Spanyol sztárséfek repetáztak a töltött káposztából

2016.10.06. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Magyar gulyásból és töltött káposztából is repetáztak a legnevesebb spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszus első szakmai napján, hétfőn San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.

Az eseményre érkezőket már a világhírű filmfesztiválnak is otthont adó, tengerparti kongresszusi központ főbejáratánál a magyar delegáció által készített ételek fogadják: az utcán felállított látványkonyhában gulyáslevest, töltött káposztát és somlói galuskát kínálnak. Az illatok betöltik az utcát.

"Négy nap alatt 1400 adag gulyásleves, ugyanennyi töltött káposzta és 600 adag somlói galuska" - sorolta a pult mögött álló Pataky Péter séf, aki így a vendégek reakcióit is azonnal látja, és mint mondta, elégedett is velük.

A kongresszus még csak az elején tart, de már vannak visszatérő vendégek is - mondta, és büszkén mesélte, hogy hétfőn tőlük vittek ebédet a VIP-szektorba, majd amikor visszajöttek repetáért, kiderült, hogy három világhírű, egyenként 3 Michelin-csillagot birtokló spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből.

"Ez nagyon nagy elismerés" - tette hozzá lelkesen. Pataky Péter szerint nagy kihívás, hogy egy utcai konyhában, ekkora forgalom mellett is olyan színvonalat nyújtsanak, mint éttermi körülmények között, ám ezek szerint ez sikerült.

A séfcsapat az alapanyagok egy részét a helyi piacon szerezte be.

A street food konyha mellett Magyarország egy standdal is jelen van, ahol további magyar ízekkel ismerkedhet a szakmai közönség.

"Véreshurkafagylalt, libamáj, mangalica" - sorolta a kínálatot Horváth Gábor, a mádi Gusto séfje, azt is hangsúlyozva, hogy az ételek összeállításánál külön szempont volt, hogy világszínvonalat képviselő magyar alapanyagokat használjanak, és így a szélesebb szakmai közönség is megismerhesse azokat.

Horváth Gábor szerint az egyértelmű volt, hogy erre az eseményre valami olyannal kell érkezni, ami már otthon is bevált.

"Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is" - mondta lelkesen a magyar standnál az egyik spanyol kóstoló, aki épp a tölcsérben kínált véreshurkafagylaltot ízlelgette. Ő is, ahogy a legtöbb itt megforduló érdeklődő, először találkozott magyar ízekkel, és állította, hogy visszatérő vendég lesz a következő napokban is.

Az ételeket borokkal is kiegészítették a magyar standon, a kínálatot a balatoni, a tokaji, a villányi és az egri borvidék legjobbjaiból állították össze.

A Gastronomika magyar jelenlétét a Magyar Turisztikai Ügynökség koordinálta, az előadóként résztvevő magyar sztárséfek személyesen kaptak meghívást a részvételre.

A kongresszus mintegy 2000, a világ minden tájáról érkezett hallgatója előtt kedden tart előadást Széll Tamás, a Bocuse d'Or Europe szakácsverseny legutóbbi győztese és társa, Szulló Szabina A gulyás evolúciója, Palágyi Eszter, a Costes séfje Magyar konyha kompromisszumok nélkül, Bíró Lajos, a Bock Bistro séfje pedig A magyar konyha régen és ma címmel ad elő.

Utánuk Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza a dobostortát, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társtulajdonosa pedig a Gerbeaud kávékultúráját ismerteti meg a hallgatókkal.

A szerdáig tartó rendezvényen körülbelül 15 ezer látogatóra számítanak a szervezők.

 

 

 

 

MTI 2016. október 3., hétfő 19:13


Cikkajánló
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- Új magyar gin a Bestillótól
- Omega-3 tojást tojó tyúkokat nevelnek a Szent István Egyetemen
- Feljövőben a minőségi, prémium szaloncukrok 2020-ban

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing