Rejtélyes történelem a Várkert Bazárban

2018.01.18. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

A művelődéstörténeti-irodalmi beszélgetéssorozat keretében, május végéig minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokat, talányokat járnak körül a téma szakértői, melyek régóta foglalkoztatják a történészeket és a közvéleményt.

Csorba László történész, főszervező a műsorban elmondta: első alkalommal, január 25-én a nagyszentmiklósi aranykincsről lesz szó a Várkert Bazárban. Beszélgetőtársa, az avar kor nagy szakértője, Bálint Csanád akadémikus, régész, az MTA BTK Régészeti Intézetének korábbi igazgatója lesz, aki ásatást folytathatott Nagyszentmiklóson, az aranykincsek lelőhelyén. Csorba László elmondta, hogy a kincsről több elmélet is napvilágot látott. Egyesek szerint a lelet avar eredetű, mások szerint dunai bolgár származású, míg megint mások szerint a honfoglaló magyarok birtokában volt.

A sorozat második beszélgetése Kik és miért bombázták Kassát címmel, Magyarország háborúba lépésének rejtélyes előzményeit vizsgálja. Az este vendége Romsics Ignác akadémikus, történész, egyetemi tanár lesz.

Ezt követően az 1848-as nemzedék "szívzűrjeit" veszik górcső alá Lovas Krisztinának, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértőjének közreműködésével.

Csorba László elmondta, hogy a beszélgetéssorozat utolsó két alkalommal a Habsburg fekete tragédiát járja körül. A 19. század második felében a család tíz tagja halt meg erőszakos halállal. Ennek kapcsán két izgalmas témával foglalkoznak: Erzsébet királyné személyiségéről Dózsa Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum szakértője mesél majd, a mayerlingi rejtélyről, Rudolf trónörökös titokzatos haláláról pedig Bart Istvánnal, A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös című könyv szerzőjével hallhat beszélgetést a közönség.

 

 

 

MTI 2018. január 16., kedd 11:41


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing