Száz méter hosszú töltött libanyak

Száz méter hosszú töltött libanyak lesz a kiskunfélegyházi 16. Libafesztivál különlegessége – közölte Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere a fesztivált beharangozó keddi sajtótájékoztatón.
A pénteken kezdődő kétnapos esemény a város második legnagyobb rendezvénye, amely ma már a gasztronómia mellett kiemelkedő kulturális kínálattal várja a vendégeket – hangsúlyozta a polgármester.

Bojtor Tibor, az Amatőr Királyi Szakácsok Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy az ezer darab libanyakból összeállított különlegességet szombat hajnalban kezdik sütni, és kora délutánra készül el. A száz méter hosszú töltött libanyakat, amelynek elkészítéséhez 120-130 kilogramm tölteléket használnak fel, a közönség meg is kóstolhatja – tette hozzá.

Bojtor Tibor felidézte, hogy a kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakácsok Közhasznú Egyesülethez több gasztronómiai Guinness-rekordkísérlet is fűződik. Főztek 12700 adag gulyást egy időben, készítettek egyszerre 10374 töltött káposztát, valamint másfél méter átmérőjű rakott palacsintát 348 kilogramm alapanyagból. Elmondása szerint az utóbbit már be is jegyezték, és azt tervezik, hogy a száz méter hosszú töltött libanyakat is hivatalos rekorddá nyilváníttatják.

Horváth Sándor, a libafesztivált szponzoráló Integrál Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: Kiskunfélegyháza környékén családok százai foglalkoznak hízott liba tenyésztésével, munkájuk előtt tisztelegnek a tízmilliós költségvetésű rendezvénnyel.

Mint rámutatott, a libafesztiválhoz kapcsolódva pénteken szakmai konferenciát is szerveznek.

Fekete Beatrix, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ szakmai egységvezetője kiemelte, hogy a látogatók a fesztiválon megkóstolhatják a híres félegyházi libamájat, a kitelepült vendéglők libából készült ételeit, valamint libazsíros kenyeret és libatepertőt is ehetnek.

Hozzátette, hogy a gasztronómiai élvezetek mellett a két nap alatt kézműves mesterek, vásári komédiások, szabadtéri művészeti műhely, bábszínházak, fakörhinta, fotószínház, libasimogató és koncertek is várják az érdeklődőket. A fellépők között lesz a Kaláka együttes, Szabó Balázs Bandája, Tóth Vera, Palya Bea és Zséda.

A libafesztivál idején rendezik meg az I. Kunsági Néptáncegyüttesek Találkozóját, amelyen nyolc település képviselteti magát.

 

MTI 2014. szeptember 2., kedd 17:27
Fotó: programturizmus.hu 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing