Programajánlatok 2015 november-december

Felsorolhatatlanul gazdag programválasztékkal vár az év vége. Országszerte fesztiválok, vásárok, színi előadások, versenyek, mustrák, ünnepek, túrák, adventi gyertyagyújtások, karácsonyi összejövetelek végtelen sora csábít részvételre.

2015. november-december

1. Balaton

 

Hévízi múltidéző túra

2015. november 4.        

Hévíz

www.bfnp.hu 

A Hévízi-tavat már a rómaiak is ismerték. Túránk a feltárt római villa mellől indul. Innen kelünk át a Hévíz-Cserszegtomaji lápon át a Dobogóra. A geológiai múltban a hévíz nem a mai helyén tört a felszínre. A Keszthelyi-hegység peremén számos helyen megtalálhatjuk a nyomait. A Dobogón is. Ugyanezen az úton térünk vissza a kiindulási pontra. A túra rövid, de több helyen igen meredek, és részben benőtt az út! Találkozó: Hévíz, Attila u., 14.30 óra. Római romkert. A túra hossza: 4,5 km. A túra időtartama: 2 óra. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, esőkabát, hideg élelem. A részvétel ingyenes! Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

 

IX. Helytörténeti nap

2015. november 6.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

A Művelődési Ház és Könyvtár feladatai közé tartozik a helyi hagyományok ápolása, kulturális értékeink megőrzése. Az intézmény épületében kialakítottak egy emlékfalat, Helytörténeti Panteont, ahol elhelyezik azon személyek névtábláját, akik helytörténeti jellegű tevékenysége kimagasló volt, vagy sokat tettek az értékmegőrző szemléletformálásért.

 

Márton napi vígasság

2015. november 7.

Alsóörs

                www.alsoors.hu

 

Avartaposó túra

2015. november 7.

Gyenesdiás

                www.gyenesdias.info.hu; www.bakonyredo.termeszethaza.hu

 

Márton-napi Családi Fesztivál

2015. november 7-8.

Hévíz

                www.heviz.hu

 

Gasztronómiai fesztivál

2015. november 7-11.

Balatonfüred

                www.vaszaryvilla.hu

 

Szent Márton nap a népszokások jegyében

2015. november 11.

Zamárdi

                www.zamardi.hu

Röviden megemlékezünk Szent Mártonról. Ezután megvizsgáljuk a libák mellcsontját, közösen megkóstoljuk és elfogyasztjuk a sülteket, majd játszunk. Felnőtteket is szeretettel várunk! Aki némi ropogtatnivalóval, üdítővel, a felnőttek számára egy kis újbor-kóstolóval járul hozzá találkozónkhoz, szívből köszönjük!

 

Márton napi vígasság

2015. november 13.

Lovas

            www.lovas-je.info

A hagyományos Márton napi rendezvényen Márton naphoz kapcsolódó színes műsorral, ízletes vacsora, zene, tánc.

 

VII. Márton Napi Pálinkafesztivál

2015. november 13-15.

Siófok

                www.siofokportal.com

Nemes pálinkákat, igazi, ízes gyümölcsből készült itókákat kóstolhatunk a hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Pálinkafesztiválon.  A pálinkás poharak emelgetése és a lelkes kóstolgatás mellé nagy adagban fogyaszthatunk zenét is. Liba különlegességek, nagyszerű gyümölcspárlatok, koncertek, gyermekprogramok és még sok érdekesség vár mindenkit.

 

XIV. Garda Fesztivál

2015. november 13-15.

Tihany

                www.tihany.hu

Tihany egyik nevezetessége a garda, a látott hal, még a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítettük fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik.

Ezt a régi hagyományt egészítettük ki halászléfőző versennyel, halászati bemutatóval, halas játszóházzal, szórakoztató programokkal, táncházzal. Borbemutató, gasztronómiai előadás, felvonulás, játék, vetélkedés teszi még izgalmasabbá ezt a két napot. 

Ezzel a programunkkal szeretnénk meghosszabbítani a szezont. Az elmúlt évek bizonyítják, hogy elképzelésünk jó volt.

 

Márton-napi Libavacsora

2015. november 14.

Badacsonytördemic

                www.badacsonytordemic.hu

Hagyományaink ápolásához hozzátartozik, hogy összegyűljünk Márton-nap környékén bemutatni az újbort és elfogyasztani az ízletes kemencében sült libacombot, megelőlegezve ez által a következő év gazdagságát.

 

Márton nap Gyenesdiáson

2015. november 14.

Gyenesdiás

                www.gyenesdias.info.hu

A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szeretettel várja az érdeklődőket, a partner civil szervezetek tagjait egy közös zenés vacsorára Márton napi libapecsenyével és újborral. A kötetlen beszélgetések és kóstolók után muzsika, majd táncház zárja az estet. Közös éneklés a helyi kultúrcsoportok vezényletével!

 

Garda Fesztivál geotúra Tihanyban

2015. november 14.

Tihany

                www.bfnp.hu

Aki szabadtéri hétvégi programot keres kulturális programokkal, ínycsiklandozó ízekkel, forró teával és geotúrával, szeretettel várjuk a Tihanyi-félszigetre, a három napos Garda Fesztiválra! A változatos műsorok közben akár több alkalommal is benézhetnek a Levendula Ház Látogatóközpontba, ahol mindkét hétvégi napon a saját bögrével érkezőket levendula teával kínálják. Szombaton délelőtt egy testet-lelket felpezsdítő geotúrát is tehetnek a félsziget legszebb részeire, a Belső-tavat keretbe foglaló egykori vulkánok és hévforrások közé. Érdemes elszakadni erre a két órára a fesztivál zsibongó világából a csend és az időtlenség világába, mert a sziklák gyönyörűek, és a hozzájuk tartozó, megelevenedő földtörténeti események lebilincselően izgalmasak! Túránk utolsó állomása a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol illatos teával és tartalmas időtöltési lehetőségekkel várják a betérőket. Tehát keressék a Pisky sétány 12. szám alatt található Parasztgazda és Halászcéh házát, a geotúra indulásának helyszínét!

Találkozás ideje: 2015. november 14. szombat 10:00 óra

Találkozás helye: Tihany, Parasztgazda Háza Pisky sétány 15. GPS: 46,915792, 17888725

Útvonal: Parasztgazda Háza – Szélmarta-sziklák – Kis-Erdő-Tető – Aranyház – Családi Szabadidőpark –Parasztgazda Háza

Geotúra hossza: 3,5 km

Időtartama: 2,5 óra

Térítésmentes

Jelentkezés: szükséges, jelentkezési határidő: november 13. péntek 16.00 óráig!

 

Novemberi szöszmötölés - Bagoly éve a Levendula Házban

2015. november 14.

Tihany

                www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették. A látogatók nap folyamán őszi hangulatú baglyos ajtódíszt készíthetnek.

A foglalkozáson a részvétel ingyenes.

Időpont: 10.00 – 16.00 óráig

Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67.

GPS: 46.908901,17.888293

 

Tematikus hétvégék, programok a Természet Házában

2015. november 14-15.

Gyenesdiás

                www.gyenesdias.info.hu; www.bakonyerdo.termeszethaza.hu

Azok, akik Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit szeretnék megismerni és nem érik be az interaktív  kiállítással a Természet Háza Látogatóközpontban, keressék a heti/kétheti rendszerességgel szervezett tematikus hétvégi programokat, amikor előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató termi programokkal várják az érdeklődőket.

  • november 14 – 15. Izgalmas archeobotanika és archeozoológia – előadás, foglalkoztató termi programok

 

Kerbájt

2015. november 21.

Kötcse

Istentisztelet az Evangélikus templomban, ünnepi felvonulás a lelkészlakás udvarán. Egész napos kirakodóvásár, árusítás, búcsúi sokadalom a faluközpontban.

 

Katalin-napi Disznótoros és Kolbásztöltő Verseny

2015. november 21-22.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

A hagyományok ápolásával, s természetesen finom falatokkal elevenítjük fel a régi falusi disznóvágásokat. A napot házi pálinkával kezdjük, majd a disznó tisztítása, pörzsölése és feldolgozása kerül sorra, melyen tetszés szerint bárki részt vehet. Reggelire resztelt májat, savanyúsággal és kenyérrel tálalunk fel. Vendégeink a disznósajt, májas-véres hurka, házi kolbász és házi tepertő készítésének rejtelmeit leshetik el, közben harmonikaszó gondoskodik a megfelelő hangulatról.

 

"Édes Vonyarc" - Vonyarcvashegyi Sütemény-sütő verseny

2015. november 22.      

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

A rendezvény célja a különböző házi sütemények bemutatása, megismertetése, a nagymamák féltve őrzött receptjeinek megmentése, és a régi, valamint disznóvágással kapcsolatos sütemények, sült tésztafélék megkóstolása.

 

Betlehem állítás

2015. november 27.

Balatonfüred

                www.reformkor.hu

A szokásokhoz híven idén is megrendezésre kerül a Betlehem állítás a Római Katolikus Plébániatemplom előtt, amire minden kedves érdeklődőt várnak szeretettel.

 

 

 

Holdfénytúra a Rezi várhoz

2015. november 27.

Rezi

                www.bfnp.hu

A telehold fényénél, vadregényes erdőkön keresztül túrázik a Rezi várhoz a csoport a területet jól ismerő természetvédelmi őr vezetésével, ahol az útravalóul elcsomagolt vacsora elfogyasztása közben gyönyörködhet a várból elő táruló panorámában.

A túra hossza 9 km, szintkülönbség kb. 160 m, időtartam kb. 4 óra

Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló, láthatósági mellény.

Időpont: 2015. november 27. 20 óra péntek

Helyszín: Rezi, Általános Iskola, 46,842720° 17,221934° Ingyenes. A túrán mindenki a saját felelősségére vesz rész!      

 

Városnap

2015. november 27.

Siófok

                www.kulturkozpont-siofok.hu

Siófok minden évben főterén ünnepli születésnapját, várossá nyilvánításának évfordulója alkalmából: jótékonysági vásárral, ünnepséggel, a város varázslatos karácsonyi díszkivilágításának felkapcsolásával, az első adventi gyertya meggyújtásával és ünnepi koncerttel.

 

Adventi készülődés és gyertyagyújtás

2015. november 28.

Balatonszemes, Latinovits Zoltán Művelődési Ház

                www.balatonfoldvar.info.hu

 

100. Hungarikum Bormustra

2015. november 28.

Keszthely

                www.keszthely.hu; www.balatonszinhaz.hu

A 100 Hungarikum Bormustrán a szervezők őshonos magyar szőlőfajták és magyar nemesítésű szőlők boraiból válogatnak és kínálnak a borkedvelő közönségnek. A rendezvényen évről évre több (2014-ben már több mint hetven szőlőfajta, több mint százhúsz tétel) minta kóstolható, melyek egy része igazi különlegesség, gyakran kereskedelmi forgalomban nem elérhető bor. A szakmai előadások témái is részben a jellegzetesen magyar szőlőfajták termesztéséhez és feldolgozásához kapcsolódnak. A bormustrát gasztronómiai különlegességek kóstolója, borászati témájú kiállítás és a borhoz köthető esti koncert teszi teljessé. A belépő tartalmazza a korlátlan kóstolást és az egyedi kóstolópoharat, az előadásokon és a koncerten való részvételt. A rendezvénnyel a szervezők hazánk egyik legismertebb szőlőnemesítője, Dr. Bakonyi Károly emléke előtt kívánnak tisztelegni.

 

Tematikus hétvégék, programok a Természet Házában

2015. november 28.

Gyenesdiás

                www.gyenesdias.info.hu; www.bakonyerdo.termeszethaza.hu

Azok, akik Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit szeretnék megismerni és nem érik be az interaktív  kiállítással a Természet Háza Látogatóközpontban, keressék a heti/kétheti rendszerességgel szervezett tematikus hétvégi programokat, amikor előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató termi programokkal várják az érdeklődőket.

  • november 28. Ne vásárolj semmit! nap – vetélkedő, foglalkoztató termi programok

 

Adventi Vásár

2015. november 28. – december 23.

Siófok

                www.kulturkozpont-siofok.hu

A Siófok főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják a szeretteik számára ajándékokat keresőket, a vendéglátók pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket. A gyermekeket a felállított Betlehem mellett, egy-egy hétvégén kézműves foglalkozás és mézeskalácssütés várja, a színpadon a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és koncertek, zenés műsorok fogadják a közönséget.

 

Advent fényei

2015. november 29.

Balatonfüred, Szabadidő és Konferencia Központ

A balatonfüredi Sellő Alapítvány immár XII. alkalommal várja az érdeklődőket az ünnepre való készülődés jegyében a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban.

 

Keszthelyi Advent és Karácsony

2015. november 29. – december 31.

Keszthely

                www.keszthely.hu

Keszthely az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat. A belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi vásározók mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják nem csak a helyi lakosságot, hanem a városba érkező vendégeket egyaránt. Az adventi gyertyagyújtások alkalmával magas rangú egyházi személyiségek osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel és helyi művészeti csoportok bemutatói színesítik az ünnepi alkalmakat. A programok többsége a templomokban, a Balaton Színházban, a Művelődési Központban és a sétálóutcában kerül megrendezésre és díjmentesen látogatható.

 

Hévízi Advent

2015. november 29. – december 20.

Hévíz

                www.heviz.hu

Benne: Jótékonysági sütivásár

 

Adventi gyertyagyújtás – első gyertya

2015. november 29.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

 

Adventi gyertyagyújtás

2015. november 29.

Fonyód

                www.fonyod.hu

 

Adventi csendesség a Sóvárban

2015. november 29.

Balatongyörök

                www.balatongyorok.hu             

 

A modern magyar festészet remekei

2015. augusztus 21. – 2016. január 3.

Balatonfüred, Vaszary Villa

                www.furedkult.hu

Válogatás a modern magyar művészet alkotásaiból.

A magyar festészet történetének legmozgalmasabb és legváltozatosabb szakasza az 1896-tól napjainkig terjedő több mint száz év. A 19. század végén az akadémizmus ellenében szerveződő nagybányai festőiskola élén Ferenczy Károly adta meg a lökést ahhoz a folyamathoz, amely az egyetemes fejlődés különböző irányzatai felé tájékozódva alakította ki a modern magyar festészet sokszínű képét. A pályája kezdetén francia indíttatású Rippl-Rónai vagy Czóbel, az erőteljes formavilágú Nyolcak, az avantgárd élvonalába tartozó Kassák vagy a Bauhaus tanáraként is ismert Moholy-Nagy, a Bartók szellemiségét követő szentendrei iskola, vagy utóda, a második világháború után alakult Európai Iskola tartoznak többek között annak a hídnak tartópillérei közé, amely napjaink nemzetközileg is ismert mesterein, mint Keserü Ilonán, Nádler Istvánon és másokon át vezet a legfiatalabbakig.

Kovalovszky Márta A modern magyar festészet remekei című könyvét a Corvina Kiadó 2005-ben jelentette meg. A kiállításon bemutatandó válogatás ennek a könyvnek a koncepcióján alapszik. A látogatók az elmúlt évszázad magyar festészete egy-egy korszakának jellemző mestereivel találkozhatnak. A festményeken kívül reprodukciók is szerepelnek a kiállításon, így szinte az évszázad összes fő áramlatát bemutatja a tárlat.
A kiállítás kurátora: Kovalovszky Márta Széchenyi-díjas művészettörténész. A kiállítást megnyitja: Radnóti Sándor esztéta.

A kiállításon szereplő művészek: Kőrősfői Kriesch Aladár, Ferenczy Károly, Vaszary János, Czóbel Béla, Berény Róbert, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos,Tihanyi Lajos, Uitz Béla, Rippl-Rónai József, Mednyánszky László, Kassák Lajos, Patkó Károly, Bernáth Aurél, Aba-Novák Vilmos, Derkovits Gyula, Egry József, Ámos Imre, Vajda Lajos, Martyn Ferenc, Korniss Dezső, Veszelszky Béla, Csernus Tibor, Kondor Béla, Keserü Ilona, Ország Lili, Konok Tamás, Altorjai Sándor, Hencze Tamás, Nádler István, Erdély Miklós, Fehér László, El Kazovszkij, Halász Károly, Mulasics László, Vojnich Erzsébet, Ujházi Péte, Kőnig Frigyes, Pinczehelyi Sándor, Bak Imre, Köves Év, Radák Eszter.

 

Mikulásvonatok

2015. december 1-10.  

Balatonfenyves

                www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatonfenyvesi-kisvasut

 

Karácsonyváró napok

2015. december 1-20.

Tihany

                www.tihany.hu

 

Jön a Mikulás

2015. december 4.

Alsóörs

                www.alsoors.hu

 

Balatongyöröki Adventi Forgatag, Kocsonyamustra

2015. december 4-6.

Balatongyörök

                www.balatongyorok.hu

A Közösségi Ház kertjében rendezett karácsonyi vásáron mindenki beszerezheti a fára és a fa alá való díszeket, ajándékokat. A kézművesek portékái mellett megkóstolhatja a helyi német közösség hagyományos ételeit, pl. a thüringiai kolbászokat, valamint a helyben sütött langallót. Szombaton Jazzmikulás játszik, és Szent Miklós is tiszteletét teszi. Vasárnap a Kocsonyamustra keretében kreatív és hagyományos kocsonyák versenyét szervezzük meg. Forralt borból sem lesz hiány!

 

Forraltbor Főzőverseny

2015. december 5.

Badacsonytördemic

                www.badacsonytordemic.hu

Badacsonytördemicen a hagyományoknak megfelelően versenyre hívják a forralt borok készítőinek legjobbjait, és természetesen a forralt bort kedvelő vendégeket. A rendezvényt szórakoztató programok, kézművesek és a környékbeli gazdák vására színesíti.

 

Almádi Advent

2015. december 5-6., 12-13., 19-20.

Balatonalmádi

                www.balaton-almadi.hu

Almádi Advent 2015. – programok a karácsonyi készülődés jegyében: gyertyagyújtás minden hétvégén a város adventi koszorújánál, Adventi Tárlat megnyitója, komolyzenei koncert a Városi Vegyeskar előadásában, kézműves játszóház gyerekeknek, adventi kirakodó vásár, tűzgyújtás.

 

Mikulás ünnep

2015. december 5.

Felsőörs

                www.felsoors.hu

 

Mikulás Nap

2015. december 5.

Fonyód

                www.fonyod.hu

 

Pálosok nyomában

2015. december 5.

Salföld

                www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy kellemes téli sétára. A túrát vezető természetvédelmi őr szakvezetést tart Salföld falu - Salföld kőtenger - Pálos kolostorrom útvonalon, majd a csoport a Csönge-hegyen keresztül sétál vissza a majorhoz. A túrára előzetes jelentkezés szükséges és 10 fő jelentkezése esetén indul! Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt! Időpont: 2015. december 05. 10 óra Szombat. Helyszín: Salföld Major EOV koordináta 535,756  166,876 Részvételi díj: Felnőtt 850 Ft/fő Gyerek 400 Ft/fő

 

Ünnepváró játszóház - Bagoly éve a Levendula Házban

2015. december 5.

Tihany 

                www.levendulahaz.eu; www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették így a karácsonyváró foglakozáson is baglyos karácsonyfadíszeket készíthetnek a látogatók.  A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes. A belépőjegy megváltásával vendége a háznak egy csésze teára, aki hozza magával bögréjét! Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67. GPS: 46.908901,17.888293 Időpont: 10.00 – 15.00 óráig         

 

Mini Mikulás Ünnep

2015. december 5.

Balatonkenese

                www.hellobalaton.eu

 

Karácsony várása

2015. december 6.., 13., 19.

Balatonkeresztúr

                www.csaladibalaton.hu

 

Ádventi játszóház

2015. december 6.

Balatonmagyaród – Kápolnapuszta

                www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Kápolnapusztára a Bivalyrezervátumba.

Időpont: 10:00 – 16:00 óra GPS: 46°34,852'; 17°12,026'

Kézműveskedés a közelgő ünnep jegyében a Bivalyrezervátum fogadóépületében zajlik. Tobozok, fenyőgallyak, karácsonyi díszek, és egy kis meghittség-melegség várja a kicsiket és nagyokat. A foglakozás térítésmentes.

 

Mikulásprogram gyerekeknek

2015. december 6.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

 

Adventi gyertyagyújtás – második gyertya

2015. december 6.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

 

Mikulás és Advent

2015. december 7.

Balatonmáriafürdő

                www.csaladiabalaton.hu

 

Adventi koncert

2015. december 11.

Felsőörs

                www.felsoors.hu

 

Tematikus hétvégék, programok a Természet Házában

2015. december 12.

Gyenesdiás

                www.gyenesdias.info.hu; www.bakonyerdo.termeszethaza.hu

Azok, akik Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit szeretnék megismerni és nem érik be az interaktív  kiállítással a Természet Háza Látogatóközpontban, keressék a heti/kétheti rendszerességgel szervezett tematikus hétvégi programokat, amikor előadásokkal, vetélkedőkkel, foglalkoztató termi programokkal várják az érdeklődőket.

  • december 12. Madáretetés, Téli madárvendégek – előadás, foglalkoztató termi programok

 

X. Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár

2015. december 12-13.

Gyenesdiás

                www.gyenesdias.info.hu

Advent alkalmából színes programokkal (adventi gyertyagyújtás, betlehemesek előadása, mézeskalács házikók versenye, halászlékóstolás) jó hangulattal, sült gesztenyével, tombolával és forralt borral várja Önt és kedves családját a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület a Községháza előtti téren! A kétnapos programot karácsonyi kézműves vásár kíséri.

 

Adventi kulturális hét

2015. december 12-18.

Fonyód

                www.fonyod.hu

 

VasútArtjáró 6: Az én AlmáDIÁim-fotó kiállítás

2015. december 13.

Balatonalmádi

                www.balaton-almadi.hu

Ez lesz a hatodik kiállítás a balatonalmádi vasúti aluljáróban. Félévente változik a tárlat anyaga, a helyi képzőművészek alkotásait bemutató kiállítás és a helyi fotósok almádit bemutató válogatásaiban váltakozva gyönyörködhetnek a látogatók.

 

Adventi gyertyagyújtás – harmadik gyertya

2015. december 13.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

 

Karácsonyváró Játszóház

2015. december 13.

Balatongyörök

                www.balatongyorok.hu

 

Bárdos Lajos Női Kar karácsonyi hangversenye

2015. december 17.

Balatonkeresztúr

                www.csaladibalaton.hu

 

Városi Karácsonyi ünnepség

2015. december 18.

Fonyód

                www.fonyod.hu

 

Mindenki Karácsonya

2015. december 18.

Balatonkenese

                www.hellobalaton.eu

A szabadtéri karácsonyi vásár mindenkit ínycsiklandó finomságokkal vár, a kicsiktől a nagyokig. Ünnepi hangulat és édes illatok lengik be a Városháza előtt felállított Betlehemet és környékét, ahol nehéz a választás a bejgli, a kalács, a sült alma vagy a forralt bor között. Az utolsó karácsonyi ajándékok megvásárlására is lehetőség nyílik mire megkezdődik az ünnepi színpadi produkció. A gyerekek Betlehemezése minden évben a nézők kedvence.

 

Falukarácsony

2015. december 18.

Balatongyörök

                www.balatongyorok.hu

 

Adventi gyertyagyújtás – negyedik gyertya

2015. december 20.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

 

Szent Mihály-dombi zenei esték V.

2015. december 20.

Vonyarcvashegy

                www.vonyarcvashegy.hu

 

Mindenki Karácsonya

2015. december 23.

Alsóörs

                www.alsoors.hu

 

Felsőörs Karácsonya

2015. december 23.

Felsőörs

                www.felsoors.hu

 

Csillagvarázs Zalakaroson

2015. december 25-26.

Zalakaros

                www.zalakaros.hu

Szilveszteri készülődés a Zalakarosi Fürdőben és a fürdő előtti sétányon, forralt bor és sült gesztenye vár mindenkit!

 

Téli túra a Biodiverzitás Védelmének Világnapján – Misefa

2015. december 29.

Misefa

                www.bfnp.hu

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket téli túrájára, Misefára.

Ár: Ingyenes

Találkozó időpontja: 9:30

Találkozó helye: Misefa, körhalastó

Távolság: 12 km

Túra ideje: 6 óra

Nehézségi fok:

A Remetekertbe vezető sétán a területet jól ismerő természetvédelmi őr mutatja be a természet sokszínűségét, változatosságát.

Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túra bakancs, távcső, esőkabát.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt!

 

Óévbúcsúztató túra 

2015. december 30.

Gyenesdiás

                www.gyenesdias.info.hu

 

 

 

 

2. Budapest

 

A pop art a Ludwigba megy –  Szenzációs kiállítás a Művészetek Palotájában

2015. október 9 – 2016. január 3.

Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg – október 9-től a kortárs képzőművészet klasszikusainak alkotásai láthatóak a Ludwig Múzeumban.

A Ludwig Goes Pop az idei év egyik legjobban várt művészeti eseménye. A stílus legnagyobbjait szinte mindenki ismeri: Warhol és Lichtenstein művei a XXI. században már világszerte ismerősnek számítanak, számtalan helyen láthatók motívumaik, amelyek beépültek a fogyasztói társadalomba. Éppen oda, ahonnan ők merítették témáikat, a leveses konzervek, a képregények és plakátok általuk mára művészeti alkotássá lett világába. Mára táskákon, pólókon, selyemruhákon, képeslapokon, jelvényeken és hűtőmágneseken köszönnek ránk vissza az akkor polgárpukkasztónak gondolt művek egyes részletei.

A korszak kevésbé ismert alkotóinak - mint Howard Kanowitz, Allan D'Arcangelo - illetve az irányzat európai képviselőinek munkáit is megtekinthetjük majd. A kiállítás a Ludwig múzeumok együttműködésében valósult meg és a budapesti bemutató megelőzően a kölni, majd a bécsi Ludwig Múzeumban került bemutatásra. A nemzetközi érdeklődésre számot tartó, külföldi látogatókra is számító tárlat a korszak kelet-európai alkotásait is bemutatja. A kiállítás január 3-ig tart nyitva.

http://www.ludwigmuseum.hu

 

Túra a bőregerek nyomában a börzsönyi Királyréten

2015. október 31.

A Királyréti tanösvényen haladva bepillantást nyerünk az erdő késő őszi életébe, és megkeressük a denevérek pihenőhelyeit. Fejlámpa kötelező! Előzetes bejelentkezés szükséges! A csoportlétszám korlátozott, max. 30 fő.

Részvételi díj: teljes árú: 1000 Ft/fő, kedvezményes: 650 Ft/fő

Kapcsolattartó: Sevcsik András, sevcsik.andras@dinpig.hu

Telefon: +36 30 238 0063

www.dunaipoly.hu

 

Családi nap Királyréten

2015. november 7. és 21.

Tematikus napjaink októbertől ismét kéthetente, illetve az őszi szünetben minden nap más és más témával várja a szülőket, nagyszülőket, keresztszülőket és a hozzájuk tartozó gyermekeket Királyréten. Terepi séta, észtorna, mikrovilág (a világ mikroszkópon át) és kézműveskedés minden korosztálynak! Előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig). Őszi családi napjaink várható témái: A gombák csodálatos világa *Egy őszi nap az erdőben *Fák és levelek *Nyomok, jelek – helyszínelés az erdőben *Rejtőzködés, rejtelmek az erdőben A témák az időjárás függvényében alakulnak, ezért kérjük, figyelje honlapunkat és Facebook oldalainkat, illetve érdeklődjön a lenti elérhetőségeken!

Részvételi díj: 1500 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza)

Kapcsolattartó: Takáts Margit, kiralyret@dinpig.hu

Telefon: +36 27 585 625

www.dunaipoly.hu

 

Barlangi Mikulás program

2015. december 4 - 6.

Budapest, Szemlőhegyi barlang

A Mikulás kötélen ereszkedik le a barlang falán, és névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. A kísérő felnőttek száma nem haladhatja meg a gyerekek számát. Előzetes bejelentkezés szükséges!

Jelentkezés a www.barlangiszulinap.hu oldalon. Ajánlott korosztály: 3-8 éves korig.

Kapcsolattartó: Balázs Andrea.

Telefon: +36 1 325 6001

www.dunaipoly.hu

 

Családi nap Királyréten – Erdei Mikulás

2015. december 5.

Tematikus napjaink mindig más és más témával várják a szülőket, nagyszülőket, keresztszülőket és a hozzájuk tartozó gyermekeket Királyréten. Terepi séta, észtorna, mikrovilág (a világ mikroszkópon át) és kézműveskedés minden korosztálynak! Előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig).

Részvételi díj: 1500 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza)

Kapcsolattartó: Takáts Margit, kiralyret@dinpig.hu

Telefon: +36 27 585 625

www.dunaipoly.hu

 

Családi nap Királyréten – Advent, Karácsony az erdőben

2015. december 19.

Tematikus napjaink mindig más és más témával várják a szülőket, nagyszülőket, keresztszülőket és a hozzájuk tartozó gyermekeket Királyréten. Terepi séta, észtorna, mikrovilág (a világ mikroszkópon át) és kézműveskedés minden korosztálynak! Előzetes bejelentkezés szükséges (lehetőség szerint előző nap délután 15 óráig).

Részvételi díj: 1500 Ft/család/alkalom (amely a kiállítás belépődíját is tartalmazza)

Kapcsolattartó: Takáts Margit, kiralyret@dinpig.hu

Telefon: +36 27 585 625

www.dunaipoly.hu

 

Erdei Kutakodó túrasorozat 8.: Télre készülés

2015. november 7.

A sorozat utolsó előtti programjának kiemelt témája az erdei élővilág téli pihenésre való felkészülése, hogyan készülnek az erdei állatok - a vaddisznótól a pocokig - a téli ínséges hónapokra.

Megválaszoljuk azokat a kérdéseket, hogy mi is az élelmiszerraktározás, milyen alvás az a „téli álom”, miért szükséges a búvóhelykeresés, vajon tudják-e az állatok, hogy milyen tél vár rájuk, s milyen jelekből tudják ezt megállapítani?

Szakképzett túravezető: Ott József

Részvételi díj: 400,-- Ft/fő

Indulás: 10:45  Királyrét, Kisvasút állomás

Jelentkezni lehet e-mailben a józsef ott [apala921@gmail.com] e-mail címen vagy telefonon a +36-30-554 - 9071 -es telefonszámon, ahol bővebb információval is állunk rendelkezésre!
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

www.ipolyerdo.hu/esemenyek   

 

Erdei Kutakodó túrasorozat 9.: A nélkülözés hónapjai

2015. december 12.

A Királyréti Erdészet Erdei Kutakodó túrasorozat zárórendezvényén felelevenítjük az elmúlt túrák nagy eseményeit, és újra végigjárjuk a legkedveltebb túra útvonalát. Próbálunk utánajárni annak, hogy a hó alatt turkáló vaddisznó, az avart a lábával kaparó szarvas, vagy a téli madárvendégeink mit találnak maguknak télen. A rövid túra végén érdekes vetélkedő, ajándékok és persze jó meleg tea vár!

Szakképzett túravezető: Ott József

Részvételi díj: 400,-- Ft/fő

Indulás: 10:45   Királyrét, Kisvasút állomás

Jelentkezni lehet e-mailben a józsef ott [apala921@gmail.com] e-mail címen vagy telefonon a +36-30-554 - 9071 -es telefonszámon, ahol bővebb információval is állunk rendelkezésre!

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

www.erdeikirandulasok.hu  

 

ADVENTI NAPOK 2015 – ÓCSA

2015. December 17 – 20.

Az Egressy Gábor Szabadidőközpont eben az évben is megrendezi Adventi Napok programsorozatát. Hangulatos vásárral, karácsonyi körhintával, koncertekkel, gyermek programokkal és ünnepi meglepetéssel várják a szervezők az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes.

Helyszín: Egressy Gábor Szabadidőközpont, 2364 Ócsa, Bajcsy – Zs. u. 46-48.

Ócsa épített örökségekben is igen gazdag, ezért érdemes ellátogatni a 13. századi Református Műemléktemplomba és a mellette található Tájházhoz (www.ocsaitajhaz.hu), ahol különböző kiállításokat (néprajzi, iskolatörténeti) tekinthetünk meg.

www.egressyszk.hu 

https://www.facebook.com/egressyszk

 

Adventi Ünnep a Bazilikánál 2015-ben is!

2015. november 28 - 2016. január 1.

Bazilika, ​Szent István tér, Budapest 

Budapest legcsodálatosabb karácsonyi vására idén is várja látogatóit 2015. november 28. és 2016. január 1. között a Bazilikánál. Ötödik alkalommal gyúlnak ki a fények a Szent István Bazilika előtt, ahol forró finomságok illata száll a levegőben, gyerekzsivajtól hangos a tér közepén felállított korcsolyapálya. Minden nap este színes, pompás, mesés köntöst ölt a Bazilika. A belváros szívébe költöznek a kézműves ajándékokat kínáló árusok, meghitt hangulatban borozhatunk kedvesünkkel és páratlan gasztronómiai élményben lehet részünk, hiszen számtalan kézműves csokoládé, mézeskalács, kürtőskalács sorjázik a standokon, amelyek csak arra várnak, hogy megkóstoljuk őket. Idén is táncházzal, kulturális programokkal, tematikus hetekkel kedveskedünk látogatóinknak.

A rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan adventi gyertyagyújtással indul.  Folytatjuk a hagyományt, a Bazilika elegáns, stílusos „megfestésével”, továbbá a tavalyi évhez képest még nagyobb hangsúlyt fektetünk a jótékonysági akcióinkra, ahol több karitatív szervezet bevonásával közösen hívjuk fel a figyelmet a rászorulókra a karácsonyi időszakban.

Idén építünk 2-3 színpadot, ahol napi rendszerességgel várjuk az érdeklődőket, előadókat (táncházak, kézművesek, előadó művészek). A programokat a művészeti oktatási intézményekkel közösen kiírt pályázat alapján, válogatva mutatjuk be az arra járóknak.

A kiállítók között sétálva hungarikum termékeket is vásárolhatunk, - mint például a csabai kolbászt –, h


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing