Sopron I. Nemzetközi Bonsai kiállítása

2014. május 16-18. között a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ ad otthont az I. Nemzetközi Bonsai Kiállításnak. A Soproni Bonsai Egyesület és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. közös rendezvényén több mint tíz kiállító mintegy 130 növény-különlegessége tekinthető meg, a délutáni bemutatók során az érdeklődők elsajátíthatják a kisméretű, ám az alapnövények sajátosságait megtartó fácskák alakításának alapfogásait is. A hétvégi családi program utolsó napjának egyik kiemelt eseményeként 9 órától egy több mint százéves galagonya újraformázásban a kiállítás látogatói is szerepet kapnak.

A háromnapos eseményen hazai és külföldi szakemberek mutatják be legszebb dísznövényeiket, az érdeklődők minden nap alakítási bemutatókon leshetik el a bonsai-formálás fortélyait.

A nemzetközi kiállításon közel több mint 130, különböző fafajtákból nemesített bonsai-növény tekinthető meg, amelyek mindegyike évek hosszú munkájának eredményeként nyerte el mai formáját. A Sopron főtere mellett található kulturális központban hét ország nyolc bonsai mesterének dísznövényei tekinthetők meg.

Időpont

2014. május 16-18. (péntektől vasárnapig)

A kiállítás megtekinthető:

16-án (pénteken) 11:00-19:00 óráig,

17-én (szombaton) 10:00-19:00 között, valamint

18-án (vasárnap) 8:00-12:00 között.

 

Helyszín

Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ (Liszt Ferenc utca 1.)

Megközelítés: a soproni vasútállomástól tíz-tizenöt perces séta a Széchenyi térre; gépkocsival a Sopron központjában található Széchenyi téren, a környező mellékutcák egyikében, vagy a Petőfi téri mélygarázsban érdemes parkolni (szombaton és vasárnap ingyenes parkolás).

 

Belépődíj

A rendezvény ingyenesen látogatható.

 

Program

Május 16. (péntek)

11:00 óra: Ünnepélyes megnyitó.

13:00 órától bonsai alakítási bemutatókat tart: Mirko Ortenzi (Olaszország), Jacek Pretakiewcz (Lengyelország, Krakkó), Rácz György (Magyarország, Tata), és Karl Tier (Ausztria).

 

Május 17. (szombat)

10:00 órától harcművészeti bemutatók és tagtoborzók: Shotokan karate, Muay-thai, Aikido, Jodo.

13:00 órától bonsai alakítási bemutatót tart: Kestutis Ptakauaskas (Litvánia), Marek és Márta Gajda (Lengyelország, Varsó), Václav Novák EBA alelnök (Csehország) és Rácz György (Magyarország, Tata).

 

Május 18. (vasárnap)

9:00-12:00 óra között yamadori alakítási bemutató: egy több mint 100 éves galagonya alakítása a kiállítás résztvevőivel.

 

Kiállítók

Jacek Pretakiewcz (Lengyelország, Krakkó)

Karl Tier (Ausztria)

Kestutis Ptakauaskas (Litvánia)

Marek és Márta Gajda (Lengyelország, Varsó)

Mirko Ortenzi (Olaszország)

Németh Norbert (Szlovákia)

Rácz György (Magyarország, Tata), a Magyar Bonsai Szövetség tagja, a Soproni Bonsai Egyesület alapítója

Václav Novák EBA alelnök (Csehország)

 

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők:

Soproni Bonsai Egyesület

Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.

 

További információk:

Békés Péter,

Soproni Bonsai Klub, alelnök,

Mobil: +36-30-3738583

E-mail: Sopron.bonsai@gmail.com

 

A kiállítás támogatói: VIP Kapu Kft., STKH Kft., Pro Kultúra Sopron, Power Shield Kft., Casino Sopron Kft., Italsziget Kft., Volánpack Zrt.

 

HÁTTÉR: A BONSAI-RÓL RÖVIDEN

A bonsai – vagy más írásmód szerint bonszai – mesterségesen, művészien alakított, formára metszett, esetleg hajlított fa (japánul: 盆栽, lapos tálban nevelt fa, bon=edény, tál, szai=növény). Nevezik tálas kertészkedésnek is, mivel a legismertebb formája a kis méretű, tálkákban nevelt és alakított fák tartása.

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a bonszai egy növényfaj. Ezzel szemben elvileg bármilyen fás szárú kétszikű növényből lehet bonszait nevelni, természetesen ennek azért korlátot szabnak az illető faj morfológiai jellemzői, például a túl nagy levélméret, az ágelágazások hiánya, vagy a túl nagy távolság a rügyek között stb.

Másik tévhit, hogy a bonszai szobanövény. Ez csak a trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskákra igaz és ezekre is csak a saját természetes élőhelyükön uralkodó klimatikus viszonyokat megközelítő körülmények között. Megjegyzendő, hogy ezen fajok némelyikének életben tartása éppen speciális igényei (magas és kiegyenlített hőmérséklet, magas relatív páratartalom) miatt egy átlagos magyar lakásban szinte reménytelen vállalkozás.

 

(forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bonszai)

 


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing