Sakk és űrhajózás – tudomány mindenkinek

Farkas Bertalannal, Mérő Lászlóval és Polgár Judittal nyit az Európa Pont szeptemberben

Lendületes programokkal nyitja a szezont az Európa Pont. Mérő László „Középszerisztánból extremisztánba” kalauzol bennünket, Polgár Judit a sakkról mesél, Farkas Bertalannal pedig egy űrturista helyébe képzelhetjük magunkat. Egymást érik a hónapban az izgalmas programok, ahol még az is kiderül, hogy hogyan fest a város a 6–14 éves gyerekek által megidézett jövőben. Szeptemberben a tudás alapú társadalom kerül fókuszba.

Bemutatjuk még az új, formabontó találmányok és ötletek piacra kerülésének lehetőségeit, a nehézségeket és megoldásokat is, valamint rávilágítunk azokra a kulcskompetenciákra, amelyek segítenek abban, hogy az öreg kontinens vezető tudományos nagyhatalom lehessen.

Szeptember 4-től 30-ig a Millenárison, az Európa Pont mellett egy csodálatos utazásra invitálja a látogatókat az 5. Gyerek ARC. Vajon hogyan fest a város, a közlekedés, a táj a 6–14 éves gyerekek által megidézett jövőben? Az óriás molinókra nyomtatott rajzok által varázslatos világ tárul a látogatók elé. A kiállításon az is kiderül, hogyan látják a gyerekek nagyszüleiket, és hogy mi teszi szorossá a kapcsolatot e két generáció között. „A nagyszüleim tényleg nagyok!” témával "Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve" programsorozathoz csatlakozik a rendezvény az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének közreműködésével.

Szeptember 20-án Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója beszél a sakkról, mint tantárgyról, a benne rejlő lehetőségekről és az általa elsajátítható képességekről. A vállalkozó kedvű fiatalok és idősebbek tesztelhetik sakk-tudásukat: az óvodás Karácsony Kata sakkszimultánra hívja ki ellenfeleit a közönség soraiból.

Akit érdekel az űrutazás, az nem fog csalódni a szeptemberi Lumiére Filmklubban, ahol a Space Tourists című filmet vetítjük. A film egy ismeretlen világba kalauzolja el a nézőt, ahol egy amerikai üzletasszony élete legnagyobb kalandjára készül. Az alkotók kivételes lehetőséget kaptak: megmutatják egy méregdrága vállalkozás érzelmi hátterét, egyszersmind kérdéseket tesznek föl az emberi szellem határairól, a felfedezés utáni vágyunkról. A Filmklub vendége Farkas Bertalan űrhajós lesz, aki az első magyarként jutott fel a világűrbe.

Szeptember 28-án ismét Kutatók Éjszakája az Európa Pontban. Izgalmas, gondolkodtató programok, koncertek sora várja az érdeklődőket. Az este Mérő László Középisztánból Extremisztánba: a világ változó szerkezete című előadásával veszi kezdetét. Majd a prezi.com és a Ustream képviselői, valamint az ISEF-en (Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny) negyedik helyezést elért magyar diákok disputálnak arról a közönség előtt, hogyan lesz az ötletből piacvezető vállalkozás, milyen nehézségek állnak a megvalósítás útjába, és hogyan lehet ezeken túllépni.

Ezután a Kodály Method audiovizuális projekt létrehozói érkeznek, végül Barabás Lőrinc Live act-jével zárul 2012-es Kutatók Éjszakája.

 

Sajtókapcsolat

Prime Time Communications

Futó Roland

futo.roland@prime-time.hu

+36 1 336 0840

 

További információ:

1024 Budapest, Lövőház utca 35. (Millenáris)

www.eu.hu

www.facebook.com/europapont

www.europapont.blog.hu

www.flickr.com/photos/europapon

 

Az Európa Pont programjai

2012 szeptember

 

2012. szeptember 4-30.

5. Gyerek ARC

Varázsrajz a jövőről/ A nagyszüleim tényleg nagyok

(Millenáris Parkban, az Európa Pont mellett)

 

Az 5. Gyerek ARC. egy csodálatos utazásra invitálja a látogatókat a Millenáris Parkba. Vajon hogyan fest a város, a közlekedés, a táj a 6-14 éves gyerekek által megidézett jövőben? Az óriás molinókra nyomtatott rajzokon egy varázslatos világ tárul a látogatók elé. A kiállításon az is kiderül, hogyan látják a gyerekek nagyszüleiket, és hogy mi teszi szorossá a kapcsolatot e két generáció között. „A nagyszüleim tényleg nagyok!” témával "Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve" programsorozathoz csatlakozik a rendezvény az Euróbai Bizottság Magyarországi Képviseletének közreműködésével.

A díjakat a nyerteseknek szeptember 8-án adja át Bakos Gábor, Geszti Péter és Molnár Hédi az ARC részéről, Dr. Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Roy Katalin, a Hankook Tire Hungary Kft. kommunikációs vezetője valamint György Péter, a Millenáris Fejlesztési és programigazgatója.

2012. szeptember 20. 17:30

Sakksuli Polgár Judittal

 

Harminckét bábu hatvannégy mezőn, a lehetséges állások száma 84 számjegyű. Sakkozni több mint játszani: elmerülés a kombinatorika, a logika és a számolás világában, felfedezni a harmóniát a matematikai számítások mögött és elménk teljesítőképességét próbálgatni.

A sakk a legkisebbeknek is szórakoztató, miközben olyan készségeik fejlődnek, amelyek az élet minden területén szükségesek.

Jó példa erre az óvodás Karácsony Kata, aki 17:30-tól 16 táblás sakkszimultán keretében várja fiatal és idősebb kihívóit. Kata után Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női sakkozója beszél a sakkról, mint tantárgyról, a benne rejlő lehetőségekről és elsajátítható képességekről. A beszélgetéshez Duró Zsuzsa tehetségfejlesztési szakértő, Nádasi Tamás, a sakk elkötelezett támogatója valamint Révész Máriusz a Budapesti Sakkszövetség elnöke is csatlakozik.

Az est zárásaként, 20:30-tól a Bobby Fischer against the world című filmet vetítjük magyar feliratozással.

 

2012. szeptember 25. 19:00

Lumiére Filmklub

 

A Lumiére Filmklubban, szeptemberben Christian Frei 2009-es Space Tourists című filmjét vetítjük.

Nagy álmát kergetve egyre több multimilliomos utazik Kazahsztánba: ott van a világtól elzárt kilövőállomás, Bajkonur és a hozzá kapcsolódó kiképzőközpont, Csillagváros. Itt ünnepelték sikereiket a szovjet kozmonauták, amíg a nyolcvanas évek végén Gorbacsov le nem állította a programot. Manapság úgy oldják meg az űrkutatások finanszírozását, hogy dúsgazdag amerikaiaknak adják el a harmadik ülést; a 20 millió dolláros jegyár csaknem a felét fedezi a költségeknek. Az utazók egyike Anousheh Ansari amerikai üzletasszony.

A film bemutatja, hogyan készül fel, hogy egy Szojuz űrhajóval a nemzetközi űrállomásra repüljön.

Az alkotók kivételes lehetőséget kaptak: megmutatják egy méregdrága vállalkozás érzelmi hátterét, egyszersmind kérdéseket tesznek föl az emberi szellem határairól, a kaland és a felfedezés utáni vágyunkról.

A Lumiére Filmklub vendége Farkas Bertalan űrhajós.

Az est házigazdája Gyárfás Dorka, a Lumiére Filmklub kurátora Bujdosó Bori újságíró.

 

 

2012. szeptember 28. 20:00

Kutatók Éjszakája

 

2012. szeptember 28-án újra Kutatók Éjszakája az Európa Pontban. A programok este 8 órakor Mérő László előadásával kezdődnek, aki arról mesél, hogy a matematika miért egyfajta zene, és a mesterséges intelligencia miért jó játék, és hogy hogyan születnek a világmegváltó gondolatok.

21:00-kor a prezi.com és a Ustream képviselőitől valamint Énekes Pétertől és Köpenczei Gergőtől - akik az ISEF-ről, (Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen) negyedik helyezéssel tértek haza - a látogatók választ kaphatnak arra, hogy hogyan lesz egy ötletből piacvezető vállalkozás, milyen nehézségek állnak a megvalósítás útjába, és hogyan lehet ezeken túllépni, hogy mi motiválja ma a fiatal kutatókat, és milyen lehetőségeik vannak külföldön.

Az est zárásaként pedig a Kodály Method számol be arról, milyen innovatív eszközöket használnak munkájuk során, majd Barabás Lőrinc Live act-jével zárul a 2012-es Kutatók Éjszakája.

Program:

20:00-21:00 Mérő László előadása

21:00-22:30 Ötlettől a piacra kerülésig – Ustream, prezi.com, ISEF diákok Talk Show

22:30-23:30 Kodály Method

23:30-00:30 Barabás Lőrinc Live Act


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing