Orbán: a természetjárás fejlesztése az országépítés fontos része

2015.09.21. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a turizmus és a természetjárás fejlesztése az országépítés olyan fontos része, amelyet az ország védelme közben sem szabad mellőzni.
A kormányfő szombaton, a galyatetői turistaközpont átadásán mondott beszédében a migrációs válságra utalva hangsúlyozta, az országot meg kell védeni, és ebben nem lehet engedményt tenni, ugyanakkor a kormány a normális élet építéséről sem mondhat le.

Ennek pedig egyik fontos eleme a természetjárás fejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy "az ország valóban a miénk lehessen", belakható és elérhető legyen legtávolabbi pontja is - fogalmazott Orbán Viktor. A felújított galyatetői turistaközpontról azt mondta, az a fejlett európai országok bármelyikében is a kiválóbbak közé tartozna.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a természetjárás területén is most kell összeállítani a következő évek pénzügyi programjait, ezért arra bíztatta a Magyar Természetjáró Szövetséget, a civil szervezeteket, az érintett önkormányzatokat, erdészeteket és az egyházakat, "rakják össze" elképzeléseiket és tegyék le a kormány asztalára, hogy beilleszthessék a fejlesztési tervek közé.

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke felidézte: két és fél év alatt erdőgazdaságok és civil szervezetek együttműködésével valósult meg a program. Szavai szerint a projekt ékköve a galyatetői turistacentrum, valamint a közelben lévő felújított kilátó.

"A mai nappal nem csak egy házat nyitunk meg, hanem, reményeink szerint egy új, a komplexum üzemeltetésére vonatkozó modellt is megmutatunk" - fogalmazott Garancsi István.

Jung László, a Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi partnere, az Egererdő Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az erdő védelmi, gazdálkodási és közjóléti szerepet is ellát. Azt mondta, szigorú gazdálkodási keretek között soha nem mondhatunk le az erdő folyamatosan megújulni képes termékéről, a fáról. Az erdő ugyanakkor a légkör egyik legnagyobb szén-dioxid-szint szabályozója is - fűzte hozzá.

Arról is beszélt, hogy az erdő rengeteg földtani, víztani, növény- és állattani, illetve kultúrtörténeti értéket őriz. Jung László szerint minél fejlettebb egy társadalom, tagjai annál több időt töltenek rekreációval, kikapcsolódással, pihenéssel. A vezérigazgató felidézte: a társaság 2010 óta 2,1 milliárd forintot fordított fejlesztésekre.

Az avató ünnepséget követő sajtótájékoztatón Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója elmondta: a csaknem hárommilliárd forintnyi forrásból megújult Országos Kékkör észak-magyarországi régiójában több mint 800 millió forintot fordítottak fejlesztésekre. Ennek volt része a galyatetői turistacentrum, valamint a kilátó felújítása, de egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is sor került a régióban.

Dobre-Kecsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettese azt mondta: az eredetileg 17 méter magas kilátót 13 méterrel megnövelték, így annak legmagasabb pontja immár éppen 1000 méteren van. A felújítás és bővítés 70 millió forintba került.

A szövetség által üzemeltetett turistacentrum felújítása és bővítése 460 millió forintba került. Ott két- és négyágyas szobákban 22 hely található. Emellett 32 bakancsos turistát is el tudnak helyezni az épületben. Továbbá egy, mozgáskorlátozottak számára fenntartott szobát is kialakítottak, és kempingezésre is van lehetőség. Mindezeken felül közösségi terek, mosóhelyiség, bisztró, túrafelszereléseket árusító bolt, meditációs szoba is található a zarándokszállásként is funkcionáló turistacentrumban. Az épület energiatakarékos: hőszivattyúval, napelemekkel és napkollektorokkal is felszerelték.

 

MTI 2015. szeptember 19., szombat 13:28


Cikkajánló
- Az év legvarázslatosabb filmjének előzetese megérkezett!
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing