Programok decemberre

 

Decemberi programok a Balaton mellől, Budapestről, a Tisza-tó mellől, Észak-Magyarországról, a Közép-Dunántúlról, az ország számos pontjáról.  

Adventi forgatag, forraltbor-főző verseny, Mikulás-nap, gesztenyesütés, vásárok, fürdőparty, gyetyagyújtás, sportesemények, szilveszteri mulatságok - széles a választék!

Balatoni programok

2014. december

 

Adventi Forgatag

2014. december 5. - 2014. december 7.

Balatongyörök                     

www.balatongyorok.hu

A Közösségi Ház kertjében rendezett karácsonyi vásáron mindenki beszerezheti a fára és a fa alá való díszeket, ajándékokat. A kézművesek portékái mellett megkóstolhatja a helyi német közösség hagyományos ételeit, pl. a thüringiai kolbászokat, valamint a helyben sütött langallót. Szombaton Jazzmikulás játszik, és Szent Miklós is tiszteletét teszi. Forralt borból sem lesz hiány!

 

XI. Forralt Bor Főzőverseny

2014. december 6.

Badacsonytördemic             

www.badacsonytordemic.hu            

A hagyományoknak megfelelően XI. alkalommal versenyre hívjuk a forralt borok készítőinek legjobbjait, és természetesen a forralt bort kedvelő vendégeket. A rendezvényt kulturális programok kísérik, a gyerekeket kézműves játszóház és a Mikulás várja.

 

Almádi Adventi Vásár

2014. december 6. - 2014. december 21.

Balatonalmádi                     

www.balatonalmadi.hu        

Adventi gyerkőc programok, bábszínház, karácsonyi ajándék és fenyődísz barkácsoló, tűzgyújtás, kézműves vásár, méz és péksütemény, helyi termékek, forralt bor, meleg tea és finom ételek várják az Almádi Adventi Vásárra látogatókat. Készüljünk együtt meghitt hangulatban a közelgő ünnepre!

Mikulás napi túra a Kovácsi-hegyen

2014. december 6.

Zalaszántó                 

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre bemutatja a Kovácsi-patak – Hollókő – Sztúpa - Kotsy-vízimalom útvonal bejárásával a terület természeti és kultúrtörténeti értékeit.

Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, enni-innivaló, távcső. Túra hossza: 12 km, időtartama 6 óra, szintkülönbség 280 m.

 

Pálosok nyomában         

2014. december 7. – 10 óra

Salföld           

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy kellemes téli sétára. A túrát vezető természetvédelmi őr szakvezetést tart Salföld falu - Salföld kőtenger - Pálos kolostorrom útvonalon, majd a csoport a Csönge-hegyen keresztülsétál vissza a majorhoz. A túrára előzetes jelentkezés szükséges és 10 fő jelentkezése esetén indul! Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő.

 

Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár     

2014. december 13. - 2014. december 14.

Gyenesdiás    

www.gyenesdias.info.hu       

Advent alkalmából színes programokkal (adventi gyertyagyújtás, betlehemesek előadása, mézeskalács házikók versenye, halászlékóstolás) jó hangulattal, sült gesztenyével, tombolával és forralt borral várja Önt és kedves családját a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a Községháza előtti téren! A kétnapos programot karácsonyi kézműves vásár kíséri.

 

Karácsonyi játszóhát

2014. december 13.

Tihany           

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. Kicsiknek és nagyoknak kínálunk kellemes időtöltést, karácsonyi ünnepre készülődést, ajándékkészítést.

 

 

 

Óév búcsúztató néptánc est

2014. december 27.

Badacsonytördemic             

www.badacsonytordemic.hu

2012 decemberében tartottuk az első néptánc estet, melyből hagyományt szeretnénk teremteni, hiszen fergeteges sikert aratott. Községünkben 5-ik éve alakult a Tördemic Néptáncegyüttes, mely már büszkélkedhet utánpótlás csapattal is. Az esten részt vesznek vendég fellépők, környékbeli és más településekről érkező hagyományőrző csoportok. Az estet táncházzal, és óév búcsúztató pezsgős koccintással zárjuk.

 

Szilveszteri fürdőparty sztárfellépővel

2014. december 31. 

Zalakaros                  

www.furdo-zalakaros.hu       

Hagyományos szilveszteri éjszakai fürdőparty, tűzijátékkal, svédasztalos vacsorával és sztárfellépővel

 

 

 

Tisza-tavi programok

2014. december

 

Mikulástól Karácsonyig

2014. november 30. – december 21.

Tiszaújváros, Városháztér

www.dkk.tiszaujvaros.hu

Adventi programsorozat, Mikulás Nap, szabadtéri programok helyi amatőr művészeti csoportok, intézmények fellépésével. Adventi gyertyagyújtás, karácsonyi vásár

 

 

Mikulás túra

2014. december 6.  10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

 

Kalandos Mikulás-keresés gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt az ártéri erdőben a Krampusz által hátrahagyott jelek segítségével. Forralt borral, forró teával és sok-sok édes meglepetéssel! Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

Mikulás napi program az Ökocentrumban

2014. december 6.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Pónilóval érkezik az Ökocentrum Mikulás, mesejátékkal és ajándékkal kedveskedik a gyerekeknek!

Advent második vasárnapja

2014. december 7.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Karácsonyfa díszítés, kézműves foglalkozások, adventi gyertyagyújtás

 

Luca túra

2014. december 13. 10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

A nevezetes nap alkalmából az erdei kalandtúra mellett felelevenítünk párat az egykori népszokásokból is. Mindenki kap például egy pár szem búzát a belépőhöz, ugyanis erre az időszakra tehető a ún. Luca-búza keltetése. Megtudjuk mi is volt a a "Lucázás". Miért tojtak jobban a tyúkok "Lucázás" után. Milyen fából és milyen céllal készült a Luca széke. Miért ne hagyjunk e napon a lakásban seprűt. Mi a Luca naptár és miért fontos egy mákkal teli zseb az éjféli misén? :-) A hideg ellen gyerekeknek forró tea, felnőtteknek pedig forralt bor a túra végén. Előzetes egyeztetés szükséges.

 

Advent harmadik vasárnapja

2014. december 14.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Karácsonyfa díszítés, kézműves foglalkozások, adventi gyertyagyújtás

 

Ökocentrum Kupa II. Adventi Gyermek Egyéni Sakkverseny

2014. december 14.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

 

Várjuk fiatal sakktehetségek jelentkezését! Bajnokságunkat a játék népszerűsítése, az utánpótlás nevelés érdekében indítottuk, regisztráción és nevezésen alapul.

 

Télköszöntő ökotúra és madárkarácsony

2014. december 20. 10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

A Karácsony közeledtével egy különleges kirándulást teszünk a téli erdőben. A kilátókból a tavon táplálkozó gémeket, és pihenőjüket töltő vadludakat figyelhetünk meg. Kisétálunk a tanösvény után található "Megnyugvás kútjához" is és különböző csemegékkel örvendeztetjükmeg a madáretető vendégeit is! Forró tea és forralt bor természetesen dukál a túrához. Előzetes egyeztetés szükséges!

 

Advent utolsó vasárnapja, Falukarácsony

2014. december 21.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

www.ttoc.hu

Karácsonyvárás: összegyűlik a falu apraja-nagyja és közös műsorral ünnepeljük Karácsony eljövetelét. Karácsonyfa díszítés, utolsó gyertyagyújtás.

 

 

Év végi forralt boros kalandok és a Biodiverzitás védelmének világnapja

2014. december 27. 10 óra

Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény

www.szabicskikoto.hu

A jeles nap az élővilág sokféleségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre igyekszik irányítani a figyelmet. A téli Tiszavirág Ártéri Sétaúton teszünk egy sétát túravezetéssel, ahol az Ó évet a téli ruhájába öltözött természettel búcsúztatjuk, majd forralt boros melegedés a kemencéből frissen kivett kenyérlángos mellett beszélhetjük meg a kiránduláson tapasztaltakat és az ártéri erdő élővilágára rákérdező tesztfeladat lapot tölthetnek ki az érdeklődők. Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

Észak-Magyarországi programok

IV. Zempléni Disznótoros és Adventi Vásár  

2014. december 7.

Mikóháza, Történelmi pincesor     

www.mikohaza.hu

Hagyományos disznóvágás, kolbásztöltő verseny, helyben készült disznótoros ételek.    

VI. Zempléni Betlehemes Találkozó

2014. december 16-18.

Sátoraljaújhely, Sétálóutca

www.klmk.hu

Betlehemesek, néptáncegyüttesek, kórusok műsora, adventi vásár.         

 

Nyugat-Dunántúli programok

2014. december

 

Kvártélyházi Advent

Zalaegerszeg, Kvártélyház

2014. december 1. - december 24.

www.kvartelyhaz.hu

Adventi kézműves udvar várja a karácsonyra készülődőket a Kvártélyházban, ahol színes programok, ünnepi italok és falatok varázsolnak meghitt hangulatot.

 

Kőszegi Advent

2014.december 6-7.

Kőszeg, Jurisics tér

www.naturpark.hu

Az Írottkő Natúrpark kézműveseinek kirakodóvására, kulturális műsorok.

 

Női Kézilabda Európa Bajnokság

2014. december 7-11.

Győr

www.gyor.hu, www.jegymester.hu

A horvát-magyar közös rendezésű Női Kézilabda EB csoportkörének küzdelmei során a magyar válogatottnak szurkolhatunk az új Audi Arénában.

 

 

 

 

Mojszejev Táncegyüttes előadása

2014. december 10.

Szombathely, Aréna Savaria, Sugár út 18.

www.agorasavaria.hu

A világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult. Mojszejev sokat küzdött a ”felkent" szakértőkkel, hogy érvényesíthesse elképzelését - a cselekményesség erőteljes kifejezését a táncban, továbbá a néptánc és az akadémikus balett elemeinek ötvözését -, de táncosaival is, amíg kialakította saját stílusukat. Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta káprázatos látvány összhangja jellemezte, jellemzi. Az együttes több mint hatvan országban járt már és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött. Budapesten 1946 óta tizenkét alkalommal szerepelt nagy sikerrel, legutóbb 2012-ben.

 

A hűség napja

2014. december 14.

Sopron, Fő tér

www.husegnapja.hu

A város ünnepe, amikor is az 1921-es népszavazásra emlékeznek. Az ünnepség alkalmával kerülnek átadásra a városi kitüntetések.

 

The Show, a tribute to ABBA

2014. dec. 28. 19.00

Győr, Audi Aréna

www.jegy.hu, www.eventim.hu

Fergeteges koncert az új Audi Arénában.

 

Városi Szilveszter és Újévi Köszöntő

2014. december 31. - 2015. január 1.

Zalaegerszeg, Dísz tér

www.kvartelyhaz.hu

Szilveszteri utcabál és koncertek a város szívében. Köszöntsük együtt az új évet egy látványos tűzijátékkal.

 

Szilveszteri futás

2014.december 31.

Kőszeg város utcái

www.koszeg.hu

Hagyományos szilveszteri futás a belvárosban.

 

Városi Szilveszter

2014. december 31.

Sopron, Fő tér

www.nemeshangtechnika.hu

Szabadtéri koncertekkel egybekötött óévbúcsúztatás Sopron Fő terén. A rendezvényen való részvétel ingyenes!

 

 

Közép-Dunántúli programok

 

 

Csillagos égbolt túra a téli napfordulón

2014. december 19. - 18.00-23.00

Tata-Agostyán, Ökofalu
www.dinpi.hu 


A Gerecsei Tájvédelmi Körzet szomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, világítás nélküli helyen olyan látvány tárul a túrázók elé, amilyen nemcsak Magyarország, hanem egész Európa területén is ritkán adatik meg. Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, csillagász szakember segítségével, távcsővel figyelhetjük meg a szabad szemmel nem látható égi jelenségeket. 

 

 

 

Dél-Dunántúl programok

2014. december

 

Hóbagoly Mesefesztivál

2014. december 6-7.

Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

www.zsn.hu 

A Zsolnay Kulturális Negyed mindig is nagy figyelmet fordított a gyermekes családok magas szintű szórakoztatására. Az egész éves programkínálat eddig is jócskán tartalmazott családbarát eseményeket, ám ezek közül is kiemelkedtek a fesztiválok: a Zsolnay Fesztivál és a nyár végi Szamárfül Fesztivál, mely utóbbi kifejezetten a gyermekekre koncentrál. Mégis, úgy érezzük, hogy ki kell emelnünk a gyerekek és szüleik számára a könyvet, a mesét – vagyis a mesekönyvet. Az idén első alkalommal megszervezett Hóbagoly Mesefesztivál a gyermekkönyv kiadókkal való együttműködésben valósul meg, előtérbe helyezve azt, hogy a már meglévő könyveken túl a közönség megismerkedhessen azokkal a szereplőkkel, akik a kedvelt könyvek hátterében állnak. A könyvbemutatók mellett mese-előadásokon, koncerteken, bábelőadásokon, vetítéseken, és számos művészeti foglalkozáson, különböző játékokon vehetnek részt a fesztivál kis és nagy vendégei.

 

Snétberger Ferenc Quartet - vendég: Michel Godard (FR)

2014. december 12.

Pécs, Kodály Központ

www.zsn.hu

A neves gitárművész olyan zenészekkel lép színpadra, akik hozzá hasonlóan otthon vannak a különböző zenei műfajokban, melyek alapját a klasszikus zene és a jazz jelenti. A modern és a hagyományos stílusok tisztelete a zongorista Oláh Tzumo Árpád, „Barcza” Horváth József bőgős valamint Toni Snétberger dobos zenei világában is érvényesül.

A koncert sztárvendége a francia tubaművész, Michel Godard, akiről Snétberger Ferenc úgy nyilatkozott, hogy „nincs még egy ilyen tubajátékos a világon”.

Godard számos hangszeren játszó francia zenei tehetség. Muzikalitásával és páratlan a virtuozitásával számos nemzetközi fesztivál közönségét lenyűgözte már – Snétberger Ferenccel és barátaival már második alkalommal játszanak együtt itthon.

 

Városi Örömünnep

2014. december 31.

Szekszárd, Béla király tér

www.szekszard.hu

 

Szekszárd helyi művészcsoportok előadásával, koncertekkel, forralt boros koccintással és tűzijátékkal búcsúztatja az óévet és köszönti az újat.

 

Észak-Alföld programok

2014. december

 

 

Adventi forgatag

2014. december

Nyíregyháza, Kossuth tér

www.nyiregyhaza.info.hu

Adventi gyertyagyújtás, kulturális programok, vásár

 

 

Karácsonyi vásár  

2014. december 1 - 24.        

Szolnok, Aba-Novák Agora Kult. Központ, Hild tér         

www.ankk.hu 

December 1. és 24. között várja az érdeklődőket a Karácsonyi vásár, ahol sok kereskedő kínálja portékáját. Lesz minden, amit ilyenkor mindenki keres: játékok, illatszerek, ruhaneműk, táskák, kézműves termékek, ékszerek, csecsebecsék.

 

 

Zöld Mikulás – gyermekprogramok a halas tavi kisvasúttal   

       2014. december 6-7.     

Hortobágyi-halastó       

www.hnp.hu

A Hortobágy-halastavi Kisvasút átalakul Mikulásvonattá. A gyerekek a Zöld Mikulás házáig úgy juthatnak el, ha a kisvonat megállóhelyén a rájuk váró játékos feladatokat teljesítik. A jól megérdemelt munka gyümölcse a Zöld Mikulás Zöld csomagja.                                                                                                 

 

 

 

Gyermek és Ifjúsági Citerazenekarok XV. Túri Találkozója      

2014. december 7.

Mezőtúr

www.szivarvanycitera.hu

Gyermek és ifjúsági citerazenekarok jubileumi, meghívásos találkozója

 

 

Nemzetközi Betlehemes Találkozó

2014. december 12-13.

Debrecen, DMK Belvárosi Közösségi Háza és a város több pontján

www.debrecenimuvkozpont.hu

December a meghitt adventi közösségi programok hónapja. Számos rendezvényük közül kiemelkedik a Nemzetközi Betlehemes Találkozó, amely a Kárpát-medencei magyar hagyományőrző együttesek téli ünnepköri játékainak rangos szemléje. A rendezvény elsődleges célkitűzése, hogy a betlehemezés hagyományát életben tartsa, a kulturális identitást erősítse, a közös szellemi haza kincseit, szakrális hagyományait bemutassa, illetve a környező országokban élő magyarság kulturális cseréjét, az európai népek közötti

 

 

Halvasárnap

2014. december 21.

Debrecen

www.barabasetterem.hu

A karácsony jelképes eledele kerül terítékre a legkülönféleképpen elkészítve. Halfüstöléssel, roston sült különlegességekkel, kóstolóval, vásárral és egész napos rendezvényekkel várják a családokat Debrecen főterére.

 

 

Óévbúcsúztató szilveszteri csergetés

2014. december 31.

Hajdúszoboszló

www.hajduszoboszlo.hu

A szilveszteri csergetés több évszázados hagyomány. Úgy tudjuk, hogy elődeink 1559. december 31-én kolompszóval és ostorpattogtatással ijesztették el a Szoboszlót fenyegető török hadsereget. Az új attrakciókkal kiegészülve minden év utolsó estéjén csikósok hada űzi el a „gonosz erőket”, majd nagyszabású koncertekkel és tűzijátékkal búcsúztatjuk az óévet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dél-Alföld programok

2014. december

 

FLORA 2014 –FLORA Virágfesztivál és Fazekas kiállítás

2014. december 5-7.

Kecel
www.kecel.hu 

Az országos hírű fesztivál Dél-Magyarország legnagyobb szakmai bemutatója, kiváló lehetőséget teremt a virág-, dísznövénytermelők és kereskedők bemutatkozására. A szakmai programból kiemelkedik a kötészeti verseny, amely az ifjúsági korosztály számára színvonalas bemutatkozási lehetőséget, a szakiskolák számára komoly megmérettetést kínál.

A virágfesztivál társrendezvénye a Keceli Fazekas Kiállítás, amely mellett számos kísérő program várja a háromnapos esemény látogatóit: képzőművészeti kiállítások, népi mesterségek bemutatói, kedvezményes virág- és dísznövényvásár, karácsonyi ajándékvásár, a legkisebbek részére pedig kézműves foglalkozások, mikulásfogatok.

 

 

Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál

2014. december 12-14.

Gyula
www.gyulaimezesfesztival.hu 

Három nap, amikor minden a mézről szól! Egy hosszúhétvégén át, számtalan helyszínen, csábítjuk a látogatókat mézédes élvezetekre: méz, mézeskalács, cukrászati különlegességek bemutatójára, kóstolására és vásárára. Méhészeti kiállítás és vásár, mézzel készített különleges ételek készítése, kóstolása is a program része. Adventre készülődünk, a gyerekeket kézműves programokra várjuk. Lehetőség lesz múzeumi látogatásra kedvezményesen és mézkóstolásra. Hangulatos gálaműsor, Luca napi meglepetés színesíti a gazdag programot. Itt még Jancsi és Juliska is elcsodálkozna!

 

 

Petőfi Szilveszter

2014. december 31.

Kiskőrös
www.petofimuzeum.hu 

A Petőfi-kultusz ápolásának kiemelkedő eseménye a Petőfi-szilveszter. Az év utolsó napja színvonalas kulturális műsorokkal és gasztronómiai különlegességekkel várja a vendégeket. A hagyomány szerint csak ezen az éjszakán tekinthető meg az evangélikus templomban a költő eredeti születési anyakönyve. Kiskőrös egyedülálló kezdeményezése, hogy minden gyermek, aki Magyarországon Petőfi Sándorral azonos napon született, névre szóló Petőfi-kötetet kap ajándékba a várostól. A verseskötet ünnepélyes átadását szilveszter napján tartják, a gyermekek egy éves korában. A meghitt eseményre több száz kilométerről is érkeznek családok.

 

Budapesti programok

2014. december

   

 

Karácsony a kastélyban

2014. december

Budapest, Iparművészeti Múzeum - Nagytétényi Kastély

www.imm.hu/nagytetenyi

Advent csöndes, visszafogott, várakozással teli időszakát felgyorsult városi környezetünkben egyre kevésbé élhetjük meg a maga meghittségében. A Nagytétényi Kastély a főváros déli csücskében, csodálatos parkjában sajátosan elszigetelve nyújt utánozhatatlan helyszínt az elmélyülésre és feltöltődésre. A gyönyörű késő-barokk kastély épületének zárt, védett öble, a kastélypark eleganciája, időtlensége és csendje advent idején megtelik a várt titok érezhető jelenlétével. Fűszerek illata, zeneszó, fények évek óta mind egybeforrva, elengedhetetlenül hozzátartoznak a kastély decemberi képéhez éppúgy, mint a termekben elhelyezett fenyőfák, melyet kortárs iparművészek varázsolnak karácsonyfává.

 

Adventi Kastélynapok Gödöllőn

2014. December 13- 14.

Gödöllői Királyi Kastély

www.kiralyikastely.hu

Az esztendő legbensőségesebb időszakában ünneplőt ölt a Gödöllői Királyi Kastély. Az ünnepre készülődve családi programokkal és gazdag látnivalóval várunk minden kedves látogatót.
A gyermekeket különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal és kézműves foglalkoztatóval, a felnőtteket karácsonyi koncertekkel és operaelőadásokkal várjuk a kastélyba!

 

Erzsébet királyné karácsonyai

2014. december 29.

Gödöllői Királyi Kastély

www.kiralyikastely.hu

Az 1870-es években a királyi család előszeretettel töltötte a gödöllői kastélyban a karácsonyi ünnepeket. A karácsony és újév közötti időszakban a kastély 2008 óta várja a látogatóit az Erzsébet királyné karácsonyai címet viselő rendezvényre. A családoknak kínált kulturális program egyfajta karácsonyi ajándékként is értelmezhető, ugyanis a kastély sok izgalmas lehetőséget kínál a gyermekek számára.


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing