Rendezvénysátor Õsmagyar módra. A Bonus Party Service ajánlata

Szórakozni is csak tartalmasan jó!
Gondolt már arra, hogyan éltek az Õsmagyarok? Vajon a Jurtájuk használható lenne a mai modern korban? Ha élni nem is tudnánk benne, de egy jó programnak mindenképpen kuriózumnak számítható! Mit szólna, ha nyári szabadtéri rendezvényen az italpultot nem a megszokott módon állítanánk fel? Nos szuper ötlettel állunk Ön elé, ez pedig a Jurta Program!!! A feelinghez illően menüsorunkat is ennek tükrében állítottuk össze, így vendégei kóstolhatják az ősmagyar ízeket.

Borissza iparosok jókedvében született meg a Körivó-Jurta gondolata. Alapja az ősi hit, funkciója, hogy hajlék legyen, befogja és a fénysugarak alakjában becsalja az emberek életébe a világmindenséget.

Ha különleges kikapcsolódásra vágyik, elege van a szürke hétköznapokból vagy csak megunta azt, hogy minden kocsma "egy lére folyik", akkor térjen be hozzánk a Körivóba. Meglátja, azonnal hatalmába keríti majd egyfajta belső harmónia és kiegyensúlyozottság, amit bizony elődeink kultikus és építészeti tudásának köszönhetünk. Előcsalogatja belőlünk azt a gyermeki ámulatot, kíváncsiságot, ami okán mindent tudni szeretnnénk arról a helyről, ahol ősapáink és ősanyáink éltek, szórakoztak.

A jurta meséje:
Nagyállattartó, pásztorkodó nomád népek,a hunok hajléka volt a jurta. Ezek a népek tudták hol a világban a helyük. Ahol a pásztor leszúrta a botját, ahol a családjával meghúzta a keregét, ráfeszítették a lélekkötelet, felemelték a tündöklőt, a vázra rákerült a nemez és a jurtában meggyújtották a tűzet; ott volt a világ közepe.

Egyes népcsoportok, törzsek, de nemzetségek, családok is ellátták megkülönböztető jelzéseikkel a hajlékaikat. Azonban eltekintve az anyagfelhasználástól, a tájolás, az ültetési szokások és a motívumok különbözőségeitől, azt látjuk, hogy minden jurta egyforma. Egyformán a világegyetem modellje, az alsó és felső világok találkozási helye. A jurta teteje az égi szféra, a tündöklő, vagy füstnyílás a napot, a fényt, az életet jelenti, a hajlék közepére helyezett tűzhely és a tartóoszlopok együttesen töltik be a világtengely szerepét.

És most lássunk egy kis ízelítőt, vajon milyen ételkülönlegességekkel szolgálhatunk menüsorunkban:

- levesek, hosszú és rövid levű főtt, kásaszerű gabona és párolt ételek;

– töltött húsok, töltött tészták, töltött zöldségek;

– nyárson, roston, kemencében sült húsok;

– lapos, lepényszerű kenyerek; tészták (főleg töltött és tarhonyaszerű tészták);

– zöldségek (vöröshagyma, fokhagyma, sárga- és fehérrépa, káposzta);

– tejtermékek (túró, vaj, tejföl, joghurt, sajt és persze kumisz).

A húsokat szárítással, füstöléssel és sózással, a zöldségeket és gyümölcsöket szárítással és tejsavas erjesztéssel (savanyítással) tartósították.

Italként tejet, kefir szerű italokat, mézzel ízesített gyümölcslé alapú italokat, kumiszt, árpasört és bort fogyasztottak (ez utóbbit általában csak ünnepélyes alkalmakkor).

Jurta programunk ajánlatát a következő linken keresztül kérheti. Alternatív programként íjászkodást,lovas illetve solymászbemutatót is kínálunk.


SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing