Programajánlatok szeptemberre

Programajánlatok szeptemberre, a Róza napi szüretnyitótól a Fonyódi Harcsafesztiválon és a Badacsonyi Szüreten át a Hepiend Fesztiválig és a Wurlitzer Fesztiválig. Vitorlás Kupa, költőverseny, lovas és kerékpáros verseny, díjugrató verseny, emlékkoncert - azt sem tudjuk, hová menjünk...

Szeptember

Balaton

Róza napi szüretnyitó

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 05.                  

Badacsony         

www.szegedyrozahaz.hu         

"A reformkori szüretek hangulatát visszaidézni szándékozó rendezvényre a badacsonyi Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeumban kerül sor hagyományteremtő céllal. A szervezők szeretnék visszaidézni a ház neves lakóinak korát, vers-, zene- és tánckultúráját.

Ennek érdekében a szüretet követő első mustkóstolást szürethez kötődő versek előadása, korabeli énekek és hangszeres zeneszámok kísérik, és a szürethez kötődő néptánccsokor előadása egészíti ki.

A rendezvénysorozat keretén belül bemutatásra kerül a híres badacsonyi ürmös bor, amit mind a mai napig Szegedy Róza receptje alapján készítenek. Az 1927-től 1950-ig vezetett szüreti vendégkönyv hagyományát felelevenítve a rendezvénysorozat vendégei aláírásukkal látják el az újonnan megnyitott szüreti vendégkönyvet."

 

Fonyódi Harcsafesztivál 

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 08.   

Fonyód               

www.balatonfonyod.hu             

A Fonyódi Turisztikai Egyesület által szervezett új, három napos fesztiválon a harcsáé és más balatoni halaké lesz a főszerep. Horgászverseny, halétel-főzés és kóstoló, konferencia, harcsabajusz-verseny és számos szórakoztató program várja szezonzáró rendezvényünkön kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Badacsonyi Szüret

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 08.                  
Badacsony         

www.badacsonyiprogramok.hu   

A régió legimpozánsabb őszi rendezvénye, az idegenforgalmi szezon méltó zárása. Az ország leghosszabb és legszínesebb szüreti felvonulása a 71-es számú fő közlekedési úton Badacsonytomaj és Badacsony közötti szakaszán zajlik, ahol felvonulnak a környékbeli települések képviselői, néptánc együttesek, legionáriusok, magyarországi borrendek, kopjások, huszárok és zászlóforgatók, tűzzsonglőrök, fúvószenekarok, lovas fogatok. A rendezvény ideje alatt a saját karakterrel bíró badacsonyi borokat a helyi boros gazdák kínálják.

Programajánlatok szeptemberre. Borrendek felvonulása. HOL Magazin 2013.

 

Heppiend Fesztivál

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 08.                  

Csopak
www.csopak.hu             

Az utolsó strandi hétvégén vidám, háromnapos nyárbúcsúztató rendezvénnyel kedveskednek a csopaki strandot választóknak. Három napon keresztül a csopaki boros gazdák finom borokat, a kézművesek ínyencségeket, játékokat és egyéb vásárfiát kínálnak a vendégeknek. A hagyományos „Miénk a strand” elnevezésű iskolai-óvodai napon a csopaki gyerekek és szülők ismét birtokba vehetik a strandot a nyári nyüzsgés után, de nemcsak a helyieket várja a rendezvény, hiszen napközben vidám műsorok, koncertek várják a vendégeket, és szombat este meghitt hangulatban rendhagyó búcsút vesznek a nyártól a gyerekek által készített kívánságtutajok vízre bocsátásával és tábortűzzel. Az egyik legkedveltebb része a rendezvénynek a szombati Csülkös Étkek Versenye, ahol a családok, baráti társaságok ízletes és változatos csülkös ételeket főznek, és kínálnak a vendégeknek.

 

Wurlitzer Fesztivál

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 08.   

Keszthely          

www.west-balaton.hu

"Első alkalommal kerül megrendezésre Keszthelyen a fesztivál. Az előzetes jelentkezések alapján 70 résztvevő jelezte érkezését, ez kb. 48 zeneautomata gép megszólalását biztosítja. Ezen a hétvégén a város Fő tere, Sétáló utcája zenével, wurlitzerek muzsikájával lesz teli!"

 

Építők Vitorlás Kupája

2013. szeptember 06. 

Balatonfüred   

www.byc.hu    

Nagyhajós túraverseny

 

Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny és Díjkiosztó Gála

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 07.   

Balatonfüred

www.balatonfured.hu

"Salvatore Quasimodo Nobel díjas olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden, itt nyert gyógyulást. Emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz és Balatonfüredhez fűződő érzéseit. Az ő tiszteletére kerül megrendezésre a nevét viselő Nk. Költő verseny, mely a magyar és olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye.  A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik évente, melyek közül 7 tagú zsűri választja ki a legjobbakat.  A díjkiosztó gálaműsor előtt irodalmi matiné, koszorúzások kerülnek megrendezésre."

 

Györöki Szüret, XI. Halászléfőző Fesztivál

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 07.   

Balatongyörök

www.balatongyorok.hu

A falu főutcáján végigvonuló vidám, jelmezes szüreti felvonuláshoz bárki csatlakozhat. A menet levonul a Balaton-partra, ahol a szabadtéri színpadnál kihirdetik a délelőtt elkezdődött halászléfőző-verseny eredményeit, majd kezdetét veszi az önfeledt szórakozás. A műsorban a népzene, néptánc mellett egyéb zenés produkciók is helyet kapnak.  A napot utcabál zárja.

 

Szüreti Napok

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 08.     

Tihany

www.tihany.hu

A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ezt a rendezvényt a Hegyközséggel, a Lovas klubbal közösen rendezzük, így lehetőség nyílik a boros gazdák bemutatására és a Lovas klub felvonulására. Ez a nap a mulatozásé, néptáncosaink menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent. Évek óta egyik leglátogatottabb rendezvényünk.

 

Lovas és Kerékpáros tájékozódási verseny

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 07.   

Balatonalmádi

www.szentesifarm.hu

Lovas és kerékpáros tájékozódási verseny a Malomvölgyben.

 

Füred Kupa One Design verseny

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 08.     

Balatonfüred

www.byc.hu

Nagyhajós túraverseny

 

Kisvasúti Nap

2013. szeptember 07.   

Balatonfenyves

www.balatonfenyvesen.hu      

"Tizenhatodik alkalommal hívja Balatonfenyves a vasút szerelmeseit a rendezvényre, melyet minden évben szeptember első szombatján rendeznek a Balaton-parti településen. A délelőtt induló rendezvény számos lehetőséget kínál a látogatói számára. Utazás nosztalgia vonatokkal a legendás Nagyberken át, Somogyszentpál végállomásig, ahol program és vendéglátás várja az érkező vendégeket. Délutántól versenyek, vetélkedők, vasútmodell kiállítás gyermek és felnőtt koncertek biztosítanak kellemes időtöltést. A napot utcabál zárja. "

 

Búcsúi díjugratás

2013. szeptember 06. - 2013. szeptember 08.     

Lovas 

www.lovas.hu

A Lovas Egyesület szervezésében lovas programok a lovas akadálypályán. Díjugratás, fogathajtás

 

Szüreti Fesztivál

2013. szeptember 13. - 2013. szeptember 14.     

Balatonfüred

www.furedikultura.hu

"2013. szeptember 13-14. Szüreti Fesztivál,. Felvonulás (Huray utcától a Vásárcsarnokig) és utcabál

A boros gazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovas kocsikból, huszárokból, mazsorettekből álló menet a városi fúvószenekar vezetésével szombaton délután végigvonul a településen a Huray utcától a Vásárcsarnok mögötti parkolóig, ahol színes folklórműsor és utcabál várja az érdeklődőket. Alkalom nyílik megkóstolni Balatonfüred és környékének ízletes borait. "

 

Simándy emlékkoncert

2013. szeptember 14.   

Balatongyörök

www.balatongyorok.hu             

A balatongyöröki kötődésű világhíres operaénekesre és tenorra, Simándy Józsefre emlékezünk a fiatal művészek részvételével megrendezett emlékkoncerttel.

 

Szüreti szőlőkapkodó

2013. szeptember 14.   

Zalakaros

www.zalakaros.hu

A szüretet hagyományosan, minden évben szeptember közepén rendezi meg a Zalakarosi Turisztikai Egyesület. A rendezvény hagyományos szüreti felvonulással kezdődik, ahol a különböző zalakarosi szervezetek vonulnak fel Zalakaros utcáin, illetve a Karos táncegyüttes szórakoztatja a közönséget. Minden évben a legfinomabb zalakarosi szőlőkből lehet kóstolni. A rendezvény téren végül hagyományos szüreti bál veszi kezdetét egészen éjfélig.

 

Szüreti Felvonulás

2013. szeptember 14.   

Balatonalmádi –Vörösberény

www.pkkk.hu

"Hagyományos szüreti felvonulás. A felvonulást fúvószenekar,majorettek ,népi táncosok is színesítik. A felvonulás során ingyenes borkóstolás. Menet közben rövid műsorok: Vörösberényben a Templom téren, Széchenyi sétányon a Városháza előtt, Fórum parkolójában.

Este 20:00 órától pedig Szüreti Bál a Vörösberényi Kultúrházban."

 

Szüreti Felvonulás

2013. szeptember 14.   

Balatonfenyves              

www.balatonfenyvesen.hu

Pár éve elevenítették fel a településen a régi hagyományt, a szüreti felvonulást. Délután egy műsorral indul a program, majd a parádés, népviseletes felvonulást követően kora estétől egy igazi zenés – táncos rendezvénnyé alakul.

 

Festetics Trófeaszemle

2013. szeptember 14. - 2013. szeptember 15.     

Keszthely

www.helikonkastely.hu

" Az 1971-es Vadászati Világkiállítás óta nem volt ilyen nagyságrendű és színvonalú vadászati kiállítás Magyarországon! A 2012. évi Festetics-trófeaszemlén, a keszthelyi Vadászati Múzeum kertjében, 563 impozáns, kizárólag hazai trófeát mutattak be, köztük néhány a közelmúltban előkerült eredeti Festetics trófea volt, melyeket itt láthatott először a nagyközönség. A szemle nem csak a vadászlátogatók szívét dobogtatta meg, hanem maradandó élményt nyújtott minden érdeklődő számára. A trófeák külön-külön és egymást kiegészítve is a különlegességet tükrözték. Méltó emléket állítottak a gyűjtőknek élményt és ismereteket adtak a vadászoknak és az érdeklődőknek."

 

TÓTI DIÓFESZTIVÁL

2013. szeptember 14. - 2013. szeptember 15.     

Lengyeltóti

www.lengyeltoti.hu

Szakmai diós tanácskozás. Diós ételek és sütemények versenye. Kulturális és sportprogramok.

 

Gyenesdiási Szüreti Vígasságok

2013. szeptember 14.

Gyenesdiás

www.gyenesdias.info.hu

"Ünnepi préselés a körforgalomnál felállított bálványos regős présen. Vidám szüreti felvonulás a körforgalomtól a 71-es főúton, majd a Madách utcán keresztül a Kárpáti korzóig. Folklórműsorok, népművészeti és kézműves bemutató, must- és borkóstoló, birkagulyásfőzés, este szüreti bál a Kárpáti korzón. Gyenesdiási Általános és Művészeti Iskola néptáncosai és népdalénekesei, Gyenesdiási Népdalkör, Gyenes Néptánc Együttes, Gyenesdiási Dalárda (belépés díjtalan)"

 

Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny

2013. szeptember 14.

Balatonfüred

www.hunsail.hu

 

Nyugati kis kör bringatúra

2013. szeptember 14.  

www.marathon.hu       

 

XXII. Szezonzáró Vonyarci Búcsú

2013. szeptember 14. - 2013. szeptember 15.     

Vonyarcvashegy

www.vonyarcvashegy.hu

A szürethez is kapcsolódó rendezvény a vidámság kedvelőinek szórakoztató programokkal, szüreti borkóstolóval.

 

11. Keszthelyi Táncpanoráma

2013. szeptember 19. - 2013. szeptember 21.     

Keszthely

www.balatonszinhaz.hu

A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es átadása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait mutatja be évről évre. A klasszikus és a modern balett előadásoktól kezdve, a néptánc bemutatókon át egészen a tangó, vagy épp a flamenco estekig láthatott magas színvonalú előadásokat a rendezvény közönsége. A 2013-as évben megrendezésre kerülő Táncpanoráma is kiváló művészeket és előadásokat tartogat. Tapsolhatunk a magyar táncművészet legjobbjainak, és nemcsak a felnőttek, hanem a kicsik is, hiszen a program szervezői rájuk is gondolnak, amikor gyermekelőadásokkal színesítetik a tizenegyedik Keszthelyi Táncpanorámát.

 

Merkantil Bank - Laser Európa Kupa

2013. szeptember 20. - 2013. szeptember 22.     

Balatonfüred

www.byc.hu

Kishajós verseny – laser

 

Romantikus Reformkor   Balatonfüred

2013. szeptember 20. - 2013. szeptember 22.   

Balatonfüred 

www.balatonfured.info.hu       

Szeptemberben időutazásra hív Balatonfüred! A Romantikus Reformkor rendezvényen igazi történelmi kalandban vehetünk részt. Az élő történelemórán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken, sportbemutatók vagy a korabeli szórakozási lehetőségek, mint a tarokk bemutatója. De említhetnénk a 400-nál is több, korhű jelmezbe öltözött résztvevő felvonulását, vagy, hogy stílusosak legyünk: korzózását is. A megidézett kor történelmi jellegzetességénél – csak Füredre jellemző momentumainál fogva egyedülálló és utánozhatatlan programot és miliőt kínál. Az 1800-as évek hangulatát eleveníti fel a népművészeti és iparművészeti vásár is, csakúgy, mint a város éttermeiben kínált, eredeti receptek szerint elkészített reformkori étkek is. Ez az a program, amiről nem szabad lemaradni: egy felejthetetlen hétvége, amely a XIX. század első felének hangulatába repít vissza, mindezt pedig korabeli és korhű helyszínen, Balatonfüred újjáépített reformkori városrészében.

 

Szüreti túra

2013. szeptember 21.   

Várvölgy

www.bfnp.hu  

"A várvölgyi pincéktől a Láz-hegyen keresztül a lesencei szőlők között túrázunk, a Kőorráról megcsodáljuk a Tapolcai medence tanúhegyeit.

Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, enni-innivaló, fényképezőgép, távcső. Túra hossza: 12 km, időtartama 6 óra, szintkülönbség 220 m.

Felnőtteknek: 850 Ft, gyermekeknek 400 Ft

Időpont: 2013. szeptember 21. 10 óra

A túra 10 fő jelentkezése esetén indul."

 

II. „Ponty így jó” fesztivál

2013. szeptember 21. - 2013. szeptember 22.   

Vonyarcvashegy

www.vonyarcvashegy.hu

"A Ponty így jó" II. Vonyarcvashegyi Pontyfesztivál keretében sok színes kulturális műsor kíséretében az ízletes balatoni pontyra irányul a figyelem a gasztronómiai közreműködők segítségével. A vonyarcvashegyi LIDO strandon felállított színpad környékén zajló rendezvényen minden korosztály talál magának kedvére való étket és programot.  A fesztiválhoz gyermekrajzpályázat is kapcsolódik, melynek részletes felhívása augusztus elsejétől Vonyarcvashegy honlapján lesz olvasható. Az eredményhirdető kiállításra a fesztivál keretében kerül sor."

 

Tabányi Amatőr Harmonika Gála

2013. szeptember 20. - 2013. szeptember 22.   

Keszthely

www.balatonszinhaz.hu

A Keszthely város turisztikai szezonzáró ünnepségeként is aposztrofálható rendezvény a Fő térről induló látványos szüreti felvonulással veszi kezdetét, majd a Balaton-parton különböző helyi fellépőket követően, Tabányi Mihály ismert harmonikaművész részvételével kerül megrendezésre a hagyományos amatőr harmonikagála. A fellépők között hagyományosan szólózenészek és együttesek egyaránt szerepelnek majd . A rendezvényt borrendek, néptáncosok, kórusok és hagyományőrző jelmezesek részvétele színesíti.

 

10. Balaton Filmfesztivál

2013. szeptember 25. - 2013. szeptember 28.   

Keszthely

www.balatonszinhaz.hu

A tízedik alkalommal megrendezésre kerülő Balaton Filmfesztiválnak a kezdetek óta a legfőbb célja, hogy a látogatók koncentráltan ugyan, de bepillantást nyerjenek a hazai filmvilág aktuális történéseibe. A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál keretein belül bemutatásra kerülnek majd végzős filmművészeti főiskolások válogatott filmjei, illetve az életmű sorozat részeként a rendezvény vendége lesz egy elismert magyar rendező is. A dokumentumfilmesek terméséből szintén minden évben válogatnak a szervezők, az utolsó napon pedig filmszemle díjas alkotást láthat a közönség. A vetítéseket követően a közönség gyakran találkozhat az adott film, alkotóival, szereplőivel egy-egy kötetlen beszélgetés kapcsán. A filmvetítések és a kiegészítő programok az esti órákban zajlanak.

 

A Bakony–Balaton Geopark földtani öröksége 3. - Sivatagi időutazás: a vörös homokkő

2013. szeptember 28.   

Káptalanfüred

www.bfnp.hu

"A környék jellegzetes építőanyaga, a vörös homokkő nagyon „bőbeszédűen tud mesélni” a geológiai régmúltról: félsivatagos éghajlatról, folyókról, zátonyokról… A káptalanfüredi Köcsi-tó melletti tájrendezett – és a közelmúltban példás összefogással rendbe hozott – kőfejtő különösen szépen tárja fel e kőzetet. A geotúrán megismerkedhetünk az Európai és Globális Geopark címekkel kitüntetett terület egyéb földtani értékeivel is. Időpont: 2013. szeptember 28. (szombat) 10:00 óra Táv: 2,6 km, Időtartam: 2,5 óra"

 

Szent Mihály-napi búcsú

2013. szeptember 28. - 2013. szeptember 29.   

Balatongyörök

www.balatongyorok.hu             

A szombati napon vásári program, kézműves foglalkozások, társasjátékok, petanque-verseny, kerékpáros ügyességi versenyek, valamint zenés műsorok várják a látogatókat a festői Szent Mihály domb tövében elhelyezkedő piacon.  Megmérkőznek egymással a két szomszédos falu – Balatongyörök és Vonyarcvashegy - képviselő-testületei és civil csapatai.  Vasárnap ünnepi szentmisét celebrálnak a Szent Mihály dombi kápolnában.

 

TBS nagydíj

2013. szeptember 28. - 2013. szeptember 29.   

Balatonfüred 

www.byc.hu

Nagyhajós verseny

 

Szüreti vigadalom

2013. szeptember 28. 

Szigliget 

www.szigliget.hu

Szigligeten az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény a Szüreti Vigadalom. A program már a kora reggeli órákban elkezdődik kézművesek portékáinak árusításával a rendezvénysátor körül. A felvonulás délután indul az Ófaluból. Törekszünk arra, hogy minél színesebb, látványosabb és a hagyományokat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A végállomásnál felállított rendezvénysátornál kialakított színpadon kulturális műsor várja az egybegyűlteket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.

 

Szüreti mulatság Nagyvázsonyban

2013. szeptember 28. 

Nagyvázsony 

www.nagyvazsony.hu

Szüreti mulatság fogatos szüreti felvonulással, kisvonattal, főző –és horgász versennyel, borkóstolással, szőlőpréseléssel, kézműves foglalkozásokkal, színes kulturális színpadi műsorokkal, vásárosokkal és más kísérő programokkal.

 

XV. Szent Mihály napi búcsú    

2013. szeptember 28. - 2013. szeptember 29.               

Vonyarcvashegy

www.vonyarcvashegy.hu

 

Szent Mihály-dombi Zenei Esték – „A Zene Világnapja” alkalmából

2013. szeptember 28. - 2013. szeptember 30.               

Vonyarcvashegy

www.vonyarcvashegy.hu

Program: MUSICA ANTIQUA együttes koncertje

 


 

Budapest

Csupa nő – Vásár és figyelem csak Neked

2013. szeptember 5-8.

Budapest, Hungexpo

http://www.csupano.hu/

A Hungexpo és a HG Média cégcsoport Magyarországon eddig soha nem látott, új és nagyszabású, célzottan a hölgyeknek szóló eseménnyel jelentkezik: a „Csupa Nő – Vásár és figyelem csak Neked!” a modern európai nő mindennapi kérdéseivel foglalkozó, egyedülálló tematikus kiállítás. A szervezők több mint 30.000 látogatót várnak a 10.000 négyzetméter kiállítói területen megvalósuló, négynapos rendezvényre, ahol mindenki személyre szabott tanácsokat, válaszokat és figyelmet kap. A „Csupa Nő!” 7  fő téma mentén, folyamatos programokkal, eseményekkel és ingyenes parkolással várja az érdeklődőket.

 

SZEPTEMBERFESZT

2013. szeptember 6-8.

Budapest, Népliget

www.szeptemberfeszt.hu

 

2013. szeptember 6-8. között, immár 14. alkalommal újra fantasztikus programokkal, különleges ízekkel, fergeteges koncertekkel várja a SzeptEmber Feszt a kicsiket és nagyokat a Népligetbe.
A rendezvény nevéhez híven igazi gasztronómiai élményekben lesz részük a látogatóknak. Lesz hal, vad s mi szem szájnak ingere, hiszen a Pörköltek Terén 30 féle pörköltet kóstolhatnak meg, melyeket neves éttermek mesterszakácsai készítenek el. A Rétesvonatban folyamatosan sülnek a helyszínen húzott tésztából, frissen készített rétesek. A kínálatban szereplő 35 féle rétes között megtalálható a hagyományos túrós, meggyes rétesektől egészen a puliszkás-gyümölcsös, káposztás-szarvasgombás különlegességekig szinte minden. A koktélbárban a SzeptEmber Feszt hivatalos koktélját ihatják, a Bor- és Sajtkörút mind a 10 állomását is meglátogathatják, vagy éppen a Magyar Grillbajnokság versenyzőitől gyűjthetnek tapasztalatokat. A koncerteken is igazán változatos zenei kínálat vonul fel. Az 5 színpadon 3 napon keresztül folyamatosan váltják egymást a zenekarok a pop, rock és jazz világából.

Akik gyerekekkel jönnek ki a Népligetbe, azok sem fognak unatkozni. A Gyerekbirodalomban mesejáték, játszóház, kézműves foglalkozások, vidámpark, állatsimogató, pónilovaglás várja a kicsiket. A babaetető és pelenkázó sátor pedig elősegíti a kényelmesebb időtöltést a kisgyermekes családok számára.

 

Gőzmozdonyos kirándulás a Dunakanyarba

2013. szeptember 7.

Budapest, Nyugati Pályaudvar

http://www.mavnosztalgia.hu

 

Szeptember első szombatján nosztalgiavonat indul Budapest Nyugati pályaudvarról a festõi szépségű Dunakanyarba. A gőzmozdony vontatta szerelvényben a legszebb muzeális kocsikban utazhatnak vendégeink, és megismerkedhetnek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. A vonatban bárkocsi közlekedik, a személyzet pedig korhű ruhában áll vendégeink rendelkezésére!

Programcsomag I. - Kismaros

Nosztalgiavonattal utazunk Kismarosig. Útközben korhű ruhába öltözött személyzet teljesít szolgálatot. A kismarosi állomástól rövid sétát teszünk a Királyréti Erdei Vasút végállomásához, majd a kisvasúttal felkapaszkodunk Királyrétre. A végállomástól nem messze, kipróbálhatjuk az emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított hajtánypályát, majd szabadtűzi szalonnasütésben jeleskedhetünk. Szabadprogram a kisvasút visszaindulásáig.

Programcsomag II. - Márianosztra 

Nosztalgiavonattal utazunk Szobig. Útközben korhű ruhába öltözött személyzet teljesít szolgálatot. A szobi állomáson átszállunk az Erdei Vasútra, a nemrégiben felújított kisvasúttal Márianosztrára utazunk. Márianosztrán vezetett séta keretében megtekintjük a Kegytemplomot, és az Európában egyedülálló rabtemetőt. A séta után 3 fogásos ebédet fogyasztunk el, majd rövid szabadprogram következik a kisvasút visszaindulásáig.

 

Részvételi díj, menetrend és egyéb tudnivalók a  www.mavnosztalgia.hu  oldalon.

 

ETYEKI PIKNIK - ŐSZ

2013. szeptember 7-8.

Etyek (különböző helyszínek)

http://www.etyekipiknik.hu

 

Szüreti eseményünk – a nyári piknikhez hasonlóan – szintén kétnapos lesz, és a Kezes-lábos hangulatát idézi meg, szüreti mulatsággal, kézművesekkel és a legkiválóbb népzenészekkel. Az első őszi hétvégén különleges programokkal várják a látogatókat az Újhegy és a Szépvölgy pincészetei.

 

28. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton

2013 szeptember 8.

Budapest (Andrássy út)

http://www.futanet.hu/cikk/28-nike-budapest-felmaraton-2013

 

25-26 fokos melegben 11.400 futó érkezett célba a 2012-es eseményen. 1500 külföldi, 54 országból utazott Budapestre erre a hétvégére. 6700 egyéni futó érkezett célba, ami rekordot jelent Magyarországon, hiszen eddig 6200-nál több futót soha nem regisztráltak a célban egyik félmaratoni versenyen sem. Készülj Te is, és teljesítsd 2013-ban a legyőzhető távolságot! Éld át újra az Andrássy úton hömpölygő futómezőny látványát és a teljesítés örömét!

 

22. Budavári Borfesztivál

2013. szeptember 11-15.

Budapest, Budavári Palota

www.aborfesztival.hu

Szebbnél szebb borok, kulináris élmények, látvány, zene, hangulatos ünnepi forgatag, több mint 250 borászat 15 országból, közel 60 színvonalas, szórakoztató kulturális produkció: a Budavári Borfesztivál az évek során a borkultúra legnépszerűbb és legtekintélyesebb eseményévé nőtte ki magát Közép-Európában és vált a legismertebb borfesztivállá Magyarországon.  A kézművesek kulináris termékei között olyan finomságok is szerepelnek, mint például a szabad tűzön főtt pörkölt, grillezett húsok és halak, valamint széles választéka a különböző sajtoknak. Gyere és fedezd fel a magyarországi borkultúrát a Budavári Borfesztiválon!

 

NAGY BUDAPESTI SPORTÁGVÁLASZTÓ – A SPORT NAPJAI

2013. szeptember 13-14. (péntek-szombat)

MERKAPT SPORTKÖZPONT  –  Budapest, X., Maglódi út 12/A 

http://www.sportagvalaszto.hu/

 

Több mint 80 kipróbálható sportág egy helyszínen, edzőkkel, élsportolókkal, szakmai tanácsadással. A rendezvény díjmentesen és korhatár nélkül látogatható! Pénteken 14 órától és szombaton egész nap sok szeretettel várjuk a családokat és nagyközönséget is! Gyere el! Próbáld ki! Válassz!

 

VADÁSZNAP A KIRÁLYI KASTÉLYBAN

2013. szeptember 14. (szombat)

Gödöllői Királyi Kastély

http://www.kiralyikastely.hu

 

A Gödöllői Vadásznap hagyományosan az egyik legkiemelkedőbb családi hétvége a Királyi Kastély őszi programnaptárában. Kíváncsiak vagytok, hogyan vadászott a király és udvartartása? Milyen volt a dámanyereg, amelyben Erzsébet királyné lovagolt? Látogassatok el a Gödöllői Vadásznapra, ahol gazdag programkínálattal várjuk a vadászat különleges világába bepillantani vágyókat!

 

ŐSZI ÁSZOK FESZTIVÁL

2013 szeptember 14-15.

Ráckeve, Szegedi Kis István sétány

www.tourinform.rackeve.hu

www.akmk.hu

Az Őszi Ászok Fesztivál azokat a helyi kultúrértékeket köti egy csokorba, melyeket szeretnénk ha környezetünk megőrizne az új évezred számára is. A fesztivál elsősorban a környék gasztronómiáját mutatja be. Megtalálható itt halászléfőzés, borvásár, vad-ételbemutató, horgászverseny, színpadi bemutatók, kézművesség, kirakodóvásár, kisállat bemutató. A fesztiválon halászlé és egyéb halételek főzőversenye is megrendezésre kerül a dunaparti sétányon.

Szeptember 14-én szombaton szüreti felvonulással és bállal indul a program. Vasárnap reggel a Kék Duna Wellness Kupa Horgászversenyen izgulhatunk, majd halászlé és egyéb halételek főzőversenye teremt ínycsiklandó pillanatokat. A délelőtti gyermekelőadást délben színpadi bemutatók követik.

Egész nap: borkóstoló – borvásár, népművészeti kirakodóvásár, kisállat bemutató, kézműves foglalkozások, gólyalábasok, vadásztársaságok bemutatója.

 

76. OMÉK ÉS 3. Édes Napok Fesztivál

2013. szeptember 18–22.

Budapest, Hungexpo

www.omek2013.hu

2013. szeptember 18-án ismét megnyitja kapuit az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, a 76. OMÉK, Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban. Az ország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléje a 2011-ben megrendezett 75. jubileumi OMÉK minden várakozást felülmúló sikerét követően, még szélesebb kínálattal, még színesebb kiállítással várja a kedves érdeklődőket.

Reményeink szerint a rendezvényen a vidéki életforma varázsával is elkápráztathatjuk majd a fővárosiakat. E törekvésünket szolgálják a különböző bemutatók, az interaktív attrakciók, a hagyományos ételeket és italokat, népi portékákat kínáló hangulatos árussorok, valamint a színpadi programok és vetélkedők.

Az OMÉK-kal párhuzamosan kerül megrendezésre Budapest kedvelt csokoládé- és édességfesztiválja, a 2013. évi Édes Napok is, ahol az ismert és szeretett, kereskedelmi forgalomban lévő édességeken kívül ritkán látható és élvezhető finomságok, valamint külön erre az alkalomra készített édességek is bemutatkoznak.

 

NEMZETI VÁGTA

2013. szeptember 20–22.

Budapest, Andrássy út – Hősök tere – Városliget

http://vagta.hu

A Nemzeti Vágta elsődleges célja lovas nemzeti hagyományaink, kulturális örökségünk továbbadása és megújítása. Idén egy időpontban, 2013. szeptember 20-22. között rendezik a 6. Nemzeti Vágtát a Hősök terén, valamint a Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot a budapesti Városligetben. Néhány napra a főváros szíve, az Andrássy út és a Hősök tere lóversenyek, lélegzetelállító lovas bemutatók és egyben mára az ország egyik legnépszerűbb eseményének a színhelyévé változik.

A szeptember 20-22. közötti esemény középpontjában egy történelmi hangulatú lovasverseny áll, amelyre az induló települések heteken, hónapokon át készülnek lovukkal, lovasukkal és azokkal a helyi jellegzetes tárgyakkal, étkekkel, amelyeket a Vágta Korzón mutatnak be országnak-világnak. Idén is várja a gasztronómia szerelmeseit az Országkonyha, ahol megkóstolhatják a vidék jellegzetes magyar ételeit. A különleges összetételű homokpályán az ország településeinek lovai és lovasai vágtáznak egy gyönyörű vándordíjért, az 1840-es évekből való huszárszablyáért és a több milliós fődíjért.

 

XIII. VECSÉSI KÁPOSZTAFESZT

2013. szeptember 22. (vasárnap)

Vecsés, Faluközpont (Epres)

www.vecsesikaposztafeszt.hu

A Vecsési Káposztafesztivál idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a a vecsési faluközpontban. A 400-as Főúton, az ún. Epresben ismét a káposztáé lesz a szerep ezen a vasárnapon. Már hagyomány az Ófalu templomában tartott terményáldást követő színes felvonulás a fesztivál színhelyére, ahol a főzőversenyre benevezett közel 100 csapat, népművészeti kirakodó vásár, kézműves foglalkozások és egyéb gyerekprogramok, kiállítások, egészségügyi szolgáltatások, két nagy színpadon kulturális programok és egy hatalmas sörsátor várja a jeles eseményre érkező látogatókat.

A vendégeknek lehetőségük nyílik megismerni a helyi sváb szokásokat, hagyományokat, a délután folyamán pedig kisvasutas városnéző programok indulnak, érintve a Vecsési Német Nemzetiségi Tájházat, valamint Bálint Ágnes meseíró Emlékházát.

 


 

Dél-Dunántúl

Miénk a város fesztivál

Időpont: 2013. szeptember 6-7.

Helyszín: Kaposvár Belváros

Bor- és gasztrofesztivál Kaposvár belvárosában igényes programokkal, sok zenével, családi mozi délutánokkal. A Kossuth téri színpadon fellépnek a város legjobb amatőr és félprofi zenekarai, kicsiket és nagyokat is mulatni hív a táncház, a Szivárvány Kultúrpalota filmdélutánjai az egész család számára kínálnak tartalmas időtöltést. A város esti fényeihez, a Fő utca egyedig hangulatához jó somogyi borászok is hozzájárulnak italaikkal ezen a napon.

Információ:

Együd Árpád Kulturális Központ

Tel: 82/512-228

E-mail: egyudmuvhaz@somogy.hu

 

XIV. Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál

Időpont: 2013. szeptember 7.

Helyszín: Bóly, Kántor-rét

Az immár hagyományosnak mondható Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál idén 15. alkalommal kerül megrendezésre. A környéken élők bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. „kanalas galuskával” készítenek. Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül.

Információ:

Erzsébet Vigadó, Rafa-Gyovai Dániel

Tel: 69/368-100, 30/587-6050

E-mail: boly@tourinform.hu 

Internet: www.boly.hu 

 

Örökség Fesztivál – Kulturális Örökség Napjai

Időpont: 2013. szeptember 12-22.

Helyszín: Pécs, Szent István tér, Cella Septichora, Középkori Egyetem, Zsolnay Kulturális Negyed

A Kulturális Örökség Napjainak minden évben változó központ témáját igyekszünk helyi „ízekkel”, sajátosságokkal kiegészíteni és városunk valóban rendkívül gazdag épített/szellemi örökségét méltóan bemutatni.

Programunk különlegessége, hogy Pécs városa mellett a tágabban értelmezett régió különleges értékeit is mindig bemutatjuk. Autóbuszos kirándulások keretében lehet ellátogatni Árpád-kori templomainkhoz, a környék természeti értékeihez (Babás szerkövek, Sasrét), de megnézhetik az érdeklődők a kisjakabfalvi Konrád házat, a nagytótfalui iskolamúzeumot, illetve a nagyharsányi szoborparkot is.

Az ingyenes múzeumlátogatások mellett Pécsett nagy sikere van a tematikus sétáknak, ahol a város egy-egy történelmi korszaka, népcsoportja, nagyhírű családja adja alkalmát annak, hogy szakember vezetésével ellátogassunk bizonyos emblematikus helyszínekre, felfedezve olyan rejtett értékeket is, amik a hétköznapokban elkerülik figyelmünket.

Információ:

Somlyay Jolán

Tel: 72/500-360, 30/989-0455

E-mail: somlyay.jolan@zsn.hu 

Internet: www.zsn.hu

 

II. Atomfutás/III. Kernéy- , hal és borünnep

Időpont: 2013. szeptember 13-14.

Helyszín: Paks

Szeptember 13-14. között ismét megrendezi Paks városa atomfutását és borünnepét az ASE csarnok melletti füves területen. A sport és gasztronómiai fesztivál résztvevőit számos zenekar, gyermekprogramok és fellépő könnyűzenei együttesek szórakoztatják. A rendezvény ideje alatt a pincék és présházak nyitott ajtókkal várják a borok kedvelőit a Sárgödör téren.

Információ:

Czink Dóra

Tel: 20/524-4595

E-mail: czinkdora@paks.hu 

Internet: www.paks.hu 

 

VII. Kaposvári Mézfesztivál

Időpont: 2013. szeptember 13-14.

Helyszín: Kaposvár, Belváros

A regionális méhésztalálkozó, a Mézlovagrendek felvonulása és mindenfajta mézes-mázas kulináris élvezet várja az érdeklődőket a Zselici Méhész Egyesület és a Zselici Méz Lovagrend rendezvényén, Kaposváron a város központjában, a Kossuth téren. A Kaposvári Mézfesztivál ideje alatt lesz mézvásár, méhészeti termékek: mézeskalács, viaszgyertya, propoliszos készítmények vására, de méhészeti eszközök kiállítása és szakvására is. Mindemellett zenés produkciók szórakoztatják a nagyérdeműt.

Információ:

Zselici Méhész Egyesület

Tel: 30/993-5692

 

Szekszárdi Szüreti Napok

Időpont: 2013. szeptember 19-22.

Helyszín: Szekszárd

A szüret Szekszárd és környéke legnagyobb ünnepe. A programsorozat már az 1970-es években létezett, és azóta minden esztendőben megrendezésre kerül. A három nap alatt a város és környéke lakóinak illetve vendégeik számára olyan programsor bonyolódik, mely ötvözi magában a Sárköz és a szekszárdi történelmi borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a gasztronómia, a borászat és a kulturált borfogyasztás szokásait. Megjelennek a rendezvényen a várost körül ölelő kistérségek saját kultúrájukkal, táncaikkal ételeikkel éppúgy, mint az országban működő borrendek.

Információ:

Matókné Kapás Júlia

Tel: 74/529-610

E-mail: matokne.julia@babitsmuvhaz.hu 

Internet: www.babitsmuvhaz.hu 

 

II. Pécsi Pezsgő Borfesztivál

Időpont: 2013. szeptember 20-29.

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér

A fesztiválon a borok szerelmeseinek legnagyobb örömére az ország valamennyi borrégiója, pálinkaháza és pezsgőpincészete képviselteti magát. Ezen felül a borkultúrához nélkülözhetetlen, hagyományos kézműves termékek széles skáláját felvonultató Kézművesek utcájával varázsoljuk el az érdeklődőket. Az esemény ad otthont a Pécs City Karneválnak is, ahol magyar és külföldi egyetemisták, cégek, civil szervezetek látványos jelmezeikben színesítik majd a pécsi belvárost. A rendezvény során nagyszabású színes szüreti felvonulás is lesz, a Bor és Dal ünnepén pedig az Európai Bordalfesztivál alkalmából Európa számos országából érkeznek férfikarok, hogy bemutassák bordal kultúrájukat.

Információ:

Schmidt Lilla

Tel: 30/574-6166 

E-mail: info@pezsgobor.hu 

Internet:


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing