Rossz étkezési szokások

2013.07.08. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Tanácsok, Életmód

Nemcsak az hizlal, amit megeszünk, hanem az is, ahogyan, amiért és hol. Az alábbi étkezési szokások meghiúsíthatják a legelszántabb diétázók törekvéseit is:

Érzelmi evés

Bárki, aki fogyókúrázott már, megmondhatja: az étel maga csak egy része egy bonyolult problémának. Az érzelmi evők számára az ennivaló többet jelent, mint csupán táplálékot, üzemanyagot, nekik vigasz, ha unatkoznak, magányosak, dühösek vagy stresszesek. Változtassunk! Tanuljuk meg felismerni az igazi fizikai éhséget. Ha nem ezt érezzük, csupán ehetnékünk van, tereljük el a figyelmünket, beszélgessünk, sétáljunk, azaz mással vigasztalódjunk.

Állandó aggodalom az evés miatt

Ennek a típusnak minden nap harc, szorongva számolja a kalóriákat. Baj, ha már az evés irányít minket, nem pedig mi az evést. Változtassunk! Hagyjuk az akaraterőt, fontosabb a jó tervezés és a motiváció. Ne számolgassuk a kalóriákat, inkább tervezzük meg a kalóriaszegény étrendet, és iktassuk be a rendszeres mozgást. A tervezés akkor is segít, ha vásárolni megyünk, ne vegyünk olyasmit, ami nassolásra csábít.

A gyors megoldás keresése

Az egészséges étkezés időigényesebb, mint valami gyorséttermi falatot vagy előre csomagolt süteményt bekapni. Változtassunk! Határozzuk el, hogy legalább egy hétig elsősorban friss ennivalóból készült ételt eszünk. Hagyjunk valamivel több időt a tervezésre, bevásárlásra és a főzésre.

Öntudatlan evés

Sokan automatikusan kinyitják a hűtőt, amint hazaérnek, a kedvenc TV-műsorukat pedig egy tál süteménnyel a kezükben nézik. A legtöbben nem is emlékeznek rá. Változtassunk! Vezessünk naplót, és tudatosítsuk, mit és mennyit fogunk enni. Alakítsuk át szokásainkat, hazaérve tusoljunk le vagy vigyük le a kutyát, azaz kerüljük el a hűtőt.

Étkezés kocsiban, íróasztalnál

Ha valaki mindig csak kutyafuttában kap be valamit, nem adja meg a módját az étkezésnek, soha nem lakik jól, és egyre többet kíván. Változtassunk! Figyeljünk oda az étkezésre, együnk együtt a családdal. Inkább menjünk ki ebédelni valahova, semmint az íróasztalnál, magányosan falatozzunk. Tanuljunk meg lassan, élvezettel enni, így biztos, hogy kevesebbet fog elfogyni.

Az ételek jelentéssel való felruházása

Nem jó, ha az ételt osztályozzuk, nincsenek jó, rossz, elfogadható vagy tiltott ételek. Ha a „rossz” ételt megvonjuk magunktól, szomorúak leszünk, ám ha mégis elfogyasztjuk, lelkifurdalásunk lesz. Változtassunk! Alapvető pszichológiai tény, hogy a tiltott dolgok után sokkal jobban vágyódik az ember. Ne tagadjunk meg hát magunktól semmit, viszont az alapos tervezés itt is segít.

 

- informed - 


Cikkajánló
- Hegyvidéki KRESZ-indítványok
- Megtelnek a fővárosi szabadtéri kondiparkok
- A tavasz 7 pillanata
- Itt a tavasz, de nem muszáj megújulni!
- Hipnózis

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing