Szaharov-díj: Nők az oktatásért

2014.12.08. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Világhírű haditudósító az Európa Pontban

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete beszélgetést szervez „Szaharov-díj: Nők az oktatásért” címmel 2014. december 12-án 18:00 óra kezdettel az Európa Pontban.

A program középpontjában egy mindössze 17 éves fiatal lány küzdelme áll, aki már megkapta a világ legjelentősebb emberi jogi elismeréseit –az Európai Parlament Szaharov-díját (2013) és a Nobel-békedíjat (2014). Ő MalalaJuszufzaj, a pakisztáni lány, aki hazájában az élete veszélyeztetésével is kiállt elveiért – azért, hogy a lányoknak ugyanolyan joguk legyen tanulni, mint a fiúknak.

Tevékenységéről nemrégiben életrajzi könyv jelent meg, ennek társszerzőjével, az elismert haditudósítóval, Christina Lamb-mel beszélgetünk mindarról, amiért Malala küzd: a lányok oktatásáról, a nők egyenjogúságáról és természetesen magáról Malaláról december 12-én 18:00-tól, az Európai Parlament Szaharov-díjához kapcsolódó eseményen.

A beszélgetés előtt Meszerics Tamás EP-képviselő, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tagja mond köszöntőt.

A világon jelenleg csaknem 250 millió fiatal lány nem járhat szabadon iskolába. Ez első sorban a fejlődő országokban jelent problémát, ahol vagy a szegénység miatt (ha egy család nem tudja megengedni magának, hogy minden gyermekét taníttassa, olyankor általában a lányok maradnak ki az iskolából), vagy egyéb világnézeti, vallási meggyőződésből kifolyólag esnek el a lányok a tanulás lehetőségétől, de olyan is van, hogy a távoliiskolába az esetleges erőszak miatt nem engedik el szüleik a lányokat.

2013-ban aSzaharov-díj átvételekor Malala úgy fogalmazott: „Egy ország nem a hadserege által hatalmas, hanem az mutatja meg az erejét, hogy mennyire iskolázottak állampolgárai”.

Az Európai Parlament kiemelt értéke az emberi jogok védelme, és immár 26 éve ismeri el a Szaharov-díjjal a szabadságjogok védelmezőit. A díjjal azokat a kivételes személyiségeket tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

Az Európa Pontban 2014. december 12-én tartandó beszélgetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.Regisztrálni a szaharov@prime-time.hu címre küldött e-maillel lehet.

Időpont:          2014. december 12. (péntek) 18:00

Helyszín:          Európa Pont

1024 Budapest, Lövőház utca 35.


Program:

18:00                    Köszöntő – Meszerics Tamás, európai parlamenti képviselő

18:15                    Beszélgetés Christina Lamb, többszörösen díjazott haditudósítóval

                           A beszélgetés moderátora Feledy Botond.

19:45                    Dedikálás 

 

***

Háttér-információ

 

Christina Lamb

A könyv társszerzője, az est vendége Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, aki 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánról. Oxfordban és a Harvardon végezte tanulmányait, öt alkalommal nyerte el az Év Brit Külügyi Tudósítója-díjat, valamint neki ítélték a PrixBayeux-t, a haditudósítóknak járó legrangosabb európai díjat is. 2007-ben részt vett Karacsiban BenazírBhuttó kampánykörútján, ahol több tucat ember lett öngyilkos bombamerénylők áldozata. Jelenleg a Sunday Timesnak dolgozik, férjével és fiával London és Portugália között ingázik.

 

Az Európai Parlament Szaharov-díja

A Szaharov‐díjat 1988‐ban alapította az Európai Parlament és évente ítéli oda a gondolatszabadságért és az emberi jogok védelméért. A díj névadója, a 1975. évi Nobel‐békedíj kitüntetettje, Andrej DmitrijevicsSzaharov, szovjet-orosz magfizikus, politikai menekült, emberi jogi aktivista.

A Szaharov‐díjjal azokat a kivételes személyiségeket vagy szervezeteket tüntetik ki évtől évre az Európai Parlament, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak. A mindenkori díjazottak Andrej Szaharovhoz hasonlóan megmutatják a jelenkori társadalomnak, hogy mennyi bátorságra van szükség az emberi jogok, a szólásszabadság és a gondolatszabadság védelméhez.

Az Európai Parlament az emberi jogok és alapvető szabadságok védelme, a kisebbségi jogok védelme, a nemzetközi jog tiszteletben tartása, a demokrácia és a jogállamiság fejlesztése terén elért eredményeket részesíti elismerésben.A díjat Strasbourgban, ünnepélyes ülés keretében az Európai Parlament elnöke adja át.

A 2014-es díjazott Denis Mukwege, kongói orvos, aki annak szentelte az életét, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló háború során csoportos nemi erőszak és brutális szexuális erőszak áldozataivá vált kongói nők és lányok tízezreinek testét és életét újjáépítse.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing