Parragh László: le kell bontani a felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határt

2017.10.19. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek

A felsőoktatás és a szakképzés közötti merev határt le kell bontani, sok olyan szakma van, ahol a digitális tudás már beépül a munkába - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek miután kedden meglátogatta a WorldSkills rendezvényen a magyar versenyzőket Abu-Dzabiban.

Kiemelte: a szakmák világversenyén jól látszik, hogy több területen, például a mechatronika, a villanyszerelés és gázszerelés szakmákban olyan alkalmazásokat, eszközöket használnak, amelyek túlmutatnak a középfokú végzettségen.

Parragh László megismételte a kamara korábbi álláspontját, mely szerint a magyar oktatási rendszer nagyon diverzifikált, a rendszerváltás után sok rokonszakma jelent meg, amelyeket érdemes lenne ágazati szinten kezelni.

Az MKIK elnöke elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a kamara szoros együttműködésével Magyarországon hamarosan létrejönnek a vállalati szektor képviselőiből az ágazati készségtanácsok, hogy a gazdaság elvárásait jobban beemeljék a szakképzés tartalmi fejlesztésébe. A tervek szerint közel húsz ágazati készségtanács működik majd.

Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta, hogy az ágazati készségfejlesztési tanácsok keretében lehet majd az ágazati alapszakmákat végiggondolni, az iskolák pedig az alapszakmákhoz szükséges készségeket adnák át a tanulóknak.

Ezzel megalapoznák a gazdaság, a piac elvárását a szakképzéssel szemben, és a gyorsan változó technológiák követhetővé válnak, mivel az ágazati készségtanácsok a közvetlen oktatási tartalom és a módszertan fejlesztésébe is bekapcsolódnának - mondta az NGM helyettes államtitkára.

Pölöskei Gáborné ismertette továbbá azt is, hogy a tervek szerint a kkv-k ágazati képzőközpontokat is létrehoznának, amelyek non-profit gazdasági társaságokként működnének. Tanulói szerződést ezek után nemcsak a kkv-val közvetlenül, hanem az ágazati képzőközponttal is köthetnék, ez lehetővé tenné, hogy a szakképzés során több munkafolyamatot ismerhessenek meg a fiatalok, bővülne a képzésben részt vevő vállalatok száma.

Parragh László ismertette, a kamara szerint a cégek ösztönzésére a szakképzési hozzájárulást a vállalatoknál kellene hagyni, hogy saját maguk költhessék el azt szigorúan ellenőrzött környezetben. Emellett szükség van iskolai tanműhelyekre is, ahol a szakma egészét meg lehet tanulni.

Az MKIK elnöke szerint a 2018. évi EuroSkills verseny budapesti megrendezése óriási kihívást jelent, a rendszerváltó országok közül Magyarország nyerte el elsőként az európai fiatal szakmunkások versenyének rendezési jogát.

A kamara elnöke hangsúlyozta: időarányosan jól áll a verseny szervezése, a szakmákban elkezdődött a versenyzők felkészítése, a verseny szervezésére létrehozott kamarai szervezet lefoglalta a Hungexpo teljes területét a verseny idejére, továbbá kiírta a tendert a szálláshelyek kiválasztására, amely a budapesti szállodakapacitás 5 százalékát teszi majd ki. Ez mutatja, hogy a EuroSkills verseny jelentős turisztikai esemény, országimázst növelő rendezvény is lesz, hiszen 80-100 ezer látogató részvételére számítanak - mondta Parragh László.

Az MKIK elnöke szerint a WorldSkills versenyen jól látható, hol tart a világ szaktudása, a világgazdasághoz hasonlóan a súlypontok itt is átrendeződnek, Kína, Korea, Japán, Oroszország megértette a szakképzés jelentőségét, elképesztő sebességgel bővíti a legmodernebb tudást megjelenítő szakoktatását.

Az Abu-Dzabiban zajló WordSkills fiatal szakmunkások világversenyén a világ 60 országából 1300 fiatal szakember 51 szakmában versenyez október 15-18. között, Magyarországot 19 szakmában 20 versenyző képviseli.

Az eredményt október 19-én hirdetik ki.

 

 

 

MTI 2017. október 17., kedd 17:50

A kamaraonline fotója


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing