Óvja szeme fényét!

2017.11.15. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Életmód

Egész nap mesterséges fényben, számítógép előtt dolgozunk. Szemünk képtovábbító feladatát igencsak megnehezíti a villózó számítógép-képernyő, a nagyvárosi utcák füstje és pora. A stressz, a túlhajtott munka együttvéve előbb-utóbb gondot okoz a szemnek.

A szemet érintő fertőzések leggyakoribb formája a kötőhártya-gyulladás, amely a szem érzékenységét, vörösségét, váladékozását okozza. A problémát leggyakrabban bakteriális és vírusos, allergiás reakció, a szembe került idegen test, irritáló vegyi anyag okozza. A szem könnyelválasztása idősebb korban csökken, ez is okozhat kötőhártya-gyulladást. Jellegzetes éles, nyilalló fájdalommal jár, mely égő érzést okozhat. A szem érzékenyebb a fényre és könnyezik.

Ne dörzsöljük a szemünket! A könny rendes esetben kimossa az irritáló idegen anyagot. Ha ez nem történik meg, öblítsük ki a szemünket lehűtött forralt vízzel. Arcunkat merítsük vízzel töltött tálba, nyissuk ki, és tartsuk nyitva szemünket, amíg csak tudjuk, és időnkénti pislogással segítsük elő az idegen anyag távozását.

Az A-vitamin hiánya gyakran okoz szemszárazságot. Ezért fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszon, melynek nagy az A-vitamin-tartalma. Ilyenek: a máj, a tej, a zsíros tengeri halak, a tojás, a sárga, a zöld és a narancssárga színű termények

Szem- vagy szemhéjgyulladás: allergia és szénanátha esetén a szem bevörösödik, ha irritációja tartós. Tegyünk rá hideg vizes borogatást, pihenjünk le, cserélgessük a borogatást. Próbáljuk ki a szemvidítófű langyos teáját is a szemek megnyugtatására - ebbe mártsuk a vattapamacsot.

A szem megerőltetése esetén szemvidítófű és kamilla főzete szemfürdő vagy borogatás formájában ajánlható. A főzetet tíz percig forraljuk lassú tűzön, hogy csírátlanítsuk, majd hűtsük le, és szűrjük át steril gézen. Mindkét szemhez friss főzetet használjunk!

Az árpa a szempilla tüszőmirigyeinek gyulladása. Baktériumfertőzés okozza, és általában a szervezet túlerőltetésének a jele.

 

 

 

Forrás: Ideál - Reforméletmód magazin

 

- informed - 


Cikkajánló
- Gluténérzékenyek karácsonya
- Edinaturally - Partner a megújulásban!
- A D-vitamin pótlás fontosságáról
- Hajrá immunerősítés!
- Gyakorlati tudnivalók a COVID-19 tesztekről utazóknak és munkavállalóknak

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing