Somlói Juhfark Ünnep az elmúlt évtized legjobb évjárataival

2017.09.22. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Az elmúlt tíz év legjobb évjáratainak borain keresztül mutatja be Somló emblematikus szőlőfajtája, a juhfark lehetőségeit a Somlói Juhfark Ünnep szeptember 23-án Somlójenőn.

A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját; a reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők így megismerhetik az elmúlt évtized legjobb évjáratainak különböző stílusban elkészített juhfarkjait - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Tornai Pincészetbe meghirdetett sétáló kóstolón 15 borászat - a házigazda mellett a Barcza Pincészet, a Bogdán Birtok, a Fekete Pince, Géró Péter, a Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Károly, a Kőfejtő Pince, a Kreinbacher Birtok, a Somlói Vándor, a Spiegelberg Borpince, a St. Margit Pince, a Szabó Pincészet, a Szóló Szőlő és a Zsirai Pincészet - vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott 27 borával.

Mint a szervezők hangsúlyozták, a juhfark a Somló fajtája; a hegy egyedi, vulkanikus talaja és éghajlata tökéletesen megfelel ennek a szőlőnek.

Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és jó néhány évig a legjobb formáját mutatja, ami savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az igazi különlegességek az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, testes tételek, de kiemelkedő minőséget ad a juhfark könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is - áll a rendezvény ajánlójában.

A Somlói Juhfark Ünnep a borászok részvételével meghirdetett sétáló kóstoló mellett dűlőtúrákat is kínál a Somló körül, amelyeken a vendégek szakszerű kalauzolással, a dűlők mellett kóstolhatnak az ottani termésből. Az ifj. Kamocsay Ákos vezette vertikális kóstoló résztvevői az évjáratok között kalandozhatnak, a nemzetközi borvilág által is elismert tételeket megismerve.

A rendezvény szakmai eszmecserének is teret ad: Kiss Eliza miniszteri biztos és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus pódiumbeszélgetésen vitatja meg a különleges, kis borvidékek szerepét és lehetőségeit a magyar bor nemzetközi elismerésében.

A Somlói Juhfark Ünnep részletes programja a www.tornaipince.hu/hu/hirek/ii-somloi-juhfark-unnep honlapon található meg.

 

 

 

 

MTI 2017. szeptember 16., szombat 9:50


Cikkajánló
- New York a legkeresettebb külföldi úti cél karácsonykor
- Több lépcsőben 30 milliárd forinttal növeli saját tőkéjét a Konzum
- A karácsonyi zabálás veszélyei
- Turisztikai ügynökség: idén elérheti a 30 milliót a vendégéjszakák száma
- Kürtőskalács polgárháború

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing