csaknem fele 10 évnél idősebb gázkazánt használ és az átlag lakásokban a készülékek felét nézetik át éves rendszerességgel.

A nyilvánvaló biztonsági kockázatokon felül - balesetveszély vagy szén-monoxid mérgezés - kevesen tudják, hogy a karbantartás és tisztít ás elmulasztása jelentősen csökkenti a gázkészülékek hatásfokát. Míg egy új, korszerű elektronikával és szabályozó rendszerrel ellátott gázkazán hatásfoka 85 és 108% között mozog (a 108% nem elírás, a kondenzációs kazánok hatásfoka tényleg ennyi). A leggyakoribb hatásfok csökkentő tényező az elkoszolódás és/vagy vízkövesedés.

A régi készülékek cseréje mellett szól az is, hogy az őrláng kb. annyi gázt fogyaszt el egy nap alatt, amivel egy ember melegvízben le tud zuhanyozni. A régi gázkészülékek karbantartása során néha meghökkentő dolgok derülnek ki. Jellemző, hogy a régi gázkészülékek kevés szolgáltatásából sem működik már minden, az évek során egy csomó "lekopott". Pestiesen szólva "full fapad" üzemmódban ki-be kapcsolással még üzemel, miközben iszonyú gázszámlákat okoz. Jellemző problémák: biztonsági funkciók átkötéssel való kiiktatása (alkatrész spórolás), után ke ringtetés elmaradása, halálán lévő öreg szivattyú vagy régi és primitív termosztát használata.

Egy másik kérdés a melegvíz előállítás volt. Az emberek 44 százaléka gázkazán segítségével állítja elő a használati melegvizet is. Ez azt jelenti, hogy egész évben folyamatosan üzemel a gázkészülék. Kevesen tudják, hogy szén-monoxid mérgezés nyáron is történhet. A gázüzemű készülék vízmelegítés közben is okozhat Co mérgezést. A hagyományos kémények huzata nyári időszakban jóval kisebb mint télen. Ezért egy teljes kád víz átfolyós üzemű gázkészülékkel való feltöltése hordozhat kockázatot éppen úgy, mint télen a fűtési üzemmód.

Pár szó a szén-monoxid érzékelő riasztókról. Nagyon javasolt a használatuk, de csak a megfelelő módon és helyen. A zárt égésterű turbós gázkazánok, a kondenzációs gázkazánok és a parapetes gázkonvektorok égéstere a lakás légterétő l teljesen elzárt. Ezeknél a típusoknál a szén-monoxid érzékelő felszerelése felesleges. Nagyon ajánlott viszont minden hagyományos kéményt használó gázkészülék esetén: átfolyós gáz vízmelegítők, kéményes vagy kémény nélküli tárolós gázbojlerek, kéményes gázkazánok (hagyományos álló gázkazán a pincében), fali kéményes gázkazánok (a népnyelv szerint kéményes cirkó vagy kombi cirkó).

Nem véletlenül szokták a szén-monoxidot a legveszélyesebb mérgező gázként számon tartani, ugyanis gyakorlatilag „láthatatlan gyilkosként” szedi áldozatait. Színtelen és szagtalan, így jelenlétét nem érzékeljük, sok esetben sajnos csak akkor, ha már rosszulléthez vezet. Mindez a veszély egy még tízezer forintba sem kerülő készülékkel kiküszöbölhető. Még az alacsony koncentrációjú szennyezést is jelzik a korszerű riasztók!

Jelenleg a megkérdezettek több mint fele nem tud arról, hogy szeptember 26-án életbe lép hazánkban az az uniós rendelet, amely szerint csak 95% feletti hatásfokú kondenzációs gázkazánok hozhatóak forgalomba. Az ERP által engedélyezett minden gázkazán körülbelül 20-30 %-kal kevesebb gázt használ. A beruházás fogyasztástól függően 2,5 és 8 év között mozogva megtérülhet. A válaszadók 71 százaléka tudta, hogy ha kondenzációs gázkazánt szerel fel a régi készüléke helyére, akkor a kéményrendszert is át kell alakítani. A rendelet értelmében egyébként a gázkészülékekre is energia címkék kerülnek, mint a többi háztartási gépre. A gázkonvektorok alacsony teljesítményük miatt nem tartoznak a rendelet hatálya alá.

Sokan a lakásfelújításhoz vagy a fűtés korszerűsítéshez kénytelenek hitelt is igénybe venni. Amennyiben a szigorító jellegű EU-s rendelkezést ellensúlyozandó kedvezményes hitel lehetőség vagy valóban elérhető EU-s támogatás létezne, akk or a válaszadók 84%-a szívesen igénybe venné azt.

Befejezésül néhány tipp régi gázkészüléknél:

- Ellenőriztesse a megfelelő kéményhuzatot. (Primitív módszer: összegyűrt papír elégetése a kéménylyukban. Ha a huzat szinte kirántja fölfelé az égő papírt akkor nyugodtak lehetünk.)

- Régi gázkészülékét mindenképpen tisztíttassa ki. Gázkészülék szerelő szakember szabályozza be és ellenőrizze biztonsági szempontból is.

- Régi, egyszerű, tekergetős termosztátját cserélje le korszerű, digitális, heti programos termosztátra. (Be is kell állítani okosan, mert csak akkor spórol, de akkor nagyon sokat. Általában a régi helyére átalakítás nélkül felszerelhető.)

- Ha kéményes gázkészüléket üzemeltet, vásároljon szén-monoxid riasztót és a közelében szerelje fel a falra. (Nem kell hozzá vezeték, beépített elemmel működik és közel 10 évig működik.)

- Ha vanna k olyan radiátorok, amelyek nem működnek megfelelően, akkor nézesse át a rendszert fűtésszerelővel. (A rendszer áramlási szempontból való beszabályozása, a tágulási tartály cseréje és a légtelenítés együtt néha csodákra képes és nem kerül sokba.)

 

Forrás: Ventil-Team.hu


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing