Öntsünk tiszta bort a pohárba!

Mitől kézműves a bor?  

Manapság –főként a fiatal korosztály körében– egyre divatosabb a „kézműves bor” szóhasználata. Nem tudni, honnan ered a tévhit, miszerint csak a középkori módszerekkel, kis mennyiségben készült borok lehetnek kézművesek, mert azok különbek.

„Én nem szeretem ezt a kifejezést, akárcsak a terméskorlátozás és a borász szó használatát”- mondja Bujdosó Ferenc, a Bujdosó családi pincészet vezető borásza, aki például a Matacs dűlőjének minden egyes szőlőtőkéjét úgy ismeri, mint a tenyerét, optimális érettségben kézzel szüreteli – a másodtermést nem beszüretelve –, fahordóban erjeszti és finomseprőn tartva készíti. A Bujdosó egyedi borok, mint a Nemere, a Matacs, a Csiriptető, és az Aranyhíd is ezzel az eljárással készülnek.

 Bujdosó Szőlőbirtok. HOL Magazin 2013.

A Bujdosó Pincészetnél a szüreti munkálatok még javában tartanak. A hirtelen jött hideg időjárás nem ártott a szőlőiknek, sőt inkább segített, mivel most gyönyörűen látszik, hova nem érdemes szőlőt telepíteni: a hideg helyeken a leveleket megperzselték a fagyos hajnalok.

A friss fehérek és az első rozék gyönyörűek lettek. Új borukat, az Irsai Kapitányt (Irsai Olivér) mostanság palackozzák, de a Csomóra (Sauvignon Blanc) és a Mentőövre (Rosé) sem kell már sokat várni. Ismét lesz Iránytű (Szürkebarát), ami 2012-ben kimaradt az extrém magas alkoholtartalma miatt. A Rosecconál még kérdéses az alapbor, mert gyönyörű a Pinot Noir-Cabernet is és a tiszta Merlot rozé is. Még az is előfordulhat, hogy a kettőt házasítják. A Chardonnay, ami a Nemere 13 gerincét adja, már kierjedt, a Matacs viszont még „pöncörög”. A jövő tavaszi új dűlőválogatásuk, a Csiriptető Olaszrizling most „indul”, a Sextáns Rajnai egy része pedig szintén hordóban erjed már.

A szüretelés mellett nem sok idejük marad másik szenvedélyükre, a vitorlázásra. Ennek ellenére a Siódoki Évadzáró versenyen, Almádiban a Köd Kupán, már a Pannónia 70-es cirkálóval indulnak. A hajóval a hétvégén ismerkedtek Balatonboglárra vitorlázva.

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet. HOL Magazin 2013. 

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről

A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Ennek eredményeképp termékpalettájuk között ma már prémium szegmensnek szánt borok is megtalálhatók.

A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.


Cikkajánló
- DWWA Best in Show díjat nyert a Juliet Victor
- VINO Bor és Zene Ünnep 2020.
- Budapest Borfesztivál Limited - 2020 egy kivételes évjárat!
- Igazi hungarikummal, lélegzetelállító környezetben ünnepelhetik a borok szerelmesei az államalapítás ünnepét.
- Tokaji Tavasz Tállyán

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing