Szeptember végétől látogatható a fehérvárcsurgói kastély teljes épületegyüttese

Szeptember végétől látogatható a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély teljes épületegyüttese, miután a két oldalszárny korábban megtörtént felújítása után végeztek a főépület rekonstrukciójával is - közölte az MTI-vel a munkálatokat koordináló Károlyi József Alapítvány képviselője.

Bendi Lajos tájékoztatása szerint a Közép-dunántúli Operatív Program keretében elnyert 462 millió forint európai uniós támogatás tette lehetővé az 1999 óta tartó felújítási munkálatok befejezését.
Az utoljára felújított épületrészben kap helyet a könyvtárterem is. A több ezer kötet rendezése Károlyi Angelica, a kastélyépítő Károlyi György ükunokája, az épületegyüttes újjáépítését végző Károlyi György hitvesének koordinálásával már folyik.
A könyvtárat befogadó, úgynevezett ovális teremben kap helyet a családi bibliotéka értékes kötetei mellett Fejtő Ferenc (1909-2008) történész, író, publicista, valamint Vajay Szabolcs (1921-2010) társadalomtörténész a Károlyi József Alapítványnak ajándékozott könyvtára is.

Az utoljára felújított épületszárnyban rendezik be a családtörténethez kötődő történelmi lakosztályokat, nyitnak több konferencia termet, valamint ott kap helyet a család és a kastély történetét bemutató kiállítás.

Az 1979 óta üresen álló - korábban nevelőotthonnak helyet adó -, pusztuló épületegyüttes megmentésére 1994-ben alapítványt hozott létre a korábban Párizsban élő, de mostanában már az év nagy részét Fehérvárcsurgón töltő Károlyi György. Az alapítvány 1997-ben pályázat útján megszerezte a kastély kezelői jogát, s 1999-ben a kápolna és az északi pavilon renoválásával megkezdte annak felújítását.

Ezt követően a déli pavilont újították fel, helyreállították a szökőkutas díszudvart, s mintegy ötezer négyzetméteren rendbe hozták a kastélyt körbeölelő park egy részét.

Az egyik oldalszárnyban éttermet nyitottak, s vendégszobákat rendeztek be. A kastély tagja a Kulturális Központok Európai Hálózatának, s évente több kiemelkedő kulturális, tudományos rendezvénynek ad otthont, amelyekre a világ számos országából érkeznek vendégek.

 

MTI 2011. augusztus 30., kedd 13:04


Cikkajánló
- Jelentős beruházások lesznek az idén a turizmusban
- Százötvenezren látogatták a gyulai Almásy-kastélyt
- Felújítják a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttest
- Egy igazán „Egyedi” palota egyedi története, mely sötét múltról és büszke jelenről mesél
- Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing