Szekszárdi – kulcs a szívedhez

 A nemzetközi bortrendek alakulásának köszönhetően az utóbbi években itthon is egyre keresettebbek a könnyen fogyasztható, gyümölcsös ízekkel hódító borok. Ennek a borfogyasztói szemléletnek pedig jelentős szerepe van a szekszárdi borok növekvő népszerűségében. Mindennek jogosságát egy, a borvidék kínálatát felvonultató borbemutató keretei között bizonyítják a szekszárdi borászok május 23-án Budapesten.

Az immár nyolcéves hagyománnyal bíró, tavasz végi fővárosi borkóstolónak a szekszárdi borászok 2014-ben új nevet adtak: Szekszárdi – kulcs a szívedhez. Az elnevezés arra utal, hogy a borvidék boraiban rejlő szerethetőség nem új keletű, a modern bortörténelemhez kapcsolódó érdem, hiszen Hamvas Béla már 1945-ben így írt a szekszárdi borokról A bor filozófiája című könyvében: „A Szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében…”

Mindennek megvalósulásához a borvidék klimatikus és földrajzi adottságai mellett a borászok szemléletmódjára is szükség van. A helyi pincészetek az érvényesülés lehetőségét abban látják, hogy szívesen és büszkén készítenek a szőlőből származó gyümölcsös illatokat és ízeket középpontba állító borokat. Nem véletlen, hogy a borvidék egyediségét a kadarkán, a kékfrankoson és a szekszárdi bikavéren keresztül látják megmutathatónak. E három bortípus jellemzője, hogy bár magas minőségű tételei megfelelő körülmények között tárolva sokáig érlelhetőek, többségük már fiatal korában jól fogyasztható.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a szekszárdi borok kapcsán így nyilatkozik: „Szoktuk mondani, hogy az angyalok az Úr dicsőségére Bachot játszanak, de a saját örömükre biztosan Mozartot. Valahogy így vagyunk a szekszárdi borokkal is. Lehet, hogy más borvidék vörös szépségeire több pontot adunk, de legelőször általában a szekszárdi palackok ürülnek ki. S akad-e valaki, aki Mozart zsenialitását megkérdőjelezhetné? Ez vonatkozik a fiatalos kadarkákra és kékfrankosokra éppúgy, mint számos komolyabbnak mondott, de feltétlenül hosszabb kort dicsőségben megélt tételekre is. Ma már lehet beszélni az Iván-völgy, a Baranya-völgy, a Porkoláb-völgy, a Szeleshát vagy a Görögszó karakteréről. Tanuljuk a szekszárdi dűlőket, és bízunk benne, hogy a termelők legalább olyan komolyan veszik ezt a játékot, mint a fogyasztók.”

Mindezekről a gyakorlatban is tapasztalatokat szerezhetnek azok a borkedvelők, akik május 23-án ellátogatnak a Corinthia Hotel Budapestben megrendezett borvidéki borbemutatóra. A Szekszárdi – kulcs a szívedhez elnevezésű esemény keretein belül 17:00-21:00 között lehet megkóstolni húsz helyi pince és egy pálinkaház három-három tételét. A jegyvásárlással és a rendezvénnyel kapcsolatban további információkat talál a www.kulcsaszivedhez.hu oldalon.

 

Programajánlat:

Szekszárdi – kulcs a szívedhez

2014. május 23. – Budapest, Corinthia Hotel

 

Bár annak hagyománya, hogy a szekszárdi borászok május végén Budapesten bemutatják boraikat, már régre nyúlik vissza, idén úgy döntöttek, hogy Hamvas Béla gondolatainak jegyében új nevet adnak rendezvényüknek: Szekszárdi – kulcs a szívedhez. A kóstolóra a pincészetek aktuális kínálatukból három olyan tételt választottak ki, amelyek a legjobban képviselik azt, amit a Szekszárdi borvidékről gondolnak.

 

Időpont: 2014. május 23. 17:00-21:00

Helyszín: Budapest, Corinthia Hotel Budapest (Erzsébet körút 43-49.), Átrium II. terem

 

Kiállító pincészetek:

Bodri Pincészet

Dúzsi Tamás Pincéje

Eszterbauer Borászat

Fekete Borpince

Ferger Módos Borászat

Fritz Pincészet

Heimann Családi Birtok

Mészáros Borház

Németh János Pincészet

Remete Bor

Schieber Pincészet

Sebestyén Pince

Szeleshát Szőlőbirtok

Szent Gaál Pincészet

Takler Pince

Tüske Pince

Tűzkő Birtok

Twickel Szőlőbirtok

Vesztergombi Pince

Vida Családi Borbirtok

 

Kiállító pálinkaház:

Brill Pálinkaház

 

Belépő elővételben: 5 500 Ft

Belépő a helyszínen: 6 000 Ft

A belépő magában foglalja a kiállított borok kóstolását, valamint egy, a Szekszárdi Borászok Céhének emblémájával ellátott kóstolópoharat.

 

További információk: http://kulcsaszivedhez.hu/

 

Jegyvásárlás:

Jegyek korlátozott számban, elővételben kaphatók, melyet az első 200 jelentkező vásárolhat meg 2014. május 21-ig.

Átutalás: Szekszárd Borvidék Kft. – 10300002-46412582-49020054

Kérjük, hogy az átutalással egy üzenetben a szekszardborvidek@tolna.net e-mail címre küldje el az utaló számlához tartozó nevet és címet. Fontos, hogy az átutalási és számlázási adatok egyezzenek, mivel számlát csak az utaló nevére tudunk kiállítani.

Személyesen:

Dúzsi Tamás Borboltja, 1051 Budapest, V. ker. Sas u. 5.

Szekszárd Borvidék Kft., 7100 Szekszárd, Táncsics u. 3.

További információk kapcsán érdeklődni lehet a szekszardborvidek@tolna.net e-mail címen, valamint a +36-74-673-709 és a +36-30-2355-160 telefonszámokon vagy a www.szekszardibor.com honlapon.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing