Pincekarnevál a Borvárosban

Látott már egy helyen egy tucat vincellért, vagy bodnárt? Vajon hány bátor farsangoló öltözik kádárnak, borkötőnek és közülük hány embernél lesz kacor? Mielőtt a látogatók birtokba vennék a Budafoki Borváros skanzenszerű borutcáját, borászati múzeumát és a borkészítéshez kapcsolódó mesterségek panoptikumát, igazi „borász-farsangi mulatságnak” ad otthont a Záborszky Pincészet.

Dézsmaház, promontórium, vincellér, kötélverő, kacor – túl azon, hogy a felsorolt szavak mindegyike egy-egy budafoki utca neve, az összes szakkifejezés a borász-mesterséghez kötődik, aminek komoly hagyományai vannak Budafokon, ahol a sokunk számára régiesnek tűnő, a múlt feledésébe merülő kifejezések nem ismeretlenek. Az élő hagyományoknak köszönhetően sokan még ismerik és emlékeznek ezekre a régi mesterségekre és tudják mely mesterség művelője milyen szerszámmal dolgozott.

A „Borvárosi Jeles Napok” rendezvénysorozat egyik fontos célja, hogy ezeket a borászati tradíciókat életben tartsa, valamint bemutassa és népszerűsítse a budafok-tétényi borkultúrát és hagyományokat. Ennek érdekében az uniós forrásokból megvalósuló „Budafok Borváros projekt” kivitelezésével párhuzamosan 2010 decemberétől 2011 júniusáig a pince területén több kisebb rendezvény kerül megszervezésre, amelyek nem csak a kerület bor- és pezsgőkultúrájához kapcsolódnak, hanem aktív szerepet és bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a helyi civil szerveződéseknek, valamint a kerület képző- és iparművészei, zenészei számára.

A szervezők szándékai szerint a „Borvárosi Jeles Napok” rendezvényeinek köszönhetően ismertebbé válnak a budafok-tétényi hagyományok, szokások és kulturális tradíciók, amelyek egyrészt érdekes és izgalmas élményeket nyújtanak a Budafokra látogatóknak, másrészt erősebb, összetartóbb közösséggé kovácsolják a helyi lakosságot is. A Borvárosi Jeles Napok soron következő eseménye, a Pincekarnevál, melyet 2011. február 26-án rendeznek meg a Záborszky Pincészetben (Budafok, Nagytétényi út 24-26.).

A gyermekek számára izgalmas jelmezverseny, arcfestés és egyéb népszerű programok mellett felelevenítik a budafoki farsangi hagyományokat a helyi civil szervezetek segítségével.

A nevezés díjtalan, az egyéni és csoportos indulók (maximum 8 fős csoportok) között az első három helyezettet díjazzák. A zsűri meghívott tagjai között szerepel Gál Csaba Boogie, valamint az Önkormányzat és a XXII. kerület Kultúrájáért Képző és Iparművészeti Közalapítvány képviselői. A gyermekprogramok 15:00 órakor kezdődnek és várhatóan 17:00 óráig tartanak. A Borvárosi Pincekarnevál szervezői minél több „borászmesterségbe-bújt” jelmezesre számítanak.

Gál Csaba Boogie, mint kerületi lakos nemcsak részt vesz a Borvárosi farsangi karneválon, hanem ceremóniamesterként is közreműködik. A zenész nagyon fontos kezdeményezésének tartja a Borvárosi Jeles Napok rendezvénysorozatot, hiszen nem csak jó kikapcsolódási lehetőséget ígérnek a szórakoztató programok, hanem felhívják a figyelmet a helyi borkultúrát érintő hagyományokra és tradíciókra is – mondta el Gál Csaba Boogie.

Este a felnőttek sem maradnak programok nélkül. A Dumaszínház népszerű fellépői közül 18.00 órától Beliczai Balázs stand up comedy-je adja meg az alaphangulatot, hogy azt követően kifulladásig igazi házibuli-hangulatban a Madarak-zenekarral szórakozhassanak a vendégek. A programok mellett bor és pálinkakülönlegességeket, farsangi fánkot és kenyérlángost kínálunk .

Bővebb információ és részletes program: www.borvaros.com

Részletes ismertető >>>


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing