Programajánlatok 2015 október

2015. októbere is bővelkedik a kirándulóhelyek programjaiban, fesztiválokban, hangversenyekben, gasztrorendezvényekben: 

Balatoni Évadzáró, V. Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál, Murcifesztivál, Rizling Vakáció, Állatok Világnapja túra, Siófoki Halfesztivál, Tökfesztivál, VI. Zempléni Szabad Pálinka Nap - és még hol a felsorolás vége? Tartsanak velünk a részletes programsorért!

2015. október

 

Balaton

 

A zene világnapja

2015. október 1.             

Siófok

www.kulturkozpont-siofok.hu

 

Balatoni Évadzáró

2015. október 2-4.         

Balatonfüred

www.hunsail.hu

A Balatoni évadzáró verseny az ifjúsági- és olimpiai osztályok MVSz által szervezett utolsó regattája 2015-ben. A versenyt a nagyobb nemzeti és nemzetközi érdeklődésre való tekintettel október elején rendezzük meg.

 

V. Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál

2015. október 2-4.

Tapolca

www.pisztrangfesztival.hu

A régi és elfelejtett hal hagyományok a Balaton felvidéken újra nemzetközi hírűek. Köszönhető a sok tiszta vízforrásnak, ami a legérzékenyebb hal, a pisztráng tenyésztésére alkalmas. Pár éve új gazdára talált az ország legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol korábban is pisztrángot tenyésztettek. A felelevenedő Balaton-parti halas és boros hagyományokat kínálja a varázslatos szépségű Malom tó környéke október első hétvégéjén, amely a 3. Pisztráng- és borfesztivál rendezvény helyszíne A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval rendelkezik, melyből egy csónakázható is. A földalatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal. A Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő legkiválóbb borokat mutatják be a környék pincészetei.

A pisztráng garantáltan itt lesz a legfrissebb, hiszen a fesztivál helyszíntől közel 400 méterre található modern és a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja. A Kelet-Közép Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepét a csónakázó barlangként ismert karsztforrásokból kiáramló tiszta, oxigén dús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.

Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A pisztráng, és általában a hal fogyasztása szinte kötelezővé teszi a bor fogyasztását is, hiszen "átkozott a hal a harmadik vízben" - tartja egy latin mondás. Nem nehéz megfejteni, ez mit is jelent. A hal az első vízben úszott, a másodikban párolódott, tehát Isten ellen való vétek lenne harmadikként is vizet inni hozzá. A Tapolca közeli badacsonyi borvidéken készült borok - úgymint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling - a halételeket harmonikusan kiegészítik.

A pisztrángfesztiválon több halkészítési módot is megkóstolhat:

minden vendégünknek ajánljuk a Ropogós tapolcai pisztrángot, a Bükkfa fűrészporon füstölt tapolcai pisztrángot, a Kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott ropogós tapolcai pisztrángot, az Erdélyi módon kukorica darával sült ropogós tapolcai pisztrángot, a Tökmagos bundában sült ropogós tapolcai pisztrángot. Ezek voltak a tavalyi év slágerei, amit idén a mediterrán ízvilággal bővítünk.

Így megkóstolhatja a Ropogós tapolcai pisztrángot házi pestóval és akár szuvenírként haza is viheti a tapolcai ízeket, mint pl. a kapri bogyós pisztráng krém.

 

Murcifesztivál

2015. október 3.             

Ábrahámhegy

www.abrahamhegy.hu

Az ábrahámhegyi szüreti mulatságon lesz vígasság, sokadalom, dínomdánom ünnep, hiszen a szorgos gazdák leszüreteltek! Vár mindenkit a szüreti menet majd a bál! A felvonulás a strandról indul majd Sziget utca - vasúti átjáró - Iskola utca - focipálya - Patak utca - Önkormányzat Művelődési Ház útvonalon. A megállókban fergeteges tánccal, és szüreti nótákkal szórakoztatjuk a közönséget.

 

Nyitott Pincék Teljesítménytúra

2015. október 3.             

Alsóörs – Csopak - Felsőörs – Paloznak - Lovas

www.balatonriviera.hu

Az őszi Nyitott Balaton programjai között biztosan szerepelni fog a Nyitott Pincék teljesítménytúra (október 3-án). A tavaly született túra célja a térség pincészeteinek bemutatása. Lehetőséget kapnak a nagyobb, ismert borászatok – Jásdi, Szent Donát, Homola, Söptei – mellett a kisebb családi vállalkozások is.

 

Rizling Vakáció - Bortriatlon III.

2015. október 3-4.         

Badacsonyi Borvidék

www.badacsony.com

Bortriatlon III. állomása! Olaszrizling kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyél részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több pecsétet az értékes nyereményekért!

 

Zenélő Gyenesdiás

2015. október 3.             

Gyenesdiás

www.gyenesdias.info.hu

A Zene Világnapja (október 1.) tiszteletére ünnepi hangversenyt és közös örömzenélést szervez október 3-án szombat kora este Gyenesdiáson a Varázshangok az Egészségért Egyesület. Előtte kiállítás megnyitó várja a vendégeket.

 

 Állatok Világnapja túra

2015. október 3.             

Várvölgy

www.bfnp.hu

A várvölgyi pincéktől a Láz-hegyen keresztül a lesencei szőlők között vezet a túra. A Kőorráról az érdeklődők megcsodálhatják a Tapolcai medence tanúhegyeit és benézhetnek a vállusi Vadlánylik-barlangba is. Időpont: 2015. október 3. szombat 10.00 óra Találkozás helye: Várvölgy, Önkormányzat, parkoló, GPS: 46,867724°  17,297405° A túra hossza 16 km, időtartam: 6 – 7 óra, szintkülönbség kb. 500 m. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli, enni- és innivaló. A részvétel térítésmentes. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

 

Állatok Világnapja Hévízi-tó túra

2015. október 3.             

Hévíz

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A tóból kiáramló meleg víz nagy hatással van környezetének élővilágára. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek őszi élővilágának megfigyelése. Találkozás: Hévíz, 2014. október 4-én, vasárnap 10.00 óra Hévízgyógyfürdő, főbejárat. Időtartam: 2 óra, hossza: 5 km. A túrát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre vezeti. A részvétel ingyenes. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túra bakancs, távcső, esőkabát. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!                    

 

Európai Madármegfigyelő Napok

2015. október 4.             

Siófok

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat a Töreki-tavakhoz. A területet ismerő természetvédelmi őr segítségével az érdeklődők megismerhetik a tavon tartózkodó madárvilágot. A madármegfigyelés játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők.

Helyszín: Siófok, Töreki-tavak, madármegfigyelő torony EOV Y:570610. X: 170300;

Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő, távcső

 

Európai Madármegfigyelő Napok

2015. október 4.             

Zalavár

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a fokozottan védett Kis-Balaton területére. A Magyar Madártani Egyesülettel közösen szervezett rendezvény célja, hogy az érdeklődők megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. Az akció játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők.

Helyszín: Kis-Balaton Bemutatóház parkolója, Zalavár

GPS: 46.661787,17.137505

46° 39’ 42,40”N 17° 08’ 15,00”E

Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő, távcső

 

12. Balaton Filmfesztivál

2015. október 5-8.         

Keszthely

www.keszthely.hu; www.balatonszinhaz.hu

A 2015-ben 12. alkalommal megrendezésre kerülő Balaton Filmfesztiválnak a kezdetek óta a legfőbb célja, hogy a látogatók koncentráltan ugyan, de bepillantást nyerjenek a hazai filmvilág aktuális történéseibe. A korábbi évekhez hasonlóan a fesztivál keretein belül bemutatásra kerülnek majd végzős filmművészeti főiskolások válogatott filmjei, illetve az életmű sorozat részeként a rendezvény vendége lesz egy elismert magyar rendező is. A dokumentumfilmesek terméséből szintén minden évben válogatnak a szervezők. A vetítéseket követően a közönség gyakran találkozhat majd az adott film, alkotóival, főszereplőivel. A filmvetítések és a kiegészítő programok az esti órákban zajlanak.

 

Siófoki Halfesztivál

2015. október 9-11.       

Siófok

www.kulturkozpont-siofok.hu

Ahol a magyar hal (cs)úszik

A Siófoki Halfesztivál harmadik ízben kerül megrendezésre Siófok Fő terén. Az új kulturális és gasztronómiai fesztiválon ezen a hétvégén minden a halról szól. Az esemény tematikájában a Balatonhoz, a halhoz, a halászathoz és a horgászathoz kapcsolódik. A fesztivál a hagyományos gasztronómiai és kulturális kínálaton túl bepillantást nyújt a balatoni halászat tevékenységébe. Ezen túlmenően horgász- és főzőverseny, valamint egyéb tematikus kísérőprogramok is színesítik a rendezvényt.

 

 

Tökfesztivál

2015. október 10.           

Balatonalmádi

www.pkkk.hu

TÖKFESZTIVÁL 2015. – Balatonalmádi hagyományos tökfesztiválja a Pannónia Kulturális Központ előtti téren. Játszóház, bohócparádé, pónilovaglás, töklámpás faragás és tökös ételek kóstolója vár kicsiket és nagyokat.

 

Felsőörsi nyolcas

2015. október 10.           

Felsőörs

www.felsoors.hu

 

Tök jó nap

2015. október 10.           

Fonyód

www.fonyod.hu

Hagyomány teremtő céllal először 2014-ben szervezett őszi rendezvény. A Tök Jó Nap teljesen eltér az eddigi programoktól, ugyanis a piactéren kerül megrendezésre egy szombati piacnapon. Az idelátogatók a már megszokott hangulatos forgatagban élvezhetik a piac nyújtotta látványosságokat és az új rendezvény által a fellépőket.

Megtekinthetik és megkóstolhatják a kézművesek portékáit és termékeit. A változatos műsorok mellett a töké és az abból készített ételeké, díszeké a főszerep. A különféle standokon sok, rendkívül kreatív megoldást láthatnak a szemlélődők és igazán finom, eddig talán nem közismert ételeket is lehet kóstolni.

 

Lombhullató túra

2015. október 10.           

Gyenesdiás

www.termeszethaza.hu

A Keszthelyi-hegység élővilágával nem csak a Természet Háza látogatóközpontban, hanem vezetett tematikus túrák, így a Lombhullató túra keretében is megismerkedhetünk.

 

Várfutás

2015. október 10.           

Szigliget

www.szigliget.hu

Október 10-én rajthoz állhatnak azok a sportolni vágyók, akik a Szigligeti Várfutáson szeretnének részt venni. A Várfutással szeretnénk évről-évre egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre sietett és felmenekítette a szüretelőket a várba. Az akkor életükért futó szigligetieknek állítunk emléket ezzel a rendezvénnyel. A Várfutás során a futók 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A futóverseny célja hol lenne máshol, mint a szigligeti várban.

 

Ferencsik Emlékhangverseny

2015. október 22.           

Balatonfüred

www.vaszaryvilla.hu

A hagyományos Ferencsik János Emlékhangverseny idén is megrendezésre kerül a Ferencsik János Zeneiskola szervezésében.

 

Szigligeti Süllőfesztivál

2015. október 23-25.     

Szigliget

www.sullofesztival.hu; www.szigliget.hu

A Szigligeti Süllőfesztivál 2006 őszén került először megrendezésre hagyományteremtő szándékkal a Szigligeti Turisztikai Egyesület szervezésében. Célja volt a turisztikai szezon meghosszabbítása a helyi vállalkozások élénkítésére. Szerettünk volna a Szigligetre látogatóknak színvonalas, programokkal dúsított hétvégi kikapcsolódást biztosítani, az őszi Balaton festői hangulatának díszletei közt. Idén ismét bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni. Látogasson el hozzánk, nézze meg programjainkat, és kóstolja meg ízletesen elkészített ételeinket!

 

Éghajlat Védelmi Világnapi túra

2015. október 24.           

Balatongyörök

www.balatongyorok.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy szép őszi túrára. A Szépkilátótól, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve jut el a csoport színes cserszömörcés karsztbokorerdők között túrázva a Bél Mátyás kilátóhoz. A kilátóról a közeli erdők őszi színpompája csodálatos látványt nyújt. A túrát a BfNPI természetvédelmi őre vezeti.

A túra hossza 8 km, szintkülönbség kb. 260 m, időtartam 4-5 óra

Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

Huszka Jenő Est

2015. október 24.           

Fonyód

www.fonyod.hu

Huszka Jenő Est a Magyar Operett Napja alkalmából. Jegyek elővételben kaphatóak a Tourinform irodában.

 

Kálmán Imre Emléknapok

2015. október 24-25.     

Siófok

www.kulturkozpont-siofok.hu

A Kálmán Imre Kulturális Központ rendezi meg minden évben a siófoki születésű és később világhírűvé vált zeneszerző emléke előtt tisztelgő Kálmán Imre Emléknapokat. A rendezvénysorozatban operett-előadás, zenés beszélgetés és kiállítás várja az érdeklődőket. A zeneszerző leghíresebb dalait közkedvelt előadóművészek adják elő. A rendezvény programjai között más műfajok kedvelői és a gyermekek is találhatnak kedvükre való kikapcsolódási formát.

 

Vidékjáró – Nemzeti Parkok ízei Bagoly éve a Levendula Házban

2015. október 24.           

Tihany

www.bfnp.hu; www.levendulahaz.eu 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A látogatók nap folyamán kóstolójeggyel megkóstolhatják a nemzeti parki védjeggyel ellátott termékeket és a belépőjegy megváltásával vendége a Levendula háznak egy csésze teára az a látogató, aki magával hozza saját bögréjét.

A kézműves foglakozáson a látogatók baglyos pompont készíthetnek.

Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették.

A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes.

A tematikus nap része a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) által koordinált Vidékjáró programsorozatnak.

 

Tök Jó Zalakaroson

2015. október 26-31.     

Zalakaros

www.zalakaros.hu

A „Tök jó Zalakaroson!” egy igazi tökös rendezvény. Minden évben a legkedveltebb program a tökfaragás és október 31-én pedig a halloween napi jelmezverseny és buli a gyerekeknek. 

 

Gesztenyével, falevéllel

2015. október 27-29.     

Balatonmagyaród

www.bfnp.hu

Gesztenyével, falevéllel - kézműves játszóház

Időpont: okt. 27-29. 10:00 óra

Helyszín: Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

GPS: 46°34,852'; 17°12,026'

Alkossunk együtt a természet őszi ajándékaival! Az őszi termésekből, a színes falevelekből, valamint papírból csodaszép képeket és játékokat készítünk a gyerekekkel. Kézműves foglalkozásainkra az iskolai őszi szünetében várjuk őket. A foglakozás térítésmentes.

 

Ősz keringő túra

2015. október 31.           

Hegyestű

www.bfnp.hu

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Káli-medencébe egy kellemes őszi sétára. A túrát vezető természetvédelmi őr szakvezetést tart a bemutatóhelyen és a környező színes erdőt és élővilágát is bemutatja. A túrára előzetes jelentkezés szükséges és 10 fő jelentkezése esetén indul! Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő. Időpont: 2015. október 31. Szombat 10 óra Helyszín: Monoszló, Hegyestű Geológiai bemutatóhely EOV koordináta 543,259 172,689 

Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! A részvétel felnőtteknek 850 Ft/fő, gyerekeknek 400 Ft/fő.

 

 

 

Észak-Magyarország

 

VI. Zempléni Szabad Pálinka Nap

 

2015. október 3.

Füzér, Vásártér                               

47/540-013

 www.fuzer.hu

info@fuzer.hu

 

Pálinkaműhelyek bemutatkozása, helyi termékek kóstolója és versenye, pálinkakóstolási lehetőség, kézműves vásár, kulturális és gasztronómiai programok várják a látogatókat egész nap. Az estét a Csík zenekar koncertjével koronázzuk meg, majd hajnalig népzenével mulathatunk.

 

 

VII. Káposztás Étkek Napja

 

2015. október 3.

Demjén, Közösségi Ház              

06-20-965-4492

www.demjen.hu

Demjéni Turisztikai Borbarát Egyesület

dettube@gmail.com

Szlávik Flóriánné

06-20-965-4492

 

A frissen főtt, sütött káposztás étkek mértékletes fogyasztása mindenkinek ajánlott! A helyi borokat pedig érdemes megkóstolni. Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja.

 

 

II. Avasi Murci Napok

 

2015. Október 16-17.

Miskolc, Avasi Cellarium (Miskolc, Kisavas Elsősor 2.)

www.cellarium.hu

Murci, karcos, rámpás bor – sok, többségében ma már furcsa elnevezés közel ugyanazzal a jelentéssel: erjedésnek indult, szénsavas, átlátszatlan, alacsony alkoholtartalmú ital valahol a must és a bor között. Ennek a különleges italnak a kóstolásakor kicsit ott lehet mindenki a bor születésénél.

 

 

Egri Vár napja

 

2015. október 17.

Eger, Dobó István Vármúzeum

36/312-744

 www.egrivar.hu

varmuzeum@egrivar.hu

 

 

Birsünnep

 

2015. október 24.

Noszvaj                

36/463-396

 www.noszvaj.hu

 info@noszvaj.hu

Birses ételek kóstolója, játszóház, táncház, eszem-iszom, dínom-dánom Noszvaj utcáin.

 

 

IX. Zsólyomkai Nyitott Pincék

 

2015. október 24

Sátoraljaújhely, Felsőzsólyomkai Pincesor                       

47/321-727

 www.klmk.hu

Kossuth Lajos Művelődési Központ

kossuthmk@gmail.com           

Egész napos program borkóstolással, nyitott pincékkel, élőzenével és disznótoros ételekkel. A pincék egy kis patak 2 partján helyezkednek el.

 

Gárdonyi napok

 

2015. október 24-25.

Eger, Dobó István Vármúzeum                

36/312-744

 www.egrivar.hu

 varmuzeum@egrivar.hu

 

 

 

 

Nagy Rajzolás/Nemzetközi Projekt

 

2015. október 1-31

Eger                      

36/517-555

www.ekmk.eu

 


 

Észak-Alföld

 

 Magyar Szürke Bikák Vására

 

október 3.

 

Hortobágy, Pusztai Állatpark

 

www.hortobagy.eu

 

Tenyészbika bemutató és szürkebika árverés.

 

Állatok világnapja a Hortobágyi Vadasparkban

 

október 3-4.

 

Hortobágy

 

www.hnp.hu

 

Október 4. Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének halála napja. Ezen a napon, az állatok világnapját ünnepeljük, amikor is a vadon élő állatok védelmére hívjuk fel az emberek figyelmét. Október 4-én és 5-én a világnap alkalmából a nemzeti park munkatársai ingyenes szakvezetést, vetítést biztosítanak a Hortobágyi Vadaspark látogatói számára. 

 

XXII. Szolnoki Globe Fesztivál - Országos Színjátszó Találkozó

 

október 16-17.

 

Szolnok,  Aba-Novák Kulturális Központ

 

www.ankk.hu

 

Az Aba-Novák Kulturális Központ és az Országos Diákszínjátszó Egyesület közös szervezésű programja a Globe Fesztivál, az ország egyik legrangosabb diákszínjátszó találkozója. Gála, amelyre a diákszínjátszó műhelyek, csoportok meghívás alapján érkeznek. A hangsúly a különböző műhelyekben és területeken működő csoportok sokféleségének bemutatásán, illetve a személyes találkozáson van. A fesztivál sajátossága a diákszínjátszó előadások versenyhelyzet nélküli bemutatása, amely önfeledt, felszabadult légkört kölcsönöz a rendezvényeknek. A "Globe-ra" évente kb. 200-250 diákszínjátszó, és drámatanár érkezik. A fesztivál középpontjában a diákszínjátszó produkciók állnak, de szerves részét képezik a találkozónak a szakmai fórum, valamint a szabadidős programok is.

 

Lehalászási Ünnep

 

október 10-11.

 

Hortobágy, Elep, Elepi Halastavak

 

www.lehalaszasiunnep.hu

 

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. 2011. október 15-16-án rendezte meg fennállásának 95 éves évfordulójára az I. Hortobágyi Lehalászási Ünnepet, mely első rendezvényként sikeresen teljesítette a látogatók elvárásait. A nagy sikerre való tekintettel, hagyományt teremtve 2015-ben ötödik alkalommal rendezzük meg a Hortobágyi Lehalászási Ünnepet Elep tóegységnél, melynek időpontja 2015. október 10-11. A rendezvényen halászati bemutató során bepillantást nyerhetnek egy olyan világba, mely eddig rejtve maradt a kíváncsi szemek előtt. Halászati kiállításunkon testközelből ismerhetik meg a halászat közben használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyét. A két nap alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást az egész család számára.

 

Debreceni Őszi Fesztivál

 

október – november

 

Debrecen, Kölcsey Központ

 

www.fonixinfo.hu

 

Koncertek, kiállítások, színházi előadások, táncbemutatók.

 

 

Darufesztivál

 

október 23-24.

 

Hortobágy, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar

 

www.hnp.hu

 

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás kétségtelenül az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulásának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdődnek. A daruvonulási szezon kiemelt eseménye a Daruünnep.

 

Szent Dömötör Napi Behajtási ünnep

 

október 24.

 

Hortobágy, Vásártér

 

www.hortobagy.eu

 

Az állatok késő őszig – amíg a jószág havat hoz a hátán – a pásztorral együtt a legelőn vannak. Ekkor behajtanak a telelő helyekre, és el kell számolniuk a jószággal. Előkerül a rovásfa két fele és a pásztor és a gazda egyeztetik azt. Az elveszett állatok emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba.

 

 

Szoboszlói Szüreti Mulatság

 

október 23-25.

 

Hajdúszoboszló, Szent István park

 

www.hajduszoboszlo.hu

 

 

A Szoboszlói Szüreti Mulatság elnevezésű gasztronómiai fesztivál, kiváló programokkal és gasztronómiai kínálattal vár október 23-25 között Hajdúszoboszlón.

A kiváló magyar borok ünnepe ez, ahol megelevenedik a szüretelés tradíciója. E mulatság a bor, a kultúra és a gasztronómia kapcsolatát hivatott erősíteni a hagyományok életben tartása mellett. Az ünnepi asztalra a hajdúsági ételek mellé magyar borok és pálinkák kerülnek. A három nap során a látogatók igényes programokon szórakozhatnak, a rendezvényen fellépnek amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, ismert magyar előadó művészek.

 

Őszi Szolnoki Művészeti Hetek

 

október 29.- december 3.

 

Szolnok, Megyeháza

 

www.szolnokfesztival.hu

 

A művészeti rendezvénysorozat színes kínálatában komoly-, könnyű- és népzenei, tánc- és mozgásművészeti produkciók egyaránt szerepelnek neves hazai művészek és együttesek tolmácsolásában.

 

 

 

 

 

 


 

Dél-Alföld

 

XX. Őszi Kulturális Fesztivál

 

2015. október 1 – 31.

 

Szeged

 

http://www2.u-szeged.hu/okf/

 

Az egy hónapig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be Szeged közönsége előtt.

 

62. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitója

 

2015. október 4.

 

Hódmezővásárhely, Alföldi Galéria

 

http://www.oszitarlat.hu

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat az országban egyedülálló módon, hat évtizede minden esztendőben megrendezésre kerülő kiállítás. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát az 1954 óta, minden év október első vasárnapján nyíló tárlaton. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen –, hogy immár hatvan esztendeje folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

 

 

Csabai Kolbászfesztivál

 

2015. október 22 – 25.

 

Békéscsaba, Városi Sportcsarnok és annak környező területe

 

www.csabaikolbaszfesztival.hu

 

A fesztivál Magyarország és Közép-Kelet-Európa egyik legismertebb gasztrokulturális rendezvénye. A büszkeséget tovább fokozza, hogy 2013-ban a csabai kolbász hungarikum lett. A fesztivál programjai a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák és magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba. A fő attrakciói a kolbászkészítő versenyek. Naponta disznóvágás-bemutatókra is sor kerül, ahol a különböző tájak szokásait ismerhetik meg a résztvevők.

 

 

 

Budapest

 

CAFE Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

 

2015. október 2-18.

 

www.cafebudapestfest.hu

 

 

A tavalyi sikereket követően folytatódik a Müpa, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködése, így ismét e három intézmény koordinálásában várja a kortárs és progresszív művészet rajongóit az immár 24 éves őszi kulturális seregszemle.

A fesztivál 17 napon át több mint 40 helyszínen közel 180 programot kínál, a komoly- és könnyűzene mellett jazz, tánc, világzene, opera, színház és újcirkusz, képzőművészet és irodalmi program színesíti a palettát. A már megszokott helyszínekhez – a Müpa, a Zeneakadémia, a Budapest Music Center, a Trafó, a Millenáris, a Bálna és a CAFe Sátor – idén csatlakozik a Várkert Bazár is, illetve számtalan szabadtéri helyszínen valósul meg kortárs performansz vagy mini koncert.

Idén a fesztivál Bartók Béla előtt tisztelegve több programján is műsorra tűzi a közép-európai népzene nagy gyűjtőjének egy-egy szerzeményét. (Nem csak) Bartók rajongók figyelmébe ajánljuk a Söndörgő és a Kelemen Kvartett közös koncertjét és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Budafoki Dohnányi Zenekar közös produkcióját.

A fesztivál másik kiemelt zeneszerzúje az idén 80 éves Arvo Pärt. Az észt komoponista műveit olyan avatott zenészek és együttesek tolmácsolják majd, mint a Tõnu Kaljuste vezette Észt Filharmónia Kamarakórusa és a Tallinni Kamarazenekar, Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar, vagy Bogányi Tibor és a Pannon Filharmonikusok.

Az operarajongókat többek közt a a Neue Oper Wien és a Müpa legújabb közös előadása, Sosztakovics operaszatírája, Az orr, és Bella Máté darabja, A tavasz ébredése várja.

A könnyedebb műfajok, a táncelőadások, valamint a crossover és világzenei programok kedvelőinek is bőven lesz miből válogatniuk, Budapestre érkezik többek között a Pink Martini, a Radiohead alapítójaként ismert Jonny Greenwood, a Black Box Dance Company, Jojo Mayer és Lajkó Félix, a New York Gypsy All Stars, az új hangzások mestere, Hauschka és a finn dobvirtuóz, Samuli Kosminen.

Izgalmas kiállítások is várják a nagyérdeműt: a Ludwig Múzeum Ludwig Goes Pop tárlata vagy a Magyar Festészet Napja a Bálnában. A tavalyi évhez hasonlóan, idén is csatlakozik a fesztiválhoz társrendezvényként Kelet-Európa régióvezető művészeti vására, az Art Market Budapest, amely idén a Balkánra fókuszál 2015. október 8. és 11. között a Millenárison.

A program még közel sem teljes, így a legfrissebb információkért érdemes figyelemmel követni a CAF


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing