Programok 2014 szeptember

2014.08.27. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

 

Szerte az országban szinte felsorolhatatlanul sok programmal várják Önt - tartson velünk a kínálat megismerésében!

2014. Szeptember

Balaton – Szeptember  

 

Róza napi szüretnyitó

2014. szeptember 04.

Badacsony         

www.szegedyrozahaz.hu          

A reformkori szüretek hangulatát visszaidézni szándékozó rendezvényre a badacsonyi Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeumban kerül sor hagyományteremtő céllal. A szervezők szeretnék visszaidézni a ház neves lakóinak korát, vers-, zene- és tánckultúráját.

Ennek érdekében a szüretet követő első mustkóstolást szürethez kötődő versek előadása, korabeli énekek és hangszeres zeneszámok kísérik, és a szürethez kötődő néptánc csokor előadása egészíti ki. A rendezvénysorozat keretén belül bemutatásra kerül a híres badacsonyi ürmös bor, amit mind a mai napig Szegedy Róza receptje alapján készítenek.

 

Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny és Díjkiosztó Gála

2014. szeptember 05. - 2014. szeptember 06.   

Balatonfüred   

www.balatonfured.hu                

Salvatore Quasimodo Nobel díjas olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden, itt nyert gyógyulást. Emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz és Balatonfüredhez fűződő érzéseit. Az ő tiszteletére kerül megrendezésre a nevét viselő Nk. Költő verseny, mely a magyar és olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik évente, melyek közül 7 tagú zsűri választja ki a legjobbakat.

 

II. Fonyódi Harcsafesztivál

2014. szeptember 05. - 2014. szeptember 07.   

Fonyód               

www.fonyod.hu            

Gaszronómiai és kulturális rendezvény három napon keresztül, Fonyód több helyszínén (horgászverseny, főzőverseny, gasztro-show, folklór és könnyűzenei programok)

 

 

2. Nemzetközi Verkli Fesztivál

2014. szeptember 06. - 2014. szeptember 07.   

Keszthely          

www.keszthely.info.hu              

2013-ban, első alkalommal, több mint 70 résztvevővel került megrendezésre a Nemzetközi Verkli Fesztivál. A fellépők zömében Németországból, Ausztriából, Svájcból, Lengyelországból és Csehországból, valamint Magyarországról érkeztek. A fesztivál 2 napja alatt verkli muzsikától volt hangos a Fő tér és a Sétáló utca, amit a korhű ruhába öltözött zenészek még énekkel, báb bemutatóval, jazz-verkli koncerttel színesítettek. 2014-ben is hasonló létszámú résztvevővel és még nagyobb érdeklődéssel számolunk.

 

Heppiend Fesztivál...avagy minden jó, ha jó a vége!

2014. szeptember 06.   

Csopak

www.csopak.hu             

Az utolsó strandi hétvége szombatján vidám nyárbúcsúztatóval kedveskednünk a csopaki strandot választóknak. Egész nap a csopaki boros gazdák finom borokat, a kézművesek játékokat és egyéb vásárfiát kínálnak a vendégeknek. A hagyományos „Miénk a strand” elnevezésű délutánon a csopaki gyerekek és szülők ismét birtokba vehetik a strandot a nyári nyüzsgés után, de nemcsak a helyieket várja a rendezvény, hiszen vidám műsorok, koncertek várják a vendégeket. Este aztán először meghitt hangulatban rendhagyó búcsút veszünk a nyártól, a gyerekek által készített kívánságtutajok vízre bocsátásával és tábortűzzel, majd kezdetét veszi a Rulett utcabál, melyet csak egy csodás tűzijáték szakít meg, hasonlóan a tavalyi évhez.

 

 

Györöki Szüret, XII. Halászléfőző fesztivál

2014. szeptember 06.

Balatongyörök 

www.balatongyorok.hu             

A falu főutcáján végigvonuló vidám, jelmezes szüreti felvonuláshoz bárki csatlakozhat. A menet levonul a Balaton-partra, ahol a szabadtéri színpadnál kihirdetik a délelőtt elkezdődött halászléfőző-verseny eredményeit, majd kezdetét veszi az önfeledt szórakozás. A műsorban a népzene, néptánc mellett egyéb zenés produkciók is helyet kapnak.  A napot utcabál zárja.

 

Térségi helyi termék szemle     

2014. szeptember 06.                  

Zalakaros           

www.zalakaros.hu        

Helyi termelők termékeinek kirakodó vására, helyi fellépők színesítik a programokat

 

Szüreti napok

2014. szeptember 11. - 2014. szeptember 14.                  

Tihany 

www.tihany.hu              

A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ezt a rendezvényt a Hegyközséggel, a Lovas klubbal közösen rendezzük, így lehetőség nyílik a boros gazdák bemutatására és a Lovas klub felvonulására. Ez a nap a mulatozásé, néptáncosaink menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent. Évek óta egyik leglátogatottabb rendezvényünk.

 

 

 

 

Folyékony Szerelem – Badacsonyi Szüret

2014. szeptember 12. - 2014. szeptember 14.                  

Badacsony         

www.badacsonyiprogramok.hu             

Vidékünk legszebb hagyományai közé tartozik a szüreti mulatság, a badacsonyi szüret, ami a „legfényesebb”, „legmulatságosabb” volt Magyarországon már a XVIII. és a XIX. században is. Idén 50. alkalommal kerül megrendezésre. A jubileumi rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrös fogat mellett felvonulnak az ország idelátogató borrendjei, a környékbeli települések képviselői, Badacsonytomaj civil szervezetei, a város iskolája, óvodája, vállalkozó szellemű lakosai.

 

Szüreti szőlőkapkodó

2014. szeptember 13.   

Zalakaros           

www.zalakaros.hu        

A szüretet hagyományosan, minden évben szeptember közepén rendezi meg a Zalakarosi Turisztikai Egyesület. A rendezvény hagyományos szüreti felvonulással kezdődik, ahol a különböző zalakarosi szervezetek vonulnak fel Zalakaros utcáin, illetve a Karos táncegyüttes szórakoztatja a közönséget. Minden évben a legfinomabb zalakarosi szőlőkből lehet kóstolni. A rendezvény téren végül hagyományos szüreti bál veszi kezdetét egészen éjfélig.

 

III. Festetics Trófeaszemle      

2014. szeptember 13. - 2014. szeptember 14.   

Keszthely          

www.helikonkastely.hu             

 

 

Két medencét egy csapásra geotúra

2014. szeptember 13.   

Mindszentkálla              

www.geopark.hu          

Ez a Káli-medencéből induló, majd a Tapolcai-medencébe átvezető geotúra hihetetlen gazdagságban vonultatja fel a bazaltok színes világát! Utunk során felfedezhetjük a Pannon-tavat idéző Kula-domb csíkos homokfalát az előtte heverő, vasas oldatok által vörösre festett miniatűr megkövesedett élőlényekkel, majd feltekinthetünk a Hajagos bazaltbányájának gigantikus „gázbuborék-szarkofágjaira”. Ugyanitt találkozhatunk a „fröccsöntött bazalt”, vulkanológus körökben peperit névre hallgató kőzetkülönlegességgel, állhatunk egyik lábunkkal a Tapolcai-, másikkal a Káli-medencében egy különlegesen lenyűgöző kilátóponton, és randevúzhatunk a jégkorszak „vizsga remekeként” ránk hagyott kőfolyásával…

 

Gyenesdiási Szüreti Vígasságok

2014. szeptember 13.   

Gyenesdiás      

www.gyenesdias.info.hu           

Ünnepi préselés a Darnay pincénél felállított présen

Vidám szüreti felvonulás a pincétől a Diási Történelmi Emlékparkon keresztül, majd a Madách utcán a Kárpáti korzóig

Folklórműsorok, népművészeti és kézműves bemutató, must- és borkóstoló, birkagulyásfőzés, este zene a Kárpáti korzón.

 

Szüreti felvonulás

2014. szeptember 13.   

Balatonalmádi 

www.balaton-almadi.hu            

A helyi lakosok által, az új bor kedvéért és tiszteletére szervezett őszi eseményt fúvószenekar, mazsorett- és népi táncosok kísérik.

 

Magyar Dal Napja

2014. szeptember 13. - 2014. szeptember 14.                  

Hévíz   

www.heviz.hu

Az először 2008-ban megrendezett esemény mára már egyedi, izgalmas programmá nőtte ki magát, mind Budapesten, mind vidéki helyszíneken több órás koncertekkel tisztelegnek e napon. Hévízen nemcsak szeptember 14-én ünnepelhetjük a Magyar Dal Napját, hanem már előtte szombaton is megszólalnak a hangszerek a Nagyparkolóban felállított színpadon. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják!

 

XXII. Szezonzáró Vonyarci Búcsú

2014. szeptember 14.                  

Vonyarcvashegy             

www.vonyarcvashegy.hu/programok                                                                

 

12. Keszthelyi Táncpanoráma

2014. szeptember 18. - 2014. szeptember 20.                  

Keszthely          

www.balatonszinhaz.hu             

A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es átadása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait vonultatja fel évről évre. A klasszikus és a modern balett előadásoktól kezdve, a néptánc bemutatókon át egészen a tangó, vagy épp a flamenco estekig láthatott magas színvonalú előadásokat a rendezvény közönsége.

 

Romantikus Reformkor               

2014. szeptember 19. - 2014. szeptember 21.   

Balatonfüred   

www.balatonfured.info.hu       

Szeptemberben időutazásra hív Balatonfüred! A Romantikus Reformkor rendezvényen igazi történelmi kalandban vehetünk részt. Az élő történelem órán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken, sportbemutatók vagy a korabeli szórakozási lehetőségek, mint a barokk bemutatója.  A megidézett kor történelmi jellegzetességénél – csak Füredre jellemző momentumainál fogva egyedülálló és utánozhatatlan programot és miliőt kínál.

 

Szüreti felvonulás és bál                             

2014. szeptember 20.                                  

Szólád 

www.szolad.hu              

Az ősz főként a betakarításról híres, ebben főszerep jut a szőlőnek is, melyhez kapcsolódóan szüreti mulatságot tartunk, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a borkészítés művészetével és a szőlőművelés hagyományaival is. Mindenkit szeretettel várunk Szóládra a szüreti felvonulásra és az utána tartandó báli mulatságra.             

 

III. Burgonya nap

2014. szeptember 20.                                  

Gyenesdiás      

www.gyenesdias.info.hu           

Minden, ami burgonya: burgonyás különlegességek, keszthelyi burgonyafajták bemutatása, szaktanácsadás, kedvezményes vásárlási lehetőség a Pannon Egyetem, Agrártudományi Centrum, Burgonyakutató Intézetének közreműködésével, főzőverseny, szórakoztató műsorok. Várjuk az érdeklődőket.                                      

 

 

Autómentes Nap - Erdei bóklászás a Körtvélyesi erdőben és a Remetekertben

2014. szeptember 21.                  

Zalacsány           

www.bfnp.hu  

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Észak-Zalába. A Körtvélyesi átalakító erdővel való ismerkedés után a Remetekert Natura 2000 területen kirándulunk, és Misefára érkezünk meg. Sétánk során találkozhatunk ciklámenekkel, és a természetbarát erdőgazdálkodás példáit tekinthetjük meg.

 

Sánta Eszter mandalafestő kiállításának megnyitója                                                     

2014. szeptember 26.                  

Fonyód               

www.fonyodifengshuigaleria.hu            

A fonyódi Feng Shui Galéria havonta új művész / művészek kiállításainak ad otthont. Az időszakos kiállítások mellett a Galéria állandó gyűjteménye is megtekinthető a Galéria nyitvatartási idejében.            

 

Keszthelyi Szezonzáró és Szüret                             

2014. szeptember 26. - 2014. szeptember 27.   

Keszthely          

www.balatonszinhaz.hu             

A város hivatalos szezonzárójának tekintett kétnapos rendezvény különböző, leginkább borhoz köthető keszthelyi civil szervezetek közreműködésével, évről évre nagy sikerrel kerül megrendezésre. A korábbi évek hagyományait követve 2014-ben is látványos szüreti felvonulással, jelmezversennyel, néptáncosok bemutatójával, valamint amatőr és profi harmonikások fellépéseivel várják az érdeklődőket a szervezők a keszthelyi Balaton-partra. A rendezvény elmaradhatatlan részét képezik a borházak és a pecsenyések, de a szőlődarálást és a préselést is kipróbálhatják a vállalkozó kedvűek.                               

 

Szüreti vigadalom                                                         

2014. szeptember 27.   

Szigliget             

www.szigliget.hu           

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Törekszünk arra, hogy minél színesebb, látványosabb és a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan.

 

Szent Mihály napi Szüreti mulatság Nagyvázsonyban                                   

2014. szeptember 27.   

Nagyvázsony    

www.nagyvazsony.hu

Lovas, fogatos Szüreti felvonulás a település utcáin, a megállóhelyeken néptánc programmal, kínálással.

Nagyvázsonyi ízek -„Szüreti bográcsos ételek” főzőverseny;

EBÉD helyben készült bográcsos ételekből - a támogatói jegyet vásárlók egy tál ételre a rendezvény vendégei, a lehetőség a készlet erejéig érvényes.

 

Szüreti Fesztivál                                             

2014. szeptember 27. - 2014. szeptember 29.   

Balatonfüred   

www.furedikultura.hu

A boros gazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, huszárokból, mazsorettekből álló menet a városi fúvószenekar vezetésével végigvonul a településen. Alkalom nyílik megkóstolni Balatonfüred és környékének ízletes borait.

 

Turizmus Világnapja                                     

2014. szeptember 27.   

Tihany 

www.levendulahaz.eu                

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.

A Turizmus Világnapja alkalmából a felnőtt látogatók nap folyamán ajándékban részesülnek és a foglalkoztató teremben kézműves foglakozáson vehetnek részt. A kézműves foglakozás díjmentes a látogatók részére.

 

 

Tökfesztivál                                                     

2014. szeptember 27.                  

Balatonalmádi 

www.balaton-almadi.hu            

Az őszi terményeket is felvonultató vásáron a gyerekeket póni lovaglás, játszóház, töklámpás faragás, ételkóstoló, zenebohóc és bűvész várja.

A tökfaragók között több boszorkányt, s különböző szörnyálarcba bújt résztvevőt is fel lehet majd fedezni…

Sokan indulnak a töklámpa-szépségversenyen. Persze a hasunkról se feledkezzünk meg: bátran kóstoljuk meg a különböző, tökből készült ételeket! Amivel nem hibázhatunk: rétesek, egész pontosan a tökös-mákos és a tökös-túrós rétes.

 

XVI. Szent Mihály-napi búcsú                                                  

2014. szeptember 27. - 2014. szeptember 28.

Vonyarcvashegy             

www.vonyarcvashegy.hu/programok 

 

 

Szent Mihály-napi búcsú                                   

2014. szeptember 28. - 2014. szeptember 29.

Balatongyörök 

www.balatongyorok.hu

A szombati napon vásári program, kézműves foglalkozások, társasjátékok, petanque-verseny, kerékpáros ügyességi versenyek, valamint zenés műsorok várják a látogatókat a festői Szent Mihály domb tövében elhelyezkedő piacon.  Megmérkőznek egymással a két szomszédos falu – Balatongyörök és Vonyarcvashegy - képviselő-testületei és civil csapatai.  Vasárnap ünnepi szentmisét celebrálnak a Szent Mihály dombi kápolnában, délután balatongyöröki programok várják a látogatókat a Jüngling Zoltán Közösségi Háznál.                             

 

 

 

 

Észak-Magyarország

 

Olaszrizling Fesztivál

2014. szeptember 6.

Egerszólát – sportpálya mellett

www.egerszolat.hu, 

XVII. alkalommal kerül megrendezésre, a ma már országos hírnevű, Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál. Rendezvényünk célja összetett: a gasztronómiai, borászati és kulturális hagyományőrzés. Fontos része a rendezvénynek a főzőverseny, amelyre több településről neveznek be, illetve a helyi civil szervezetek is képviseltetik magukat. Elengedhetetlen a szüreti felvonulás, a szőlőkoszorú megáldása, a kulturális, hagyományőrző programok felvonultatása, a Borlovagrend avatás, valamint a Borszalon.

 

 

XVI. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó

2014. szeptember 6.

Eger, Érsekkert - Mezőkövesd, Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum

www.mezokovesd.hu

A találkozó délelőttjén a részvevő gépek felvonulása, majd szakmai előadások, délután beindítják a vendégek által hozott motorokat, traktorokat, egyéb veterán járműveket és a múzeum gépeit.                                                                        

 

A Magyar Dal napja                                      

2014. szeptember 7.

Eger, Egri Kulturális és Művészeti Központ, Bartók Béla tér 6. 

www.ekmk.eu

 

JamesonCineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

2014. szeptember 12-21.

Miskolc, Művészetek Háza Art mozik

www.cinefest.hu

Az év legjobb filmjeivel, filmtörténeti programokkal, koncertekkel, bulikkal vár Magyarország vezető nemzetközi filmfesztiválja. 

 

 

XVI. Noszvaji pincenapok és kemencében készített ételek napja

2014. szeptember 12-13.

Noszvaj                              

www.noszvaj.hu

Péntek este Pintér Zoltán Emlék-bortúra. Szombaton kemencében készített ételek készítése és kóstolója, mustkóstolás, kézműves és kirakodó vásár, játszóház, szórakoztató műsorok.                                                            

 

Gyöngyösi Szüreti Napok és Fehérbor fesztivál

2014.szeptember 19-21.

Gyöngyös, Fő tér           

www.gyongyos-matra.hu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Tour de Mezőkövesd

2014. szeptember 20.

Mezőkövesd, Fő tér

www.mezokovesd.hu 

Az Életmódváltó Hetek keretén belül megrendezett versenyeken évről-évre egyre többen vesznek részt kerékpárral, gyalog gyermekektől az idősebb korosztályig.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Kulturális Örökség Napjai

2014. szeptember 20-21.

Mezőkövesd, Matyó Múzeum, Mezőgazdasági Gépmúzeum, Hadas Városrész             

www.mezokovesd.hu

Ezen a napon különleges programokkal, tárlatvezetéssel várja több múzeum és alkotóház a vendégeket.                                       

 

V. Magas-hegyi Futóverseny

Sátoraljaújhely, Kossuth tér - Magas-hegy        

2014. szeptember 21.

www.ujhelyisiiskola.huwww.satoraljaujhely.hu

Egyéni és váltó futóverseny, táv: 4 és 10 km, 225 m szintemelkedéssel                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Újhelyi Napok Rendezvénysorozat       

2014. szeptember 19-24.

Sátoraljaújhely, több helyszínen , Kossuth Lajos Művelődési Központ

www.klmk.hu,                                                                                                                                                                                                                           

 

VIII. Nemzetközi Kórusfesztivál              

2014. szeptember 19-21.

Sátoraljaújhely, több helyszínen Kossuth Lajos Művelődési Központ

www.klmk.hu

 

 

Kutatók éjszakája és borbarátok hétvégéje

2014. szeptember 26-27.

Sirok, Siroki vár

www.sirokivar.hu

"Az országosan kommunikált és nagy népszerűségnek örvendő kutatók éjszakájának média hullámain egy péntek esti tudományos rendezvényt képzelnék el, mely lehet akár egy csillag megfigyelés, vagy a vár különleges kivilágítása, esetleg tudományos kísérletek elvégzése a várban középkori módszerekkel puskapor előállítás stb. Ebben segítséget kérhetünk az Egri főiskolától is.

Boros rendezvény: 27-én szombaton egész napos boros kitelepülés nem csak a nagy borászatok részvételével (pl: helyi termelők valamint mátraaljai és egri borászok kiállítása). Szőlészeti munkák bemutatása, must kóstoló Bordal tanulás stb."                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Egri Szüreti mulatság a Szépasszonyvölgyben

2014. szeptember 27-28.

Eger, Szépasszonyvölgy , Egri Kulturális és Művészeti Központ, Bartók Béla tér 6.        

www.ekmk.eu,

 

 

Észak-Alföld

 

VIDOR Fesztivál

2014. augusztus 29.-szeptember 6.

Nyíregyháza

http://www.vidorfest.hu

VIDOR Fesztivál – a Vidámság és Derű Országos seregszemléje, amely mára az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény lett. Zenei kínálata nemzetközi mércével mérve is kimagasló, hiszen ez Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol igazi világsztárok láthatóak. Többen első ízben lépnek fel Magyarországon, s valamennyien csak erre az egyetlen estére érkeznek hazánkba. A versenyprogramon részt vevő kiváló teátrumok, komédiái és a legújabb magyar filmvígjátékok mellett, szabadtéri koncertek, képzőművészeti kiállítások, bábelőadások, dumaszínház szórakoztatják a közönséget.

 

 

Töltött Ételek és Magyar Borok Hétvégéje

2014. szeptember 5-7.

Debrecen, Kossuth tér

www.barabasetterem.hu, www.pulykanapok.hu

Újra fogunkra való ételekkel, italokkal és programokkal telik meg szeptember második hétvégéjén a debreceni főtér! Az immár hagyományos Töltött Ételek Hétvégéjén minden lesz, ami töltött: töltött káposzta, töltött batyu, töltött lángos, töltött palacsinta, töltike, töltött kacsamell és persze nem maradhatnak el a töltött desszertek sem. Az ínyenc ételek mellé a borokat hazai híres pincészetek kínálják, valamint koncertek, bemutatók, megannyi más program péntektől vasárnapig.

 

Régi idők tere

2014. szeptember 5-6.                 

Szolnok, Kossuth tér    

www.szvf.hu

Pénteken délutántól egészen szombat estig a régi idők hangulatát idézi Szolnok főtere - kézművesekkel, árusokkal, vásári mutatványosokkal, verklissel. Az apróbbak szórakoztatásáról népi játszóház, csúzlizda, szekrényjátékok, bódéjátékok, körhinta és számtalan kézműves gondoskodik. Fotószínház szórakoztatja egész nap a nagyérdeműt. Lesz többek között kosárfonás, gyöngyékszer készítés, fafaragás, üvegfúvás, ólomöntés, agyagozás, csuhéfonás. A tanyaudvaron régi, feledésbe merült használati tárgyakkal, házkörüli eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Megnyitja kapuit a Régiségek vására, ahol mindenki találhat kedvére valót.

 

Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai nap

2014. szeptember 6.

Hajdúböszörmény, Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont

www.bezermenivigassagok.hu

Az egész napos programon profi, amatőr és tanuló szakácsok között keresik a” Hajdúság legjobb chefjét”. A „Legjobb fakanálforgató” chef csatában is megmérettethetik magukat a profi és tanuló szakácsok. Az egész napos rendezvény nem csak a főzésről szól, hiszen színes kulturális programokat is szerveznek.

 

 

Birka- és Slambucfőző Örömnap

2014. szeptember 6.

Hajdúszoboszló, Repülőtér

www.szoboszlokultura.huwww.hajduszoboszlo.hu

A régió egyik legnagyobb tradicionális gasztronómiai rendezvénye nem hasonlítható más főzőversenyhez. Nem is verseny, mert itt minden bográcsban a legízletesebb étel rotyog. A nagy találkozások napját látványos kulturális program kíséri.

 

 

 

Szolnoki Gulyásfesztivál

2014. szeptember 11-14.

Szolnok, Tiszaliget

www.magyargulyas.hu

Egy nép kultúrájának szerves része a gasztronómia. Így van ez a “Tisza fővárosában” is.  A magyar gulyásétel hagyományainak ápolására, bemutatására szervezett rendezvény elmaradhatatlan esemény Szolnokon.  Az ínycsiklandozó ételek mellett megismerkedhetnek egyedi magyar termékekkel és természetesen borkóstolón is rész vehetnek. A főzés szerelmesei csapatokban verődve versenyezhetnek.

A gasztronómiai programokon kívül magyar népzenei és néptánc bemutatók, kézművesek és minősített áruk kirakodó vására, gyermekprogramok, közönségműsorok várják az érdeklődőket.

 

 Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál

2014. szeptember 12-14.

Hajdúszoboszló, Szent István Park

www.hajduszoboszlo.hu, www.hajduszoboszlo.com

Hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztivál. Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, ahol bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsítő kísérőprogramok egészítik ki. Egészség és bor - e kettő itt összeforr!

 

 

Kóstolja meg…!

2014. szeptember 13.

Nyíregyháza - Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu

http://www.muzeumfalu.hu

A nagysikerű rendezvényen a különféle tájakról származó népi ételek mellett helyet kapnak az agráripari termékek is.

A rendezvény a népi ételek, agráripari termékek nemzetközi seregszemléje. Az egynapos gasztronómiai program kereken 10. alkalommal várja a különleges fogások kedvelőit. A visszatérő magyarországi, illetve ukrajnai, szlovákiai, vajdasági és romániai résztvevők táborát hazánk neves gasztrofesztiváljain közreműködő csapatok meghívásával bővítjük ki. A jelen lévő főzőgárdák saját, szűkebb pátriájuk hagyományos ételeivel ismertetik meg a közönséget, amelyeket meg is lehet kóstolni.

 

A Hortobágyi Vadaspark Napja

2014. szeptember 13-14.

Hortobágy

www.hnp.hu

Hazánk első őshonos vadállatokat bemutató szafari parkja 2011-ben megkapta a hivatalos állatkerti minősítést. Ezt az eseményt ünnepeljük meg a vadaspark napján színes családi programokkal.

 

 

 

Kerékpártúra a Hortobágyi Nemzeti Parkban

2014. szeptember 20.                  

Hortobágy         

www.hnp.hu

Közel 90 kiló méteres vezetett kerékpártúránk a pusztán keresztül Hortobágy legbelső, kivételesen látogatható területeire invitálja az érdeklődőket, Nagyiván, Nádudvar, Hortobágy érintésével. Az extra látnivaló nem garantált, viszont az ősi táj és a megérkezés öröme kárpótol a nehézségekért.

 

 

Válts vasútra! – Autómentes hétvége

2014. szeptember 20-21.                            

Hortobágy, Hortobágy-halas tavi Kisvasút        

www.hnp.hu, www.hortobagy.hu

Ezen a hétvégén a Hortobágy-Halastóra érkező MÁV vonatokhoz igazítva indítjuk járatainkat. Aki MÁV menetjegyét felmutatja, a távolsággal arányos kedvezményt kap a halas tavi kisvasút menetrendszerinti járat menetjegyének árából.

 

Kivilágos Kivirradtig Fesztivál

2014. szeptember 20-27.

Kisújszállás

www.kisujszallas.hu, www.muvhazkisujszallas.hu

<

Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing