Öltözködéskultúra nőknek

A múltszázad harmincas éveiben a színházba akkortájt már csak premierre öltöztek ki igazán, operába viszont mindig; mégis, a legelegánsabban a hangversenyeken jelent meg a pesti hölgy - olvasható a Pesti Napló Öltözködés és divat című kötetében.”

A jól felkészült üzletember, üzletasszony, köztisztviselő tudja azt, hogy mind a társasági, mind az üzleti-, hivatali élet illemszabályainak ismerete előnyt jelent számára akkor, ha a helyzettől függően mindegyiket egyformán képes alkalmazni.

Az öltözködésnek van egy olyan szerepe, hogy stílusában és az elegáns színeiben jelzést ad a cég filozófiájáról. A hölgyek a hivatásuk és a nőiességük közötti kényes egyensúlyt szeretnék mindenkor megtartani. Amit tanácsolni lehet: a hölgyek legyenek visszafogottak, ugyanakkor legyenek meggyőzően elegánsak.

A kulturált ügyintézéshez, a kulturált megjelenés is hozzátartozik.

Ha valaki igényes az öltözködésére, arról feltételezik, hogy a munkájában is igényes. Az ápolt tiszta külső, bizalmat ébreszt az üzleti, hivatali partnerben.

Ruhája szerint fogadják, esze szerint bocsátják el az embert – tartja a közmondás. Az illem nem kívánja meg a fényűzést, de azt igen, hogy a megjelenésünk mindig kifogástalan legyen. Nem egyszerű eligazodni azon, hogy mi az „alkalomhoz illő”, mert a túlöltözöttség visszatetsző, az alulöltözöttség hozzá nem értést árul el.

Az alkalomhoz illő öltözködés azt jelenti, hogy meg tudjuk találni a fokozatosságot a munkahelyi viselettől az estélyi megjelenésig mind a ruházkodás, a smink és az ékszerviselet vonatkozásában. Az igazán finom, elegáns megjelenés: az egyéni jó ízlést tükröző esztétikus megjelenésben nyilvánul meg, tehát nem a feltűnőség a fontos!

Üzleti öltözék. HOL Magazin 2012.

Napjainkban óriási kínálattal találkozunk a divatirányzatokban. Tág tere nyílik a személyes ízlésnek, mindenki megtalálja azt az öltözéket, amely hangsúlyozza egyéniségét és erősíti az önbizalmát. De nem mind elegáns, ami a luxus kategóriába tartozik. Nem az éppen aktuális trendekkel és divatirányzatokkal kívánunk foglalkozni, hanem azzal, hogy mi ajánlható azoknak, akik munkahelyükön rendszeresen ügyfelekkel, üzleti- és külföldi partnerekkel találkoznak és tárgyalnak. Az üzletember, a köztisztviselő megjelenésének legfontosabb üzenete a megbízhatóság és a szakmai magabiztosság.

A hivatalokban, az üzleti világban dolgozó nők öltözködését a visszafogott elegancia jellemzi.

A hölgyek soha nem tévednek, ha a klasszikus stílusú kosztümöt részesítik előnyben egy színében hozzá harmonizáló elegáns blúzzal, legfeljebb térdközépig érő szoknyával. Természetesen az egybeszabott ruha is elfogadott. A blézer és a szoknya összeállítás mellett egyre gyakoribbak az elegáns nadrágkosztümök is amit lánccal, sállal egészítenek ki. Bár itt megoszlanak a vélemények. Van olyan álláspont, mely szerint a nadrágkosztüm elfogadott egy mérnöknőnél aki épületeken járkál, de nem az irodában dolgozó üzletasszonynál.

Minden esetre figyeljünk arra, hogy ne csak csinosan, hanem praktikusan és kényelmesen öltözködjünk. Az a jó öltözék, amelyben fesztelenül mozoghatunk.

A hölgyek öltözékében ne a harisnya domináljon. Legyen az testszínű vagy a ruhával azonos színű, például a fekete kosztümhöz viseljenek fekete vagy füstszínű harisnyát. Hölgyeknek a protokolláris rendezvényeken még nyáron is illik harisnyát viselni és a zárt orrú cipő teszi teljessé az eleganciát.

Ha valaki azt akarja, hogy komolyan vegyék, akkor kerülnie kell öltözködésében az extravaganciát. A csípőig felhasított szoknya elfogadható estélyen, baráti körben, de nem megfelelő hivatalos üzleti összejövetelen.

Egyértelműen kizárandó a hivatali öltözet fogalmából a farmer és a szabadidőruha minden változata. Nem fogadható el az a nagyon mini ruha, a sztreccs nadrág, a short, a strandruha, a mély dekoltázs, a fantáziamintás harisnya, az edzőcipő. A diplomáciai protokollban külön kihangsúlyozzák, hogy „nem fogadható el a fehérneműt láttatni engedő, átlátszó vagy más nem hivatalba való anyagból készült ruházat, mert ez stílustévesztésre vall!”

Az öltözködésben négy dolgot kell figyelembe venni:

-mindenki az egyéniségét fejezze ki az öltözködésével,

-fel kell mérni az alkati adottságokat és ennek megfelelően kell öltözködni,

-legyen színharmónia az öltözködésben és az

-mindig az alkalomhoz igazodjék.

A megjelenésben a ruházat, az öltözködési tartozék, a hajviselet, a kozmetikumok beszéd nélküli üzenetet hordoznak viselője személyiségéről. A testi higiénia, a dezodorok használata elengedhetetlen.

Finoman feltűnő hatásokat lehet elérni a kiegészítőkkel, a sálakkal, csipketoppal, mellénnyel, kalappal. Alkalmivá varázsolhatjuk öltözékünket a divat kiegészítők sorában az ékszerekkel és az ízléses bizsukkal.

 

Dr Vámos Lászlóné

Madridban 2005-ben Nemzetközi Protokoll Érdemrenddel kitüntetett protokoll szakértő és oktató

A Magyar Protokollosok Országos Egyesületének örökös tiszteletbeli elnöke

 

http://protokoll-info.hu


Cikkajánló
- Hivatalosan is megnyitották a 21. Csabai Kolbászfesztivált
- Augusztus 20. - Idén is megnyitják a Magyar Ízek Utcáját
- Jön a Dream Theater és a Flogging Molly is
- VERSENYFILMEK A TITANICON
- Az üzleti élet illemkódexe és protokollja. II rész.

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing