Prímás Pince étterem

A Prímás Pince étterem és borkulturális központ a Dunakanyar egyik legimpozánsabb vendéglátóhelye és rendezvény helyszíne. Európa bajnok séfünk vezette konyha a nemzeti hagyományokat és ízeket harmonikusan ötvözi a modern gasztronómiai elemekkel – elérhető árakon.

A 11 m-es belmagasságú Barkóczy alagútban a rakott téglás boltívek alatt – amely a római bazilikák hangulatát idézi - kerültek elhelyezésre a Kárpát-medencei borvidéket bemutató nagyméretű tablók. A bemutatott borok kóstolásával virtuális túrát tehetünk ezeken a tájakon. 24 palackos automata borkínáló Enomatic rendszerből kis mennyiségenként, akár 3 centiliterenként is kóstolhat a vendég.

 Prímás Pince étterem. Vendéglátóhely és rendezvényhelyszín Esztergom. HOL Magazin 2012.

Fine dining éttermünk jellemzője a gasztronómiai trendkövetés a nemzeti értékek megtartása mellett a kiemelkedő minőségű ételek, elérhető áron. A fenséges bőséggel, kreatívan feltálalt különlegességek egyike, hogy némely étket a budavári Mátyás-templom türkizkék, zöld, vörös és barna színben pompázó mázas Zsolnay tetőtetőcserepein kínálunk. A XII. században épült budai templom felújítása alakalmával a tetőről lekerült különleges cserepek különleges technikával letisztítva kerülnek az asztalra.

 Prímás Pince. Vendéglátóhely és rendezvényhelyszín Esztergom. HOL Magazin 2012.

A Prímás Pince műemléki pincerendszert a főszékesegyház építésekor alakították ki azért, hogy az Esztergomi érsekség területéről érkező borokat tárolják itt., illetve a Várhegy mesterséges rámpájának kialakításakor a feltöltés mértékét csökkentsék. A Prímás Pince alagútja és termei nem kiásás útján, hanem feltöltéssel keletkeztek. A pincévé alakított Barkóczy-alagút mellett újabb tároló-helyiségeket építettek ki az élelmiszerek és a bor raktározására. A bor előállítása nem csupán a mise elengedhetetlen részeként volt fontos, hanem mert a kutak fertőzöttsége miatt víz helyett többnyire bort fogyasztottak, igaz, ezek alkoholfoka alacsonyabb volt a mai borokénál.

Az érseki pincéhez saját kádármester is tartozott, aki a tönkrement hordókat pótolta. A bor az érsekséghez tartozó alkalmazottak fizetésénél is fontos szerepet játszott, ugyanis a járandóságok egy részét borban adták. A Prímási Levéltár bortári számadásainak tanúsága szerint a Bazilika karigazgatójának például egy évre 11,48 hl bort utaltak ki.

 Prímás Pince. Étterem és rendezvényhelyszín Esztergomban. HOL Magazin 2012.

A trianoni döntés után az érsekség nagy része, így a szőlőbirtokok is az újonnan alakult Csehszlovákia területéhez kerültek, a pincerendszer funkcióját vesztette. Az ötvenes évektől a szomszédos Ószeminárium épülete (mai Szent Adalbert Központ) szovjet katonai állomáshellyé vált, így az egész környéket lezárták, és megközelíthetetlen lett a pince is.

A labirintusrendszer 2010-es felújításakor egy olyan szolgáltatásokat nyújtó komplexum jött létre, amely a turisztika, a borkultúra és a gasztronómia terén egyedülálló élményeket kínál az Esztergomba látogatóknak, ezáltal elősegítve a város integrálását a régió egészének idegenforgalmi vérkeringésébe. Ennek jegyében nyílt meg a régió első Turisztikai Látogatóközpontja a Prímás Pincében.

 Prímás Pince étterem. HOL Magazin 2012.

A Prímás Pince egyik kiemelt célja a magyar borkultúra hagyományainak terjesztése, a Kárpát medencében termelt borok hírnevének öregbítése. A pincerendszer a felújítást és az átalakítást követően a borászati ismeretterjesztés és a kulturált borfogyasztás országos jelentőségű, természetes és egyedülálló színterévé vált.

a helyszín a SpeciaLista oldalain >>>

közvetlen kapcsolat >>>


Cikkajánló
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Mádi Kúria, a kulcs Tokaj-Hegyalja varázsához
- Megnyitotta kapuit Miskolc legújabb és legfinomabb élményközpontja
- Megnyíltak a Hotel Memories Budapest **** konferencia termei

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing