Rendezvénynaptár 2015 március - április

2015.02.24. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A Motoros kiállítástól a Táncháztalálkozón át a Húsvéti sokadalomig és a Nemzetközi Könynapokig terjedő széles kínálattal kényeztetik a látogatókat a fesztiválok szervezői.

Március

Nemzetközi Autó- Motoros Kiállítás és Show

2015. március 20-22

Budapest, Hungexpo

www.amts.hu

2015-ben tizedik alkalommal vállalkozunk majd arra, hogy elkápráztassuk a közönséget, ezúttal egy gigantikus jubileumi show-val, immáron 92.000 m2-en. A kerek évforduló alkalmából, minden eltelt évet egy-egy különleges meglepetéssel készülünk megünnepelni, melyeket a nyitásig rendszeres időközönként leplezünk majd le az AMTS.hu-n.

Egy szeletnyi Bodensee idén is az AMTS-en: 10 csúcskategóriás tuning vas lesz a vendégünk márciusban, Európa legjobbjai közül! Számos gyönyörű autócsoda mellett tavaly vendégül láthattuk a 2012-es év abszolút győztesét, az Uwe Wolf-féle Opel Kadett C kupét is. A német tunerek egyébként nagyon jól érezték magukat az AMTS-en, az idei mezőny így még komolyabbnak ígérkezik.

 

Sajtós elérhetőségek:

Szőke László

Telefon: (36) 20 320 3399

E-mail: media@amts.hu

 

TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ 2015 – XXXIV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

Budapest

2015. március 27–29

http://tanchaztalalkozo.hu

A Táncház Egyesület szervezésében megvalósuló 33. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, amelyen műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre, a Kárpát-medencei magyarság és a nemzetiségek képviseletében. Az immár harmincnegyedik alkalomra 2015. március 27-29. között kerül sor, közel 3000 közreműködő és 20.000 fős látogatói létszám mellett. A szervezők szeretnék széles körben bemutatni minél több, kevéssé ismert tájegység, falu táncát, zenéjét és viseletét.

Vasárnap a Sportaréna küzdőterén tánctanítások és bemutatók lesznek a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Emellett kamaratermi programként Aprók táncával, kézműves játszóházzal és tücsökringatóval szórakoztatjuk a gyermekeket. Évek óta nagy várakozás előzi meg a mindkét napon délután megrendezésre kerülő néptánc kamaraműsort, melyekben kiemelkedő táncosok és zenekarok egy-egy tájegység táncát és zenéjét dolgozzák fel és mutatják be. A rendezvény nagy közös össztánccal zárul.

A Táncháztalálkozóhoz szorosan hozzátartozik a Népművészeti Kirakodóvásár, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése.

Részletes program:

2015. március 27. 19.00 • „Halljunk szót...!” – előtáncház • Fonó Budai Zeneház

2015. március 28–29. 10.00–22.00 • TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • Papp László Budapest Sportaréna

2015. március 28. 20.00–04.00 • Éjszakai Bál • Fáklya Klub

Kontakt:

Hegedűs Anna sajtó-marketing — Fonó Budai Zeneház

Tel: +36-30-565-8442

ahegedus@fono.hu      www.fono.hu

 

BIG Filmfesztivál 2015 

2015. március 28.

Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

www.bigfilmfesztival.hu

A BIG Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett országos vonzáskörű rövidfilmfesztivál, melyre 30 éves korig nevezhetnek az alkotók rövidfilmjeikkel. Számítunk a felsőoktatásban részt vevő hallgatók, a középiskolás diákok, valamint a szabadúszó fiatalok alkotásaira is. A Fesztivál történetében mindig magas színvonalat képviselő zsűri díjazta az alkotásokat (Kardos Sándor, Rigó Mária, Enyedi Ildikó, Pálfi György, Erdélyi Dániel, Gigor Attila, Szászi Zsuzsanna, Xantus János, Báron György és még sokan mások).

2013 óta legértékesebb díjunk a Sziget-díj, melyet a Sziget Iroda ajánlott fel a legkiemelkedőbb film stábjának, ez pedig: 3 főre szóló Sziget-hetijegy, forgatási engedéllyel. Ezen kívül további értékes díjakat osztunk ki különféle érdemekért (legjobb rendezés, legjobb vágás, legjobb operatőr, közönségdíj stb.). A rendezvény mindenki számára nyitott és ingyenesen látogatható.

Kontakt:

Bereczky-Legény Eszter - külső kapcsolatok, koordináció

Telefon: +36 20 315 6703
E-mail: info@bigfilmfesztival.hu, szervezes@bigfilmfesztival.hu

 

Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál 2015

2015.03.29 - 04.02

www.kota.hu   www.meeting-music.com

Az 1988-ban Budapesten életre hívott Nemzetközi Kórusverseny egy egyedülálló művészi ötlet szimbólumává vált világszerte. Az Interkultur Hungária kezdetektől szervezi a budapesti rendezvényt, melyet Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál néven 2015. március 29. és április 2. között 15. alkalommal rendez meg.

Szervező: Interkultur Hungária NKft

Telefon: (06 1) 462 0330               Fax: (06 1) 342 9362

E-mail:   korusverseny@interkultur.hu

Honlap: www.interkultur.hu

 

33. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Budapest, Robert Capa Kortárs Központ

2015. március – (több héten át)

www.sajto-foto.hu

 

A 33. Magyar Sajtófotó Pályázat pályaműveiből 2015 márciusában ismét a Capa Központban nyílik kiállítás. Több mint 700 nm-en Budapest pezsgő kulturális életének központjában, a „pesti Broadway” közvetlen közelében A Nagymező utca 8. szám alatt lévő, Ernst Lajos által megálmodott szecessziós épületben. Az épület egyediségét és különlegességét növeli a Lechner Ödön által tervezett előcsarnok, Rippl-Rónai József színes üvegablakai, valamint a csaknem 340 négyzetméteres kiállítóteremben található hatalmas üvegablakok és az egyedülálló üvegtetős terem is. http://capacenter.hu

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya Magyar Sajtófotó Pályázatára 243 fotográfus, 2738 pályázattal, összesen 7164 képpel pályázott. A kategóriák közül az Emberábrázolás-portré kategóriára érkezett a legtöbb pályamű, a zsűri összesen 506 egyedi és sorozat pályamű közül válogathatott. Tartalmilag is ezeket a kategóriákat értékelte kiemelkedőnek a nemzetközi zsűri.

 

Április

Budavári Húsvéti Sokadalom

Budapest, 2015. április 4-6.

www.szazadokoroksege.hu 

www.budavarihusvet.hu 

Április 4-6-ig, immár a negyedik alkalommal várják a hazai családokat és a külföldi turistákat hazánk legrangosabb húsvéti hagyományőrző rendezvényére a Budavári Palotába. A Budavári Húsvéti Sokadalom turisztikai látványosságot, és színvonalas szórakoztató családi programot kínál kiemelt figyelmet fordítva a gyerekekre. A három napos ünnepség része a kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár, mesterség-bemutatókkal és valódi hungarikumokkal fűszerezve. A nemzetközi viszonylatban is egyedülálló patinás Budai Vár terei, tekintélyt sugárzó épületei páratlan helyszínéül szolgálnak ennek a hagyományőrző, de a mai kor ízlését és igényeit is szem előtt tartó rendezvénysorozatnak. A színes forgatag egy ősi rítustánccal a vár legszebb részein átkígyózó néptánc együttesek tavaszköszöntő menettáncával, az életfa avatásával és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét.

Kommunikáció, sajtó:

Kámán Ildikó

Kommunikációs vezető

Tel: +36-30/ 462-1276

E-mail:  kaman.ildiko@gmail.com 

kaman.ildiko@medianoise.hu

 

MÁV Nosztalgia Gőzfelhős Sissi vonat Gödöllőre

Budapest, Nyugati pályaudvar

2015. április 6. (Húsvéthétfő)

www.mavnosztalgia.hu

Húsvéthétfőn újra nosztalgiavonat indul Budapest-Nyugati pályaudvarról a festői szépségű Gödöllőre. A klasszikus vonatos utazás során gőzmozdony által vontatott, muzeális kocsikból álló szerelvényen utazhatnak vendégeink. Utazzon a Monarchia királyi városába igazi „boldog békeidők” hangulatban és látogassa meg velünk Gödöllő látványosságait e kellemes húsvéthétfői kirándulás során! A MÁV Nosztalgia Kft. személyzete biztosítja utasaink kényelmét az utazás és a programok teljes időtartama alatt. A visszaúton apró meglepetéssel készülünk a hazatérésre és a „13+1 totó” segítségével egyéb útjainkra nyerhetnek ajándékjegyeket. A szerelvényben sörkocsi közlekedik, ahol lehetőség van frissítők vásárlására.

________________________________________________

Programcsomag lehetőségek:

I. Programcsomag – Gödöllői Királyi Kastély

A nosztalgiavonat utasait a Gödöllői Királyi Váróteremben "Sissi és Ferenc József" köszönti megérkezéskor. Érkezés után vendégeink részt vesznek egy vezetett tárlatlátogatáson Erzsébet Királyné kedvenc nyári kastélyában. A Gödöllői Királyi Kastélyban megismerkedhetnek a királyi család életével és szokásaival. A kastélylátogatás után egy rövid sétát követően háromfogásos ebéd következik az Erzsébet Királyné étteremben. A nosztalgiavonat visszaindulásáig szabadprogram.

A kastélyról bővebb információt a www.kiralyikastely.hu weboldalon találhat.

________________________________________________

 

II. Programcsomag – Lázár Lovaspark

Busztranszfer a vasútállomástól a Lázár Lovasparkba és vissza. A Lovasparkba érkezéskor fogadás pálinkával és pogácsával. 12 órakor kezdődik a kb. 40 perc hosszúságú lovasbemutató. A bemutató után svédasztalos ebéd húsvéti finomságokkal. Az ebéd mellé biztosítunk két pohár vörös- vagy fehérbort, vagy igény szerint üdítőt.

Egész napos programok: Lovaspark megtekintés (Világbajnokok terme, versenyistálló és falusi udvar), lovas kocsikázás, kézműves foglalkozások gyermekeknek, póni lovaglás, az ebéd után gyermekelőadás.

________________________________________________

 

Jegyértékesítés, jegyinformáció:

Telefon/Fax: (+36 1) 269-5242, (+36 1) 238-0558

Email: csikos@mavnosztalgia.hu

Internet: www.mavnosztalgia.hu

 

Szakmai kontakt:

Dubecz Renáta, MÁV Nosztalgia Kft.

Mobil: 06-70 935-7352

Email: dubecz@mavnosztalgia.hu  

 

 

Oldtimerek Hétvégéje és Kalandjárók Kiállítás

Budapest, Magyar Vasúttörténeti Park

2015. április 10- 12.

www.oldtimershow.hu 

 

2015-ben az Oldtimerek Hétvégéje ismét a közkedvelt retro helyszínen, a budapesti Vasúttörténeti Parkban kerül megrendezésre április 10-12-ig, 10 hektáros rendezvényterületen. A belső parkolóban lesz a Kalandjárók Kiállítás, ahol hajók és lakókocsik lesznek kiállítva. Természetesen a rendezvény fő látványossága az oldtimer autók és motorok új kollekciójának bemutatása lesz a 3.000 nm-es Orient és az 1.700 nm-es West csarnokokban. Újdonság lesz a KGST party a Víztorony Park területén. Ugyanitt rendezik meg az oldtimer autóval vagy motorral érkezők találkozóját.

A Víztorony Parkban új látványosságot csodálhatnak majd meg a látogatók: a Csabai Tájházat (3-as bejárat) ahol Csabai kolbász kóstolót fog osztogatni a Csabai Hagyományőrző Kör. A 2-es bejárattól a középső átjáróig „Gasztronómia utca” várja majd a háztáji ízek kedvelőit. A szervezők a gyerekekre is gondoltak: a Víztorony Park területén ingyenes légvár, népi játszótér, állatsimogató rengeteg állattal, arcfestés és gyerekfoglalkoztató, kézműves foglalkozások várják a legkisebbeket.

 

Oldtimer Show Kft.

Kiss Tamás ügyvezető

info@oldtimershow.hu

 

 

Budapesti Tavaszi Fesztivál

11 különböző budapesti helyszínen

2015. ápr. 10-26.

www.btf.hu

 

A 2014-es év rendkívüli eredményeket hozott Budapest kulturális életében: jelentős előadó-művészeti infrastruktúrával bővült a főváros, újra várja látogatóit a felújított Zeneakadémia és a Pesti Vigadó, a Budapest Music Center, az Új Budapest Galéria és a Várkertbazár megnyitásával pedig Európa új, kortárs művészeti és design központjai jöttek létre Budapesten. Az új lehetőségekben rejlő szinergiákat kiaknázva megújul a nagy múltra visszatekintő Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) is, amely 2015-ben a szokottnál később, április 10-én indul, igazi tavaszköszöntő fesztiválhangulattal töltve meg a fővárost. 

A nagyvilág kulturális és művészeti kiválóságainak 17 napig tartó budapesti seregszemléje során tucatnyi műfajban - zenekari és templomi hangversenyekkel, kamaraestekkel, áriakoncertekkel, operaelőadásokkal, a jazz, a crossover és a világzene kiválóságaival, valamint színházi, irodalmi, tánc-, balett-, népzenei és néptáncprodukciókkal, képzőművészeti programok széles skálájával - mutatkozik be a magas színvonalú kultúra. Mindezzel olyan emblematikus helyszíneken találkozhatunk, mint a Duna-parti Bálna, az Erkel Színház, a Mátyás-templom, a Művészetek Palotája, a Papp László Budapest Sportaréna, a Pesti Vigadó, a Trafó - Kortárs Művészetek Háza, a Vígszínház és a Zeneakadémia.

Bár a kínálat folyamatosan bővül, már most érdemes szemezgetni a jobbnál jobb előadások közül. Áprilisban Budapest vendége lesz többek között Gyenyisz Macujev, a Bajor Állami Zenekar Kirill Petrenko vezényletével, Vladimir Ashkenazy a Philharmonia Orchestra élén, az Orpheus Chamber Orchestra, Mario Brunello, Tsutsumi Tsuyoshi, Leo Nucci, Elina Garanča, a Gershwin Piano Quartet, Jack DeJohnette, David Sanborn, Ana Mourat és Dhafer Youssef.

 

Szakmai kontakt:

Kiss Adrienn

Sajtó és PR menedzser, Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ

Tel: +36-1- 486-3308

M:  +36-30-9118-564

Kiss.Adrienn@fesztivalvaros.hu

www.fesztivalvaros.hu

 

 

30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Félmaraton

Budapest - Margitsziget

2015. április 19.
Rajt/Cél: Margitsziget, központi út a Víztoronynál

Táv: 10 km, 7 km

www.futanet.hu

 

Fuss tavasszal félmaratont, Budapest legszebb részein: a budapesti tavasz hagyományosan legvonzóbb szabadidős eseményére tavaly 20.750 sportember nevezett Magyarország mintegy 770 településéről és 57 külföldi országból, ez volt minden idők legnagyobb létszámú budapesti Vivicittája!

Vivicittá – éljen a város, szeresd a várost!

 

Rajtok időpontja:

  • Telekom Vivicittá Félmaraton: 09:00
  • 30. Telekom Vivicittá Városvédő Futás, 10 km: 12:30
  • Telekom Midicittá, 7 km: 14:30

 

Nevezéssel kapcsolatos kérések, kérdések, ügyintézés - nevezési iroda:

Telefon: (06 1) 220 82 11, mobil: (06 20) 965 19 66

E-mail: nevezes@futanet.hu

 

Szakmai kontakt:

Tamás Krisztián marketing vezető

Dobor Dezső PR és média
Telefon: (06 1) 273 09 39
E-mail: info@futanet.hu

 

22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Budapest, Millenáris Park

2015. április 23- 26.

www.konyvfesztival.com

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 25 ország közel 100 neves alkotója részvételével, kulturális programok sokaságát kínálja a nagyközönség számára: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket a budai Millenáris parkban, jól megközelíthető, igényes, zöld környezetben. Évente 60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel 50.000 kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat.

Az idei Könyvfesztivál díszvendége JONATHAN FRANZEN, a Javítások és a Szabadság díjnyertes szerzője, az egyik leginkább ünnepelt kortárs amerikai regényíró. Novellái és esszéi – ideértve a politikai esszéket is – megjelentek a The New Yorker, a The Best American Essays, a The New York Times és a The Guardian hasábjain.

 

 Szervező:

  Szabó Eszter,   Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

 Telefon: 

  (1) 343-2538

 E-mail:

  festival@mkke.hu

 

A Recirquel Újcirkusz Társulat Budapesten

Budapest, Művészetek Palotája

2015. március 25 – április 9.

www.mupa.hu/programok

 

A „Cirkusz az éjszakában” című előadás során a társulat tagjai közös utazáson vesznek részt, ahol megkísérlik elérni és beteljesíteni az emberiség ősidők óta áhított vágyát: a repülés tudományának elsajátítását. A fikció szerint az artistaművészek egy elveszett vándorcirkusz nyomába erednek, és az epizódszerű jelenetek során felfedezik saját személyiségük legmélyebb rétegeit is. Az új cirkusz filozófiájával összhangban az alkotók nem lineáris történetet mesélnek el: a történelem előtti idők örök érvényű jelképei, a jól ismert mítoszokból megelevenedő szituációk segítenek a nézőnek abban, hogy otthonosan érezze magát az értelmünk helyett inkább az érzéseinkkel megragadható világban.

Valljuk be bátran: mindannyiunkban él egy vagy inkább számos kép a bohócokról, amelybe a buta csetlő-botló figurától a dörzsölt tréfamesterig sok, nagyon különböző karakter belefér. Vági Bence rendező-koreográfus és állandó alkotótársai, no meg a legkiválóbb fiatal artistákból álló csapata elmélyülten kutatta, milyen utat járt be a középkori udvari bolond, míg a cirkuszporondok népszerű karakterévé vált. Ebből született az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel második, a Müpa Fesztivál Színháza számára készített előadása, A Meztelen Bohóc, ahol az alkotókat elsősorban az érdekelte, hogy mi van a bohóc örökké mosolygós, festett maszkja mögött. Az előadásban átvitt értelemben és szó szerint is lehull az álarc, hiszen az artisták olyan lelki tájakra, kivételes belső utazásra invitálják a nézőt, amelynek során eltűnnek a valódi lényeget fedő és óvó rétegek. A látványos és nagyszabású, élő zenével kísért, táncosokkal kibővített produkcióban útitársaink és kalauzaink a Recirquel ifjú artistái, akik többhónapos kemény felkészülés után lélegzetállító, Magyarországon még sosem látott új trükkökkel kápráztatják el régi és legújabb rajongóikat.

A Recirquel Újcirkusz Társulat harmadik egész estés előadása, a Párizs Éjjel minden eddiginél mondénabb hangvételű, és az elveszett illúziókat állítja színpadra. A harmincas évek dekadens és fülledt erotikájú világát tárja elénk, felidézi a századelő párizsi lokáljainak vággyal teli és szerethető miliőjét. A Művészetek Palotája és a társulat közös produkciója ezúttal a világhírű fotóművész, Brassaï jellegzetes világából merít inspirációt.

 

Rendező: Művészetek Palotája

1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.

info@mupa.hu

+36 1 555 3000

 

Szakmai kontakt:

Seres György

Értékesítési vezető

 

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Telefon: (36) 1-555-3049

Mobil: (36) 30-557-6856

Fax: (36) 1-555-3059

www.mupa.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing