Programok novemberre

Novemberi programok az ország minden tájáról  
Holdfénytúra a Rezi várhoz, Márton Napi Pálinkafesztivál,Novemberi szöszmötölés, Márton Napi Újbor Vacsora, XIII. Garda Fesztivál, Márton napi libavacsora Ábrahámhegyen, Geotúra a vulkánok és hévforrások világába, II. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál, Brussels Jazz Orchestra – Graphicology - és még számtalan más vonzó program.

Tartson velünk!

Balatoni programok

2014. november

 

Holdfénytúra a Rezi várhoz

2014. november 7.   

Rezi                

www.bfnp.hu

A telehold fényénél, vadregényes erdőkön keresztül túrázik a Rezi várhoz a csoport a területet jól ismerő természetvédelmi őr vezetésével, ahol az útravalóul elcsomagolt vacsora elfogyasztása közben gyönyörködhet a várból elő táruló panorámában. A túra hossza 8,5 km, szintkülönbség kb. 160 m, időtartam kb. 4 óra. Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló.

 

Márton Napi Pálinkafesztivál

2014. november 7. - 2014. november 9.   

Siófok            

www.siofokportal.com          

A szürke novemberi napokba egy kis melegséget visz, a magyarok kedvenc italának, a pálinkának és a hagyományos libaétkeknek a bemutatása. A rendezvény ideje alatt hagyományőrző és szórakoztató műsorok váltják egymást, a Fő téren pedig, kirakodó vásár kavalkádjában sétálhatnak a látogatók.

 

 

Novemberi szöszmötölés

Tihany           

2014. november 8.   

www.bfnp.huwww.levendulahaz.eu           

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A látogatók nap folyamán őszi hangulatú díszeket készíthetnek.

 

Márton Napi Újbor Vacsora

2014. november 15.

Badacsonytördemic             

www.badacsonytordemic.hu

A helybeli és környékbeli boros gazdák újborainak bemutatása, kóstolása liba vacsorával egybekötve, kulturális műsorokkal színesítve.

 

XIII. Garda Fesztivál

2014. november 15. - 2014. november 16.

Tihany                       

www.tihany.hu             

 

Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítettük fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik.  Ezt a régi hagyományt egészítettük ki halászléfőző versennyel, halászati bemutatóval, halas játszóházzal, szórakoztató programokkal, táncházzal. Borbemutató, gasztronómiai előadás, felvonulás, játék, vetélkedés teszi még izgalmasabbá ezt a két napot. 

 

Márton napi libavacsora

2014. november 15. 

Ábrahámhegy          

www.abrahamhegy.hu             

Márton-napi összejövetel, az új borok kóstolója. A borkóstolót követően lúdvacsora. Belépőjegyes, előzetes asztalfoglalással

 

Geotúra a vulkánok és hévforrások világába  

2014. november 15. 

Tihany                       

www.geopark.hu       

Aki szabadtéri hétvégi programot keres kulturális programokkal, ínycsiklandozó ízekkel, forró teával és geotúrával, szeretettel várjuk a Tihanyi-félszigetre, a három napos Garda Fesztiválra! A változatos műsorok közben akár több alkalommal is benézhetnek a Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol mindkét hétvégi napon a saját bögrével érkezőket levendula teával kínálják. Szombaton délelőtt egy testet-lelket felpezsdítő geotúrát is tehetnek a félsziget legszebb részeire, a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások közé. Érdemes elszakadni erre a két órára a fesztivál zsibongó világából a csend és az időtlenség világába, mert a sziklák gyönyörűek, és a hozzájuk tartozó, megelevenedő földtörténeti események lebilincselően izgalmasak! Túránk utolsó állomása a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol illatos teával és tartalmas időtöltési lehetőségekkel várják a betérőket. Tehát keressék a Pisky sétány 12. szám alatt található Parasztgazda és Halászcéh házát, a geotúra indulásának helyszínét!

 

 

Vörös Kő geotúra

2014. november 16. 

Alsóörs                      

www.geopark.hu         

A vörös színű Balaton-felvidéki Homokkő különleges változataival találkozhatunk e geotúra alkalmával. Láthatunk szivacsszerűen lyukacsost, muszkovit-kristályoktól ezüstösen csillogót, öklömnyi kvarc-kavicsokat magában hordozót – sőt, az óriások labdáira emlékeztető, méteresnél nagyobb impozáns darabokat is. Tiszta idő esetén különleges hangulatú kilátópontokról tekinthetünk le a Balatonra és a környező hegyekre.  Végezetül kaphatunk egy kis ízelítőt a Vörös Kő és az Ember szintéziséből: megnézzük egy fa- és kőfaragó mester szobrait, aki maga is ezen a kövön született, él. A mester házával szemközt egy valóságos kőzet-matuzsálem bukkan a felszínre, amely a földtörténet hajnalát idézi.

 

VI. Keszthelyi Természetgyógyász Nap

2014. november 22.

Keszthely                   

www.balatonszinhaz.hu        

Az egész napos rendezvényre ellátogatók különböző egészségmegőrző tanácsadásokkal, alternatív gyógyászati kellékek, homeopátiás, és bio készítmények kiállításával találkozhat a Balaton Színház aulájában. A szekciótermekben szakmai előadásokat hallgathatnak meg, méréséken és tornákon és koncerteken vehetnek részt az érdeklődők. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő nyílt napra a belépés díjtalan!

 

Nádas József festőművész kiállításának megnyitója

2014. november 28. 

Fonyód                      

www.fonyodifengshuigaleria.hu

A fonyódi Feng Shui Galéria havonta új művész / művészek kiállításainak ad otthont. Az időszakos kiállítások mellett a Galéria állandó gyűjteménye is megtekinthető a Galéria nyitvatartási idejében.

 

Városnap és Jótékonysági vásár

2014. november 28.

Siófok            

www.kulturkozpont-siofok.hu           

Siófok minden évben a város főterén ünnepli születésnapját. Egész nap Jótékonysági vásár várja a látogatókat, ahol helyi egyesületek, szervezetek kínálják érdekes portékájukat, hogy az így összegyűjtött adományokat jótékony célra fordíthassák. Este az elsötétített téren látványos produkció után kerül felkapcsolásra a város varázslatos karácsonyi díszkivilágítása. Minden látogató vendég egy jó forralt borra vagy finom teára.

 

100 Hungarikum Bormustra

2014. november 29.

Keszthely                   

www.balatonszinhaz.hu        

A 100 Hungarikum Bormustrán a szervezők őshonos magyar szőlőfajták és magyar nemesítésű szőlők boraiból válogatnak és kínálnak a borkedvelő közönségnek. A rendezvényen évről évre több (2013-ban már több mint hatvanöt szőlőfajta, több mint száz bor) tétel kóstolható, melyek jó része igazi különlegesség, gyakran kereskedelmi forgalomban nem elérhető bor. A szakmai előadások témái is a jellegzetesen magyar szőlőfajták termesztéséhez és feldolgozásához kapcsolódnak. A bormustrát gasztronómiai különlegességek kóstolója, borászati témájú kiállítás és a borhoz köthető esti koncert teszi teljessé. A belépő tartalmazza a korlátlan kóstolást és egyedi kóstolópoharat, az előadásokon és a koncerten való részvételt. A rendezvénnyel a szervezők hazánk egyik legismertebb szőlőnemesítője, Dr. Bakonyi Károly emléke előtt kívánnak tisztelegni.

 

Adventi vásár

2014. november 29. - 2014. december 23.

Siófok            

www.kulturkozpont-siofok.hu           

Siófok megszépült főterén kialakított hangulatos adventi udvarban kézművesek és kereskedők várják a szeretteiknek ajándékokat keresőket. Hétvégenként helyi gyermekcsoportok segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, valamint népszerű művészek varázsolják ünnepivé a készülődést.

 

Adventi vásár

2014. november 29. - 2014. december 20.

Zalakaros                  

www.zalakaros.hu     

Hagyományos adventi vásár a fürdő előtti sétányon, karácsonyi kreatív foglalkozás gyerekeknek a fürdő animátoraival

 

 

 

Adventi örömök

2014. november 30. - 2014. december 21.

Nagyvázsony            

www.nagyvazsony.hu            

Nagyvázsonyban az idén is állni fog az életnagyságú figurákkal felállított betlehem a település központjában, amely körül helyi összefogással, gazdag program várja a családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt. Ebben az évben az ünnepi gyertyagyújtásokra a Községháza előtti parkban kerül sor az egyházak képviselőinek közreműködésével, majd a Közösségi ház épületében várjuk az érdeklődőket sok szeretettel, a közel egy hónapig tartó rendezvénysorozat alkalmain. A programokra kilátogatókat egy pohár teával, illetve forralt borral vendégeljük meg, helyet kínálunk a meghitt hangulatú beszélgetéseknek is.

Dalos találkozó, advent vásár, advent műsorok, Hagyományőrző népi játszóházak, táncház

 

Tisza-tavi programok

2014. november

 

Madárvonulás a Tisza-tónál

2014. november 1. – 10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

A Tisza-tavon átvonuló és táplálkozó szürke gémek, nagy kócsagok, récék, ludak megfigyelése a tanösvény kilátójából távcsövekkel és spektívvel. Természetjáróknak, madarászoknak, kikapcsolódni vágyóknak ajánljuk! Előzetes bejelentkezés szükséges!

Tökös falu

2014. november 1.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Űzzük el a gonosz szellemeket! Faragott töklámpások versenye, esti eredményhirdetés!                                  Éttermeink tökös menükínálattal várják a vendégeket!

 

Tisza-tavi vadlúd – dömping

2014. november 8. 10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

 

Az átvonuló és táplálkozó szürke gémek, nagy kócsagok, récék, ludak megfigyelése a tanösvény kilátójából távcsövekkel és spektívvel. Természetjáróknak, madarászoknak, kikapcsolódni vágyóknak ajánljuk!

Előzetes egyeztetés szükséges!

 

Márton Napi Libaságok

2014. november 8-9.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Bemutatjuk a magyar liba fajokat! Libás programok, kézműveskedés, népi hagyományok felelevenítése.  Éttermeinkben libás étkek kóstolója.

 

Fotópályázat kiállítás

2014. november 9.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Küldjék el a legjobban sikerült felvételeiket!  A Madaras Ősz rendezvényeinek keretében készült legjobb fotók kiállításának megnyitója.

 

A vadludak ideje  -  túra a vadludak birodalmában

2014. november 15.

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

 

A tanösvényen tett kirándulás alkalmával bepillantást nyerhetünk az őszi madárvonulás kulisszatitkaiba. A távcsövekkel a"Vadludas túrán" az őszi vonulás közbeni erdei énekesmadarakat, a tavon pedig a gémféléket, récéket, ludakat kaphatunk lencsevégre. A "téli vízszint" miatt ekkor már csónakázni nem lehet a tó belső részein, ha viszont az időjárás lehetővé teszi kenus madármegfigyelő túrára még alkalmas ez a tél előtti időpont. Előzetes egyeztetés szükséges!

 

Késői gomba – túra

2014. november 22. 10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

 

Az ártéri erdő kései gombafajaival, zuzmóival, moháival és itt maradt énekesmadaraival ismerkedhetünk meg a túra során. Előzetes egyeztetés szükséges!

 

Első madáretető séta

2014. november 29. 10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

 

Kell-e etetnünk télen a madarakat? Vélemények Pro és Kontra.

Előadás a téli madáretetés fontosságáról. Megtudhatjuk: mivel, mikor, meddig etessünk? Milyen etetőtípusok vannak stb. Kötetlen beszélgetés. Saját tapasztalatok, vélemények, ötletek megosztása forró tea és forralt bor mellett. Gyalogtúra a Tiszavirág Ártéri Sétaúton, várhatóan 3 órás a program. Előzetes egyeztetés szükséges!

 

Disznótoros Hétvége

2014. november 29.

Poroszló, Aranyosi-dombi Udvarház 

www.poroszlo.hu

 

Korán kell kelnie, aki kíváncsi a hagyományos hízóvágásra! Legyen részese az élménynek, a végeredmény kóstolásának.

 

 

Advent első vasárnapja

2014. november 30.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Hamarosan itt a Karácsony! Élő betlehemet állítunk, gyertyagyújtáskor forralt bor, puncs, sült gesztenye, mézeskalács illata terjeng a levegőben, valódi karácsonyi hangulatot árasztva.

 

 

Észak-Magyarországi programok

Újbor ünnepe Szent Márton napján 

2014. november 8.

Noszvaj          

www.noszvaj.hu        

 

Hagyományőrző program a Gazdaházban.  Kemencében készült sütemények kóstolója. Néptáncbemutató és kézműves vásár. Nyitott Pincék.                                                                                                                                                                                                                                                                 

Márton napi mulatság

2014. november 8.

Egerszalók pincéiben, és a Barlanglakásoknál     

www.egerszalok.hu

Márton napi bandázás, újborkóstoltatás libatepertővel, libazsíros kenyérrel Egerszalók pincéiben. Népzenei koncert és táncház, töklámpás készítés, gyertyamártás, népi játékok, libasütés kemencében a Barlanglakásoknál.                  

Palócgála

2014. november 21.-23.

Eger, Bartakovics Béla Közösségi Ház        

www.ekmk.eu

Palóc népdaléneklési verseny, országos és térségi minősítések, valamint: A Népművészet Mestereinek hangversenye, néprajzi filmek vetítése, népművészeti kiállítás, szakmai előadások, palócbál.                                                                                                                                    

 

 

Borkorcsolya napok

2014. november 21.-23.

Egerszalók, Demjén és Egerszólát                          

www.gyogyvizekvolgye.hu    

A Gyógyvizek Völgye nem csak a vizeiről, fürdőiről vagy sódombjáról híres, finom borai messze földön is megmérettettek. A Borkorcsolya napok alkalmat ad az ideérkezőknek a három település Egerszalók, Demjén és Egerszólát legjobb borainak és borkorcsolyáinak megkóstolására, különleges pincék felkeresésére, a helyi egyedi szolgáltatások megismerésére.        

 

Nyugat-Dunántúli programok

2014. november

 

Márton-napi vigasságok

2014. november 8.

Zalaegerszeg, Göcseji Falumúzeum

www.gocsejiskanzen.hu

Az eseményekben gazdag nyár után az ősz is bőven tartogat programokat Zalaegerszegen. A zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum Márton nap alkalmával, őszi finomságokkal, tesz-vesz munkákkal, játékokkal és a már megszokott jó hangulattal várja a látogatóinkat.

 

Szent Márton napi nagyvásár

2014. november 8-9.

Szombathely, Vasi Skanzen, Árpád utca 30.

www.savariamuseum.hu

Az országos hírű Szent Márton napi vásárra hazánk szinte valamennyi szegletéből érkeznek minőségi portékákat kínáló árusok. A nagyszínpadon zajló programok között lesz gyermekelőadás, néptánc, népzene és más, vásári hangulatot idéző előadás, bemutató.

 

Cukrászati Kiállítás és Tortafesztivál

2014. november 15.

Kanizsa Centrum

www.kanizsacentrum.hu

2014. november 15.-én megrendezésre kerül a harmadik kanizsai tortakészítő verseny. A profi és amatőr versenyzők ünnepi, emeletes, különleges, extra tortákkal nevezhetnek, grillázs-, krémes és burkolt kategóriában, de várják a szervezők a legfinomabb házi sütikkel versenyző minimum kétfős csapatokat is. A tortaverseny témája szabadon választott, bármilyen tortával lehet nevezni. Készen kell hozni dekorációval együtt.

 

Advent a Natúrparkban…ahogy mi szeretjük

2014.november 21.-december 21.

Virágudvar - Kőszeg, Táblaház u. 11.

www.naturpark.hu

Kiállítás és vásár, helyi kézművesek és termelők termékeiből.

 

Advent Győrben

2014. november 28. – december 23.

Győr

www.gyor.hu

Advent Győrben színes programokkal a belvárosban, adventi forgatag a Széchenyi téren

 

Soproni Advent

2014. november 28. – december 24.

Sopron, Fő tér

www.soproniadvent.hu

Karácsonyi hangulat kulturális programokkal, ajándékvásárlási lehetőséggel, sütemény- és forralt bor kóstolással. Mindez Sopron hangulatos barokk belvárosában, a Fő téren.

Öt Templom Advent

Győr, Újváros

2014. november 28. – december 26.

www.karzat.hu

Az Öt Templom Fesztivál gyülekezetei egy utcányi tarkaságukkal, kicsiben olyan színesek, mint egész Európa. Vallásaikat gyakorló közösségeik mind másképpen várják  decemberben hitük ünnepét, saját évezredes hagyományaikat követve tartják templomi és családi szertartásaikat. Ezek a szokások teszik egyedivé és meghitté ünnepeiket, és emlékeztetnek minket arra, hogy nem egyedül vagyunk a világon, hanem mindannyian kisebb nagyobb, hagyományait féltve őrző közösségek tagjai vagyunk, szokásokkal, amik összekötnek és megkülönböztetnek minket egymástól. Az Öt Templom – Adventje és Hanukája szeretettel vár mindenkit Győr Újváros templomaiba, ahol a gyülekezeti alkalmakon túl, koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal,  vallástörténeti előadásokkal készülnek a szervezők.

 

Közép-Dunántúli programok

Szent Márton Napi Újbor Ünnepe

2014. november 7-11.

Pápa, Fő tér 1.

www.jmkpapa.huwww.bornapok.papa.hu

Hét borászat borai, pálinka, libacomb, libatöpörtyű, ludaskása, Esterházy-libaragu, sajt, rostos üdítők és egyéb finomságok várják Önöket!

XIV. Tatai Vadlúd Sokadalom – Főszerepben a vadludak

2014. november 29. - 07.00-17.00

Tatai Öreg-tókeleti partja 
www.vadludsokadalom.hu 

Látogasson ki a tatai Öreg-tó partjára, és legyen szemtanúja a madárvonulás lenyűgöző jelenségének. A vadludak vonulása az őszi-téli időszak olyan nemzetközi hírű és különleges eseménye, amely mágnesként vonzza a hazai és külföldi természetkedvelőket, madárbarátokat, madarászokat. Az egész napos program során mindenkinek lehetősége nyílik teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. A madárgyűrűzési bemutató mellett előadásokkal, kiadványokkal, élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi tanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, játszóházzal várunk minden kedves érdeklődőt. Az ingyenes rendezvény akadálymentesített területen utcai öltözékben élvezhető.

 

Illatos Advent

2014. november 29.-December 21.

Veszprém, Óváros tér

www.veszpreminfo.hu


A családi programsorozat fahéj- és fenyőillattal csalogatja karácsonyi ráhangolódásra a helybelieket és az idelátogatókat. A kísérőprogramok során állatsimogatóval, forralt borral és frissen sült kürtőskaláccsal várnak a szervezők kicsiket és nagyokat.

 

Fehérvári Advent

2014. november 29. - december 24.

Székesfehérvár, Városház tér
www.szekesfehervar.hu


A karácsonyi készülődés alatt a belvárosban ünnepi kézműves- és ajándékvásár várja a látogatókat. Szabadban sütött hagyományos ételek, és a forralt bor a hangulatról gondoskodik, a gyerekfoglalkozások, koncertek, és kiállítások pedig a lelki töltekezésről.

 

Dél-Dunántúl programok

2014. november

Szent Márton Napi Borünnep a Villányi borvidéken

2014. november 7-8.

Villány-Siklósi Borút települései

www.villanyiborvidek.hu

 

Aki Márton napon libát nem eszik, az éhezni, aki újbort nem iszik, az szomjazni fog" - szól a mondás. A hagyományok fontosak, főleg ha jó borok és világraszóló lakoma kötődik hozzájuk! A Márton napi Újborünnep már sok éves tradícióval rendelkezik a Villányi borvidéken, a hozzá kötődő vigasság pedig országos hírű esemény a borkedvelők körében.

 

 

II. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál

2014. november 7-9.

Orfű, Mecsek Háza

www.mecsekhaza.hu

 

A fesztivál célja, hogy a hagyományos magyar disznóvágások hangulatát megőrizze és lehetőséget biztosítson arra, hogy csapatok induljanak a fesztiválon és megmutassák képességeiket, hogy ki tud finomabbnál finomabb ételeket készíteni a friss disznókból.

 

 

Brussels Jazz Orchestra – Graphicology

2014. november 20.

Pécs, Kodály Központ

www.zsn.hu

 

A Frank Vaganée szaxofonos-zeneszerző által 1993-ban alapított Brussels Jazz Orchestra története bő húsz éve során nemcsak a koncerttermeket hódította meg sikerrel, különleges projektjeikkel a társművészetek iránt fogékony közönség figyelmét is felkeltik.

Graphicology című előadásukon Philip Paquet belga grafikus képregényét láthatjuk a vetítővásznon a koncert közben, a képregény ihlette zenét játssza a zenekar. A nemzetközi hírű grafikus történeteit hat zeneszerző ültette át a rajzfüzetből a partitúrákba, ennek köszönhetően egy nagyon különleges előadás jött létre, amelyet most a Kodály Központ közönsége is megismerhet.

 

 

 

Szekszárdi Néptánc Fesztivál

2014. november 21-23.

Szekszárd, Agóra Színházterem

www.babitsmuvhaz.hu

A fesztivál a magyar amatőr néptánc mozgalom rangos versenye, melyre a mozgalom első és második vonalába tartozó együtteseket várnak, határon túlról is.

 

 

Skóciai Szent Margit Emléktúra a Réka-várhoz

2014. november 15.

Pécsvárad - Réka kunyhó – Réka-vár – Mecseknádasd plébániatemplom

www.pecsvarad.hu

 

Emlékezzünk meg együtt a vidékünkről származott, skóciai-magyar szentről a Réka-vár (romjainak) felkeresésével!

 

 

 

Negyedik Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár

2014. november 28. – december 24.

Pécs, Széchenyi tér, Kossuth tér, Irgalmasok útja

www.iranypecs.hu

Az adventi időszak heteiben, a város apraja-nagyja újra együtt lehet, felkeresheti a Mikulás Házát, csodálhatja a fényfestéseket, az épületvetítéseket, esténként pedig közösen várhatja a Varázslatot, a Nádor Szálló adventi ablakából alászálló fényangyalkát, mert a Széchenyi tér a vásár idejére a mesék, az ízek, az illatok, a közös élmények, a meghitt hangulatok és közös ünnep terévé változik.

 

Szennai Hurkafesztivál

2014. november 29.

 Szenna

www.szenna.hu

A disznóölés hagyományos időszakának kezdetén Szennában rendszeresen megrendezésre kerül a hurkatöltő, hurkakötöző mesterek és nyársdugóvers mondó poéták versenye. A rendezvényen hagyományos és különleges, frissen sült és hidegen fogyasztandó hurkaféleségekkel is találkozhat a látogató. A finom falatok mellé forralt bor, hagyományőrző együttesek műsorai és vidám hangulat dukál.

 

Kaposvári Advent

2014. november 30.- december 21.

Kaposvár

www.egyud.somogy.hu

 

Az advent első hetén gyertyagyújtással kezdődő, karácsonyig tartó színes, szabadtéri programokkal fűszerezett rendezvény igazi karácsonyi hangulatot varázsol a Kossuth térre. Fából faragott alakokból álló Betlehem, pajtaszínház, városi karácsonyfa és adventi koszorú teremti meg az ünnep hangulatát.

 

 

Szekszárdi Karácsonyváró

2014. november 30. ­­- december 22.

Szekszárd, Belváros

www.babitsmuvhaz.hu

 

Karácsonyi kirakodóvásár a Garay téren, este zenei és irodalmi műsorok az advent jegyében.

 

 

Észak-Alföld programok

2014.november

„Tök jó” hétvége a Pusztai Állatparkban

2014. november 1-2.

Hortobágy, Pusztai Állatpark

www.hnp.huwww.hortobagy.hu

 

November első, sokak által misztikusnak tartott napjain rendhagyó programokkal várjuk a Pusztai Állatpark vendégeit több néphagyományt is felelevenítve.

Az ősz egyik legjellegzetesebb zöldségét felhasználva készítünk: különleges alakzatú töklámpásokat, háziállatainkat idéző dísztárgyakat, ínycsiklandó ételeket.

Ezenkívül arcfestéssel és csillámtetoválással várunk kicsiket és nagyokat.

Vegyél részt a háziállatainkhoz kapcsolódó pecsétgyűjtő versenyen, melyért cserébe apró ajándékok tulajdonosa leszel.

 

 

Debreceni Ősz - Debreceni Irodalmi Napok

2014. november 5-7.

Debrecen, Kölcsey Központ

www.fonixinfo.huwww.debrecen.hu

 

Nagy múltú rendezvény, amely a magyar irodalmi közélet egyik legjelentősebb szakmai eseménye. A program magját képező tudományos tanácskozás köré a város értelmiségét, irodalomkedvelő közönségét, tanuló ifjúságát megcélzó, az ide látogató írókat és a társművészetek képviselőit is bevonó programok kerülnek.

 

 

Szolnoki Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozó

2014. november 7-9.           

Szolnok                     

www.ankk.hu 

 

A világ minden tájáról érkező csokoládékülönlegességek tárlatával, a csokoládé történetével, illetve elkészítésével kapcsolatos programok "egész kavalkádjával" várják a Szolnoki Csokoládéfesztivál és Nemzetközi Csokoládétalálkozó látogatóit. A programok: csoki-kóstolók, bemutatók, csokizó, csokigyár, Hungarikum cukrászati sütemények, csokivonat, csokimozi, közművelődési programok, csokoládé eredetét, történetét és kedvező élettani hatásait bemutató tárlat, valamint kiállítás és vásár, amelyen nagy csokoládéválasztékot sorakoztatnak fel, a kézműves-, prémium- csokoládéktól a közkedvelt, jól ismert édességekig. Várják a családokat, a gyerekeket, minden felnőtt korosztályt egy édes, hétvégi bűnbeesésre november elején Szolnokra!

 

 

Márton-napi Libalakoma

2014. november 7-9.

Hajdúszoboszló, Szent István park

www.hajduszoboszlo.hu

November második hétvégéjén, Márton nap alkalmából újborral és libából készült ételekkel várják a látogatókat a szervezők. A rendezvényen a libából készített ételek mellé neves magyar pincészetek újbor kínálatát is megízlelhetik a látogatók. A Lakoma az év, záró gasztronómiai eseményként több zenés és kulturális programmal is várja majd az érdeklődőket.

 

 

 

 

Márton Napi Libalakoma

2014. november 7-9.

Debrecen, Kossuth tér

www.barabasetterem.hu

A Márton Napi Népi Hagyományoké a Kossuth tér, itt kínálják a hagyományőrző libaételeket (sült libacomb, libatoros…), melyek mellett az Egri Borászatok finom nedűit kóstolhatják meg az érdeklődők, kulturális programok kíséretében.

 

Márton-napi vigasságok

2014. november 8.

Nyíregyháza- Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu

www.muzeumfalu.hu

Évzáró rendezvényükön az újbor és a libákból készült finomságok kóstolása mellett ismét bemutatkoznak mestereik, népművészeti vásárt szerveznek, és a hozzájuk látogató „(báj)gúnárok” s tojók libás játékokon, vetélkedőkön tehetik próbára ügyességüket. Libaszépségverseny idén is lesz, melyre jó előre várják a nevezéseket!

 

Márton libája gyalogtúra a vadludak nyomában

2014. november 8.               

Hortobágy, Hortobágy-Halastó     

www.hnp.huwww.hortobagy.hu

Ősszel vadludak ezrei látogatják a halastavak nyugalmas vizeit. A vadludak tömegét ebben az időszakban a nagy lilik alkotja, ugyanakkor nyári ludak egyedei is keverednek a csapatba. Némi szerencsével ritkább fajokat is találhatunk a pihenő madarak között, így a globálisan veszélyeztetett kis lilik példányait, illetve az apácalúd vagy a vörösnyakú lúd színpompás egyedeit.

 

Márton-napi Libator

2014. november 8.

Hajdúböszörményi Tájházak

 

 


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing