Soha ne zárjon be a New York!

Most tényleg a Dunába vetik a Világ Legszebb Kávéházának kulcsát

Megismétli magát a történelem! A hétfő esti (10.13) születésnapi rendezvényen a New York Művész Páholy vendégei egyet értettek abban, hogy ideje lenne valóban a Dunába dobni a magyar kultúra egyik fellegvárának kulcsát! És hogy a legendával legyen valós kapcsolat is, a szimbolikus gesztust Sárközi Mátyás, Molnár Ferenc unokája teszi meg.

A legenda szerint az 1894. október 23-i megnyitót követően Molnár Ferenc a barátaival meg sem állt a Dunáig, és a kávézó kulcsát a folyóba dobta, hogy az soha ne zárjon be – a történet (legalábbis az eddigi ismeretek szerint) a városi legendák sorát bővítette, minthogy ebben az időben Molnár Ferenc még a Lónyay Utcai Református Gimnázium tanulója volt. Mint a New York Művész Páholy nézői között az első sorba ülő Sárközy Mátyás és felesége elmondta: a történet nem is annyira szóbeszéd, hiszen Molnár Ferenc a szimbolikus tettet valóban véghez vitte, csak nem az eddig emlegetett időpontban, hanem később, amikor a New York Kávéház tulajdonosa jó barátja, Tarján Vilmos volt.

Az eredeti szóbeszédet természetesen felelevenítették az ünnepi New York Művész Páholy vendégei, Saly Noémi és Török András kávéház-és művelődéstörténészek valamint Kemény István, Poós Zoltán és Térey János egykori törzsvendég írók is, akik tudták előre, hogy Sárközy Mátyás és felesége itthon tartózkodik, sőt: megtisztelik személyükkel a New York Művész Páholy szervezőit. Így az est végén a programsorozat háziasszonya, Juhász Anna ismét Molnár Ferenc unokájához fordult, és közölte, hogy egy kis merénylettel készültek. Mint a kulturális menedzser felvetette: ha már úgyis vita tárgyát képezi, hogy a Dunába veszett-e a kulcs, akkor mi lenne, ha valóban bedobnák a New York kulcsait, hogy ha nem is állandóan, de legalább még 120 évig nyitva legyen a New York?

Sárközy Mátyás örömmel fogadta a felkérést. Így

A New York Kávéház kulcsainak szimbolikus Dunába vetése:

Helyszín

Duna Korzó

Időpont

2014. október 19.

15 óra 30

Sárközi Mátyás 1945-ben bátyjával együtt a Gaudiopolis, - Sztehlo Gábor által megálmodott Örömváros - lakói voltak. 1956-ban a budapesti Hétfői Hírlap munkatársa volt. Az 1956-os forradalom után Nyugatra menekült és Angliában telepedett le. 1956-1963 között Londonban újságíró volt. 1957-1961 között a londoni St. Martin Képzőművészeti Akadémia könyvillusztrátori szakán tanult, majd a BBC magyar osztályán dolgozott. 1963-1966 között a müncheni Szabad Európa Rádió, 1966-1977 között ismét a BBC magyar osztályának munkatársa, 1977-2004 között külső munkatársa volt. 1972-1994 között Londonban képzőművészeti galériát nyitott. 1981-1984 között a Londoni Egyetemen irodalmat és történelmet tanult.

Elbeszéléseket, karcolatokat, irodalmi cikkeket és kritikákat ír. Rendszeresen publikált az Új Látóhatárban és az Irodalmi Újságban. Fekete Márton írói néven 1966-2000 között Prominent Hungarians címmel angol nyelvű magyar "Ki kicsodá"-t jelentetett meg. 2001-től az Inforádió londoni tudósítója.

A New York Kávéház a múlt századelőn irodalmi és művészi asztaltársaságai, kávéházi szerkesztőségei révén vonult be a magyar történelembe. Ahogy Kosztolányi Dezső, Bródy Sándor vagy Heltai Jenő korában, úgy a '60-as, '70-es, '80-as években is megtelt irodalommal, szerkesztőségekkel, művészettel.

"Kávéház nélkül nincs irodalom" - állítja Márai Sándor, és ez a mottó vált a New York Kávéház vezetőségének vezérgondolatává, amikor elhatározták, hogy a nagy irodalmi múlttal rendelkező New York Palotában ismét meghonosítják az aktív művészeti életet és kulturális rendezvényekkel ismét teret adnak az alkotó légkörnek.

-----------------------------------

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak Facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing