Progamajánlók az ország minden pontjáról 2015. március

Programajánlatok a Nyugat-Dunántúlról, a Közép-Dunántúlról, Észak-Magyarországról, az Észak-Alföldről, a Dél-Alföldről, a Balaton mellől.

2015. március

Balaton - március

Frankofon Hetek Balatonfüred

2015. március 6. - 2015. április 12.          

Balatonfüred

www.vaszaryvilla.hu

 

Szepezdi Téli Esték: Németh Ferenc: A helyi épületek története

2015. március 6.              

Balatonszepezd

http://www.balatonszepezd.hu/

2015. Bertha Bulcsu emlékév

2015. Balatonszepezdi Téli Esték Előadássorozat 3.: Szepezdi Épületek Története – Séták Németh Ferenccel a faluban, aki elmeséli mit tud egy-egy kiemelt épületről.

 

Téltemető geobotanikai túra

2015. március 7.

Aszófő

www.bfnp.hu

A Téltemető virágzására időzített tavasznyitó túránk egy eldugott kis völgybe vezet, ahol gyönyörködhetünk a sárga virágszőnyegben és a csobogó patak medrében mésztufa lépcsőket tűzköves mészköveket fedezhetünk fel. Kiürülőben lévő kulacsainkat újra tölthetjük a Pogány-pince karsztforrásában, miközben szemünk előtt képződik az édesvízi mészkő, és megismerkedhetünk a forrásláp növényeivel. Ezután a Meggy-hegyről gyönyörködünk a panorámában, majd a kőfejtő egymásba nyíló bányagödreiben a Füredi Mészkő helyenként 25 fokban kibillent rétegsorát csodáljuk meg, amely kiváló lehetőség, hogy időutazást tegyünk az egykori Tethys tengeröböl világába.

Túraútvonal: Aszófő–Séd kemping–Pogány-pince–Meggy-hegy–Séd Kemping–Aszófő

(Balatonfüred–Aszófő–Balatonfüred gépkocsikkal)

Találkozás ideje: március 7. szombat 10.00 óra

Találkozás helye: Balatonfüred Krisztus Király (vörös) Templom GPS koordináta: 46.961526, 17.874753

Geotúra hossza: 8 km

Időtartama: 6 óra

Térítéses: 850,-/felnőtt, 400,-/gyerek

Jelentkezés: szükséges, jelentkezési határidő: március 6. 16.00 óráig!

 

III. Füredi Tavaszi Fesztivál        

2015. március 13-15.                                    

Balatonfüred   

www.vaszaryvilla.hu

Zene, színház és képzőművészet. Háromnapos fesztivállal ünnepli meg március 15-ét és a tavasz beköszöntét a város. Ismét megelevenedik a reformkori városrész, életre hívják a Pilvax kávéházat, lesz irodalom, gyerek programok, és rendhagyó séta.             

„Szülőföldem” – nemzetközi képzőművészeti pályázat kiállítása 5-18 éves korig

2015. március 15.

Vonyarcvashegy

www.vonyarcvashegy.hu

 

Nemzeti Ünnep

2015. március 15.

Felsőörs

www.felsoors.hu

 

Nemzeti megemlékező műsor

2015. március 15.

Balatonszepezd

http://www.balatonszepezd.hu/

2015. Bertha Bulcsu Gyula emlékév

Megemlékező műsor a helyi gyerekek és a Veszprémi színház színészeinek közreműködésével. Ünnepi beszéd.

 

Hamvas Béla Emlékünnep

2015. március 20-21.     

Balatonfüred

www.balatonfured.hu

A balatonfüredi Önkormányzat és a Hamvas Béla Asztaltársaság a füredi Tagore sétányon 2000-ben, Kemény Katalin jelenlétében fát ültetett Hamvas Béla emlékére. A "Hamvas-hárs" alatt minden évben, Hamvas Béla születésnapja (március 23.) alkalmából ünnepséget tartanak.

 

Medvehagyma-túra        

2015. március 21.

Balatongyörök 

www.balatongyorok.hu

Vezetett erdei túra a Boroszlán-tanösvényen.

 

Víz Világnapja a Kis-Balatonon

2015. március 21.

Keszthely-Fenékpuszta

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Kis-Balatonra. A részvevők a vizek makrogerinctelen lakóinak vizsgálat végzik a délelőtt folyamán. Szitakötő- és bogárlárvák, poloskák és más vízi rovarok, puhatestűek, halak hálózása történik. Előzetes bejelentkezés szükséges! A programon való részvétel ingyenes. Helyszín: Keszthely, Fenékpuszta, Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház

GPS: 46.700841,  17.23867 Időpont: 2015. március 21. szombat, 10.00 óra

 

27. Lepke túra

2015. március 21.

Vonyarcvashegy

www.vonyarcvashegy.hu

A térségi Forrásvíz Természetbarát Egyesület, valamint a Keszthelyi Asbóth Sándor Szakképő Iskola és Kollégium ISK, és a Zala Megyei TBSZ szervezésében immár 27. alkalommal kerül megrendezésre, a "LEPKE" teljesítménytúra a Keszthelyi-hegység területén. Mint eddig minden évben, márciusban rendezzük meg hol tavaszias, hol pedig kissé télies időjárási viszonyok között a túráinkat.

 

Csopaki Boros Toros

2015. március 21.

Csopak

www.csopak.hu

Idén Csopak község ötödik alkalommal ad otthont a hagyományteremtő céllal létrejött rendezvényének, a Boros Toros rendezvények, mely idén egy napos lesz. Korán reggel nyit a gasztro- és kézműves vásár, látványdisznóvágás is várja a koránkelőket, majd délelőtt kezdetét veszi a vidám hangulatú Kolbásztöltő Verseny. Délben jó ebédhez szól a nóta, ebéd után pedig népi játszóház, kézműves foglalkozás, trampolin, lufibohóc, Rudi Bohóc és színházi előadás várja a gyermekeket. A felnőttekről sem feledkeztünk meg, őket reggel pálinka, vásári komédia, jó csopaki borok, ízletes étkek és 18 órától rock koncert várja.

 

Víz-napi Balcsi party

2015. március 22.           

Balatongyörök

www.balatongyorok.hu

A Nők a Balatonért Egyesület társszervezésében zajló délutáni családi eseményen a vízzel és a Balatonnal kapcsolatos programokon vehetnek részt a felnőttek és a gyerekek. Többféle ásvány- és forrásvizet kóstolhatnak, kipróbálhatják a tudásukat a Balaton társasjátékkal, készíthetnek papírhajót, vagy akár megmérhetik, kinek mekkora az ökológiai lábnyoma.                                              

 

Víz-napi Balcsi party

2015. március 22.           

Vonyarcvashegy

www.vonyarcvashegy.hu

A Nők a Balatonért Egyesület Keszthelyi Csoportja - Szent Mihály-hegy Védő Egyesület  szeretettel meghívja Balaton-parti családi rendezvényére 2015. március 22-én.

 

Víz Világnapi túra

2015. március 22.           

Zalaszántó

www.bfnp.hu

A Kovácsi-patakot kísérő túra során a résztvevők megismerkedhetnek a Kovácsi-hegy kialakulásával (egy felhagyott kőbányában), forrásokkal, lápokkal és azok élővilágával. Meglátogatják a Bazaltutca rejtélyes barlangját, körbenéznek a Hollókő sziklaormáról, körbesétálják a Békesztúpát végül a Kotsy-malomban ismerkednek régmúlt idők lisztporos emlékeivel. Időpont: 2015. március 22. Vasárnap 10.00 óra

Találkozás helye: Zalaszántó, Turul parkoló, GPS: 46,892876°  17,229670° A túra hossza 17 km, időtartam: 6 – 7 óra, szintkülönbség kb. 390 m. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli, láthatósági mellény, ennivaló, meleg ital. A részvétel térítésmentes. Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

 

Húsvéti készülődés          

2015. március 28.

Gyenesdiás

www.gyenesdias.info.hu

Nyuszi ül a fűben…Jó hangulatú délelőtti programmal várják a szervezők a családokat: Lesz kemencés sütögetés és tojásfestés, húsvéti dekorációk készítése, Varázshangok játszóház, Babavarázs - vásár (Használt baba- és gyermekholmik vására) és állatsimogató.

 

Ünnepváró játszóház - Bagoly éve a Levendula Házban

2015. március 28.

Tihany

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.  Az év során meghirdetésre kerülő kézműves foglakozásokat a védett éjszakai ragadozó madarak, a baglyok ihlették.  A húsvétváró foglakozáson a látogatók kifújt tojásokat díszíthetnek és akár baglyot is varázsolhatnak a hagymahéjjal festett tojásokból.  A foglalkozáson a látogatók részére a részvétel ingyenes. Helyszín: Levendula Ház Látogatóközpont, Tihany Major u. 67. GPS: 46.908901,17.888293 Időpont: 10.00 – 16.00 óráig

 

Húsvéti játszóház 

2015. március 28.

Balatonszepezd

http://www.balatonszepezd.hu/

2015. Bertha Bulcsu Gyula emlékév

Húsvéti kézműves foglalkozás, játék

 

Dél-Alföld MÁRCIUS

VI. Toros Pálinkafesztivál, Szeged

2015. március 5-8.

www.torosfesztival.hu

2015. évben immár VI. alkalommal rendezik meg a Szegedi Toros és Pálinkafesztivált. A megszokott színvonalat tovább emelve, még több programmal, mókás vetélkedőkkel és nyereményekkel készülnek a szervezők. Ismételten lesz Böllérverseny és Káposztafőző verseny, az egyetemi karok is „ringbe szállhatnak” egy vicces, szórakoztató, a Toros Pálinkafesztivál témájához szorosan kapcsolódó vetélkedő keretén belül. A végső győztes jutalma a malacságok mellett a méltán közkedvelt, nagy mennyiségű pálinka. Csak hogy senki ne érezze magát vesztesnek, ösztönzésképpen minden csapat lelkesedését ajándékkal jutalmazzák.

Gyulai Kolbász és Sódarmustra, Gyula

2015. március 20-22.

www.sodarmustra.hu

A Gyulai Kolbász és Sódar Mustra szó szerint ínycsiklandozó és üde színfoltja Gyula város egyébként sem szegényes turisztikai és gasztronómiai kínálatának a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szervezésében. A hagyományos eljárással készült szárazkolbászok, füstölt sonkák (merthogy a sódar sonkát jelent) és mindenféle húsvéti termékek fesztiválján bemutatkoznak a helyi, környékbeli és az ország más szegleteiben tevékenykedő hentesek, finomabbnál finomabb portékáikkal. Megemlékeznek a hajdanán a helyi és a térség húsiparát naggyá tevő elődeinkről.

Már a gasztronómiai program elnevezésének olvasása közben összefut a nyál az ember szájában, lelki szemeink előtt már ott lógnak a finoman füstölt szárazkolbászok és sonkák.

A rendezvény sokszínűségéről szórakoztató programok gondoskodnak: nemzetek disznóvágása, kirakodóvásár, játszóház, dumaszínház, koncertek szerepelnek a kínálatban. A média hírességei is próbára teszik kolbászgyúró és –töltő tudásukat a nagy „médiagyúrásban”.

Összefoglalva tehát, aki szereti az ízletes füstölt disznóságokat idén se hagyja ki a Gyulai Kolbász és Sódar Mustra programjait!

 

Kecskemét Fringe 2015., Kecskemét

2015. március 26-29.

www.kio.hu

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon 2015-ben ismét megrendezi a 14-30 éves fiatalok összművészeti fesztiválját. Több napon, több helyszínen, szerkesztett műsorok keretében kínálnak bemutatkozási lehetőséget az alkotóknak minden művészeti ágban: zene, tánc, színjáték, saját irodalmi alkotások, film, képző- és iparművészet, illetve egyéb, a kreativitásra építő műfajokban és színpadi megvalósításokban. A Kecskemét Fringe hagyományos, önálló művészeti programja a XXVI. Országos Diákszínjátszó Találkozó Dél-alföldi regionális fordulója.

 

Dél-Dunántúl március

 

Csillagászati Hét

Időpont: 2015. március 3-12.

Helyszín: Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

A nagy hagyományokkal rendelkező pécsi Csillagászati Hét első alkalommal kap helyet a Zsolnay Kulturális Negyedben. Az ország minden részéről érkező természettudósok a csillagászat és az űrkutatás aktuális témáiról, újdonságairól tartanak előadást. A Negyedben működő, közkedvelt Planetárium is a programok helyszíne lesz, és távcsöves megfigyelésekre is várják a közönséget minden este. A programsorozatot csillagászati témájú fotókiállítás kíséri, ahol gyönyörű asztrotájakat, csillagászati felvételeket láthatnak az érdeklődők.

Információ:

Tel: 72/500-350

E-mail: info@zsn.hu

Internet: www.zsn.hu

 

Észak-Alföld Március

 

Debreceni Tavasz - Debreceni Tavaszi Tárlat         

március 8. –április 5.

Debrecen, Kölcsey Központ                                                                                    

www.fonixinfo.hu         

 

Debreceni Tavasz - Debreceni Tavaszi Fesztivál    

március 8. - április 11.

Debrecen, Kölcsey Központ, Apolló mozi, Főnix Csarnok             Főnix

www.fonixinfo.hu         

Színpompás tavasz, fesztivál hangulat: ez jellemzi a Debreceni Tavaszi Fesztivált, amely immár Magyarország legrangosabb művészeti fesztiváljainak sorába tartozik.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál nyitó eseménye a Debreceni Tavaszi Tárlat megnyitása.  Hajdú-Bihar megye székhelyén és a környékbeli településeken rendezett több hetes összművészeti fesztiválon legfőképpen neves hazai és külföldi művészek, valamint művészeti csoportok mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A több hetes összművészeti fesztiválon a neves külföldi művészek, illetve művészeti csoportok mellett hazai művészek is bemutatkoznak.

A Debreceni Tavaszi Fesztivál programkínálatában komolyzenei hangversenyek, könnyűzenei koncertek, jazz előadások, képzőművészeti kiállítások, tánc- és mozgásművészeti produkciók, filmbemutatók és színházi előadások adnak élményt a kultúra után érdeklődőknek.

 

 

Szoboszlói Toros Napok

március 6-8.      

Hajdúszoboszló, Szent István park         

www.hajduszoboszlo.hu           

A Szoboszlói Toros napok nyitja meg a hajdúszoboszlói gasztrokulturális programok sorát a 2015-ös évben is!

A rendezvény célja a hagyományaink ápolása, a régmúlt disznóvágások hangulatának felidézése!

A fesztiválon számos népi és táj jellegű étel mellett, lelket melengető magyar pálinkák és borok is szerepelnek a gasztronómiai kínálatban a változatos programok mellett!

 

Szoboszlói Tavaszi Művészeti Napok 

március 6-28.    

Hajdúszoboszló, Bocskai Rendezvényközpont 

                www.hajduszoboszlo.hu           

Minden évben tavasszal Hajdúszoboszlón a kultúráé és a művészeteké a főszerep a rendezvények tekintetében.

A több hetes rendezvényen kiállítások, színházi előadások, könnyű és komoly zenei koncertek és egyéb szórakoztató műsorok szerepelnek majd a programban.

 

Szolnoki csata        

március 7.          

Szolnok               

www.agoraszolnok.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc téli hadjáratának március 5-ei ütközetét, a szolnoki csatát újravívják-játszák korhű egyenruhába öltözött gyalogosok, dragonyosok, huszárok.

 

1997-óta minden évben megemlékezünk az 1848-ban frissen felállított Honvédség győztes Tavaszi Hadjáratának első nagyobb jelentőségű csatájáról, a "Szolnoki csatáról".

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum szaktörténészeinek kommentálásával, és a Magyar Honvédség segítségével sikerült egy, nemzetközi rendezvénytervekben is kiemelt módon megjelenő, komoly érdeklődésre számot tartó sikeres Élő Történelemórát kialakítani.  Az eredeti események helyszínén idézik fel a csata történetének egy-egy epizódját, amely bepillantást enged a harcoló felek ruházati, felszerelési, és fegyverzeti rendszerébe, a korabeli harceljárásokba. Az eddigi szokásoknak megfelelően lengyel, cseh, szlovák, osztrák, német, magyar és erdélyi hagyományőrző csoportokkal kerülnek felelevenítésre a csata eseményei.

 

IV. Szolnoki Országos Vasútmodell-Kiállítás

március 12-15.                 

Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ  

www.agoraszolnok.hu

A Magyarországon felállított legnagyobb modulrendszerrel, 1:87-es arányban készített modellekkel várják az érdeklődőket. Síkon, dombon, nyílt pályán és alagútrendszereken keresztül haladnak a kisvonatok.

 

Utazás és Szabadidő 2015 Kiállítás és Vásár

március 13-15.

Debrecen, Kölcsey Központ

www.debrecenivasar.hu

A hagyományos kiállítói programok (pl.: Falusi Porta, Játszóház,) mellett 2015-ben is megrendezésre kerülnek az alábbi kísérő programok:

•„Helyi ízek – helyi értékek” gasztronómiai kulturális rendezvény

•III. Debreceni Bringa Kiállítás

Tervek között szerepel a környező külterületeken (Baltazár Dezső tér, Déri tér) a szabadidő eltöltéséhez kapcsolódó Autó-Motor Kiállítás megszervezése is.

 

Kikelet a Hortobágyon, gólyaköszöntés a Pusztai Állatparkban

március 14-15.

Hortobágy

www.hortobagy.eu

Várjuk együtt a gólyákat!

Számtalan gólya él a Hortobágyon és térségében. A hazaérkező gólyák elfoglalják a tavalyi fészkeket, rendbe hozzák azokat, párba állnak és kezdődik a nász.

Legyen részese az érkezés pillanatainak egy olyan helyen, ahol az ég a földet éri, a látóhatár végtelen! Számoljunk együtt gólyalábakat!

 

 

XVII. Szolnoki Utazás Kiállítás és Vásár         

március 27-28. 

Szolnok, Aba-Novák Agóra Kulturális Központ

www.agoraszolnok.hu, www.szolnoktourinform.hu    

A rendezvényen a széles turisztikai kínálaton túl, többek között szakmai és gyermekprogramok, kézműves vásár is várja az érdeklődőket.

 

Észak-Magyarország Március

 

2015. március 7-8.

Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál – Miskolc

70/ 289 47 51, http://www.asvanyfesztival.hu/, asborze@uni-miskolc.hu,  Kereskényi Erika (Tel.:70/ 289 47 51)        

Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiválja. Jelentőségét nemcsak a kiállítók stabil 100 feletti, és a látogatók 3-4 ezres létszáma jelzi, hanem az a tény is, hogy évenként a börzéhez más és más rendezvényeket is társítanak. Ezek között mindig vannak reprezentatív, tematikus kiállítások, illetve tudományos és népszerűsítő előadások.

 

2015. március 14-15.

Családi futó hétvége a Gyógyvizek Völgyében - Egerszalók, Demjén, Egerszólát több helyszínen

06-36-200-029, www.gyogyvizekvolgye.hu, Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület, tdm@egerszalok.hu, 06-36-200-029, Szádeczky Kornélia                

A családi hétvége keretében a szombati napon benépesülnek az egerszalóki barlanglakások, piaci jelenetbe csöppennek a látogatók, a házakban kézműves mesterektől leshetik el a fogásokat, akár saját maguk is beöltözhetnek és beköltözhetnek. Vasárnap többféle távot teljesíthetnek a futók végig a Gyógyvizek Völgyén.

 

2015. március 27-29.

II. Nemzetközi Fiúkórus és Orgonafesztivál – Eger

36/517-555, www.ekmk.eu, Egri Kulturális és Művészeti Központ, Bartók Béla tér 6.

 

Közép-Dunántúl Március

 

2015. március 7. - 8.

Connector Táncfesztivál 2015 Veszprém

Veszprém , Március 15. úti sportcsarnok

2015. március 7-én és 8-án negyedik alkalommal rendezik meg a Connector Táncfesztivált Veszprémben. Az esemény már túlnyúlik az országhatáron, a legutóbbi fesztiválra Lengyelországból, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek résztvevők. A Connector Táncfesztivál elsődleges célja, hogy érintkezésbe hozzon olyan táncstílusokat, amelyek amúgy ritkán találkoznak. A táncművészet komplex elegyét kapcsolja össze, ezáltal a táncosokat és koreográfusokat is. A fesztivál verseny formájában kerül megrendezésre. Hosszútávon olyan nemzetközi fórummá kíván válni, ahol képviselteti magát a lehető legtöbb stílus. A fesztivál fontosnak tartja a mozgás, a tánc szeretetének - ezzel az egészségre nevelés - terjesztését, a tánc megbecsülésének növelését. A fesztiválon találkozhat amatőr és profi, gyermek és felnőtt, klasszikus és modern stílus.

http://www.connector-dance.com/hun/index1.html

 

2015.03.15

Nemzeti Csúszás

Nordica Síarena, Eplény

www.siarena.hu

 

 

2015. március 22.,  vasárnap  10:00

Víz világnapi sétahajózás

2484 Agárd
06-30-271-3292
www.velenceitohajozas.hu
Sétahajózás a Nadap hajóval

A Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft., valamint az Expedíció Velencei-tó Tömegsport és Környezetvédő Egyesület szerettel meghív minden kedves érdeklődőt Víz világnapi szezonnyitó rendezvényére.

Programok: kb. egy órás hajóutak a Nadap hajóval. Az izgalmas kirándulás alatt  sok érdekes információt megtudhatunk a Velencei-tó egyedülálló élővilágáról.

A részvétel ingyenes, de kérjük, hogy a látogatók előre jelentkezzenek be a 06-30-271-3292-es telefonszámon (Simon György)!

 

2015. március 22.,  vasárnap  10:00

Víz világnapi kenutúra

2484 Agárd, Tópart utca
06-30-271-3292
www.velenceitohajozas.hu

A Velencei-Tavi Fejlesztési Nonprofit Kft., valamint az Expedíció Velencei-tó Tömegsport és Környezetvédő Egyesület szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt Víz világnapi rendezvényére!

Program: kb. 1,5 órás vezetett kenutúra, melyek során bepillanthatunk a tó változatos élővilágába.
A részvétel ingyenes, de bejelentkezés szükséges a +36 30 271 3292 telefonszámon (Simon György)!

 

Nyugat-Dunántúl Március

 

Rendezvény neve: XIX. Győri Tavaszi Fesztivál

Helyszín: Győr

Dátum: 2015. március 15. – április 4.

Leírás:

Szervező: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, Győri Művészeti és Fesztiválközpont, Kontakt: Jakab Petra, 3696/500-297, +3620/276-9223, jakab.petra@gyor-ph.hu


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing