Ősszel ismét kultúra költözik a New York Kávéházba

2016.09.06. | Kategóriák: Rendezvények, teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek

Folytatódik a mindig teltházas New York Művész Páholy sorozat a Világ Legszebb Kávéházában
Ez az ősz sem kezdődhet el a New York Művész Páholy nélkül. Szeptember 12-én, este 7 órától új helyszínen, a Világ Legszebb Kávéházában lévő, gyönyörű Fehér és Vörös Szalonjában folytatódik az egyik legsikeresebb hazai kulturális sorozat. Az ősz első estjét a gasztro-hagyományoknak szentelik a szervezők.

Gasztrohagyományok egykor és ma a New York Kávéházban – ez lesz az első est fő témaköre. Ezzel a szervezők új évadot kezdenek, amely – a jelek szerint – épp olyan sikeres lesz, mint eddig bármikor. A tervek szerint idén Méhes György, Szabó Magda, Kondor Vilmos is külön estet kap, míg folytatódik az együttműködés a BÁV Zrt.-vel.

A három éves kulturális sorozat, a Boscolo Hotel-New York Kávéház közös rendezvénye, a New York Művész Páholy 2016. első fél éves évadjában ismét bebizonyította: a kultúra, az irodalom, a művészet nem csak otthon van a legendás Kávéházban, de népszerűbb, mint valaha. Izgalmas, új témájú estekkel, különleges vendégekkel és nézőszám rekordokkal telt az idei hat este januártól júniusáig, középpontba helyezve sportot, művészettörténetet, irodalmat, zenét és magyar hagyományokat.

A 2016-os szezon január 18-án indult A legszebb múzsa a határidő? című esttel, ahol a teljesítmény, a sport és a művészet volt a beszélgetés tárgya. Elsőre távoli világok találkoztak, hisz a fellépők a sport, a színház és az irodalom képviselői voltak, a teljesítmény, az ihlet oldaláról kapcsolódtak össze. A vendégek: Erdei Zsolt ’Madár’ magyar félnehézsúlyú profi ökölvívó, Kukorelly Endre József Attila-díjas magyar író, költő, újságíró, kritikus, Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, jogász és Kamarás Iván Jászai Mari-díjas  színművész voltak.

"Karom kitárva körbeforgok neked / Magam ajánlom, vedd meg az életemet" – Február 22-én megtiszteltetés volt a Páholy szervezőinek, hogy kerek születésnapján ünnepelhették meg Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendezőt. Barátok, pályatársak köszöntése mellett a 70 éves Bereményi bemutatkozott költőként: új verseskötetét kiadója, a Magvető e jeles ünnepre jelentette meg. Hazánk egyik legnépszerűbb szerzőjét, rendezőjét, a legtöbb Cseh Tamás-dalszöveg, az Eldorádó és a Hídember című filmek, számos forgatókönyv, dráma, elbeszélés és regény alkotóját Can Togay író-rendező, Másik János zenész, Gödrös Frigyes rendező, Hrutka Róbert zenész, Nyáry Krisztián, a Magvető kiadó igazgatója is köszöntötte.  

 A meglepetésekkel teli születésnapi esten Bereményi Gézát kiadója, a Magvető Kiadó új verseskötettel köszöntötte a szerzőt.

A március 21-i, húsvéti esten mesével, néphagyománnyal, közös ünneppel készültek a szervezők a több száz regisztrált Látogatónak. A tavasz üdvözlése, a Húsvét ünnepe mellett a New York Művész Páholy születésnapját is ezen az estén tartották, hisz 2013. márciusában, hosszas előkészület után nyílt meg a rendezvénysorozat. A különleges esten Herczku Ágnes énekesnő, Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató és Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész voltak a vendégek a Világ Legszebb Kávéházában. Bemutatkozott Zsigóné Kati népi iparművész tojásfestő, a „tojásdíszítés királynője” is, míg az est végére megérkezett és kedvenc történeteit mesélte Vásáry Tamás zongoraművész.

Különleges estre hívta közönségét április 18-án, hétfő este a New York Művész Páholy. Katona Klári művésznő írói létének bemutatásán vehettünk részt, mely életről, tehetségről, szeretésről való vallomást ígért, s mindezt meg is kapták a jelenlévők! Már maga a cím is nagyon izgalmas volt: “Közelség”. Ezen az estén Katona Klári fémjelezte mindezt - akit annyi szépséges érzés, gondolat, fontos ügy megtestesítőjeként ismertünk és szerettünk meg -, s talán ez által még nagyobb hangsúlyt kapott a cím. A megjelent vendégek elmondása alapján felemelő és tiszta este volt ez az alkalom a New York Művész Páholyban. Egy este, ahol mindannyian közel kerülhettek a művésznőhöz, az érzéseihez, az üzeneteihez. 

Május 12-én  ismét a művészeté volt a főszerep a New York Kávéházban. A BÁV Zrt.-vel közösen szervezett programon egy egészen különleges esttel várták az érdeklődőket.  A szervezők a gyűjtőszenvedélyt, a gyűjtés lélektanát, egy-egy gyűjtemény kialakulását és sorsát tették a beszélgetés középpontjába – így ismert gyűjtők és szakértők vitatták meg a művészet és tradíció szerepét családban, generációk közt, Magyarországon. A „Gyűjtőszenvedély” esten a vendégek Gréczi Emőke újságíró, a MuseumCafé főszerkesztője, Kálloy Molnár Péter színművész, Kováts Lajos műgyűjtő és Tűzkő Péter, a BÁV kereskedelmi üzletágvezetője, festményszakértő, igazságügyi szakértő voltak.

A tavaszi szezon utolsó estjén, június 13-án a legendás Európa Könyvkiadó 60. születésnapi ünnepségét szervezte meg a New York Művész Páholy. Hazánk egyik legjelentősebb kiadója, a számtalan remekművet, külföldi szerzőt az olvasóknak adó, nagy múltú Európa Könyvkiadó ünnepségén sztárszerzők, fordítók, zene, emlékezés, például Szabó Magdára, a szerkesztőségi élet bemutatására került sort. A beszélgetőpartnerek Vámos Miklós író, forgatókönyvíró, dramaturg, Szécsi Noémi író, Lator László költő, műfordító, Gergely Ágnes költő, műfordító, Bart István író, műfordító, M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó igazgatója, Magyarósi Gizella szerkesztő, Katona Ágnes szerkesztő, Gy. Horváth László műfordító, szerkesztő, Várady Szabolcs költő, műfordító, szerkesztő voltak. A zenés, irodalmi, ünnepi esten megemlékeztek Szabó Magdára, Vas Istvánra, Szántó Piroskára és Osztovits Leventére, az egykori igazgatóra.

A szeptembertől kezdődő évadban a szervezők a Fehér és Vörös Szalonban várják a Páholy látogatóit a havonta megrendezett művészeti esten. Az őszi évad kezdésére, a szeptember 12-i Gasztrohagyományok egykor és ma a New York Kávéházban programra már elindult a jelentkezés a newyorkprogram@cafeandevent.eu címen.

 

Részletek: https://www.facebook.com/events/958935204217973/

 

A New York Művész Páholy szervezői a Világ Legszebb Kávéháza mellett a Libri Média, az események háziasszonya pedig Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser.

Eseményeinkről, programjainkról minden információt, érdekességet, adatot megtalálnak Facebook oldalunkon: www.facebook.com/newyorkmuveszpaholy


Cikkajánló
- Két londoni díjat is kapott a magyar tökmag-áfonya praliné
- Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a Szent István Egyetem kutatói
- Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet nyert a Folly levendula szörpje
- Szigorúan őrzik a legfinomabb magyar mák titkát
- Ünnepi csokoládévarázslat - bársonyos, ínycsiklandó ízek a téli napokra

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing