Sonkaarcok - bárkonyha

2013.01.22. | Kategóriák: Éttermek, Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Sikeresen zárta első, három hetes „warmup” tesztidőszakát a SonkaArcok elnevezésű delikát gasztrobár, saját megfogalmazása szerint: bárkonyha. Az ELTE Jogi karával szemben, a hajdani Lila Körte Café dizájncukrászda helyén megnyitott étterem új színt hoz a főváros gasztrokulturális életébe. A Kálvin tér – Károlyi kert – Ferenciek tere háromszögben található, modern, kétszintes, ízig-vérig 21. századi hangulatot árasztó hely konyhájának magas szintű minőségéért két vezető SonkaArc felel: Bereznay Tamás Executive Chef és Sarlós Papas Péter delikátmester.

A két gasztronómiai szakember neve nem ismeretlen a hazai étterembe járók körében. A korábban a köztársasági elnöknek is rendszeresen főző Bereznay Tamás nevéhez – fiatal kora ellenére – izgalmas pályafutás kapcsolódik: a Nők Lapja hetente jelentkező rovatát és a Paprika TV főzőműsorait követően, sikeres szakácskönyvek (Mai magyar konyha, Főzni gyerekjáték – bevált receptek sietős anyukáknak, Mesék a konyhából, Süteményes könyv), és hasonlóan sikeres éttermek (Kárpátia, Pesti Disznó) állomásain keresztül vezetett Tamás útja a SonkaArcokig.

Sonkaarcok. Bárkonyha a belvárosban. HOL Magazin 2013.

Sarlós Papas Péter delikátmester (Picanter Delikát) a minőségi sonka egyik legnagyobb hazai szakértője. Papas eredetileg élelmiszer mérnöknek tanult, szabadidejében pedig jazzdobosként játszik. A sonka iránti szenvedélye kapcsán bejárta egész Európát, majd egy katalán sonkamester tanítványaként bepillanthatott a sonkakészítés rejtelmeibe.

A SonkaArcok elképzelése szerint a bárkonyha minden, ami jó, életigenlő, minőségi és a sonkával legalább érintőlegesen kapcsolatban áll. A reggel kilenc órakor nyitó hely a délelőtti órákban szendvicsező gasztrobárként funkcionál, ahová bárki beugorhat, ha egy tökéletes szelet sonkára vagy sajtra vágyik, helyben sütött friss péksüteménnyel. Délidőben három fogásos, a magyar szívnek és ízlelőbimbóknak igen kellemes ebédmenüvel kedveskedő hely, este pedig hangulatos félhomályba borulva á la carte étterem.

Sonkaarcok. Bárkonyha a belvárosban. HOL Magazin 2013.

A SonkaArcok bárkonyha koncepciójának különlegessége, hogy sallangmentesen ötvözi a melegkonyhás gasztrobárok és a minőségi hideg választékot nyújtó delikát üzletek választékát, miközben zenei- és kultúrális programokkal színesíti a bárhangulatú estéit. Ennek megfelelően a hely egyik vonzerejét a delikát termékek jelentik: a spanyol- és magyar sonkák, a legkülönfélébb spanyol szalámik, magyar házi parasztkolbászok és libatöpörtyűk mellett az ízes sajtok széles választéka is megtalálható a delikátlapon. Természetesen elvitelre is kérhető a népszerű Serrano sonka, a magasabb minőséget képviselő Jamón Ibéricó, illetve a prémium kategóriásnak számító Jamón Ibérico Bellota sonka is, melynek exkluzivitása abban rejlik, hogy az állatot kizárólag makkon, gombán, gyógyfüveken és más természetes táplálékon nevelik.

A SonkaArcok étlapját olyan ételek teszik vonzóvá és izgalmassá, mint a sült cékla saláta lágy kecskesajttal, a citromos sült csirke mézes sárgarépával, sült paprikával és kelbimbóval vagy a bőrös malacsült kakukkfüves zöldalmakompóttal és tepsis burgonyával. Mindezek ízvilágukban és külalakjukban is egyszerűen megfogalmazva, a hagyományos magyar gasztronómia iránti tisztelettel kerülnek az asztalra.

Sonkaarcok. Bárkonyha a belvárosban. HOL Magazin 2013.

A desszert választékra az előd dizájncukrászdából átigazolt cukrászmester és Bereznay Tamás süteményeskönyvének fúziója a garancia. A SonkaArcok italkínálatában is keresi a hagyományos ízvilág mellett a különlegességeket is. Újragondolt itallapjának legizgalmasabb tételei között szerepel pl. a házi levendulás limonádé és a különleges szilvaborral készült shiso sangria koktél is. Itallapjukon szereplő különleges koktélokkal szándékaik szerint esténként a bárkonyhából a bárhangulat egész határozottan előbukkan majd.

A közeljövőben saját márkás termékekkel bővítik kínálatukat. A kiválasztási folyamatot követően megjelennek a polcokon a SonkaArcok minőséget képviselő egyedi delikát termékek, borok, csatnik, mézek, stb.

SonkaArcok nem titkolt célja a gasztronómiai közösségépítés: egy helyre gyűjteni a nem csak sonkaimádó „sonkaarcokat”. Mindezt elérhető árakon, laza-, oldott-, barátságos környezetben és hangulatban kívánja megteremteni.

Nyitva tartás:

• hétfőtől péntekig: 09:00-24:00

• szombat-vasárnap: 11:00-24:00

További információ: info@sonkaarcok.hu és +36 1 501 1833

Sonkaarcok. Bárkonyha a belvárosban. HOL Magazin 2013.


Cikkajánló
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- A Golden Season menü új korszakot nyit az Arany Kaviár történetében
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Gyulán nyitja második franchise éttermét a Creppy
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing