Programok 2016 szeptember

2016.08.31. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Az őszelő is példásan gazdag programválasztékkal kényeztet minket. Borfesztiválok országszerte, művészeti események, gasztronómiai rendezvények, előadások, kiállítások, koncertek végtelen sora. Tartson bvelünk, ismerje meg ezeket!

2016. szeptember

Budapest

27. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

2016. szeptember 3-4.

Vörösök, fehérek, rozék várják az ínyenceket - Pezsgő, gasztronómia - Hagyomány, minőségi zene, családi - és gyermekprogramok - Napnyugta után indul a parti

http://www.budafokiborfesztival.hu

 

25. Budapest Borfesztivál

Szeptember 8-11. 

Budavári Palota

Az európai viszonylatban is különleges, évente több száz kiállítót felvonultató és több tízezer látogatót vonzó Budavári Borfesztivál a mai napig Európa egyik meghatározó szabadtéri bor-gasztronómiai rendezvénye.

www.aborfesztival.hu

 

 

Nemzeti Vágta

Szeptember 17-18.

Budapest, Hősök tere

Nincs még egy olyan szabadtéri fesztivál hazánkban, mely több száz települést megmozgatna és közel száz településnek adna bemutatkozási lehetőséget a főváros szívében. A magyar lovassport esszenciáját megjelenítő Vágtán, valamint az Autómentes Nap eseményeivel összekötött Andrássy úti családi programokon évről évre mintegy 100-120 ezer vendég fordul meg, akik a fotókiállítás potenciális célközönségét jelentik.

A Vágta idei kiegészítő rendezvénye „A magyar természet és a magyar lovaskultúra” című, Baranyai Antal természet- és lovas fotóiból összeállított fotókiállítás, amely a városi célközönségnek kívánja bemutatni a természetet, a vidéki – főként – lovas életmódot, mindezzel kedvet ébresztve a természet alaposabb megismeréséhez, közvetve pedig a falusi és a lovas turizmushoz. http://vagta.hu

 

XXI. Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszár Fesztivál
2016. szeptember 23-25

Cegléd, Kossuth tér – Eötvös tér 

Hagyományőrző ünnepség, felvonulások, kézműves piac, koncertek, kirakodó vásár.

Idén ősszel is színvonalas kulturális és gyermekprogramokkal emlékezik meg róla az alföldi város, hogy Kossuth Lajos nálunk kezdte toborzó útját, itt szólított először fegyverbe a haza védelmére. Idén is felvonulnak a hagyományőrzők, komoly-, könnyű és népzenei koncertekre lehet számítani. A ceglédi közterek és a Református Nagytemplom ad méltó helyet a nagyszabású kulturális programoknak.

http://kossuthtoborzo.hu

 

NAGYKŐRÖSI ARANY - NAPOK 2016.

Szeptember 10 – 11.  

Hagyományok újjászületése a Cifrakertben

A rendezvény alapvető üzenete Arany János szellemiségének, kultuszának ápolása, és ehhez kapcsolódóan egy kikapcsolódást nyújtó, hiánypótló kulturális fesztivál megrendezése, mely egyszerre ad teret többféle művészeti ágnak: könnyű-és komolyzenének, képzőművészetnek, irodalomnak, modern-és néptáncnak ötvözve a kulturális, művészi és közösségi élményt, egyedülállóvá téve rendezvényünket a térségben. Ilyen, Arany Jánossal, mint az egyik legnagyobb magyar költővel és irodalmárral kapcsolatos fesztivál korábban nem volt az országban, ezzel egyedülálló programsorozatot kínálva az egész ország lakosságának.

http://korosikultura.hu/

 

Gödöllői Vadásznap

2016. szeptember 18.

Gödöllői Királyi Kastély

Kíváncsiak vagytok, hogy vadászott a király és udvartartása? Milyen volt a dámanyereg, amelyben Erzsébet királyné lovagolt? Látogassatok el a Gödöllői Vadásznapra, ahol gazdag programkínálattal várjuk a vadászat különleges világába bepillantani vágyókat.

www.kiralyikastely.hu

 

Ráckevei Kistérségből

2016. szeptember 2.

Főtéri Esték Taksonyban

Zenepavilon, Taksony Fő tér

A Taksonyi Főtéri Estékre idén a mesebeli jelző illik a legjobban. Nem csak azért, mert 7. alkalommal élvezheti a közönség a különböző zenei műfajokat a mesebeli szépségű templomkerttel körülvett főtéren, de a négy nyári este programja is minden ízlést kiszolgálóan párját ritkító.

Szeptember 2. péntek 19 óra

"Bor, dal, asszony" -klasszikus térzene dalokkal színesítve a Soroksári Városi Zenekarral

http://www.taksony.hu/rendezvenyek/fo-teri-estek-i-fulbeotlo-humor-a-budapest-ragtime-band-estje/

 

2016. szeptember 3.

XII. ROXIGET Rockzenei fesztivál és tehetségkutató verseny

Kéktó Szabadidő Park, Szigetszentmiklós Diófa utca 3.

2016-ban 12. alkalommal kerül megrendezésre a Csepel-sziget könnyűzenei nagy rendezvényeinek egyik legrangosabb eseménye szeptember első szombatján.

"Öröm a zene” - Roxiget tehetségkutató verseny élő regionális döntőjét követően, a rockzenei fesztivál több, mint egy évtizedes hagyomány alapján helyi és országosan elismert zenekarok koncertjeivel várja a város és a környék rock kedvelői.

www.sargahaz.com

 

2016. szeptember 7.

Kenutúra a Kis-Dunán

Ráckeve, Kis-Duna  

A Kis-Duna mentén fekvő Ráckeve természeti környezete egyedülálló Magyarországon: szigetek, öblök, lagúnák teszik izgalmassá a vízi életet, a víz minősége évek óta kiváló.

A szinte mozdulatlan Kis-Duna kiváló sportolási lehetőségeket teremt. A szeptember 7-én induló, egy napos könnyed kenutúra-sorozat Ráckevét és környékét mutatja be a viziélet szépségeivel. A túrát azoknak ajánljuk, akik csak most ismerkednek a kenuzással, és egy szép napot szeretnének eltölteni a természetben a vízen.

Túrák:

2016. szeptember 7. Angyali-sziget kerülése

www.kisdunakenutura.hu

 

2016. szeptember 10.

XIV. Csepel-szigeti Halászléfőző Verseny

Kéktó Szabadidő Park, Szigetszentmiklós Diófa utca 3.

2016-ben tizennegyedik alkalommal kerül sor hagyományosan szeptember második szombatján a Csepel-Szigeti Halászléfőző versenyre. Évek óta egyre többen jelentkeznek e kedvelt gasztronómiai megmérettetésre. A jó hangulat, a megnyerhető díjak mellett a szabadtéri főzés élménye vonzza a csapatokat a Kéktóra ilyenkor.

Jelentkezési határidő: 2016. augusztus 31.

www.sargahaz.com

 

2016. szeptember 17.

X. Szabacsi Nap

Helytörténeti Gyűjtemény előtti lezárt útszakasz, Szigetszentmiklós Árpád utca 29-45.

2007 óta rendezzük meg szeptember harmadik szombatján a nagy sikerrel fogadott hagyományőrző jellegű programunkat. A település ősi részét, egykori magját képező Szabacs városrészen, az Árpád utcában elevenítjük fel a falusi népszokásokat . Az egész napos szabadtéri rendezvény ideje alatt a színpadi produkciók mellett lehetőség nyílik az utcában található Helytörténeti Gyűjtemény , az Ádám Jenő Emlékház és számos portán alkalmi kiállítások megtekintésére. A nap folyamán gyermekeknek koncert, utcaszínház, kézműves foglakozások és népi játékok valamint a felnőtteknek vásári forgatag, ételkóstolók és szórakoztató programok kínálkoznak.

www.sargahaz.com

 

2016. szeptember 17-18.

Őszi Ászok Fesztivál

Ráckeve Szegedi Kis István sétány

Az Őszi Ászok Fesztivál azokat a helyi kultúrértékeket köti egy csokorba, melyeket szeretnénk, ha környezetünk megőrizne az új évezred számára is. A fesztivál elsősorban a környék gasztronómiáját mutatja be. Lesz halászléfőzés, borvásár, vadétel-bemutató, horgászverseny, színpadi bemutatók, kézművesség, kirakodóvásár, kisállat-bemutató. A fesztiválon halászlé és egyéb halételek főzőversenye is megrendezésre kerül a Duna-parti sétányon.

Program:

Szeptember 17. szombat

13:00 Szüreti felvonulás

Szeptember 18. vasárnap

7.00 Duna Relax Wellness Kupa Horgászverseny

9.00 Halászlé és egyéb halételek főzőverseny – Házi készítésű sütemények versenye

12:00 Színpadi bemutatók

Egész nap: borkóstolás, borvásár, népművészeti kirakodóvásár, kisállat bemutató, kézműves foglalkozások, gólyalábasok, vadásztársaságok bemutatója

www.akmk.hu

 

2016. szeptember 24.

Taksonyi Mustra

Szent István tér – Szent Anna tér, Taksony

A termésért, terményért történő hálaadás az emberrel egyidős. Ebbe a sorba tartoznak a szüreti mulatságok, a szüreti bál és felvonulás is. „Nagyon látványos volt a taksonyi mulatság is. Az aratáshoz hasonlóan itt is fontak koszorút, de almából, szőlőből és pirospaprikából. Összeállt a nagykocsmába igyekvő menet: elöl egy lovas, majd a nemzeti zászló, mögöttük a zenekar, majd újabb lovas és fogat a szőlőpréssel…” Az újkori szüreti felvonulások 1992-től évente kerülnek megrendezésre Taksonyban.

www.taksony.hu

 

2016. szeptember 24.

II. Körtefesztivál

Szabadtéri rendezvényhelyszín, Délegyháza Rákóczi u. 9.

Délegyházán található egy több, mint 400 éves vadkörtefa, mely a település címerén helyet kapott. A természeti csoda előtt tisztelegve született meg a gondolat, hogy gasztronómiai fesztivált szervezzük, melynek fő szereplője a körte. Második alkalommal kerül megrendezésre a Körtefesztivál, melyből hagyományt kívánunk teremteni.

www.delegyhaza.hu 

 

III. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója

2016. szeptember 3., Skanzen

Az idei évben 3. alkalommal tartják meg a Skanzenben a legjobb népzenei együttesek bemutatkozóját, ahol egy teljes napon át minden a különböző tájegységek zenéiről és táncairól szól majd.

http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/programok-2016

 

XII. Váci Lecsófesztivál

Vác, Március 15. tér  

2016. szeptember 3.

Idén XII. alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű Váci Lecsófesztivál, melyen lehetőség van a finomabbnál finomabb lecsó és lecsó jellegű ételek megkóstolására, miközben színpadi produkciók szórakoztatják a közönséget. Az ország egyik legszebb barokk főterén, minden év szeptember első szombatján a lecsókészítők adnak randevút. Már kora reggel benépesül a Főtér. A lecsót számtalan formában lehet készíteni: kolbásszal, sonkával, tojással, tökkel, cukkinivel, tojással, tarhonyával, nokedlivel, csak a készítők fantáziáján múlik. A lecsó egészséges étel, ha kevés zsiradékkal készül és a hozzávalókat mértékkel teszik hozzá. A városi piacon minden megvásárolható, ami a lecsókészítéshez szükséges, vagy a környéken lévő kiskertekben megterem. Általában a versenyen indulók között minden korosztály képviselteti magát. Kitűnő hangulatban főzik az ételeket egymás mellett az iskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig, de néhányan megvendégelik barátaikat, ismerőseiket, de akadnak jelmezbe öltözött versenyzők is.

A verseny után érdemes városnézésre indulni. A Főtéren megcsodálhatjuk a Nagypréposti Palotát, mely gazdag egyházmegyei gyűjteménynek ad otthont, a Városházát, a Fehérek Templomának kriptájában talált temetkezési lelet együttest, mely a Memento Mori kiállításon megtekinthető. A programajánlóból nem maradhat ki Kúria épületében lévő Sajdik Karikatúra Gyűjtemény és a Váci Értéktár megtekintése, a Diadalív, melyet Mária Terézia 1764-es váci látogatására építettek, továbbá a Székesegyház sem. Mindenképpen érdemes meglátogatni a Curia Bormúzeum és Borgyűjteménytárat, vagy egy különleges édességet elfogyasztani a Desszert Szalonban.

A Március 15. téren /Főtér/ felállított színpadon színes kulturális programokkal várják a szervezők a Lecsófesztiválra érkezőket 9-16 óra között.

 

Balaton

Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőverseny és Díjkiosztó Gála

2016. szeptember 2-3.

Balatonfüred

www.balatonfured.hu

A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik évente, melyek közül 7 tagú zsűri választja ki a legjobbakat. A díjkiosztó gálaműsor előtt irodalmi matiné, koszorúzások kerülnek megrendezésre.

Róza-napi Szüretnyitó           

2016. szeptember 3.

Badacsony   

www.szegedyrozahaz.hu

A szervezők szeretnék visszaidézni a ház neves lakóinak korát, vers-, zene- és tánckultúráját. Ennek érdekében a szüretet követő első mustkóstolást szürethez kötődő versek előadása, korabeli énekek és hangszeres zeneszámok kísérik, és a szürethez kötődő néptánccsokor előadása egészíti ki.

Györöki Szüret és XIV. Halászléfőzőfesztivál

2016. szeptember 3.

Balatongyörök

www.balatongyorok.hu

A régi szüretek hangulatát idézi meg a már hagyományos vidám, jelmezes szüreti felvonulás maskarásokkal, fúvószenekarral, néptáncosokkal és az elmaradhatatlan boros lovas kocsival.

4. Keszthelyi Nemzetközi Verkli Fesztivál

2016. szeptember 3-4.

Keszthely

www.west-balaton.hu

Negyedik alkalommal szól a verkli muzsika Keszthelyen! Az elmúlt években Németországból, Ausztriából, Svájcból, Franciaországból és Magyarországról érkeztek a fellépő verklisek. A Fő téren felállított színpadon remek programok szórkoztatják a látogatókat, étel-ital a téren felállított faházakban kaphatók.

 

"Híd a Balatonra" Kulturális Fesztivál

2016. szeptember 3.

Kőröshegy

www.balatonfoldvar.info.hu

Egész nap könyvsátor, dohányzásellenes kampány, ugrálóvár, lángos valamint kisvasutazással egybekötött hídlátogatás!

 

Badacsonyi Szüret

2016.szeptember 9-11.

Badacsony

www.badacsony.hu; www.badacsonyiprogramok.hu  

A rendezvénysorozat keretén belül bemutatásra kerül a híres badacsonyi ürmös bor, amit mind a mai napig Szegedy Róza receptje alapján készítenek.

 

Balatonman Füred triatlon fesztivál

2016.szeptember 9-11.

Balatonfüred

www.balatonfured.hu

A BalatonMan célja, hogy a sokak által kedvelt triatlon sportágat még tovább népszerűsítse, illetve az azt már ismerők számára megfelelő rendezvényt biztosítson a megmérettetésre. Több távon (közép-, rövid, irontáv), gyönyörű környezetben biztosított körülmények között zajlik a verseny, mely már Közép-Európa legdinamikusabban fejlődő versenyévé vált.

 

Szüreti Napok

2016.szeptember 9-11.

Tihany

www.tihany.hu

A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ezt a rendezvényt a Hegyközséggel, a Lovas klubbal közösen rendezzük, így lehetőség nyílik a boros gazdák bemutatására és a Lovas klub felvonulására. Ez a nap a mulatozásé, néptáncosaink menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent. Évek óta egyik leglátogatottabb rendezvényünk.

 

Szüreti felvonulás

2016.szeptember 10.

Balatonalmádi

www.balaton-almadi.hu

A helyi lakosok által - az újbor kedvéért és tiszteletére, valamint sokunk örömére - szervezett őszi eseményt fúvószenekarral, mazsorett- és népi táncosok fellépésével tarkítottuk.

 

Szüreti Felvonulás és Bál

2016.szeptember 10.

Balatonfenyves

www.balatonfenyvesen.hu

Az idei évi nagyszabású szüreti felvonuláson lovas kocsik, hintók, lovasok és traktorok haladnak végig a település területén. A hagyományoknak megfelelően a vendégek mezítláb taposhatják a leszüretelt szőlőt, és a friss must kóstolására is lehetőség nyílik. A szüreti hangulatot hagyományőrző egyesületek néptánc-, és népdal bemutatói, valamint operett-, és nótaműsor biztosítják.

 

XI. Romantikus Reformkor - A Széchenyi család Balatonfüreden

2016.szeptember 15-18.

Balatonfüred

www.balatonfured.info.hu

Ez az a program, amiről nem szabad lemaradni: egy felejthetetlen hétvége, amely a XIX. század első felének hangulatába repít vissza, mindezt pedig korabeli és korhű helyszínen, Balatonfüred újjáépített reformkori városrészében.

 

XIV. Keszthelyi Táncpanoráma

2016.szeptember 15-17.

Keszthely

www.balatonszinhaz.hu

A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es átadása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait mutatja be évről évre.

 

III. Máriai Dixieland Fesztivál

2016.szeptember 17.

Balatonmáriafürdő

www.csaladibalaton.hu

Egy hangulatos kikötői sétányhoz mi sem illik jobban, mint egy kora őszi Dixieland fesztivál. Főszerepben a jazz műfaj virtuóz zenekarjai. Két koncert közben egy kis Samba és fúvószene is színesíti a programot. A zenén kívül más művészeti ágak is képviseltetik magukat, kézműves vásár formájában. A kellemes  borok sem maradhatnak el, amelyek szorosan hozzátartoznak ehhez a lüktető zenei stílushoz. Helyi és környékbeli borászok által készített borokat kóstolhatnak meg a kedves vendégek. Kizárólag környékbeli termelők borait ízlelhetik meg, ezzel is támogatva a helyi borászok munkáját. A gyerekek sem maradnak ki az élményekből lesz állatsimogató, lufihajtogatás és arcfestés. Garantált a szórakozás és a jókedv.

 

Keszthelyi Szezonzáró és Szüret

2016.szeptember 23-25.

Keszthely

www.balatonszinhaz.hu  

A város hivatalos turisztikai szezonzárójának tekintett kétnapos rendezvény különböző, leginkább borhoz köthető keszthelyi civil szervezetek közreműködésével, évről évre nagy sikerrel kerül megrendezésre. 2016-ban is látványos szüreti felvonulással, jelmezversennyel, néptáncosok bemutatójával, valamint amatőr és profi harmonikások fellépéseivel várják az érdeklődőket a szervezők a keszthelyi Fő térre. A rendezvény elmaradhatatlan részét képezik a borházak és a pecsenyések, de a szőlődarálást és a préselést is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek. A már kicsit hűvösebb estéket koncertek és utcabál zárja.

 

Szüreti vigadalom

2016.szeptember 24.

Szigliget

www.szigliget.hu

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvénye a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Évről évre egyre színesebb, látványosabb ez a felvonulás, ahol a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A felvonulás végén a rendezvénysátornál kulturális műsor várja a résztvevőket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot

 

Turizmus Világnapja a Levendula Házban

2016.szeptember 24.

Tihany

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.

A Turizmus Világnapja alkalmából a felnőtt látogatók nap folyamán ajándékban részesülnek. A foglalkoztató teremben az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai emlősök, a denevérek ihlették, ezért denevéres kulcstartót készíthetnek az érdeklődők.

A kézműves foglakozás díjmentes a látogatók részére.

 

Autómentes Nap - Erdei bóklászás a Körtvélyesi erdőben és a Remetekertben

2016.szeptember 24.

Zalacsány

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Észak-Zalába. A Körtvélyesi átalakító erdővel való ismerkedés után a Remetekert Natura 2000 területen kirándulunk, és Misefára érkezünk meg. Sétánk során találkozhatunk ciklámenekkel, és a természetbarát erdőgazdálkodás példáit tekinthetjük meg. Helyszín: Zalacsány, Zalacsányi-tó parkoló EOV X,Y 164175  500744

Végállomás: Misefa, Harangláb buszmegálló

Időpont: 9.20 óra. A túra hossza: 15 km. A túra időtartama: 5 óra. A túra térítésmentes. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

A Csodabogyós- barlang felfedezésének évfordulója – kedvezményes alap túra 

2016.szeptember 29.

Balatonederics

www.bfnp.hu

Barlangi kalandtúra kedvezményes részvételi díjjal. Alap túra: felnőtt: 5.000 Ft/fő, 10-18 éves: 3.000 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Pisztráng Fesztivál

2016.szeptember 30. – október 2.

Tapolca

www.pisztrangfesztival.hu

A régi és elfelejtett hal hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. Pár éve új gazdára talált az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol korábban is pisztrángot tenyésztettek. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, amely a 4. Pisztráng- és borfesztivál rendezvény helyszíne A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval rendelkezik, melyből egy csónakázható is. A földalatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal. A Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat mutatják be a környék pincészetei.

A pisztráng garantáltan itt lesz a legfrissebb, hiszen a fesztivál helyszíntől közel 400 méterre található modern és a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja. A Kelet-Közép Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepét a csónakázó barlangként ismert karsztforrásokból kiáramló tiszta, oxigén dús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.

Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" - tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, ez mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca közeli badacsonyi borvidéken készült borok - úgymint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling - a halételeket harmonikusan kiegészítik.

A pisztrángfesztiválon több halkészítési módot is megkóstolhat: minden vendégünknek ajánljuk a Ropogós tapolcai pisztrángot, a Bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztrángot, a Kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott ropogós tapolcai pisztrángot, az Erdélyi módon kukoricadarával sült ropogós tapolcai pisztrángot, a Tökmagos bundában sült ropogós tapolcai pisztrángot. Ezek voltak a tavalyi év slágerei, amit idén a mediterrán ízvilággal bővítünk.

Így megkóstolhatja a Ropogós tapolcai pisztrángot házi pestóval és akár szuvenírként haza is viheti a tapolcai ízeket, mint pl. a kapri bogyós pisztráng krém.

 

A természet kincsei a Tihanyi-félszigeten

2016.szeptember 30.

Tihany

www.bfnp.hu

A Tihanyi Levendula Erdei iskola programjának bemutatása és a Levendula Ház Látogatóközpont megismertetése pedagógusoknak. Várjuk pedagógusok jelentkezését a Tihanyi Levendula Erdei Iskola témanapjára, amelyen a következő programokat kínáljuk:

Érkezés: 8-9 óra között

  9.00: fogadás és bemutatkozás, levendulás tízórai

10.00: rövid séta Takács Ferenc gyógynövényszakértővel, majd természetismereti szakvezetés a BfNPI környezeti nevelőjével

12.30: utazás kisvonattal a Tihanyi Levendula Erdei Iskolához

14.00: ebéd a Tihanyi Családi Szabadidőparkban

15.00: a Levendula Ház Látogatóközpont bemutatása korosztályos totóval;

kézműves foglalkozás - levendulás tűpárna készítése

17.00: hazautazás

A programra max. 50 fő regisztrációját tudjuk fogadni.

Jelentkezéskor kérjük nevét, elérhetőségeit (mobiltelefonszám, email cím), iskolája, óvodája nevét és címét, valamint tantárgyát szíveskedjen megadni!

Regisztráció kezdete: 2016. AUG 22. 00:00

Regisztráció vége: 2016. SZEP 28. 23:59

 

Dél-Alföld

XX. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

2016. szeptember 2 – 4.

Szeged, Tisza-part

Mi mással is köszönthetnénk az őszt, mint egy jó szögedi halászlé elfogyasztásával!

A halászléfőző versenyen pedig bárki bemutathatja konyhatudományát.

Kóstolja meg a hamisítatlan Tisza-parti hungarikumot, amelyhez a hozzávaló paprikát igazi boszorkány szállítja!

www.halfesztival.hu

Bor tér

2016. szeptember 2 – 4.

Szeged, Dóm tér

Szegeden, a borértők városában, a Fogadalmi templom árnyékában több mint 100 neves borász kínálja munkájának gyümölcseit. A gasztronómiai eseményen a borok mellé kitűnő muzsika és finom ételek is párosulnak.

www.borter.hu

 

Szobori búcsú

2016. szeptember 4.

Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Az Emlékpark egyik legfontosabb ünnepén felidézzük a régi búcsúk hangulatát. A püspöki szentmisére lovas kocsikon, hintókon, szekereken érkeznek a környékbeliek. Egész napos családi program, vurstli, vásár és népzene várja a látogatókat. 2016-ban látványos fogathajtó verseny is színesíti a rendezvényt. Az ünnep alkalmából átadásra kerül az Emlékpark saját alapítású kitüntetése, a Szer Üzenete-díj. Az utóbbi évek díjazottjai: Prof. Dr. Juhász Antal és Fekete István (posztumusz), Balczó András, Mádl Dalma és Karácsony Sándor (posztumusz), Nemeskürty István és Levente Péter, Csete György és Prof. Dr. Papp Lajos, Szörényi Levente és Dr. Trogmayer Ottó, valamint Buzánszki Jenő és Grosics Gyula.

www.opusztaszer.hu

 

Libafesztivál

2016. szeptember 9-10.

Kiskunfélegyháza, Kazinczy utca, Korona utca, Kossuth utca

A kiskun régió egyik legjellegzetesebb, legsajátosabb gasztronómiai fesztiválja a Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A környéken több évszázados múltra tekint vissza a lúdtartás, s ehhez igazodott a környék gasztronómiája is. A vendégek a fesztiválon megkóstolhatják a híres félegyházi libamájat, az elmaradhatatlan libazsíros kenyeret és libatepertőt.

 

XIX. Szarvasi Szilvanapok

2016. szeptember 9-11.

Szarvas, Evangélikus Ótemplom előtti tér, Tessedik Sámuel Múzeum előtt, Szent István Park, Vajda Péter utca

A város egyik legnagyobb volumenű programja és Szarvas legfontosabb gasztrokulturális eseménye egyben, amely a szarvasi hungarikumra, a szarvasi szilvára épül. A szarvasi Szilvanapokon a hagyományok jegyében felvonultatják a tradicionális szilvás ételeket, italokat – szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, az elmaradhatatlan szilvapálinka pedig szintén szerepel a kóstolható helyi különlegességek között. A résztvevők nem csak elleshetik a hagyományos szarvasi szilvalekvár elkészítésének módját, de maguk is bekapcsolódhatnak a lekvárfőzésbe.

http://szilvanap.hu

 

XXVII. Kalocsai Paprikafesztivál

2016. szeptember 16-17.

Kalocsa

Kalocsa egyedüliként az országban, abban a különleges helyzetben van, hogy két Hungarikummal is büszkélkedhet: a kalocsai fűszerpaprikával és a népművészettel. A Paprikafesztivál ezért különleges jelentőséggel bír! A fesztivál nemcsak a fűszerpaprika, de egész Kalocsa ünnepe, ahol a közönség testközelből is megismerkedhet a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek. Ezért szerveződik immár közel húsz éve a Paprikás Ételek Főzőversenye, ezért szerves része a programoknak a kalocsai népzene és néptánc és ezért kerül felállításra a Kalocsai „Tisztaszoba” mely élő hagyományainkba enged betekintést.

http://kalocsaipaprikafesztival.hu/

http://www.iranykalocsa.hu/latnivalok-programok-kalocsa-hajos-szelid/esemenynaptar/54

 

Bácska Kincsei Természeti Napok

2016. szeptember 23-24.

Baja, Petőfi-sziget

Ha már elbúcsúztattuk a nyarat, akkor illő, hogy megünnepeljük az őszt, annak összes áldásával együtt. A természet bőkezűen bánik velünk, a napérlelte fürtökből kitűnő borok, a beporzott virágokból aranyló méz készül. Mindezekkel egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk, s ha mindehhez hozzátesszük a városunk mellett található nevezetes Gemenci erdőt is, rögtön világossá válik, hogy Baja és a Bácska előkelő helyet foglal el Isten tenyerén. A Bácska Kincsei Természeti Napok célja, hogy a messze földről ide érkezők és az itt élők egyaránt tudatosítsák, mennyi mindenre lehetünk büszkék, mennyi termelőnk van, akik szakértelmükkel és a természet iránti szeretetük, alázatuk minden tudásával öregbítik térségünk hírnevét. Szeretettel kínáljuk fel ezeket a kincseket, a természet ajándékait, a tudás gyümölcseit. Mindezeknek kitűnő muzsikát, jó társaságot, szórakoztató programokat, vidámságot kínálunk. Örüljünk együtt az idei termésnek, koccintsuk újborral.

http://www.csodalatosbaja.hu/index.php/csodalatos-baja-2016-programsorozat/bacska-kincsei-termeszeti-napok

 

Dél-Dunántúl

 

XII. Harkányi Szüreti Fesztivál

2016. szeptember 2-4.

Harkány

Az eseményen hatalmas koncertekkel, kézműves vásárral és a legfinomabb borokkal várják a látogatókat, és a látogatók részt vehetnek az 1 km hosszú utcabálon is.

www.harkany.hu

 

Miénk a Város Fesztivál

2016. szeptember 2-4.

Kaposvár

Bor- és gasztrofesztivál Kaposvár belvárosában igényes programokkal, sok zenével, családi mozidélutánokkal

www.egyud.kaposvar.hu

 

 

XVIII. Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál

2016. szeptember 3.

Bóly

A környéken élők bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. „kanalas galuskával” készítenek, Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül.

www.egyud.kaposvar.hu

 

Mézfesztivál

2016. szeptember 9-10.

Kaposvár

A fesztivál idején Kaposváron minden a mézről szól. A méhészek szakmai találkozója mellett a mézlovagrendi felvonulás, méz és méhészeti termékek vására, és kulturális programok várják az érdeklődőket.

www.egyud.kaposvar.hu

 

Zrínyi Napok                                                                                                            

2016. szeptember 6-11.

Szigetvár

Kézműves vásár, hagyományőrző hadijátékok, végvári katonák tábori élete csatákkal, középkori kalandozások, interaktív történelemóra, népi játszótér, póni lovaglás, korhű gyermekjátékok és népszokások a szigetvári csata 450. évfordulója alkalmából.

www.szigetvar.hu

 

 

Szekszárdi Szüreti Napok                                                                                        

2016. szeptember 15-17.

Szekszárd

Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várja Szekszárd az év legnagyobb szüreti mulatságára látogató vendégeket.

szekszardiszuretinapok.hu

 

 

Pécsi Napok

2016. szeptember 19-25.

Pécs

A Pécsi Napok a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja. A rendhagyó módon bemutatkozó múzeumok, szakrális terek és ipari műemlékek környezetében változatos programkavalkád, esti nagykoncertek, gasztronómia és jó baranyai borok várják a közönséget.

www.pecsprogram.hu/program/Pecsi_Napok_2016

 

 

XX. Európai Bordalfesztivál                                                                                     

2016. szeptember 23-25.

Pécs-Villány

A Bordalfesztivál Európa – s talán az egész világ – egyetlen bordalokat bemutató és kizárólag férfikarok és férfi vokál együttesek számára meghirdetett eseménye. A fesztivál alapját a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse és a témához szerencsésen párosuló Pécshez közeli és kitűnő borairól méltán híres Villányi borvidék adják, valamint a felismerés


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing