Pezsgő Világ: klasszikus pezsgők fesztiválja Budapesten

Az első palackos erjesztésű francia pezsgő, a Blanquette de Limoux örökségét mutatják be a III. Pezsgő Világ Fesztivál dél-franciaországi vendégelőadói, míg a kiállítók több mint ötvenféle, tradicionális módszerrel készült pezsgőből és champagne-ból adnak kóstolót szerdán és csütörtökön a budapesti Buddha-Bárban.

A Pezsgő Világ fesztivál célja, hogy a nagyközönség kóstolás közben, szakértőkkel beszélgetve fedezhesse fel a különböző stílusokban elkészített pezsgőket, miközben előadóink az ismeretek átadásával és Magyarországon eddig nem kóstolt tételek bemutatásával építik tovább a pezsgőkultúrát - közölték az MTI-vel hétfőn a rendezvény szervezői.

Kiemelték, a választékra ezért idén is komoly hangsúlyt fektetnek, a 15 kiállító márka tételei között megtalálhatóak lesznek a magyar méthode traditionelle pezsgők, olasz metodo classico tételek és spanyol cavák, míg Franciaországból több régió is képviselteti magát: Languedoc-Roussillon, Elzász és Champagne.

A három francia borvidékről crémant-okat - champagne-i módszerrel, de nem Champagne régióban készített pezsgőket - és öt neves champagne-ház (Alfred Gratien, Laurent-Perrier, Moet & Chandon, Louis Roederer, Taittinger) tételeit mérhetik össze az érdeklődők.

Közöttük a legnagyobb "pezsgőikonok", a Dom Pérignon vagy Cristal is kóstolhatóak lesznek poharazva, hogy minél többen megismerhessék a pezsgővilág csúcsát képviselő luxus cuvée-ket, David Bourdaire, a Bourdaire-Gallois vezetője és egyben borásza pedig személyesen képviseli majd a régiót, hogy válaszoljon a szakma és az érdeklődők kérdéseire.

A Pezsgő Világ előadásain további érdekes témákban merülhet el a közönség. Márkus György szakértő nyitóelőadásán a rosé champagne-ok világába kalauzolja el az érdeklődőket, a második nap champagne-kurzusán pedig a Taittinger új tételei, a Nocturne Sec és Rosé debütálnak majd.

A fesztivál során bemutatkozik hazánkban a beszédes Premiére Bulle (Legelső Buborék) névre keresztelt pezsgő, amelyről készítői büszkén vallják, hogy a világ első, palackban erjesztett pezsgőjének leszármazottja.

A limoux-iak elvitatják ugyanis az angol Merret doktortól és a francia Dom Pérignontól a pezsgő feltalálását: írásos emlékeik szerint Saint-Hilaire apátság szerzetesei már 1531-ben készítettek olyan palackban erjesztett bort, amiben buborékok fejlődtek. A később Blanquette de Limoux néven ismertté vált pezsgőkkel a Dél-Franciaországból érkező Gabi van Dael (Sieur d'Arques pincészet) és Arnaud Frederic (Antech pincészet) pezsgőkurzusain ismerkedhet meg a közönség.

 

MTI 2013. szeptember 2., hétfő 15:56


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing