Soha nem rendezett ekkora sportversenyt Magyarország

2017.07.13. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország soha nem rendezett akkora sportversenyt, mint amekkora a pénteken kezdődő vizes világbajnokság lesz.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Magyarország Mexikó visszalépése után "beugróként" rendezi meg a világbajnokságot. Magyarország ezzel mindenképpen rekordot dönt - jegyezte meg.

A miniszter közölte, az ország új létesítmények megépítésével és számos felújításával készült a sporteseményre. Az új létesítmények megépítésére és a magyar vizes sportok támogatására mintegy 85 milliárd forintot költöttek - tette hozzá.

Szerinte a magyar vizes sport ilyen infrastrukturális beruházásokat nem kapott az elmúlt években.

Lázár János mindenkitől nagyvonalúságot kért és azt is kérte, hogy a sikernek drukkoljanak és a sikerhez segítsék hozzá a magyar sportolókat. Elmondta, közel 100 magyar sportoló indul a versenyeken, úszásban minden számban indul magyar versenyző a vb-k történetében először.

A Dunakanyar, Debrecen és Hortobágy térsége is részesülhet a 2019 és 2030 között megvalósuló Kisfaludy turisztikai fejlesztési programból - jelentette be Lázár János.

Emlékeztetett arra, hogy a nemrégiben meghirdetett háromszázmilliárd forintos program eddig a Balatonra, a Fertő-tóra és a tokaji borvidékre terjedt ki. Ehhez csatlakozik most a három másik régió - közölte.

Közölte, Magyarország GDP-jében a turizmus 15-20 százalékot tesz ki, ezért nagyon fontosak az országnak az ebből az ágazatból származó bevételek. Emlékeztetett arra is, hogy idén új struktúrát alakítottak ki a turizmus területén, létrejött a nemzeti turisztikai ügynökség.

Lázár János elmondta, a kormány terve Budapesten egy 700 milliárd forintos egészségügy-fejlesztési program, és idén egy 20 milliárd forintos műszerbeszerzés előtt állnak a budapesti kórházak.

Kitért arra, hogy jogszabály-változásokkal a magyarországi nyaralóhajózás megkönnyítését tervezik, míg a jövőben a kerékpárutaknál a közművek kiváltását a közműszolgáltatóknak kell finanszíroznia.

Beszámolt arról, hogy a sportorvoslás szabályainak átalakításával, ha a háziorvosok akarják, akkor a sportegészségügyi alkalmassági igazolást ők is kiállíthatják.

Hozzátette: hozzájárultak Szekszárd és Salgótarján hitelfelvételéhez közműfejlesztés céljából.

Szólt arról is, hogy a magyar kormánynak mintegy két tucatnyi vitás ügye van az EU-val, az Európai Bizottsággal (EB). Ez normális mennyiség, az ügyek számát tekintve Magyarország a tagállamok között a középmezőnyben van, a 28 tagállamból a tizenharmadik - mondta. Szerinte olyan ügyekről van szó, amelyek több évtizedre meghatározzák az ország sorsát, például a bevándorlás vagy a föld kérdése.

A legfontosabb ügynek a bevándorlást nevezte, amellyel kapcsolatban azt mondta, az EU szeretné megszervezni a bevándorlást, meg akarja nyitni a kapukat, ezzel szemben Magyarország azt mondja: le kell zárni a határokat, meg kell állítani a bevándorlást. Ez egy olyan ügy, amely miatt 3-4 kötelezettségszegési eljárás is folyik Magyarországgal szemben - tette hozzá.

Kérdésre azt is elmondta, hogy az eljárásokkal kapcsolatban a kormány minden kérdésre válaszol, a CEU ügyében azonban "egy centimétert sem" közeledtek az álláspontok. Az Európai Bizottság érveléséből kitűnik, hogy Soros György oldalán állnak, sok, vagy súlyos érvet azonban nem látott - jegyezte meg. A civil törvény illetően még a "nulladik fázisban" tart az eljárás, a testületnek kérdései vannak - mondta a miniszter.

Kérdésre válaszolva nagy esélyét látta annak, hogy az EB át tudja vinni a bevándorlási ügynökségre vonatkozó terveket, amellyel elvonnák a tagállamok azon hatáskörét, hogy meghatározzák, kik élhetnek a területükön. Szerinte ez Soros György javaslata.

A Soros Györgyöt ábrázoló kormányzati plakátokra vonatkozó számos kérdésre a miniszter megerősítette a kormány álláspontját: az ország biztonsága ügyében nem kötnek kompromisszumot és nincsenek tekintettel senki származára. Az, hogy az ország határához félmillió bevándorló jön, olyan biztonsági kérdés, amelyben semmilyen kompromisszumot nem köt Magyarország - fejtette ki. Ezt tudomásul kell vennie azoknak a zsidó közösségeknek is, amelyek a Soros Györggyel kapcsolatos kampány miatt aggályaikat fogalmazták meg - rögzítette.

Hozzátette: tiszteletben tartják a magyarországi zsidó közösségek álláspontját és tudomásul veszik az izraeli külügyminisztérium véleményét.

Elmondta, a jövő héten többnapos állami látogatásra érkezik Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Magyarországra. Cáfolta azt, hogy az izraeli kormányfő látogatása miatt veszik le a Soros Györgyöt ábrázoló plakátokat. A kampány július 15-ig volt megrendelve - jelezte.

Lázár Jánost faggatták Soros György elismeréseinek esetleges visszavonásáról is. A budapesti díszpolgári címről szólva közölte: a kormány nem foglal állást abban, de szerinte nem volna helyes lépés. A Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét illetően pedig azt mondta: nem tud ilyen kezdeményezésről és nem támogatná a visszavonást.

A minisztert kérdésre elmondta, a nyitott mellkassal kardiológiai intézetből a Heim Pál Gyermekkórházba CT-re szállított kislány állapota a vizsgálat előtt és után is stabil volt. A gyermek hosszabb ideje beteg volt és az orvosok megtettek mindent annak érdekében, hogy életét megmentsék - közölte.

Lázár János azt mondta, 2010 óta azon dolgoznak, hogy javítsanak mindenki egészségügyi helyzetén, aki az országban él. Elköltöttek eddig több száz milliárd forintot - folytatta, majd hozzátette: "eddig jutottunk, ennyit tudtunk elérni".

 

 

MTI 2017. július 13., csütörtök 17:09


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing