Októberi programajánlatok

Állatok világnapja – Hévízi-tó túra, Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál, Megemlékezés az 1948/49-es szabadságharc vértanúiról, Tökfesztivál, Szüreti Fesztivál Lovas, MURCIFESZTIVÁL Ábrahámhegyen, Európai Madármegfigyelő Napok, Aradi vértanúk útján - Emlékfutás és séta, Balatoni Halfesztivál, Cserszömörce túra, Várfutás és Tanúhegyek Csúcsmaraton, Tökéletes tökételek sütő-főzőversenye és TÖKLÁMPÁS FESZTIVÁL, Süllőfesztivál, Vármentő hétvége a Csobáncon, Októberi szöszmötölés, Nagy Imre Emlékszüret, „Tök jó Zalakaroson!” és még számtalan egyéb program ajánlata!

Október

Balaton

Állatok világnapja – Hévízi-tó túra

2013. október 4. 

Hévíz

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése, bemutatása. Időpont: 2013. október 4. 13.50 óra

 

Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál

2013. október 4. - 2013. október 6.

Tapolca

www.pisztrangfesztival.hu 

Idén immár 3. alkalommal rendezik meg a Malom-tó partján, Tapolcán a Tapolcai Pisztráng és Borfesztivált. Az eddigi hagyományokhoz hűen az idei évben is színes, színvonalas programokkal a környék pincészeteinek kiváló boraival, gasztronómiai különlegességekkel és kézműves vásárral várja a rendezvény az érdeklődőket.

 

Megemlékezés az 1948/49-es szabadságharc vértanúiról

2013. október 4.

Balatonfüred 

www.balatonfured.hu

Megemlékezés a Habsburgok által kivégzett Aradi Vértanúkról.

 

Tökfesztivál

2013. október 4. - 2013. október 5.

Balatonalmádi  

www.nabe.hu 

Igazi őszi fesztivál az ősz ízeivel, színeivel és hangulatával. A tök ünnepe, ahol igazi töklámpást faraghatunk, tök díszeket készíthetünk, és tökös finomságokat kóstolhatunk. 

 

Szüreti Fesztivál

2013. október 4. - 2013. október 5.

Lovas

www.lovas.hu

Igazi szüreti hangulat a Templom téren. A környék néptánccsoportjai és népdalkörei lépnek fel. Betyárbemutató, must- és borkóstolás. Kiállítás a faluházban, este utcabál.

 

MURCIFESZTIVÁL Ábrahámhegyen

2013. október 4. - 2013. október 5.

Ábrahámhegy 

www.abrahamhegy.hu

"ILLA BEREK, NÁDAK EREK, SZÉP JÓNAPOT JÓEMBEREK! KÖZHÍRRÉ TÉTETIK! ÁBRAHÁMHEGYEN NAGY NAP KEREKEDIK, MIVEL A FALUBAN MURCIFESZTIVÁL TARTATIK!

Lesz vígasság, sokadalom, dínomdánom ünnep,  Mert a szorgos gazdák leszüreteltek! Vár mindenkit akkor, a szüreti menet, Utána a bálba mindenki elmehet!

Tudtára adatik kicsiknek, nagyoknak, eljöhet mindenki, kit otthon nem hagynak!

A strandról indul a szüreti menet, Sziget utca - vasúti átjáró - Iskola utca - focipálya - Patak utca - Önkormányzat Művelődési Ház útvonalon. A megállókban fergeteges tánccal, és szüreti nótákkal szórakoztatjuk a közönséget. Megállók: Honvéd utca sarkán, focipályán.

A Szent László Templomnál: áldás kérünk, a gazdákra és az újborra.

A Művelődési Háznál folytatódik a vidám szüreti műsor, népszerű táncos és zenés programokkal.

Na de ezzel még nincs semminek sem vége, a bálban reggelig táncolhat a falu népe  -  a szüreti bálban!

Szóljanak hát, sógornak, komának!

Eljött az ideje, a MURCIFESZTIVÁLNAK!

Erre most kicsi, nagy meghívattatik, százhúsz éves korig, elvárunk mindenkit!

Ábrahámhegy Község Önkormányzata"

 

Európai Madármegfigyelő Napok

2013. október 6.

Siófok

www.bfnp.hu

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat, hogy megfigyelhessék az országon átvonuló madarakat. Az akció játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Indulás: 10.00 óra

 

Aradi vértanúk útján - Emlékfutás és séta

2013. október 4. - 2013. október 6.

Zamárdi 

www.zamardi.hu

"Gyülekezés a Jegenye téren, majd bemelegítés.

Útvonal:

A vértanúkról elnevezett utcákon keresztül vezető 5,7 km-es táv teljesíthető futva, sétálva, kerékpáron, görkorcsolyával, rollerrel…

Cél: Magyar Fájdalom szobor (Szabadság tér)

Rendje: Himnusz közös eléneklése, elrajtolás, a táv teljesítése, érkezés a Magyar fájdalom szoborhoz, mécses gyújtás, teázás, Szózat eléneklése.

A távot teljesítők egy vértanú portrét ábrázoló kitűzőt választhatnak. A rendezvényen mindenki saját felelősségére indulhat! Közterületen a közlekedési szabályok betartása kötelező!

 

Balatoni Halfesztivál

2013. október 11. - 2013. október 13.

Siófok

www.kulturkozpont-siofok.hu

Idén ősszel kerül megrendezésre Siófokon egy új kulturális és gasztronómiai fesztivál, amely tematikájában a Balatonhoz, a halhoz, a halászathoz és a horgászathoz kapcsolódik. A fesztivál a hagyományos gasztronómiai és kulturális kínálaton túl bepillantást kíván nyújtani a balatoni halászat tevékenységébe. Ezen túlmenően horgász- és főzőverseny, valamint egyéb tematikus kísérőprogramok is színesítik a rendezvényt. Mert Siófok ősszel is sokszínű programmal várja a látogatóit!

 

Cserszömörce túra

2013. október 11. - 2013. október 12.

Balatongyörök

www.bfnp.hu

A Szépkilátótól, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve, vöröslő cserszömörcés karszt bokorerdők között túrázva a Bél Mátyás kilátóról gyönyörködhetnek a résztvevők az erdők őszi színpompájában. A túrát a BfNPI természetvédelmi őre vezeti.  A túra hossza 8 km, szintkülönbség kb. 260 m, időtartam 5 óra Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló. Időpont: 2013. október 12. 10 óra Felnőtteknek: 850 Ft/fő, gyerekeknek:400 Ft/fő

 

Várfutás és Tanúhegyek Csúcsmaraton

2013. október 11. - 2013. október 12.

Szigliget 

www.szigliget.hu

Október 12-én komplett futóünnepen állhatnak rajthoz azok a futni vágyók, akik a Tanúhegyek Csúcsmaratont, vagy a Szigligeti Várfutást választják. A Várfutással szeretnénk egy történelmi eseménynek emléket állítani. A XVI. században a portyázó törökök megtámadták a szüretelő szigligeti parasztokat. Az akkori várkapitány, Palonai Magyar Bálint katonáival a segítségükre siettek és felmenekítették a szüretelőket a várba. Az akkori életükért futó szigligetieknek állítunk emléket ezzel a rendezvénnyel. A Várfutás során a futók 6 és 10 km-es távot teljesíthetnek. A Tanúhegyek Csúcsmaraton is komoly hagyományokra tekint vissza. Ahogy a neve is sugallja, a Tapolca medence vulkánikus hegyeit érintve teljesíthetik a résztvevők a 25.9 km-t. A futóverseny célja hol lenne máshol, mint a szigligeti várban.

 

Tökéletes tökételek sütő-főzőversenye és TÖKLÁMPÁS FESZTIVÁL

2013. október 12. - 2013. október 13.

Balatonboglár-Szőlőskislak Művelődési Ház (Fő u. 2.)

www.vkkboglar.hu  

"Szőlőskislak búcsú napjához kötődő rendezvény. Szombaton sütő-főző verseny, melyen különbféle „tökös” ételek mérettetnek meg a „Somogyi Asztali Örömök” rendezvénysorozat keretében. Kísérő programok a koncertek, gyermek előadások, művészeti csoportok fellépése és az est fénypontja a sok töklámpás kiállítása a falu egész területén.

Szombaton:

Tökéletes tökételek sütő-főző versenye, kézműves játszóház, művészeti csoportok műsorai, táncház és este, „TÖKös” Bál

Vasárnap:

Töklámpások kiállítása a művelődési ház udvarán és ünnepi szentmise a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban. Délután a Töklámpás verseny eredményhirdetése, díjátadás."

 

Süllőfesztivál

2013. október 19. - 2013. október 20.

Szigliget

www.sullofesztival.hu

2013. október 19-20-án (szombat - vasárnap) a Balaton őszi hangulatát, szépségét mindenki megcsodálhatja a Szigligeti Süllőfesztiválon. A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.

 

Vármentő hétvége a Csobáncon

2013. október 19. - 2013. október 20.

Gyulakeszi

www.csobancvar.hu

"A Csobánc Váráért Alapítvány szervezésében évek óta tart a Balaton-felvidék egyik legismertebb várának megmentésére, feltárására és részleges helyreállítására indított civil kezdeményezés.

Szeretettel várunk ismét mindenkit egy hétvégi vármentésre a Csobáncra!

Találkozó: Gyulakesziben a Templomnál október 19-én, szombaton, illetve október 20-án vasárnap reggel 8 órakor. A később érkezők a Csobáncon csatlakozhatnak a csapathoz. A munkában résztvevők élelmét és italát a Csobánc Váráért Alapítvány biztosítja.

Tekintettel a munkaeszközök korlátozott számára, kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint munkáskesztyűt, bozótvágót, lapátot, kapát egyénileg hozzon magával. Napszállta után a hangulatot tábortűz mellett, jóféle borral, énekszóval alapozzuk meg.  Vasárnap házi pálinkával indítjuk a napot, majd újult erővel folytatjuk a munkát, amíg bírjuk! Segítségeddel, munkáddal hozzájárulhatsz Csobánc várának újjászületéséhez! "

 

Októberi szöszmötölés

2013. október 23.

Tihany

www.levendulahaz.eu

"A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba.

Kicsiknek és nagyoknak kínálunk kellemes időtöltést, kézműves foglalkozást, őszi termésekből dekorációkészítést."

 

Nagy Imre Emlékszüret

2013. október 23.

Badacsony

www.badacsonyiprogramok.hu

"Az 1956-os forradalom évfordulójának ünnepe.

Nagy Imre 1956. október 22-én Badacsonyban a Zabó Birtokon szüretelt.

Szüretelve és koszorúzással emlékezünk a dicső napokra."

 

„Tök jó Zalakaroson!”

2013. október 23. - 2013. október 31.

Zalakaros

www.zalakaros.hu

A „Tök jó Zalakaroson!” egy igazi tökös rendezvény. Minden évben a legkedveltebb program a tökfaragás és október 31-én pedig a halloween napi jelmezverseny és buli a gyerekeknek. 

 

Kálmán Imre Emléknapok

2013. október 23. - 2013. október 26.

Siófok

www.kulturkozpont-siofok.hu

A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ rendezi meg a siófoki születésű és később világhírűvé vált zeneszerző emléke előtt tisztelgő Kálmán Imre Emléknapokat. 2013. október 25. és 27. között Siófokon operettek, színházi előadások, kiállítás és gálaműsorok várják az érdeklődőket. A zeneszerző leghíresebb dalait közkedvelt előadóművészek adják elő. A rendezvény kísérőprogramjai között más műfajok kedvelői és a gyermekek is találhatnak kedvükre való kikapcsolódási formát.


 

Budapest

 

VII. BUDAVÁRI PÁLINKA-ÉS KOLBÁSZFESZTIVÁL

2013. október 3-6.

Budapest, Budai vár

www.palinkaeskolbasz.hu

 

A Budavári Pálinka-és Kolbászfesztivál 2007 óta kerül megrendezésre a Budai várban. Célja a pálinka kultúra megismertetése a nagyközönséggel egy olyan rendezvény keretében, ahol igényes körülmények között színvonalas zenei programokkal kísérve megismerkedhetnek a hazai termékekkel. Impozáns a fesztivál zenei programja: három színpadon közel 30 koncert várja a látogatókat, a fellépő zenekarokat tekintve a hazai élvonalbeli együttesektől kezdve a kis utcazenész társulatokig. A fesztivál zenei programjával célunk az értékmegőrzés, és a minőségi kultúra közvetítése.

 

VAD- ÉS HALÜNNEP

2013. október 4-6.

Budapest, Millenáris

www.halesvad.hu

 

Idén is megrendezésre kerül a hal- és vadételek szerelmeseinek legjelesebb gasztronómiai ünnepe a Millenárison, amely összehozza a vadász és horgász, halász közösséget, valamint a vad- és halételekre nyitott embereket egy ünnepélyes fesztivál keretében. A háromnapos Hal- és Vadünnep joggal birtokolja „a legvadabb budapesti gasztrofesztivál” címet: rendezvényünkön bemutatkozik a magyar vad- és haltenyésztés kultúrája, történelme, a kilátogatóknak ízelítőt adunk mind a tradicionális mind a modern magyar vad- és halételekből.

 

XV. Nemzetközi HárfaFesztivál

2013. október 5-13.

Gödöllő, Királyi Kastély

http://www.harpfestival.hu

 

Immár hagyomány, hogy minden év októberében a világ legjobb hárfásai látogatnak el Gödöllőre. A Gödöllői Királyi Kastélyban, október 5. és 13. között kerül megrendezésre a XV. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál. A nyitóhangversenyen Debussy: Trió szonátája, Ravel: Bevezetés és allegrója mellett szóló hárfaművek hangzanak el. Október 6-án vasárnap veszi kezdetét az I. Országos Keltahárfás Találkozó, ahol hangszerbemutatókon, koncerteken, hárfakiállításon és vásáron vehetünk részt. A találkozót Nikolaz Cadoret (kelta hárfa) hangversenye zárja. Október 8-án Maros Éva és Geiger György trombita-hárfaestjét, 9-én pedig a Zeneakadémia fiatal tehetségeinek hárfaestjét kísérhetjük figyelemmel. Az október 10-12 közötti napokban három neves külföldi művész: Marielle Nordmann (Franciaország), Emmanuel Ceysson (Franciaország) és Catrin Finch (Wales) mutatkozik be. Razvaljajeva Anasztázia hárfa hangversenyét október 12-én délelőtt élvezhetjük. Az október 13-i, vasárnapi gálakoncerten közreműködnek: Catrin Finch, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok.

 

bónusz electronic music festival

2013. október 12.

Budapest, Hungexpo

http://www.bonuszfesztival.hu

 

Magyarország legnagyobb elektronikus zenei fesztiválja egyszerre több sznpadon! A nemcsak országhatárainkon belül, hanem az egész közép-európai térségben meghatározó fesztivál idén is a Hungexpóra várja az elektronikus zenék rajongóit. A minden szempontból prémium kategóriát képviselő megarendezvény három hatalmas arénában és egy fedett színpadon a jelenkori elektronikus zenei élmezőny legjelesebb képviselőit – Carl Cox, Derrick May, Mark Knight, Dubfire, Fritz Kalkbrenner, Ida Engberg, Jan Blomqvist – vonultatja fel, természetesen a hosszú évek alatt megszokott professzionális körítéssel tálalva.

 

28. SPAR Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivál

2013. október 13.

Budapest

www.futanet.hu

 

A 2012-es esemény valóban a futás ünnepe volt. Magyarország legnagyobb szabadidősport- rendezvényén 19.200 induló futott! Abszolút csúcs. Nem csak a magyarok tömegeit vonzotta ez a csúcskategóriás esemény: mellettük 60 ország több mint 2500 futója színesítette a mezőnyt.  Idén 28. alkalommal vár minden futót a Spar Budapest Maraton®: 2013. október 13-a a futás napja! Neked is ott a helyed a BSI legnagyobb, és egyik legjobb hangulatú sporteseményén!

 

XII. LISZT FESZTIVÁL

2013. október 18-23.

Gödöllő, Királyi Kastély

www.kiralyikastely.hu

 

A Gödöllői Királyi Kastély Lovarda dísztermében kerül ismét megrendezésre a XII. Liszt Fesztivál 2013. október 18-23. között. Elsőként, október 18-án ifjú tehetségek - Balázs János és Medgyesi Zsolt – mutatkoznak be, majd 19-én Baráti Kristóf - hegedű és Bogányi Gergely - zongora  koncertjével folytatódik a program.  A Fesztivál csúcspontja a Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertje október 20-án, közreműködik: Bogányi Gergely. A háromnapos gödöllői Liszt-ünnep Országos Egyházzene-pedagógiai Konferenciával zárul október 21-23. között.

 

OLDTIMER SHOW 2013

 

2013. október 25-27

Budapest, SYMA Rendezvényközpont

www.oldtimershow.hu

 

Az Oldtimer Show Kft. 2013. október 25-27-ig rendezi meg a szokásos szezonzáró oldtimer jármű kiállítását, a budapesti SYMA Rendezvényközpontban. A rendezvény minden nap 9-18 óráig tart nyitva! A kiállításon 300 db oldtimer jármű és gép kerül bemutatásra. Ismét vadonatúj kiállítási anyag! Az idei évben a kiegészítő rendezvény az „Ősgép Kiállítás” lesz.

 A kiállításon nem csak statikus bemutató lesz, hanem a 100 évnél is idősebb traktorok és a stabil motorok működés közben is megcsodálhatók lesznek. Óránként lesz életre keltve egy-egy pöfékelő, lassú fordulatú ősgép. A motorizáció kedvelői máris élesíthetik a szaglószerveiket és a kamerákat. További interaktív programok: cséplőgép hajtás, traktor üléspróba.

A szalon hangulatú, elegáns kiállítócsarnokban igen ritka és nagy értékű veterán autók és motorok kerülnek majd bemutatásra. A nyugati világ járművei mellett a vörös csillagos korszak szinte teljes típuspalettája is bemutatásra kerül. Ezúttal nem egy MERKUR telepen, hanem a SYMA 8.000 négyzetméteres kiállítócsarnokában. A nosztalgia hangulatról korabeli muzsika, korhű ruhába öltözött hostessek és rengeteg retro tárgy fog gondoskodni. A fő közlekedők fordulóiban a „Lemezárugyár Játék Kiállítás”-a és egy „Autó és Vasútmodell Kiállítás” is látható lesz. Nem csak gyerekeknek! A felnőttek ingyenes bor, pálinka és csokoládé kóstoláson vehetnek majd részt. A rendezvénycsarnokban kiemelkedő minőségű kávézóban és csokoládészalonban pihenhetnek meg az elfáradt látogatók. Az illemhelyek környékén, a szokásos módon pihenőszékek lesznek elhelyezve. A rendezvény egészségügyi ellátásáról az Oxyteam orvos csapata fog gondoskodni. A gyerekek szórakoztatására a csarnok hátsó kuckójában autós szimulátorok lesznek felállítva. Amíg a szülők fotózzák egymást az oldtimer autók társaságában, addig a gyerekek itt eltölthetik az időt. A belépőjegye mellé minden látogató ingyen választhat egyet a színes magazinok közül, melyet a hostesseink fognak kínálgatni.

A rendezvényre a belépőjegyeket a rendezvény helyszínén, a kiállítás nyitvatartási idejében lehet majd megvásárolni, készpénzzel, bankkártyával vagy SZÉP kártyával. Az OTP, K&H és az MKB SZÉP kártyáknak kizárólag a SZABADIDŐ zsebéből lehet majd a rendezvény belépőjegyeit megvásárolni! A SZÉP kártyák beváltóhelye a „passzázs”-ban és a Dózsa György úti főbejáratnál, a lakókocsiban lesz.

A belépőjegyeket elővételben is meg lehet vásárolni, június 10-től október 24-én 20:00 óráig. Az elővételi jegyek árusítása az ország minden ismert jegyirodájában és a jegyértékesítési pontokon, vagyis a Ticketportal országos hálózatában vásárolhatók meg személyesen. Aki kényelmesen, otthonról szeretne vásárolni, az interneten keresztül is megvásárolhatja a HOME ticket jegyét, itt: www.ticketportal.hu.  Az e-mailben kapott vonalkódot ki kell nyomtatni, ami természetesen csak egyszer használható fel. A vonalkódot a SYMA passzázsában található beváltóhelyen fogják majd beváltani munkatársaink, eredeti Oldtimer Show belépőjegyre.

 

vampicon – The Vampires and Mystery Convention

2013. október 26-27.

Budapest, Hungexpo

http://vampicon.hu/

 

2013. október utolsó hétvégéjén misztikus sorozatok híres karakterei látogatják meg hazánkat. 
Előtted a lehetőség, hogy többet megtudj a vámpírok, vérfarkasok, boszorkányok és démonok uralta világról. A VampiCon célja, hogy elhozza neked a kedvenc sorozataidban szereplő színészeket és lehetőséget biztosítson számodra, hogy találkozz velük. Különleges műsorok, előadások, fellépők fogják színesíteni a programot: a Veresegyházi Medveotthon előadásán betekintést nyerhetünk abba, hogyan dolgoznak a filmekben farkasokkal, az Astoria Studio filmes „sarkában” kipróbálhatjátok magatokat, milyen szereplőként részt venni egy forgatáson, az Underground Fear, Magyarország első, horrorfilmeket életre keltő labirintusa pedig meglepetésprogrammal készül nektek a VampiConon. Farkas Veronikával, a „Vámpírnaplók” és a „Vámpírakadémia” könyvek fordítójával is találkozhattok egyik nap, aki megosztja velünk a vámpírtörténetek fordításának titkait.

Természetesen mindezek mellett alkalmad lesz olyan emberekkel találkozni, akik szeretnek a fantasy-k világában barangolni. Lehetőséged lesz arra, hogy együtt bulizhass velünk az esti koncerten, és hogy autogramot kérj és közös képet készíts kedvenc színészeiddel. Sőt, ha elég bevállalós vagy, és jelmezben érkezel, még díjat is nyerhetsz. Ez így elég jól hangzik, ugye?

 


 

Dél-Dunántúl

 

ZeneSzüret Fesztivál

Időpont: 2013. szeptember 28. – október 10.

Helyszín: Pécs, Belváros

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a ZeneSzüret Fesztivál Pécsett. A zene nyelve közös, így a fellépő művészek között nemcsak a hazai komolyzenei élet jelentős alakjait látják vendégül, de a fellépő művészek között külföldi vendégeket is találhatnak.

Információ:

Filharmónia Dél-Dunántúli NKft.

Tel: 72/310-539

E-mail: info@filharmonia-dd.hu

Internet: http://filharmonia-dd.hu

 

Vörösbor Fesztivál

Időpont: 2013. október 4-6.

Helyszín: Villány

Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti napokat. Ez egy igazi boros-kulturális rendezvény. Több helyszínen állítanak fel színpadot ahol a vendég kedvére válogathat a színes programokból. A szombati nap fő attrakciója a "Szüreti felvonulás" a Baross G. főutcán. Lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok...stb színes kavalkádja. Az Eislingen téren, a Borudvarban és a Diófás téren villányi borászok kínálják finom boraikat. A Baross Gábor főutcát kézművesek népesítik be.

Információ:

Tel: 72/492-181

E-mail: info@villanyiborvidek.hu

Internet: www.villanyiborvidek.hu

 

Falusi Vendégfogadók VIII. Országos Sütő-Főző Fesztiválja

Időpont: 2013. október 5.

Helyszín: Hosszúhetény

Október első szombatján nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválnak ismét Hosszúhetény ad otthont. A rendezvényen falusi vendégfogadók mérik össze erejüket és tudásukat sütésben és főzésben egyaránt. Az elkészült ízletes ételekből nemcsak a zsűri, de a közönség is kóstolhat, miközben kulturális programokon, kézműves foglalkozásokon, lovasbemutatókon is részt vehet vagy válogathat a térség helyi termékeinek kínálatából.

Információ:

Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség

Tel: 72/782-691, 30/853-1505

E-mail: info@baranyavidek.hu

Internet: www.baranyavidek.hu

 

Orfűi Tökös Napok, Állatok Világnapja

Időpont: 2013. október 5-6.

Helyszín: Orfű, Tekeresi Lovaspanzió

A fél évtizedes múlttal rendelkező két napos gasztronómiai ünnep a Tekeresi Lovaspanzióban kerül megrendezésre. Az idelátogatók láthatnak óriás, mini, nagyon hosszú, vékony, viccesen kunkorodó lopó- és még számtalan más fajta tököt, amelyeket a Mecsek-Hegyhát térségéből hoznak a nevezők. A fesztiválozók megkóstolhatják a tökből készült gasztronómiai különlegességeket

Információ:

Gonda Ágnes

Tel: 30/227-1401

E-mail: info@tekeresilovaspanzio.hu

Internet: www.tekeresilovaspanzio.hu

 

Pécsváradi Leányvásár

Időpont: 2013. október 19-20.

Helyszín: Pécsvárad

Az 1966 óta megrendezésre kerülő Pécsváradi Leányvásár évtizedes hagyományos rendezvény a kistérségben. Zengővárkony és Pécsvárad magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően találkoztak, ismerkedtek szórakoztak október 18-ához közel eső hétvégén. Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelem-ébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt itt találhatott magának minden fiatal... Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, Másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták már a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajta az el nem mondott, csak üzent vallomással. Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan lányvásárnak.

Információ:

Nagyné Mayer Ágnes

Tel: 72/465-123

E-mail: pecsvarad@tourinform.hu

Internet: www.pecsvarad.info.hu

 

Vendel-napi búcsú

Időpont: 2013. október 20.

Helyszín: Magyarlukafa

Lukafa 1985 óta minden évben megtartja az immár híres Vendel-napi Búcsúját, vagyis október 20. Vendel nap után következő vasárnap Lukafa ünnepel. Ez a búcsú az egykori Vendel napi búcsúk felébresztése volt. Ma már sokan gyűlnek itt össze ezen a napon közeli és távoli vidékről, hogy Vendelnek szobra előtt köszöntsék a pásztorok patrónusát, és mint névnaphoz illik, ünnepeljenek. A búcsúhoz hozzátartozik a kirakodó vásár is. Itt az igényes áruk nemcsak a közeli vidékről, hanem távolabbi régiókból is szép számmal érkeznek. A gyerekeket kitűnő gyerekműsor, foglalkozás várja, s a hagyományos folklór műsor is szerves tartozéka a lukafai búcsúnak.

Információ:

Lovas Kata

Tel: 73/554-051

E-mail: lovaskata@freemail.hu

Internet: www.magyarlukafa.org

 


 

Észak-Alföld

 

Őszi Mihály-napi országos kirakodó vásár

október 5-6.

DEBRECEN, Böszörményi út és környéke

A hagyományos debreceni vásárok hagyományát felelevenítő országos kirakodóvásár, melyen több száz kereskedő kínálja termékeit.

 

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja

október 01 - november 15.

SZOLNOK, Damjanich János Múzeum

www.djm.hu/

 

 

Magyar Szürke Bikák Vására

október 5.

HORTOBÁGY, Pusztai Állatpark

www.hortobagy.eu

Tenyészbika bemutató és szürkebika árverés

 

 

XVII. Őszi Szolnoki Művészeti Hetek

október 07 - november 29.

SZOLNOK, Megyeháza

www.szolnokfesztival.hu

A művészeti rendezvénysorozat kínálatában komoly-, könnyű- és népzenei, tánc- és mozgásművészeti produkciók, képzőművészeti kiállítások szerepelnek. A szervezők idén is változatos nívós programokkal kedveskednek az idelátogatóknak

 

 

Kállai Kettős Néptáncfesztivál

október 04-06.

NAGYKÁLLÓ, több helyszínen

http://kallofeszt.hu

Magyarország kiváló néptáncegyütteseinek fellépései kézműves bemutatóval, kirakodóvásárral egybekötve.

 

 

Hadházi Káposztás Napok

október 11-13.

HAJDÚHADHÁZ

www.hajduhadhaz.hu

célja, hogy a felelevenítse a település régi időkre visszanyúló, a káposztatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos hagyományait, szokásait, hogy átörökítse azt a fiatalabb generáció számára is, valamint, hogy bemutassa ezeket az értékeket a város határain túl élők számára is.

A szervezők becsempészik a modern világba a régi korok hangulatát idéző vásári hangulatot. Az ide látogató vendégeket színes szórakoztató programok várják, amely minden korosztály igényének megfelel.

 

 

XX. Globe Fesztivál

október 11-13.

SZOLNOK,  Aba-Novák Kulturális Központ

www.ankk.hu

Az Aba-Novák Kulturális Központ és az Országos Diákszínjátszó Egyesület közös szervezésű programja a Globe Fesztivál, az ország egyik legrangosabb diákszínjátszó találkozója. Gála, amelyre a diákszínjátszó műhelyek, csoportok meghívás alapján érkeznek. A hangsúly a különböző műhelyekben és területeken működő csoportok sokféleségének bemutatásán, illetve a személyes találkozáson van. A fesztivál sajátossága a diákszínjátszó előadások versenyhelyzet nélküli bemutatása, amely önfeledt, felszabadult légkört kölcsönöz a rendezvényeknek. A "Globe-ra" évente kb. 200-250 diákszínjátszó, és drámatanár érkezik. A fesztivál középpontjában a diákszínjátszó produkciók állnak, de szerves részét képezik a találkozónak a szakmai fórum, valamint a szabadidős programok is. Nyitott és ingyenes a fesztivál, mindenkit szeretettel vár, aki szereti a színházat.

 

 

,,Kóstolja meg Nyíregyházát!"

október 12.

NYÍREGYHÁZA-SÓSTÓGYÓGYFÜRDŐ, Sóstói Múzeumfalu

http://www.muzeumfalu.hu

A 2013-as esztendőben debütál legújabb gasztrorendezvényük, amelyen a város éttermeinek egyedi kínálatát kóstolhatják végig a hasukat szerető látogatók.

 

 

III. Lehalászási Ünnep

október 12-13.

ELEP, Elepi Halastavak

www.lehalaszasiunnep.hu

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. 2011. október 15-16-án rendezte meg fennállásának 95 éves évfordulójára az I. Hortobágyi Lehalászási Ünnepet, mely első rendezvényként sikeresen teljesítette a látogatók elvárásait. A nagy sikerre való tekintettel, hagyományt teremtve 2013-ban harmadik alkalommal rendezzük meg a Hortobágyi Lehalászási Ünnepet Elep tóegységnél, melynek időpontja 2013. október 12-13. A rendezvényen halászati bemutató során bepillantást nyerhetnek egy olyan világba, mely eddig rejtve maradt a kíváncsi szemek előtt. Halászati kiállításunkon testközelből ismerhetik meg a halászat közben használt eszközöket és Hortobágy vizes élőhelyét. A két nap alatt folyamatos színpadi programok, horgászverseny, országos halétel főzőverseny, gyermekjátékok és kézműves vásár biztosít igazi kikapcsolódást az egész család számára.

 

 

Debreceni Őszi Fesztivál

október 15- 30.

DEBRECEN, Kölcsey Központ

www.fonixinfo.hu

Koncertek, kiállítások, színházi előadások, táncbemutatók

 

 

Népszerű Tudományos és Kultúrtörténeti Filmek Nemzetközi Fesztiválja

október 17- 20.

SZOLNOK, TiszapArt Mozi

http://festival.tiszamozi.hu/000_Fesztivalok/2013/

2001 óta, a páratlan években egy olyan filmes fórum jött létre Szolnokon, melyen a film és a tudomány művelőinek lehetősége nyílt, hogy megmutassák tudományos témájú munkáikat. Az elmúlt egy évtized folyamán, a szemlén helyet kaptak a tudományos-ismeretterjesztő filmek, a tudósokról és tudományról szóló dokumentum és portréfilmek, olyan játék és experimentális filmek, melyekben fontos szerepet játszik a tudomány, a természet és környezetvédelemmel kapcsolatos munkák, valamint a tudomány és áltudomány kapcsolatával foglalkozó alkotások.
Célunk hogy a fesztiválon megjelenő széles spektrumú filmes munkák eljussanak a nézőkhöz, a filmmel foglalkozó hazai és külföldi egyetemistákhoz és főiskolásokhoz is, valamint hogy a fesztivál filmjeiből minél több jelenjen meg valamelyik Tv csatornán.                                                                

 Idén olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a tudományhoz, illetve a kultúrtörténethez kapcsolódnak: tudományos munkáról, tudományos eredményekről, valamint kultúrtörténeti vonatkozásokról szólnak, vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjában fontos szerephez jut a fentiek.

 

 

Daruünnep

október 19-20.

HORTOBÁGY, Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar

www.hnp.hu

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás kétségtelenül az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulásának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdődnek. A daruvonulási szezon kiemelt eseménye a Daruünnep.

 

 

Behajtási ünnep

október 26.

HORTOBÁGY, Vásártér

www.hortobagy.eu

Az állatok késő őszig – amíg a jószág havat hoz a hátán – a pásztorral együtt a legelőn vannak. Ekkor behajtanak a telelő helyekre, és el kell számolniuk a jószággal. Előkerül a rovásfa két fele és a pásztor és a gazda egyeztetik azt. Az elveszett állatok emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba.

 


 

Észak-Magyarország

 

2013.október

Mátyusi Szüret - Eger, Mátyus Udvarház

36/517-937

www.matyusudvarhaz.hu

Mátyus Udvarház, 3300 Eger Eged-hegyi Lovastanya.

Közös reggeli, szüretelés, szőlőtaposás hegedűszóra, must készítés, szüreti mulatság.

 

2013.Október 4-6.

Tokaj−hegyaljai Szüreti Napok - Tokaj, Kulturális és Konferenciaközpont Tokaj

06-47-552-000

http://www.tokaj.hu/programok/osszes_program.html

Tokajban évszázadok óta szüreti felvonulással és több napra szóló dínom-dánommal ünneplik a szüretet.

 

2013.október 5.

V.Káposztás Étkek Napja - Demjén, demjéni Közösségi Ház udvara

06-20-965-4492

www.dettube.hu

Demjéni Turisztikai és Borbarát Egyesület

e-mail:dettube@gmail.com

A káposzta az egyik legrégebbi természetes gyógyszerünk az alapja a helyi főzőmesterek által készített finomságoknak. Elmaradhatatlan a híres magyar étel a töltött káposzta és a káposztás fánk. A frissen főtt, sütött étkek mértékletes fogyasztása mindenkinek ajánlott! A helyi borokat is érdemes megkóstolni. Az egész napos rendezvény kicsik és nagyok, öregek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja. Lesz arcfestés, kirakodóvásár, kézműves foglalkozás, játszóház is.

 

2013. október 6.

III. Siroki Vár napja - Sirok, Siroki vár

70/388-3752     

www.matrainfo.hu         agi@matrainfo.hu

Ezen a napon megelevenedik Sirok vár múltja, az utolsó fénykor, az 1550-es évek. Török kori hagyományőrző csoportok bemutatói, a kádi ítélőszéke, hadapród képzés, fegyverbemutató, kincskereső játék, zoknicsata a várnyeregben, boszorkányverseny.

 

2013. október 17.

Az Egri Vár napja - Eger, Dobó István Vármúzeum

36/312-744

www.egrivar.hu

2002 óta hagyományosan kerül sor Dobó István síremlékének megkoszorúzására. A nap folyamán múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokban vehetnek részt, haditorna bemutatókat tekinthetnek meg.

 

2013. október 20.        

Birsünnep - Noszvaj

www.noszvaj.hu

Birses ételek kóstolója, táncház, játszóház, bábszínház.

 

2013. október 23.        

Csipkefesztivál - Szarvaskő, Állomáskert

36/352-020       

www.szarvasko.hu

onkormanyzat@szarvasko.hu

A 2013-ban már 6. alkalommal megrendezendő egész napos fesztiválon a résztvevők a szürettől a lekvárfőzésig és számos más felhasználásáig követhetik végig a csipkebogyó útját, sok-sok program, zene, étel-ital (csipketea, csipkelekváros fánk, laska, palacsinta) és jókedv kíséretében.

 

2013. október 25.

III. Bacchus Borbál - Sátoraljaújhely

www.zempleninfo.hu

 

 

2013. október 26.

Zsólyomkai Nyitott Pincék  - Sátoraljaújhely, Felsőzsólyomkai Pincesor

www.klmk.hu

Idén is szeretettel várja a borkedvelőket a sátoraljaújhelyi rendezvény, ahol a jó hangulat és a finom nedűk egyaránt garantáltak! A legjobb boros pincék nyitják meg kapuikat Sátoraljaújhelyen. Egyfajta mini-Villányt kell elképzelni, ahol elmaradhatatlan a gasztronómiai tobzódás és az élő zene, na meg a marasztaló családi programok. Kultúra, szórakozás, bórkóstolás, és egy jó féle disznótoros, mi kell még a legigazibb falu napi hangulathoz.

 

2013.október 27.

Gárdonyi Emléknap - Eger, Dobó István Vármúzeum

36/312-744

www.egrivar.hu

A Dobó István Vármúzeum és az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület minden év október végén Emléknap keretében ápolja az Egri csillagok írójának kultuszát.

 


 

Közép-Dunántúl

 

Veszprém Játékok – Nemzetközi Összművészeti Verseny és Fesztivál

2013. 10.02-07.

Veszprém

www.veszpreminfo.hu, www.szeporszag-fesztival.hu

 

Móri Bornapok

2013.10.03-06.

 Mór

http://www.moribornapok.hu

 

Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálunk rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik. A helyi művészeti együttesek mellett bemutatkoznak hazai és külföldi fúvószenekarok.

 

XIV. Öreg-tavi Nagy Halászat

2013.10.18-20.

Tata

www.oregtavinagyhalaszat.hu

 

A rendezvény a tatai vár, az Öreg-tó és az Esterházy-kastély környezetében kerül lebonyolításra, melyek Tata legkiemelkedőbb pontjai.  A rendezvény fő attrakciója az országban egyedülálló, 400 méteres húzóhálóval történő látványhalászat. Az egész napot betöltő program alkalmas arra, hogy közelről mutassa meg a halászok nehéz fizikai munkáját. Az esemény mindenkori színfoltja a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző, nádból készített halászkunyhó, mely csak a tatai Öreg-tóban folytatott halászat tevékenységére volt jellemző. A fesztivált végigkíséri az ország egészének halas gasztronómiáját felvonultató halfőzés és vásár, ahol a különböző specialitásokat is megízlelhetik az idelátogatók.

 

Nemzetközi Kutyakiállítás

2013.10.19-20.,

Komárom, Monostori Erőd,

www.fort-monostor.hu
Európa több országából érkeznek kiállítók, a két nap alatt több, mint 3000 kutya kerül bírálatra. Az első napon CRUFT’S kvalifikációt szerezhetnek a legjobbak. A második napon a CAC és CACIB címek mellé DERBY győzelem is jár a legeredményesebbeknek.

 

Hagyományőrző vadászlovaglás

2013.10.24.,

Sümeg, Capári Lovasiskola,

www.capari.hu


Hagyományőrző vadászlovaglás kutyákkal. Bál vadételekkel, cigányzenével.

Nyugat-Dunántúl

 SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing