Ötven megállón is túl az országjáró Arany-busz

2017.10.19. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Az emlékév alkalmából nem csak rendhagyó Arany-kiállítást láthatunk a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palota termeiben, hanem júliusban mozgókiállítást is útjára indított az intézmény. Az országjáró Arany 200-buszt, azért hozták létre, hogy a kisebb településeken, sőt a határon túl élőkhöz is könnyen eljusson, és minél többen láthassák az életmű legfontosabb darabjait a jubileumi évben.

 A formabontó mobiltárlatot már ötven helyszínen több mint nyolcezren nézték meg eddig.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum számos érdekes programmal kedveskedett az irodalomkedvelőknek. Az intézmény célja az, hogy a fővároson kívül is, minél szélesebb körben megismerhessék az érdeklődők az Arany-életmű legfontosabb állomásait. A múzeumi tárlat mellett ezért létrehoztak egy mobilkiállítást is, ami nyár közepe óta az ország, sőt a határon túli területek számos településére ellátogatott. A buszban berendezett irodalmi anyag nyáron több fesztivál helyszínen és szabadtéri kulturális rendezvényen is szerepelt, ősztől pedig főként az iskolás korosztályra koncentrálnak az informatív gyűjteménnyel.

Már a busz külseje sem mindennapi. Hatalmas mozgó „graffitiként” ugyanis a Toldi kulcsjelenetei jelennek meg rajta képregényes formában.  Az utastérben pedig számos interaktív elemmel, tükrös manuális játékokkal, forgatható falemezekkel, installációkkal és digitális eszközökkel hozzák közelebb Ágnes asszony, Szondi két apródja, a Walesi bárdok vagy akár a Hídavatás történetét a mai közönséghez, de malomkő-dobással vagy petrencés rúd emeléssel is próbára tehetik magukat a látogatók, hogy kipróbálják, vajon felvehetnék-e a versenyt Toldi Miklóssal.

Az Arany-buszra pályázni lehetett, az eddig leszervezett túratervben 80 magyarországi és 37 határon túli település szerepel a többszázezres nagyvárostól az alig 200 lelket számláló faluig.

Járt a busz Horvátországban, a Felvidéken és természetesen Erdélyben is, többek között Arany szülővárosában, Nagyszalontán. Korosztálytól függetlenül sokakat vonzott, a 8000 látogató közül a legidősebb 92 éves volt.

A további megállók, illetve az Arany-busz részletes menetrendje a múzeum honlapján elérhető. Aki esetleg még sem tudná személyesen megtekinteni, azt szeretettel várják a Petőfi Irodalmi Múzeum jövő novemberig látható „Önarckép álarcokban” c. Arany-kiállításán.

 


Cikkajánló
- 10. WHISKY SHOW 2021.
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing