Rárós Fesztivál

Hagyomány, ami most kezdődik!
A Rárós Fesztivál nem egy ma született fesztivál, már 1979-ben Rárós Napok néven a palócság hagyományőrző fesztiválja volt, ami 2013. július 25-28. között Litke és Mihálygerge térségében éled fel újra. A fesztivál kettős céllal kelt ismét életre. Egyrészt a kiemelkedően magas munkanélküliségi mutatóval bíró térségben (Salgótarján – Szécsény – Hollókő háromszöge) szeretne a turizmuson keresztül megélhetési lehetőséget adni...

...másrészt pedig visszakanyarodva kulturális gyökereinkhez zászlajára tűzte a magyar zene és kultúra felelevenítését és továbbvitelét. Hagyományaink értékeinek mindenki számára elfogadható módon való átemelése a célunk ezzel, jövőképünk sikeres és pozitív formálása érdekében. 

A fesztivál ötletét 2012. májusában néhány lelkes civil fogalmazta meg, majd elindultak a rendezvény megvalósításának hosszú útján. A rendezői csapat javarészt önkéntesekből áll, akik lelkesen csatlakoztak a kezdeményezéshez és az értékteremtés ilyen módjához. Hogy Müller Péter Sziámit idézzük, amikor meghallotta a fesztivál alapeszméit: „Erre a fesztiválra már évek óta szüksége volt az országnak!”. Jelenleg is számtalan önkéntes dolgozik azért, hogy ez a fesztivál a lehető legnagyobb sikerrel valósuljon meg, mint önálló, független civil kezdeményezés.

Külön szeretnénk kiemelni Versegi Zoltán, Litke polgármesterének támogatását. Továbbá fontos megemlíteni, hogy Nógrád megye illetékes hatóságai példás hozzáállást tanúsítanak a kezdeményezéshez, és minden támogatást megkapunk a NAV, a Katasztrófavédelem és a Megyei Rendőr Főkapitányság és a Városi Rendőrkapitányság részéről. Jó érzés látni egy ilyen mértékű összefogást.

Idén tavaszra a fesztivál mérete minden várakozást és előzetes tervet felülmúlt, fellépői és programjai számát tekintve a negyedik-ötödik legnagyobb fesztivál lesz idén Magyarországon. Egyszerre adunk helyet a magyar könnyűzenének, komolyzenének, népzenének, nótának, a feltörekvő együtteseknek, de lesz Borsétány közel 100 borászattal, Művészdomb többek között a szentendrei festőművészek (ef Zámbó István szervezésében) vagy éppen a művészeti graffiti (Petkya és Sándor Péter szervezésében) jelenlétével, az irodalmi színpadon fellép Vámos Miklós és Bornai Tibor duettje is, a Beach az elektronikus zene kedvelőinek ad szórakozási lehetőséget, míg a Sátorvárosunkban számtalan civil társadalmi szervezetnek biztosítunk teret és bemutatkozási felületet. A fesztivál különlegessége, hogy a honlapon minden árust, fellépőt igyekszünk részletesen bemutatni, illetve elérhetőségeiket megadni, így adva publicitást az ő munkájuknak.

Neves fellépők is a Rárós Fesztiválon. HOL Magazin 2013.

Külön szeretnénk a zenei fellépőinket kiemelni, hiszen a Rárós nagyszínpadon csütörtökön a nyolcvanas évek alternatív ikonjai lépnek fel (Balaton, ef Zámbó Happy Dead Band, Ági és a Fiúk, illetve Müller Péter Sziámi and Friends, ahol egy időben a színpadra lép Deák-Bárdos Ágnes, ef Zámbó István és Bornai Tibor is, helyenként URH, Kontroll és AE Bizottság számokat is előadva), péntek a Magyar Rock Napja (Felkai Miklós gitárpárbaja, ős P-Box, Piramis, MobilMánia és Dinamit), amikor két fellépőt emelnénk ki: Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról 40 éves jubileumi előadása és 23.30-kor magyar rocktörténeti pillanat: Németh Gábor (Dinamit együttes, MaRock) szervezésében számtalan magyar rockzenész és énekes előadásában, megállás nélkül közel 20 ikonikus rockszám fog elhangozni (például újra együtt lesz a színpadon Zsöci és Donászy Tibor az EDDA-ból). Szombaton a magyar zene örökzöldjei lépnek fel (KFT, Deák-Bill Gyula, Bikini), majd az estét a 30 éves R-Go koncertje zárja, míg vasárnap a kortársak közül fellép Anna and the Barbies, Kowalsky meg a Vega, Péterfy Bori és a Love Band, Depresszió, majd a fesztivált Caramel zárja a sportcsarnokban tavaly bemutatott szimfonikus koncertjének fesztivál verziójával.

A népzenei színpadot várhatóan a Felszállott a páva szakmai csapata szervezi és vezényli le, illetve helyet kaptak a magyar nóta sztárjai is (Bokor János, Nógrádi Tóth István, Tarnai Kiss László), akiket Buffó Rigó Sándor és zenekara kísér (100 tagú cigányzenekar vezető prímása és zenészei).

A komolyzenei színpadon Pintér Péter, Balázs Fecó, Varga Miklós vagy éppen Szakcsi Lakatos Béla és Kathy-Horváth Lajos lépnek fel.

Neves fellépők is a Rárós Fesztiválon. HOL Magazin 2013.

Megemlítenénk még az Amatőr Bandák Versenyét, ahol amatőr zenekarok nevezhetnek saját zeneszámokkal. Minden indulót publikálunk a honlapunkon és a legjobb 18 együttes – melyet szakmai zsűri válogat- élő fellépési lehetőséget kap a Rárós Nagyszínpadon.

Ezen felül lesz egy Rárós kisszínpad, melyre kulturális programok szerveződnek, például amatőr színházi előadások, gyermekműsorok, táncház, stb., ráadásul 12 év alatt a belépés ingyenes.

A fesztivál könnyűzenei nagyszínpadáról élő YouTube közvetítés lesz látható, 8 kamerával készítve, egyenlőre amerikai és ausztrál IP cím elérhetőséggel.

Mint látható, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kulturális örökségünk minden válfaja bekerüljön a fesztivál programjai közé, olyan programkínálatot hoztunk létre, ami különleges a fesztiválok hosszú sorában. Ráadásul több ország nagykövete is jelezte, hogy személyesen kíván részt venni a megnyitó ünnepségen, ezzel is hangsúlyozva, hogy a világ országai elismerik és méltatják a magyarság kulturális örökségét és erejét. Külön szeretnénk kiemelni, hogy szoros kapcsolatban vagyunk Szlovákiával is, és különböző programokkal igyekszünk ismét szorosra fonni a magyar és a szlovák térségek együttműködését.

A kezdeményezés erejét mi sem jelzi jobban, hogy különböző szervezetek folyamatosan állnak a fesztivál mögé. Büszkék vagyunk rá, hogy médiatámogatónk a tv2, hamarosan itt üdvözölhetjük többek között a HírTV-t és a Magyar Nemzetet is. A sajtó képviselői számára a négy nap alatt média akkreditációs lehetőséget biztosítunk, külön sajtószobával és napi legalább egy alkalmi sajtótájékoztatóval, örömmel látunk minden érdeklődőt és adunk számukra tudósítási lehetőséget.

A Rárós Fesztivál egy új hagyomány kezdete, ahol önálló, független civil önkéntesek tesznek kulturális és általános értékeink megújításáért, és örömmel fogadunk mindenkit, aki nyitott ezen gondolatokra.

Rárós Fesztivál – hagyomány, ami most kezdődik!


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing