Programok 2016. február

2016.01.19. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Turizmus

A tél is rengeteg programot kínál országszerte. A hó, a jég, a disznóvágás, a farsangi előkészületek mind-mind lehetőséget adnak a kimozdulásra.
Tudod: ne maradj otthon! 

Budapest-Közép-Dunavidék

 

Falusi Disznótor – Télűző Mulatság

2016. február 6.

Dunavarsány - Petőfi Művelődési Ház, Kossuth L. u. 2.       

Aki eljön nem csalódik, kis munkával jól lakhatik! 6 órakor Pálinkás jó reggelt!, majd disznótor. A napot egy három fogásos, zenés vacsorával koronázzuk. A jókedv garantált!        

Három fogásos vacsora ára: 3500 Ft. Kizárólag előzetes foglalás esetén!         

www.varsanyimuvhaz.hu

 

 

VII. Télbúcsúztató Faludisznótor

2016. február 27.

Szigetújfalu - Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár, Vasút utca 24.

A Petőfi Sándor Művelődési Házban és környékén versennyel egybekötött hagyományos disznóvágás és sváb látványkonyha. Egész napos gyermekfoglalkozások, sváb ínyencségek, pálinka, forralt bor, büfé, ugrálóvár, zenés mulatság, bál, jókedv, móka és kacagás. 16:30-tól disznótoros vacsora.

A jó hangulatról a Satya Tibi Band gondoskodik.

A zsűri elnöke: Reviczky Gábor.

Kóstolás folyamatosan kóstolójegy ellenében, melyet a helyszínen lehet 300 Ft-os egységáron megvásárolni a kijelölt árusító helyen. Belépés díjtalan!

www.kisdunamente.hu/programok

 

 

IX. Budapesti Mangalica Fesztivál

2016. február 12-14.

Budapest

A továbbra is ingyenesen látogatható rendezvényen az érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel: sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. Csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból kikerült végtermék lehet jelen a rendezvényen, mely szakmai felügyeletét az egyesület garantálja. A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke-vörös-fecskehasú) 3-3 példány, és egy anyakoca malacokkal.

A tenyésztők, kistermelők mellett minden alkalommal lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában. A fesztivál szervezői felvállalták a hazai kistermelők (sajtkészítők, házi lekvár-szörp, méz, olaj, fűszer… stb.) támogatását is, így a termelői piactéren velük is találkozhatunk.

A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak a kora délutántól késő estig tartó könnyűzenei programok alatt. Napközben autentikus népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók várják a látogatókat.

http://mangalicafesztival.hu

 

 

Dél-Alföld

 

Csabai Farsang

2016. február 4 - 10.

Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ

http://turizmus.bekescsaba.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&menuparam5=340&menuparam_44=262
http://csabagyongye.com/

Asszonyfarsang, disznóvágások, házi pálinka verseny, farsangi alakoskodás, kölyöksziget és számtalan további program kerül megrendezésre 2016. február 4-10. között a hagyományos Csabai Farsangon Békéscsabán. A Csabagyöngye Kulturális Központ hagyományos helyi kulturális értékekre építve, a farsangi ünnepkör tradicionális csabai szokásait és tevékenységeit középpontba állítva, időpontjában is hagyományosan "farsang farkán" szervezi népszerű eseménysorozatát.

Csokoládéfesztivál

2016. február 13 – 14.

Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ

http://turizmus.bekescsaba.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&menuparam5=339&menuparam_5=38&menuparam_22=3567
http://csabagyongye.com/

Élje át az ünnepi készülődés hangulatát a karácsonyi vásáron, ahol forralt bort szürcsölgetve vagy kürtőskalácsot majszolva megtekintheti az árusok portékáit, 2015-ben 5 helyszínen.

2005-től hagyomány minden évben, hogy a karácsonyt megelőző négy vasárnapon a Dóm téren felállított adventi koszorúnál közös gyertyagyújtáson vehetnek részt a szegediek. Az eseményen közéleti szereplők és egyházi személyek közösen lobbantják lángra az adventi lángot.

A Széchenyi téren karácsonyi vásár, kézműves foglalkozások, forralt bor és finom falatok várják a kilátogatókat. A Dóm téren magyar kézművesek árulják termékeiket, a kikapcsolódásról a Bálaszínház változatos műsorai gondoskodnak. A Dugonics téren - a két karácsonyi vásár között „félúton” - forralt bor, kürtöskalács, kenyérlángos és még számtalan finomság várja az érdeklődőket.

 

XXVI. TOUREX Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásár

2015. február 26 – 28.

Kecskemét, Hírös Agóra - Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ

http://www.countypress.hu/weboldal/tourex.html

http://www.utazzitthon.hu/xxvi-tourex-idegenforgalmi-szakkillts-s-vsr-kecskemet-31123.html

A kiállításra várjuk: nemzetközi és helyi idegenforgalmi képviseletek, tour operátorok és utazási irodák, turisztikai desztinációk, a turizmushoz kapcsolódó idegenforgalmi szolgáltatók, pl.: gyógyfürdők, szállodák, nemzeti parkok stb. jelentkezését. A rendezvényt minden évben külföldi és belföldi díszvendég színesíti, mely bemutathatja az adott ország illetve a helyi turisztikai sajátosságokat.

Információ: Székely Zsolt szervező 30/983-6222

 

 

Dél-Dunántúl

 

Kaposvári Farsang - Dorottya Napok                             

Időpont: 2016. február 5-7.

Helyszín: Kaposvár

www.egyud.somogy.hu

Kaposvár sem maradhat ki a tavaszvárási mulatságokból. A városban a Dorottya Farsangi Napok már hagyományosan a Dorottya névnaphoz legközelebb eső hétvégén kerülnek megrendezésre. 

A város gazdag művészeti öröksége és a térség néphagyományai a farsangi vígasságok programjaiban is jelentős szerepet játszanak. Megannyi színes produkció, színházi előadás, néptánc csoportok, jelmez kavalkád és természetesen az Együd Árpád Művelődési Központ farsangi bálja biztosít hamisítatlan hagyományőrző szórakozást.

A karnevál idejére Kaposvár belvárosa, elsősorban a Kossuth tér népművészeti vásár színtere lesz, ahol nem csak a kézművesek remekeit csodálhatják és vásárolhatják a látogatók, de a lacikonyhások hada is gondoskodik arról, hogy a Dorottya Farsangi Napok évről-évre a térség igazi télbúcsúztató ünnepsége legyen.

Információ:

Tel: 82/512-228

E-mail: egyudmuvhaz@somogy.hu

 

Busójárás                                                                        

Időpont: 2016. február 6-9.

Helyszín: Mohács

www.mohacsibusojaras.hu

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. Mára az idegenforgalom medrébe terelt népszokás sokat veszített az eredeti hagyományokból, ám látványosság szempontjából sokat nyert. A mai busójárás a régi népszokás központjában, a Kóló téren kezdődik. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

Információ:

Tourinform Mohács, Hegedűs Emese

Tel: 69/505-515

E-mail: mohacs@tourinform.hu; hegedusemese@mohacs.hu

 

Óbányai tüzeskerék gurítás – Hutzelsonntag                          

Időpont: 2016. február 14.

Helyszín: Óbánya

pecsvarad@tourinform.hu

Ez a nap Óbányán a Tüzeskerék-gurítás hagyományának felelevenítését jelenti. a Tüzeskerék-gurítás egy látványos, ősi ünnep, termésjósló szokás, tavaszköszöntő, télűző... s nevezhetnénk még sokféleképpen, de ami a legfontosabb: ilyen helyszínen, ilyen gyönyörű és ritka élményben csak annak lehet része, aki Óbányára és résztvevő szemlélője lesz az eseménynek.

"Óbányán a Hutzelsonntag-ot a katolikus vallás szerint Nagyböjt első vasárnapján tartják. Nevét - Hutzel - a német nemzetiségi lakosságtól nyerte, mely az "aszalvány, aszalt gyümölcs" megfelelője, egyben a böjti étkek egyik meghatározója a településen. Termésjósló szokás, amit még a betelepített németek az óhazából hoztak. A rendezvény csúcspontja a tüzeskerék-gurítás, melyre vasárnap sötétedéskor kerül sor. A tüzeskereket a Nappal, mint a jó termés beérlelőjével azonosítják, ezért amerre gurul a kerék, arra lesz idén bőséges a termés.

Információ: Tourinform Pécsvárad

Tel: 72/466-487

E-mail: pecsvarad@tourinform.hu


 

Észak-Alföld

 

Hagyományos Hajdúsági Disznótor

2016. február 06.

Hajdúböszörményi Tájházak (Hajdúböszörmény, Polgári utca 92-100., 4220)

A rendezvény a hajdúsági disznótor népi hagyományait és kulináris különlegességeit mutatja be, hagyományőrző programokkal, népművészeti bemutatókkal, disznótoros és kemencés ételek kóstolójával.

www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu

 

Ajaki Farsangi Disznótoros

2016. február 6.

Ajak, Fesztiválközpont

A téli népszokások bemutatása a farsang és a disznótoros hagyományain keresztül.

http://www.ajakifesztival.hu/index.php/farsangi-disznotoros

 

Szoboszlói Toros Napok

2016. március 4. - 6.

Szent István Park Hajdúszoboszló, Szent István Park 1.

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2016-os évben is! A rendezvény célja a hagyományaink ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése! A fesztiválon számos népi és táj jellegű étel mellett, lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban a változatos programok mellett!

Fald fel Szoboszlót! Toros ételek kritikus mennyiségben!

http://hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/szoboszloi-toros-napok

 

Szolnoki Csata, Hadijáték

2016. március 5.              

Szolnok, Tisza-part          

Másfél évszázad elteltével, minden év márciusában újra dörög az ágyú, ropog a sortűz, és lovas vitézek vágtáznak Szolnokon. A hadijátékon felelevenítik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc téli hadjáratának március 5-i ütközetét. A Szolnoki Csatát újravívják-játsszák korhű egyenruhába öltözött gyalogosok, dragonyosok és huszárok.

www.agoraszolnok.hu    

 

Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok

2016. március 6. - 28.

Kovács Máté Művelődési központ és KönyvtárHajdúszoboszló, Szilfákalja utca 2.

Minden évben tavasszal Hajdúszoboszlón a kultúráé és a művészeteké a főszerep a rendezvények tekintetében. A Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok rendezvénysorozat helyszíne az idei évben a Bocskai Rendezvényközpont lesz. A több hetes rendezvényen kiállítások, színházi előadások, könnyű és komoly zenei koncertek és egyéb szórakoztató műsorok szerepelnek majd a programban.

wwww.szoboszlokultura.hu/

 

V. Szolnoki Országos Vasútmodell Kiállítás

2016. március 12-15.                    

Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ                      

A Magyarországon felállított legnagyobb analog H0-s modulrendszerrel, terepasztalokkal, lekicsinyített vasútvonalakkal és városnéző kisvonattal várják az érdeklődőket.

www.agoraszolnok.hu    

 

Húsvéti Locsolkodás

2016. március 26.

Hajdúböszörményi Tájházak (Hajdúböszörmény, Polgári utca 92-100., 4220)

Rövid leírás: Játszóház, vetélkedők, húsvéti játékok, népszokások és ételek, kicsiknek és nagyoknak.

www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu

 

 

Észak-Magyarország

 

Snow Show 2016

2016. február eleje ( ha lesz hó)

Sátoraljaújhely, Zemplén Kalandpark

www.snowshow.hu

 

 

Egerszalóki Boros-Toros

2016. február 20.

Helyszíne az egerszalóki Faluház

Ismerje meg a hagyományos disznóvágás fortélyait. Vegyen részt a disznó feldolgozásában, a hurka és kolbásztöltésben, az ebéd elkészítésében. Túrázzon velünk akár kurtán vagy csülköt koptatva.  Ezután várják az egerszalóki pincék.

Szervező:Egerszalóki Turizmus Egyesület, Tel:30/975-3774

E-mail:turizmus.egerszalok@gmail.com, www.egerszalok.hu

 

Hurkafesztivál

2016.febr.27.

Tard, Faluház

A vendégek finom ételeket, a házias ízeket, házi szalonnát, frissen sült házi hurkát, kolbászt, eredeti házi savanyúságokat, a forralt bort kóstolhatnak.

www.tard.hu

 

 

Közép-Dunántúl

 

Mohai tikverőzés

2016.02.09.

www.moha.hu

A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát).

A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé leszünk.

 

SHOW DOWN Snowboard Magyar Kupafutam

2016.02.13.

Nordica Siarena, Eplény

www.siarena.hu

 

Éjszakai Fürdőzés a komáromi Brigetio Gyógyfürdőben

2016.02.13.

Helyszín: Brigetio Gyógyfürdő Komárom

2900 Komárom, Táncsics Mihály u. 34-36.

www.komaromfurdo.hu

Kipróbálhatják a külső- és belső gyógymedencéket, az uszodát, a tanmedencét, valamint a szauna világot is. Szauna mestereink SzaunaSzeánszokkal (300 Ft/ szeánsz) is készülnek! Belépő: 1000 Ft, mely tartalmazza a fürdő és szauna használatot is.

Tel/fax: 06/34/342-551

E-mail: komthermal@komthermal.hu

 

Esti rókales a Dinnyési Fertőn

2016. február közepe

2485 Dinnyés

Téli időszakban szervezett további program: Madármegfigyelések a Dinnyési- fertőn

Tel.: 06/30/663-4630

 

Nyugat-Dunántúl

 

VIII. Országos Farsangi Fánk Fesztivál        

2016. február 6.

Nagykanizsa

A fesztivál alapvető célja a hagyományápolás, a magyar gasztronómia, turisztika, kultúra értékeinek szélesebb körben való megismertetése. A fesztiválon minden korosztály megtalálja az érdeklődési körének megfelelőt, ezáltal a családoknak is komplex és értékteremtő kikapcsolódási lehetőséget biztosít. A rendezvény sokszínűségével, kulturális és hagyományőrző programjaival hozzájárul a helyi közösség építéséhez.

www.kodalymk.hu

 

Barokk Bál   

2016. február 6.          

Győr

Különleges farsangi élmény, barokk és rokokó ruhákba öltözött vendégek, korabeli muzsika fogadja az igényes szórakozást kedvelő közönséget. Az est a XVII–XVIII. századi zene és táncok jegyében zajlik, a táncmester a kontratáncok világába vezeti be az egybegyűlteket. A vendégeket a Zichy-palota díszes termeiben korabeli barokk menüsorral, játékos időutazással várják a szervezők.

www.mufegyor.hu

 

Farsangfarka Kőszegen                       

2016. február 9.

Kőszeg

Húshagyó Keddi farsangbúcsúztató rendezvény Kőszegen, melyen zenével, tánccal és esti mulatsággal búcsúztatják a farsangot. Jelmezes felvonulás, utcabál, farsangi díszítés, tűzijáték várja a Kőszegre érkező turistákat.

www.koszeg.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing