Rejtett ételkockázatok

2015.09.24. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Jogszabályok által elfogadott módon daganatkeltő hatású vegyületek lehetnek élelmiszereinkben, természetesnek nevezhető a génmódosított élelmiszer, és nem gond az élelmiszerek sugárkezelése sem. Kockázatok, amiket naponta vállalunk, bár nem tudunk róluk.

Élelmiszer-besugárzás

Az élelmiszerek sugárkezelése gyakran alkalmazott módszer, amely alkalmas az élelmiszerekben lévő káros baktériumok elpusztítására. Bár számtalan nagy, nemzetközi szervezet jóváhagyta, az eljárást mégis sok aggály övezi.

Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Szolgálat egy belső kutatási anyaga szerint, a kezelés során egy radioaktív vegyület, a 2-ACB jön létre, ami állatkísérletekben daganatkeltő hatásúnak bizonyult. Az ausztrál kormányzat szerint az eljárás biztonságos, de egyes élelmiszereknek megváltoztatja a szerkezetét és az ízét, valamint csökkenti a vitamintartalmát is, így ezeknél nem ajánlják a sugárkezelést. Európában éppen a fenti aggodalmak miatt az élelmiszerek besugárzásos kezelése egyelőre erősen korlátozott. Magyarországon a sugárkezelt élelmiszerek jelölése kötelező, ám a zöld jelzés inkább emlékeztet valamilyen bio-minősítésre, semmint sugárkezelésre.

Engedélyezett rákkeltők

Élelmiszereinkben számos egészségkárosító, sőt daganatkeltő vegyület található meg. Azt gondoljuk, hogy ezek jelenléte nem megengedett, holott éppen az ellenkezőjéről van szó - írja a receptneked.hu. Az Európai Unió csak azt határozza meg, hogy mi lehet ezen egészségkárosító vegyületek legmagasabb koncentrációja az egyes élelmiszerekben.

Egy rossz kompromisszumról van szó. A környezetszennyezés és egyes élelmiszer-előállítási folyamatok során az élelmiszerek szennyeződnek, és ez szinte kikerülhetetlen. Így kerülnek olyan vegyületek – jogszabály által is elfogadott módon - élelmiszereinkbe, mint például a dioxinok és az aromás szénhidrogének, amelyeket az ENSZ is deklaráltan rákkeltő hatásúnak tart nyilván. De elfogadott az is, hogy a gyümölcslevekben ón, vagy a halakban higany legyen, ahogy az is engedélyezett, hogy a húsokban ólom, a búzában kadmium legyen. Ezek mind közismerten rákkeltő hatású anyagok, amelyekre nincs biztonságos határérték.

Természetes, de génkezelt

Amerikában egy felmérés szerint a csomagolt, és „természetes” jelöléssel ellátott élelmiszerek többsége jelentős mennyiségű génmódosított anyagot tartalmazott. A vizsgált több mint 80 szója- vagy kukorica-alapanyagokból készült élelmiszer döntő többsége tartalmazott génmódosított anyagot. Míg a GMO-mentes címkével ellátott élelmiszerek valóban mentesek voltak, addig a jelölés nélküli, vagy „természetes” jelöléssel ellátott élelmiszerek szinte mindegyike tartalmazott génmódosított összetevőt.

A Greenpeace magyarországi felmérése szerint a hazai húskonzervekben is jelen vannak a génmódosított összetevők. A genetikailag módosított élelmiszereket nagyon komoly vita övezi, független kutatások számos egészségkárosító hatással hozták már összefüggésbe. 


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing