Szeptember 29. - A kávé világnapja

2015.09.24. | Kategóriák: Éttermek, Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A Világ Legszebb Kávéházában minden nap a kávé napja
Fekete, presszó, zaccos-török, kis habbal a tetején, hosszú változatban, hideg tejjel, forró tejjel, tejhabbal, mézzel, cukorral, karamellel, vaníliával, gyümölcsökkel, fagylalttal és most már vajjal is – mindez lehet a kávé. Igazi rituálé.
A kávé az, amitől reggel felébredünk, amiben bízunk, ha tudjuk, hogy nehéz nap vár ránk, amit szívesen fogyasztunk jó társaságban, beszélgetés közben, egy kitűnő ebéd elfogyasztása után, vagy éppen lefekvés előtt.
A kávé, amely átitatja az életünk. A kávé, amely előretört, aztán kiabáltak rá kígyót-békát, végül mégis kiderült, hogy jót tesz nekünk.
A kávé az, amelyet szeptember 29-én ünnepelünk.

A kávé mindenütt ott van az életünkben. Éppen ezért áldoznak neki egy teljes nap figyelmet a világ minden táján. A New York Kávéházban azonban nagy tisztelet övezi a kávét – függetlenül attól, hogy az évnek milyen időszakában, melyik napján térünk be a Világ Legszebb Kávéházába.

Az biztos, hogy ízlésünknek megfelelő kínálatot találunk itt, most már kicsi és New York méretben is, amely természetesen egy kiadósabb változatot rejt magában. Cappuccino, Vaníliás cappuccino, Fahéjas cappuccino, Latte macchiato, Karamellás latte macchiato, Mogyorós latte macchiato, Melange, Amerikai kávé, Jegeskávé vanília fagylalttal, Dupla eszpresszó kávé vagy Eszpresszó közül választhatunk. Természetesen mind New York minőségben.

Almás pite menü a New York Caféban. HOL Magazin 2015.

Azt nem tudni biztosan, hogy honnan és mikor indult el a kávé előtt tisztelgő kezdeményezés, annyi bizonyos, hogy 1983-ban Japánban már ünnepelték. Innen terjedhetett át az Egyesült Államokba, ahol 2005-ben még Nemzeti Kávénapnak nevezték, 2009. október 3-án azonban a Southern Food and Beverage Museum New Orleans-ben meghirdette a kávé világnapját. Ma már a világ sok országában ünneplik, de ahol nem ünneplik, ott is sokan fogyasztják rendszeresen a koffeint tartalmazó, kesernyés ízű italt.

A kávézás szokása Európában a 17. században terjedt el, az első európai kávéház, a La Bottega del Caffé 1624-ben nyílt meg Velencében. Az olasz kávé kultúrtörténetéhez amúgy egy kicsit a magyarok is hozzájárultak: a magyar származású Francesco Illy vagyis Illy Ferenc fejlesztette ki a kávé vákuumos csomagolását, valamint a presszókávé-automata elődjét.

2 fős New York menü. HOL Magazin 2015.

Bár a kávé (Coffea) növénynemzetség sok fajt számlál, csak két faj terméséből készítenek kávét: az arab kávéból (Coffea arabica) és a robuszta kávéból (Coffea canephora). A kávéitalok ezernyi változata a termőhely adottságai, a kávébab minősége, a pörkölési módok, az elkészítési receptek, főzési módok és adalékok számtalan kombinációjából születik meg.

 

New York Kávéház

1073 Budapest,

Erzsébet krt. 9-11.

www.newyorkcafe.hu

 


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing