Ritkán ellenőrzi a téli gumikat a magyar

2018.11.22. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Havonta, vagy rosszabb esetben csupán a szezon elején ellenőrzi a téli gumik állapotát a magyar autósok többsége – derült ki az alkatreszek.hufelméréséből. Ami viszont pozitívum: már több mint 96 százalék cseréli le a kerekeket a tél beállta előtt.

Unalomig ismételt szabály az autósok számára: ha 7 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet, téli gumira kell váltani. A határvonalat sokan vitatják, és nem is kell nagyon szigorúan venni, ám ha berögzül ez a szám, hamarabb eszünkbe jut, hogy szükség van a váltásra.

Több, mint 2000 autóst érintő felmérése alapján a magyarok tisztában vannak ezzel a szabállyal: 60,2 százalék válaszolt a kérdésre helyesen, míg 39,1 százalék már 10 fok alatt elkezdi intézni a cserét. Szerencsére csupán 0,7 százalék gondolja úgy, hogy meg kell várni a mínuszokat...
A határértéknek megjelölt 7 Celsius-fok alatt a nyári gumik anyaga megkeményedik, ilyen nappali hőmérsékletnél pedig hazánkban megérkeznek a hajnali mínuszok és talaj menti fagyok, vagyis a r eggeli indulásnál különösen fontos a jó tapadás.

Szerencsére a kérdőívet kitöltő magyar autósok 96,2 százaléka már tudja, hogy szükséges téli gumira váltania, 3,5 százalék próbálkozik négyévszakossal, míg 0,3 százalék felelőtlenül rajta hagyja a nyári abroncsokat a kocsin. A válaszadók csaknem fele, 49,3 százalék mindig ugyanannál a szerviznél végezteti ezt a műveletet, 45,5 százalék egyedül oldja meg, 5,2 százalék pedig ott kér segítséget, ahol aktuálisan a legolcsóbb. Egy gumicsere alkalmával 61,9 százalék szokott futómű-ellenőrzést is végeztetni, 38,1 százalék viszont – tévesen – nem tartja ezt fontosnak.

A megkérdezettek 43 százaléka vásárolt már használt téli gumit, annak ellenére, hogy sok szakember ezt nem ajánlja. Két adatot kell megjegyeznünk: az egyik a profilmélység, a másik a gumik kora. A profilmélységet figyelve, ha az a biztonságosnak tartott 4 milliméter alá cs ökken, új gumikra van szükség. Erre a kérdésre 51,5 százalék tudta a helyes választ, 30,4 százalék vár a 2 milliméterig, 18,1 százalék pedig 1,8 milliméterig is képes koptatni a gumikat. Ez hiba, mert csökkent a tapadáson.

Legkésőbb ötévente ajánlott lecserélni az abroncsokat a használt kilométerektől függetlenül, van ugyanis egy öregedése a gumiknak. Ezt hazánkban – a válaszok alapján – 50,4 százalék meg is teszi, 28,5 százalék viszont addig vár, amíg teljesen elkopik a felület.
A téli szezon során ügyeljünk a rendszeres ellenőrzésre. A magyarok 22,8 százaléka néz rá az abroncsokra hetente, 55,5 százalék csupán havonta egyszer teszi ezt meg, míg 21,8 százalék csak a szezon elején foglalkozik azzal, hogy rendben vannak-e a gumik. 

Ne csak a felületre figyeljünk, a guminyomásra is: az általános szabály szerint a nyárihoz képest 0,2 barral nagyobb nyomás kell a téli abroncsok haté kony működéséhez. Erre 18,6 százalék válaszolt helyesen, 45,6 éppen fordítva tudja, szerintük 0,2 barral kevesebb kell, mint a nyáriba, míg 35,8 százalék szerint ugyanakkora a két érték. A guminyomást 17 százalék hetente, 25,9 százalék kéthetente, 47,2 százalék havonta, 9,9 százalék pedig még ritkábban ellenőrzi.

A Kovács Autóalkatrész‎ felméréséről további részleteket ezen a linken talál: https://alkatreszek.hu/kirajzolodott-teli-gumi-hasznalatra-vonatkozo-kerdoivunk-eredmenye

 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing