Ortodox Pünkösd a világhírű Capella Romana férfikarral

2018.05.31. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Programok, Hírek, Kultúra

Június 2-án, szombaton 19.30-kor a világhírű amerikai együttes, a Cappella Romana, az ősi bizánci zene egyik legavatottabb, elismert előadója a Szent Efrém Férfikarral a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban ad koncertet. Az Orientale lumen sorozat keretében a Cappella Romana ősi bizánci liturgikus énekeket énekel, míg a Szent Efrém Férfikar a közép-európai bizánci hagyomány nagyszerű kompozícióival folytat „zenei és lelki dialógust” az amerikai együttessel.

Az immár hetedik évada tartó Orientale lumen sorozat 24. hangversenyén június 2-án, szombaton 19.30-kor Budapesten a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban a bizánci egyházzene kiváló képviselőjét, a portlandi székhelyű Cappella Romanat látja vendégül a Szent Efrém Férfikar. Pünkösdnek, a Szentlélek kiáradásának, a Szentháromságnak fényes ünnepét magasztalja a koncert. A Cappella Romana az este során ősi bizánci liturgikus énekeket énekel, míg a Szent Efrém Férfikar a közép-európai bizánci hagyomány nagyszerű kompozícióival folytat „zenei és lelki dialógust” az amerikai együttessel. Alexander Lingasra és együttesére, mint mintaképre tekintett Bubnó Tamás, amikor megalakította a Szent Efrém Férfikart. Azért is oly nagy jelentőségű ez a hangverseny, mert a két „szellemi műhelyként” is működő énekegyüttesnek ez lesz az első, személyes találkozása.

 A Szent Effrem férfikar. HOL Magazin 2018.

Egy közös ének után a Cappella Romana először a Mennyei király című pünkösdi sztichirát adja elő, melyet Joannész Arklasz jambikus pünkösdi kánonjából az első óda követ. Ezután Romanosz Melodosz pünkösdi kontákja csendül fel, majd Majúmi Szent Kozma első pünkösdi kánonjából a IX. óda. Xenos Korones-től a Pünkösdi Triszagion lesz a következő műsorszám, majd egy pünkösdi Alleluját követően egy pünkösdi áldozási énekkel zárja műsorát az amerikai férfikar. Ezt követően a Szent Efrém Férfikar egy Szentlélek hívó himnuszt ad elő a Codex Sanblasianus-ból, majd Krzistof Penderecki ötszólamú zsoltár-motettáját és Romuald Twardowski: Sie ninye – prokimen című művét is hallhatja majd a közönség, amit többek között egy, az Eperjesi Graduálból való evangélikus pünkösdi ének és Zombola Péter ószláv nyelvű motettája követ. A későbbiekben a Cappella Romana és a Szent Efrém férfikar közösen énekli el Boksay János ószláv nyelvű Triszagionját Aranyszájú Szent János Liturgiájából, valamint a Pünkösdi Térdhajtási Nagyvecsernye utolsó zsoltárát. Természetesen – a hagyománynak megfelelően – a közönség és az előadók közös éneklésével zárul a koncert.

A hazánkban most először fellépő Cappella Romana 1991-ben alakult. Nevüket az „Új-Rómától”, azaz Bizánctól kölcsönözték, hangzásukat pedig a konstantinápolyi hagyomány alapján alakították ki. Alapító-vezetőjük, a görög származású Alexander Lingas, kiváló énekes, karvezető és zenetörténész, a bizánci zenei kutatás vezető egyénisége. 25 CD-jük között számos meghökkentő zenei ínyencséget találunk, pl. finn ortodox muzsikát vagy Rimszkij-Korszakov veje, Maximilian Steinberg Nagyhét című kórusciklusát.

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult, azóta 4 földrész 22 országban lépett föl. Eddig 11 CD felvételük jelent meg. Supersonic-, Pro Cultura Minoritatem Hungariae-, Budapest Márka-, és Magyar Örökség-díjasok, alapítójuk és vezetőjük a Liszt-, valamint Artisjus-díjas és Érdemes művész Bubnó Tamás. Az együttes tagjai: Oláh Marcell, Orbán Domonkos, Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Pechan Kornél, Nagy Bertalan, Tóth Péter és Bubnó Márk.

A Szent Efrém Férfikar ortodox pünkösdi hangversenyére jegyek már kaphatók a Jegy.hu hálózatában, illetve a szentefrem.hu/orientale-lumen oldalon 4.000 és 2.000 forintos áron.

A Capella Romana a budapesti közös koncertet követően a Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia székhelyén és támogatásával, Debrecenben az Attila téri Metropóliai Székesegyházban önálló hangversenyt is ad, június 3-án a Grottaferrata-i Kódex című műsorából.

 

 

 


Cikkajánló
- II. Országos Képzőművészeti Filmnapok
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Aranytíz 2020 szeptember
- Farmer Expó: állatbemutatókkal fűszerezve

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing