Száraz a bőre?

2016.02.24. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Ha viszket, száraz és húzódik a bőrünk, vizsgáljuk meg, nem tudnánk-e változtatni valamit mindennapi szokásainkon, mielőtt felkeresnénk a bőrgyógyászt.

Ha minden zuhanyozás után testápolót használ, a hálószobájában párásító van, egészségesen étkezik, és mégis száraz a bőre, ellenőrizze, nem valamelyik alább felsorolt szokás lehet-e a vétkes.

Hosszú, meleg vizes zuhanyozás

A meleg víz megfosztja a bőrt a védőrétegként szolgáló természetes zsíroktól, a koleszterintől, zsírsavaktól és ceramidoktól, így a bőr víztartalma elpárolog, viszket, kiszárad. Ne zuhanyozzunk tovább 10-15 percnél, és azt is inkább langyos vízzel tegyük, ne meleggel. Ugyanez érvényes a kádfürdőre is.

Dezodoráló, illatosított szappanok, tusfürdők

Ezek épp úgy, mint a meleg víz, szárítják a bőrt, sőt, használatukkal a bőrbe kerülhetnek irritáló anyagok, mint például a nátrium-laurilszulfát, mely a tusfürdők egyik lényeges alkotórésze. Árthatnak az alkohol- és vízalapú lemosók is, ezért inkább olajalapú, illatanyag nélkül készült szappant, tusfürdőt használjunk.

Túl erős ledörzsölés

Ha fürdés után túl erősen vagy túl sokáig dörzsöljük a bőrünket, ugyanazt a hatást érjük el, mint a meleg vizes hosszú ideig tartó fürdővel, sérül a bőr védőrétege. Csak finoman itassuk fel a vizet a bőrünkről, és azonnal kenjük be hidratálóval.

Túl erős bőrradír használata

A bőrradírok, hámlasztó maszkok hasznosak, mert a felső réteg eltávolításával könnyebben a bőrbe juthatnak a hidratáló anyagok, ugyanakkor ne vigyük túlzásba a hámlasztást, különösen arcunkon, mely a hideg időjárásnak van kitéve.Télen használjunk inkább hidratáló maszkot.

Az elfelejtett fényvédő krém

Semmi sem árt annyira a bőrnek, mint a leégés. Ne felejtsük, hogy az UVA-sugarak egész évben hatnak. Különösen fontos a fényvédő használata téli sportoknál. Általában a 15-ös faktorszámú krém télen elegendő, de ne feledkezzünk meg róla.

A fentiek mellett bizonyos gyógyszerek és betegségek, például a diabétesz is okozhatnak viszketést, száríthatják a bőrt. Ha erre gyanakszunk, keressük fel orvosunkat.

 

- informed -


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing