Receptek rögös túróból

2019.09.05. | Kategóriák: Gasztronómia, teljes cikkgyűjtemény, Hírek

Mint a GasztroMagazin is hírt adott róla, a magyar szuperélelmiszer, a friss sajtok csoportjába tartozó rögös túró a Kárpát-medencében évszázadok óta elterjedt és kedvelt alapanyag.  Most Európa-szerte elismerték kedvező élettani és gasztronómiai hatásait azzal, hogy uniós oltalmat kapott. 

A friss sajtok csoportjába tartozó rögös túró a Kárpát-medencében már évszázadok óta elterjedt és kedvelt élelmiszer, amelyet most Európa-szerte elismertek azzal, hogy uniós oltalmat kapott.


Néhány, a rögös túró felhasználásával készült receptet hadd mutassunk be Önöknek! 

Körített túró

Hozzávalók 6-8 főre:

50 dkg rögös túró

5 dkg puha vaj

2 kis fej hagyma, nagyon apróra vágva

1 evőkanál tejföl

1 kiskanál mustár

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 mokkáskanál édes nemes fűszer paprika

só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés

A hozzávalókat összekeverjük, hűtőben 1-2 órán keresztül pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Friss kenyérre, vagy pirítósra kenve, zöldpaprikába töltve és szeletelve, vagy zöldség hasábokkal mártogatva kínáljuk (ez esetben több tejfölt tegyünk bele, hogy az állaga krémesebb legyen).

 

Túrós csusza alagút. HOL Magazin 2019.

Túrós csusza alagút

Hozzávalók 4-6 főre:

50 dkg csuszatészta

40 dkg rögös túró

2,5 dl tejföl

15 dkg szalonna apróra vágva, sütve

3 db tojás

csipetnyi só

25 dkg szeletelt bacon szalonna a forma béleléséhez

Elkészítés

A kifőtt csuszatésztát a kisütött szalonnazsírral, a pörccel, a rögös túróval, tejföllel, és az egész tojásokkal elkeverjük. Egy kerámia- vagy őzgerincformát a baconnal kibélelünk, erre öntjük a keveréket, a szalonnát visszahajtjuk. Előmelegített sütőben 140 °C-on 25 percig sütjük. Formából kiborítva szeletelhetjük.

 

Túrós palacsinta. HOL Magazin 2019.

Túrós palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz

1 db tojás

15 dkg liszt

3 dl tej

1 dl szódavíz

késhegynyi só,

cukor

olaj a kisütéshez

 

Elkészítés

A tojásokat a cukorral, a sóval, a tej felével és a liszttel mély tálban jól elkeverjük, hozzáadjuk a többi folyadékot, és habverővel jól kidolgozzuk úgy, hogy ne legyen csomós. A palacsinta tészta híg, tejszínsűrűségű legyen. Ha nagyon sűrűnek találjuk, tejjel vagy szódavízzel hígítjuk. Keverés után 1 órán át pihentetjük.

 

A túrós palacsinta tölteléke:

20 dkg rögös túró

1 db tojás sárgája

2 kanál tejföl

5 dkg cukor

ízlés szerint mazsola és reszelt citromhéj

 

A rögös túróhoz keverjük a tojás sárgát, a kanál tejfölt, a cukrot, ízlés szerint reszelt citromhéjjal ízesítjük, mely óvatosan beleforgatjuk a tojás keményre vert habját. A palacsintákat megtöltjük, felcsavarjuk, tálaláskor a tetejét porcukorral meghintjük.


Cikkajánló
- Kihirdették a Bonduelle rajzpályázatának győzteseit
- Aranytíz 2019 december
- Újragondolt életek az emberibb jövőért
- Hamarosan érkezik a Mikulás az Avalon Parkba
- Zöldülnek a vállalatok!?

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing