Programok 2016. október

2016.10.01. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Szinte felsorolhatatlanul széles választékkal várja az október a rendezvényszeretőket. Kulturális, gasztro és borrendezvények sokasága kelleti magát országszerte  -Te se maradj otthon!

Budapest

 

CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

2016. október 7 - 23.

Immár 25. alkalommal kerül megrendezésre 2016. október 7. és 23. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A negyed évszázados múltra visszatekintő, a Müpa és a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ együttműködésében megvalósuló eseménysorozat 17 napja alatt ismét a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a kortárs komolyzenétől a színházi bemutatókon és könnyűzenei koncerteken keresztül, újcirkusz- és táncelőadásokon át a képzőművészetekig. A középpontban a 135 éve született Bartók Béla művészete, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója és a magyar–lengyel szolidaritás éve áll, de itt lesz velünk a Yellowjackets, lesz idén is Art Market Budapest, találkozhatunk utcai programokkal és Krzysztof Pendereckit is Budapesten üdvözölhetjük. Ebben az évben is többek között a Müpa, a Zeneakadémia, az A38 Hajó, a BMC, a Várkert Bazár, a Pesti Vigadó, az Akvárium, valamint a Millenáris és a Bálna ad otthont az eseményeknek.

www.cafebudapestfest.hu

 

DISZNÓTOROS KOLBÁSZFESZTIVÁL

2016. október 21-23.

Magyar Vasúttörténeti Park

Harmadjára kerül megrendezésre Magyarország legdinamikusabban fejlődő gasztro-fesztiválja, amely a vidéket hozza el Budapestre: aki október vége felé kilátogat a Vasúttörténeti Parkba, az valódi hagyományőrzést láthat, igazi díszletekkel, falusi hangulattal.

www.disznotoroskolbaszfesztival.hu

 

Ceglédi Evangélikus templom

Október 31 - Bach összes orgonaművei- Catechismus sonorus. Szabó Balázs orgonaművész előadása

A Kossuth Múzeum

’56 Cegléden. Kiállítás a Kossuth Múzeum gyűjteményéből az 1956-os forradalom 60. évfordulója tiszteletére (Plakátok, hirdetmények, újságok, röplapok 1956-ból. A hatvan évvel ezelőtt keletkezett dokumentumok között ritka példányok is vannak. A gyűjtemény 2017-ben kötetben is megjelenik majd.) 

Az ’56-os forradalom. Konferencia a ceglédi és az országos eseményekről (A konferencia helyszíne a múzeum ’56-os kiállítása lesz. Az eseményre a helyi középiskolásoknak meghirdetendő online előadásokkal is készülünk.)

http://www.kossuthmuzeum.com/

 

2016. október 8.

Szüreti Forgatag

Szigetújfalu utcái

A hagyományos felvonulást tartjuk meg a falu utcáin. Az újfalusi és a meghívott táncosok lépnek fel a különböző kereszteződésekben, ahol a falusiak étellel, itallal kínálják őket.

www.szigetujfalu.hu 

 

016. október 21.

Nemcsak Jazz Klub

Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Szigetszentmiklós Tököli út 19.

A Nemcsak Jazz Klub éves szinten 8 koncertet  tart  havonta egy alkalommal a hazai jazz élet neves muzsikusait felvonultatva. A jazz, mellett a funky, blues, latin, világzene,  soul és más igényes zenei műfajoknak is helyet adva a repertoárban.

Információ: +36-24/530-980

www.sargahaz.com

 

2016. október 29.

Hallgasd Helyben! – Élő Könnyűzenei Klub

Városi Könyvtár és Közösségi Ház, Szigetszentmiklós Tököli út 19.

A klub működtetésének célja, hogy a helyi zenekaroknak fellépési helyet biztosítson és egyúttal a fiatal és középkorú közönségnek kulturált környezetben szórakozási lehetőséget teremtsen. Tervbe vettük, hogy évente egy-egy alkalommal olyan zenekarokat is meghívunk, akik már jelentősebb országos hírnévre tettek szert. Így áprilisban Révész Sándor és a ősszel a Blahalousiana lesz vendégünk.

Információ: +36-24/530-980

www.sargahaz.com

 

"MONDATOK A ZSARNOKSÁGRÓL": 56-os megemlékezéssorozat Szentendrén, 2016. október 23-november 4. között

A forradalom évfordulójára Szentendre, a művészetek városa egy kreatív, művészeti jellegű, egyben a helyi eseményeket közérthető módon, a kor szellemiségét hűen felidéző, a programok révén a lakosság legszélesebb rétegeit elérő, nemzetközi hatással is rendelkező projektet tervez. A város ’56 által érintett helyszínein stree-art/public-art alkotások segítségével jelenítjük meg az eseményeket, melyeken „tematikus séták” során a programra regisztráltakat, és az iskolásokat végigvezetjük. Az „utcakiállítást” 23-án, a városi ünnepség keretein belül nyitjuk meg, a finisszázs november 4-én lesz. 

 

A mi 56-unk - Történelem és mindennapok falun 2016. október 22-23., Skanzen

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára szervezett program, ahol megmutatjuk, hogy élték meg Magyarország falvaiban a forradalmat, és hogy zajlottak az ötvenes években ezeken a településeken a mindennapok.

http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/programok-2016

 

 

Balaton

 

Tök jó nap - Tökfesztivál

2016.október 1.

Fonyód

www.fonyod.hu

Idén is megrendezésre kerül a Tök jó nap nevű tökfesztivál a Piac téren, ahol a gyermekfoglalkozások, játékok és különleges fellépők élvezete mellett tökből készült ételeket is fogyaszthatnak a résztvevők.

 

 

Hévízi-tó túra - Állatok Világnapja

2016.október 2.

Hévíz

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A tóból kiáramló meleg víz nagy hatással van környezetének élővilágára. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. Találkozás: 10.00 óra. Időtartam: 2 óra, hossza: 5 km. A túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vezeti. A részvétel ingyenes. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túra bakancs, távcső, esőkabát. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!    

 

Európai Madármegfigyelő Napok

2016.október 2.

Kis-Balaton Bemutatóház parkolója, Zalavár

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat, hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. Az akció játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők.

Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő, távcső

 

Nyitott Pincék Teljesítménytúra

2016.október 2.

Balatoni Riviéra térség

www.balatonriviera.hu

Méltó folytatása rendezvényeinknek: zamatos borok, kitűnő zenék sokasága. Az ország, és kiemelten a Balaton régió borászatainak kínálata mellett több, mint két héten át táncol a város, él a színpad!

 

Európai Madármegfigyelő Napok

2016.október 2.

Siófok, Töreki-tavak

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat, hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. Az akció játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők.

Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő, távcső. Ingyenes! Találkozás: 10:00 óra

 

Állatok Világnapja túra

2016.október 2.

Várvölgy

www.bfnp.hu

A várvölgyi pincéktől a Láz-hegyen keresztül a lesencei szőlők között túrázunk, a Kőorráról megcsodáljuk a Tapolcai medence tanúhegyeit és benézünk a vállusi Vadlánylik-barlangba is.

Ár: Ingyenes

Találkozó időpontja: 10:0

Távolság: 16 Km

Túra ideje: 7 óra

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, enni-innivaló, tartalék pulóver, fényképezőgép, távcső (lámpa).

Látnivalók: Öreg pincék, horhosok, idős bükkösök, szőlőhegyek, vállusi Vadlánylik-barlang, Tapolcai-medence tanúhegyei.

 

13. Balatoni Filmfesztivál

2016.október 5-8.

Keszthely

www.balatonszinhaz.hu

A Balaton Filmfesztiválnak a kezdetek óta a legfőbb célja, hogy a látogatók koncentráltan ugyan, de bepillantást nyerjenek a hazai filmvilág aktuális történéseibe. A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál keretein belül bemutatásra kerülnek majd végzős filmművészeti főiskolások válogatott filmjei, illetve az életmű sorozat részeként a rendezvény vendége lesz egy elismert magyar rendező is. A dokumentumfilmesek terméséből szintén minden évben válogatnak a szervezők. A vetítéseket követően a közönség gyakran találkozhat majd az adott film, alkotóival, főszereplőivel.

 

Füredi Szüret és Süllő Kupa

2016.október 7-9.

Balatonfüred

www.balatonfured.hu

Felvonulnak: Borlovagrendek, Nyirettyű Népzenei együttes, Reformkori Hagyományőrző Társaság, kikiáltó, zászlóforgatók, általános és középiskolások, fúvószenekarok, néptáncosok, lovas kocsik, lovasok. Programok a Kisfaludy Színpadnál várják az érdeklődőket. A Szüreti Fesztiválon alkalom nyílik megkóstolni Balatonfüred és környékének ízletes borait.

 

Siófoki Halfesztivál

2016.október 7-9.

Siófok

www.kulturkozpont-siofok.hu

Ahol a magyar hal (cs)úszik

A Siófoki Halfesztivál harmadik ízben kerül megrendezésre Siófok Fő terén. Az új kulturális és gasztronómiai fesztiválon ezen a hétvégén minden a halról szól. Az esemény tematikájában a Balatonhoz, a halhoz, a halászathoz és a horgászathoz kapcsolódik. A fesztivál a hagyományos gasztronómiai és kulturális kínálaton túl bepillantást nyújt a balatoni halászat tevékenységébe. Ezen túlmenően horgász- és főzőverseny, valamint egyéb tematikus kísérőprogramok is színesítik a rendezvényt.

 

Rizling Vakáció - Bortriatlon 3. állomása

2016.október 8-9.

Badacsony

www.badacsony.com

Bortriatlon III. állomása! Olaszrizling kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyél részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több pecsétet az értékes nyereményekért!

 

Almádi Tökfesztivál

2016.október 8.

Balatonalmádi

www.balaton-almadi.hu

Ahol bebizonyosodik, hogy a tök nem egy unalmas zöldség, hanem nagyon finom és tápláló étel. Ráadásul igencsak szórakoztató  dolgokat készíthetnek belőle a résztvevő családok.  Itt az alkalom megtapasztalni, hogy boszorkányok márpedig vannak!

 

„BIG DRAW” –Nagy rajzolás

2016.október 8.

Keszthely, Balatoni Múzeum

www.balatonimuzeum.hu

Töklámpás faragás, tökös ételek kóstolója, kézműves játszóház, tökkel kapcsolatos mesék, Balaton társasjáték, kirakodó vásár.

 

Várfutás

2016.október 8.

Szigliget

www.szigliget.hu

Október 8.-án rajthoz állhatnak azok a sportolni vágyók, akik a Szigligeti Várfutáson szeretnének részt venni. A Várfutással szeretnénk évről-évre egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre sietett és felmenekítette a szüretelőket a várba. Az akkor életükért futó szigligetieknek állítunk emléket ezzel a rendezvénnyel. A Várfutás során a futók 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A futóverseny célja hol lenne máshol, mint a szigligeti várban.

 

Holdfénytúra a Rezi várhoz

2016.október 14.

Rezi

www.bfnp.hu 

A telehold fényénél, vadregényes erdőkön keresztül túrázik a Rezi várhoz a csoport a területet jól ismerő természetvédelmi őr vezetésével, ahol az útravalóul elcsomagolt vacsora elfogyasztása közben gyönyörködhet a várból elő táruló panorámában.

A túra hossza 9 km, szintkülönbség kb. 260 m, időtartam kb. 4 óra

Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló, láthatósági mellény.

Helyszín: Rezi, Általános Iskola, 46,842720° 17,221934° Ingyenes. A túrán mindenki a saját felelősségére vesz rész!

 

Vendégségben a Levendula Ház a Tihanyi PIAC Placcon

2016.október 15.

Tihany

www.bfnp.hu

A Levendula Ház újra kitelepül a Tihanyi PIAC Placcra és kézműves foglalkozással valamint természetismereti játszóházzal várja az érdeklődőket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2016 évi látogatóhelye a Levendula Ház Látogatóközpont. Ingyenes! Időpont: 10:00 - 13:00

 

Földünkért Világnapi túra

2016.október 22.

Balatongyörök

www.bfnp.hu

A Szépkilátótól, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve, vöröslő cserszömörcés karsztbokorerdők között túrázva a Bél Mátyás kilátóról gyönyörködhetnek a résztvevők az erdők őszi színpompájában.

Ár: Ingyenes

Találkozó időpontja: 10:00

Találkozó helye: Balatongyörök, Szépkilátó

Távolság: 8 Km

Túra ideje: 4-5 óra

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, enni-innivaló, tartalék pulóver, fényképezőgép, távcső.

Látnivalók: Pele Apó ösvénye, Bise-kő, Kilátó(k), cserszömörcés bokorerdők, szőlőhegyek, Bece-hegy, felhagyott murvabánya.

 

Süllőfesztivál

2016.október 22-23.

Szigliget

www.sullofesztival.hu

A Szigligeti Süllőfesztivál 2006 őszén került először megrendezésre hagyományteremtő szándékkal a Szigligeti Turisztikai Egyesület szervezésében. Célja volt a turisztikai szezon meghosszabbítása a helyi vállalkozások élénkítésére. Szerettünk volna a Szigligetre látogatóknak színvonalas, programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást biztosítani, az őszi Balaton festői hangulatának díszletei közt. Idén ismét bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni. Látogasson el hozzánk, nézze meg programjainkat, és kóstolja meg ízletesen elkészített ételeinket!

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park ízei

2016.október 22.

Tihany

www.bfnp.hu; www.levendulahez.eu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A látogatók a nap folyamán kóstolójeggyel megkóstolhatják a nemzeti parki védjeggyel ellátott termékeket és a belépőjegy megváltásával vendége a Levendula háznak egy csésze teára az a látogató, aki magával hozza saját bögréjét.  Időpont: 10.00 – 16.00 óráig

Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67.

GPS: 46.908901,17.888293

 

 

Dél-Alföld

Borszűrő Szent Mihály, Szüret, Iparosok Napja

2016. október 1.

Ópusztaszer, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Elfeledett mesterségekkel és a régi Mihály-napi kirakodóvásárok varázslatos hangulatával ismerkedhetnek az érdeklődők az ópusztaszeri skanzenben. A résztvevők kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak magyar szőlőt és mustot. Egész napos múltidéző programok, iparos bemutatók és kézműves vásár színesíti a családok élményeit.

www.opusztaszer.hu

 

XXI. Őszi Kulturális Fesztivál

2016. október 1 – 31.

Szeged

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be Szeged közönsége előtt.

www.u-szeged.hu/okf

 

Dél-Dunántúl 

Erdők Hete

2016. október 3-9.

Gemenc, Gyulaj, Kaszó, Mecsekerdő, SEFAG

Az 1997 óta rendszeresen megszervezett eseménysorozaton vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett ma már erdei koncert, sportverseny, erdei nyílt nap és különféle akciók is színesítik a kínálatot. Mindezt az erdőket legjobban ismerő, szakavatott vezetők, az erdészek segítségével, akik napi munkájuk csodáit osztják meg az érdeklődőkkel.

www.erdokhete.hu


X. Geresdlaki Gőzgombóc Fesztivál

2016. október 8.

Geresdlak 

Sváb specialitásnak, a gőzgombócnak hódolnak a Baranya megyei Geresdlakon, ahova több száz érdeklődőt várnak sok szeretetettel a tizedik gőzgombóc fesztiválra.

www.gozgomboc.hu

 

11. Orfűi Tökfesztivál

2016. október 8-9.

Orfű

A tökfesztiválon amíg a gyerekek ügyeskednek a tökfaragással, és mókáznak a görgős csúszdán, vagy a vízibombával, addig a szülők vásárolhatnak egy ötletes meglepetést az Orfűi Helyi Termék és Kézműves Piacon.

www.orfu.hu

 

50. Pécsváradi Leányvásár                                                                          

2016. október 14-16.

Pécsvárad

Az idén 50 éves rendezvény hagyományőrző népi együttesek seregszemléje, menettánc, gálaműsor, népművészeti kirakodóvásár egyaránt megtekinthetők ilyenkor a város központjában.

www.pecsvarad.hu

 

Észak-Alföld

 

IV. Tiszai Hal Napja

2016. október 1. 

Szolnok, Tiszai Hajósok tere

Különféle halételek készítése, halas gasztronómiai különlegességek, halsimogató, kitűnő fellépők – mindez a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Tiszai Hal Napján. A tiszai halászathoz, horgászathoz kötődő programok, régi idők halász és horgász eszközeinek, a Tisza természeti értékeinek bemutatása mellett horgászverseny teszi emlékezetessé a rendezvényt.

http://tourinformszolnok.hu/program/iv-tiszai-hal-napja-2369.html

 

Krúdy nap Nyíregyházán

2016. október 14. 

Nyíregyháza, több helyszínen

A 2011-ben indult rendezvénysorozat programjaival a Nyíregyházán született Krúdy Gyulának állítanak méltó emléket. A színes kulturális és szórakoztató programkavalkád Krúdy korát kívánja megidézni.

www.nyiregyhaza.hu

 

Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep

2016. október 22. 

Hortobágy, vásártér, folyópart

A hideg idő beköszöntével Hortobágyon a régi hagyományokhoz híven a pásztorok behajtják az állatokat a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

A behajtás népszokása elevenedik meg a Kilenclyukú híd lábánál október 22-én, amikor is a pásztorok állataik – rackajuhok, szürke marhák, nóniusz lovak, bivalyok – társaságában átvonulnak a hídon. A rendezvény ideje alatt a látogatók a behajtás néprajzi hátteréről ugyancsak érdekes információkat hallgathatnak. A látványos felvonulást követően pedig lehetőség lesz a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, csikós bemutató megtekintésére.

www.hortobagy.eu

  

Észak-Magyarország

VII. Káposztás Étkek Napja

2016.október 1.         

Demjén                      

A frissen főtt, sütött káposztás étkek mértékletes fogyasztása mindenkinek ajánlott! A helyi borokat pedig érdemes megkóstolni. Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja.

www.demjen.hu

 

Geotóp Nap az Aggteleki Nemzeti Parkban

2016. Október 8. 10.00                     

Aggtelek és Jósvafő térsége             

A geotúra Aggtelek és Jósvafő környékének felszíni karsztos objektumait keresi fel. A látogatók megismerkednek a terület földtani fejlődéstörténetével és képződményeivel, valamint az ezeken kialakult változatos oldásos formakinccsel. 

www.anp.hu

 

Az Egri Vár Napja

2016. Október 17.                 

Eger   

1552. október 17-én a törökök feladták az Egri Vár ostromát, és elhagyták Egert. A győzelem emlékére október 17-e az Egri Vár Napja. Múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások, haditorna bemutatók, történelmi játszóházak, szakmai programok zajlanak az 1552-es hősök emlékére.

www.egrivar.hu

 

Gárdonyi Napok

2016. Október 21-23.            

Eger                           

Múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, családi programokkal ünnepeljük az Egri csillagok című regény íróját. A Gárdonyi Napok rendezvényei nem csak az olvasást és a Gárdonyi életművet népszerűsítik, hanem méltó módon ápolják Gárdonyi emlékét. Könyvműhely, irodalmi játszóházak, irodalmi és zenés programok szórakoztatják az érdeklődőket.

www.egrivar.hu

 

Birsünnep

2016. október 22                   

Noszvaj                                 

www.noszvajirendezvények.hu 


Közép-Dunántúl

Móri Bornapok és XI. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál

szeptember 29-október 2.

Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálunk rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik.

Ízelítő a programokból:

Helytörténeti, művészeti és borászati kiállítások – Nyitott műhelyek képzőművészeti bemutatókkal – Népművészeti kirakodóvásár - Alkalmi éremverés – Lovas parádé – Borutca - Nyitott borospincék – Körhinták - Ízek utcája – Zenés gyermekműsorok és játszóházak – Díszmadár kiállítás – Szüreti felvonulás – Borkirálynő-választás – Borlovag-avatás – Utcabálok –Fúvószenekarok bemutatója – Sportrendezvények - Középkori íjászbemutató – Sztárvendégek

www.lambergkastely.hu

 

XVI. Tatai Öreg-tavi Nagyhalászat

október 14. és 16. között

Tata, Öreg-tó

A halas fesztivál fő attrakciója az országban egyedüliként itt látható látványhalászat, mely 400 méteres húzóhálós kerítéssel történik. Az egész napot betöltő halászat, a halválogatás, a halvásár lehetőséget ad, hogy megismerje a halászok nehéz fizikai munkáját, annak minden szépségével együtt. Az ország egészét átfogó halétel-bemutató és -vásár egyedülállóan széles keresztmetszetét adja a különböző halételeknek. A rendezvény keretében kulturális programok is zajlanak zenekarok, hagyományőrző néptáncegyüttesek közreműködésével. Jó alkalom ez arra, hogy a természet és a finom ételek iránt érdeklődők egy kellemes és élményekben gazdag hétvégét töltsenek el Tatán.

www.visittata.com

 

ESTI VADLIBAHÚZÁS A DINNYÉSI-FERTŐN

OKTÓBER 22., SZOMBAT 15.00-18.00

Részvételi díj: teljes áru: 750 Ft/fő, kedvezményes: 500 Ft/fő

Az északról jövő több ezres vadlúdcsapatok esti húzása a természet egyik leglátványosabb jelensége. A Dinnyési-fertő megfigyelő-tornyából láthatjuk, amint beözönlik a tóra a vadlúdtömeg, miközben a récék kisebb csapatokban szállnak ki a környező tarlókra, vetésekre. Eközben apró madarak érkeznek a közeli bozótosba, nádasba éjszakázni és a napnyugta is nagy élményt nyújt.

http://www.dunaipoly.hu/hu/program/esti-vadlibahuzas-a-dinnyesi-ferton

 

Nyugat-Dunántúl

Natúrpark ízei- Orsolya-napi vásár             

Helyszín: Kőszeg

Dátum: 2016. október 22.

Több száz éves hagyományokon alapul az október 21. (Orsolya-nap) körül megrendezésre kerülő Orsolya-napi Vásár, mely a régi termény vásár újjáélesztése. A rendezvények szervezése során nagy hangsúlyt fektetünk a helyi kulturális hagyományok ápolására, megismertetésére, valamint a városban működő amatőr művészeti csoportok bemutatására. Kőszeg és vonzáskörzetének jellegzetes őszre jellemző ízeit kóstolhatják meg az idelátogatók úgy, mint mézeskalács, helyi bor, gesztenye, lekvár, stb. A környékbeliek versenyre nevezhetnek hozott süteményeikkel.

www.koszeg.hu

 

Tisza-tó 

 

Szent Mihály Napja

2016.10.01.

Újlőrincfalva

E nappal kezdődött az úgynevezett kisfarsang ideje, a lakodalmazások őszi időszaka, ami Katalin napjáig tartott (nov. 25.). Ez a nap a gazdasági év fordulója. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Sokféle időjárással kapcsolatos szólás, közmondás ismeretes Szent Mihály napra vonatkozóan. „Ha Szent Mihálykor még itt van a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske”

www.ujlorincfalva.hu

 

JUHÉÉÉTVÉGE

2016.10.01-02.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Legyen Ön is pásztor, terelgesse juhainkat! Vegyen részt pásztorjátékainkon! Válasszon éttermeink „birkás” kínálatából!

www.ttoc.hu

 

Ismerős Arcok élő nagykoncert

2016.10.01.

Kisköre, Rendezvény tér

A nyári rendezvénysorozat záró elemeként érkezik az Ismerős Arcok zenekar, akik sokak számára ismeretlenek lehetnek, ám dalaik olyan fellegajtókat nyitogatnak, hogy kik meghallják azokat, szabadulni tőlük sosem tudnak.

www.kiskore.hu

 

Zene Világnapja

2016.10.02.

Tiszaújváros, Református Templom

Tiszaújvárosi közreműködők bevonásával megrendezett hagyományos koncert.

www.tiszaujvaros.hu

 

Országos Könyvtári Napok – Könyves Vasárnap

2016.10.03-09.

Tiszaújváros, Hamvas Béla Városi Könyvtár

Kapcsolódva az országos könyvtári programokhoz kiállítás, pódiumműsor, valamint ismeretterjesztő előadások, különböző játékos vetélkedők és versenyek kerülnek megrendezésre.

www.tiszaujvaros.hu

 

Állatok Világnapja

2016.10.04.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Ez a nap az állatoké! Hogyan járhatunk a kedvükben? Elsősorban finom falatokkal! Ráadásként rendhagyó biológia órán is megtudhat érdekességeket róluk.

www.ttoc.hu

 

Szüreti Mulatság

2016.10.08.

Tiszaújváros, Villa „Scederkyn”

Szüreti felvonulás Tiszaszederkény utcáin. Szüreti hagyományokat felelevenítő és bemutató kulturális szórakoztató rendezvény a tájház udvarán.

www.tiszaujvaros.hu

 

Daruvonulás hétvége

2016.10.08-09.

Poroszló, Hortobágy

Feledhetetlen élmény a Hortobágyon: darvak tízezrei térnek vissza pihenőhelyükre az esti szürkületben.

www.ttoc.hu

 

Gyermekszínházi előadás

2016.10.12.

Tiszaújváros, Derkovits Kulturális Központ

Gyermekszínházi előadás az óvódás, illetve az általános iskolás korosztály számára.

www.tiszaujvaros.hu

 

Egészség hídja – séta

2016.10.13.

Tiszaújváros, Dísztó körüli sétány

A séta célja a szűrővizsgálatok fontosságának tudatosítása, együttérzés a beteg emberekkel.

www.tiszaujvaros.hu

 

TISZA-TAVI MADARAS FESZTIVÁL

2016.10.15-16.

Poroszló, Tisza-tavi Ökocentrum

Tudta, hogy a Tisza-tónál több, mint 200 madárfajt figyeltek meg eddig? Ennek a kivételes világnak néhány példányát fotón is megörökítheti ezen a hétvégén. További kínálat: Madaras vásár, solymász és ragadozó-madár bemutatók, távcső bemutató. Természetfotós pályázat és verseny

www.ttoc.hu

 

MADARÁSZ FUTAM  a Tisza-tavi Madaras Fesztivál keretében

2016.10.15-16.

Poroszló, Tisza-tavi Vízisétány

Invitáljuk amatőr és profi madarász vendégeinket egy megmérettetésre, melynek eredményeképpen újabb nyereményekkel gazdagodhatnak. Mindemellett vendégeink részt vehetnek kézműves foglalkozásokon és izgalmas játékokat próbálhatnak ki.

www.ttoc.hu

 

Kemencés szombat

2016.10.22.

Poroszló, szálláshelyek

A Poroszló Turizmusáért Egyesület különböző helyszíneken hagyományos és kemencés ételek kóstoltatásával várja szeretett vendégeit.

www.ttoc.hu

 

Séta a mellrák ellen

2016.10.28.

Tiszafüred

Figyelemfelkeltő séta a mellrák ellen

www.tiszafured.hu

 

„Tökös falu” – Töklámpás Este

Poroszló utcái

Űzzük el a gonosz szellemeket! Faragott töklámpások szépségversenye, esti eredményhirdetés. Éttermeink tökös menükínálata. Csatlakozó éttermek: Aranyosidombi Udvarház, Ladik Étterem, Fűzfa Pihenőpark, Tisza-tó Bisztró és Pizzéria, Kormorán Étterem

www.ttoc.hu

 

Tökfesztivál

2016.10.29.

Berekfürdő, Bod László Művelődési Ház

Tökfaragó verseny, legfélelmetesebb verseny gyermekeknek. A rendezvény ingyenes.

www.berekfurdo.hu

 

Színház Határok Nélkül

2016.10.04., 05., 15., 19.

Tiszaújváros, Derkovits Kulturális Központ

Határon túli magyar színházak vendégszereplése, felnőtt színházi előadások, közönségtalálkozó, kiállítás

www.tiszaujvaros.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing