Rizling Generáció - Közös tőről fakadunk

2015.10.07. | Kategóriák: Bor, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A rizling az oka mindennek! Mert az opálosan aranyló fürtök a Balaton északi partjának lankáin érzik jól magukat igazán. Mert ott, a mai Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék szőlőskertjeiben kezdődött egykor minden. Ahol éppen kétezer esztendeje telepítették az első tőkéket a Pannoniába érkezett rómaiak...

Visszatekintve láthatjuk, miként formálta nemzedékek sorsát ez az évezredes esemény. Távoli felmenőink, majd nagyatyáink, később szüleink választották a borászat mesterségét és bízták családjaink boldogulását a szőlőre. Az idő őket igazolta. Így érett a rizling mindannyiunk személyes történetévé.

E mélyen gyökerező kötődés és elődeink példája a családi hagyomány folytatására sarkallt bennünket, fiatalokat. Az egymás nyomában járó borásznemzedékek soron következő tagjaiként mára miénk a megtisztelő feladat, hogy ápolhatjuk örökségünket. Mely örökséget saját értékeink kibontakoztatásával is igyekszünk gyarapítani. Bízunk az összefogás erejében, ezért Magyarországon eddig egyedüliként, borvidéki és nemzedéki összetartozás szerint szervezett társulást alapítottunk. 2015-ben életre hívott közösségünk a Rizling Generáció. Hisszük, hogy együtt, bizalommal, tapasztalataink megosztásával előbbre jutunk, mert egyre jobb borokat tölthetünk vásárlóink poharaiba.

Ahogy soktucatnyi rizlingszem leli meg helyét a szőlőfürtben, úgy váltunk egyívású barátokból valódi borászközösséggé. Olyan közösséggé, ahol inspiráljuk egymást és ez büszkeséggel tölthet el bennünket. Ahol mindannyiunk számára fontos a másikunk sikere. Ahol bátran fordulhatunk egymáshoz tanácsért, segítségért. Ahol szenvedélyünk a jó bor és szeretünk minél több embert jókedvre deríteni. Ahol komolyan gondoljuk, hogy a múlt és a hagyomány kötelez, mert alapjain a jövő nemzedékek lehetőségeit gazdagíthatjuk. Ezért fogtunk hát össze, ezért szökött szárba általunk a Rizling Generáció. Hiszen valamennyien közös tőről fakadunk.

A Magyarországon egyedülálló, nemzedéki és borvidéki összetartozás 25 tagpincészetet egyesít, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb kézműves borászatokig. A Rizling Generáció egyesületben küldetésünknek tekintjük a Balatonfüred-Csopaki történelmi borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradícionális és méltán különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonezerejének növelését. Az egyesület célkitűzései között szerepel mindemellett összehangolt bormarketing tevékenység folytatása, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakításával a minőségi szőlő- és bortermelés ösztönzése.

 

Céljaink:

Az egyesületben szinte napi kapcsolatban állunk egymással, így hatékonyabban tudjuk elvégezni a szőlészeti és borászati, vagy akár a szüreti munkákat. A közös eszközvásárlások, a pályázati- és támogatási lehetőségek, valamint a fesztiválokon és vásárokon való közös szereplések tovább erősítik a csapaton belüli összetartozást.

Az egymás pincészeteinél tartott borkóstolók az őszinte párbeszédek alapjai, melyek a régió borainak minőségi javulását hozzák egyértelműen magával. A tematikus kóstolók során pedig lehetőségünk nyílik több tucat Olaszrizling bor egyedi bírálatára is.

Fontos célként tűztük ki a helybeli gasztronómiai szereplőkkel való közös együttműködést. Hosszútávon ez lehet az alapja a Balaton körüli egész éves szezon beindításának.

Terveink között szerepel egy közös Olaszrizling bor elkészítése, melynek színében akár 25 fiatal borász munkája tükröződik.

A fogyasztók számára szeretnénk kialakítani egy védjegyet, amely egyértelműen jelzi a palackon, hogy a bor az általunk gondosan kiválaszott, kiemelkedő minőséget képviseli.


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottait
- Libamájról és borokról. Szöghy Ottó ajánlásai
- Beszáll az e-kereskedelembe Váradi József
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing