Október vége előtt újra megnyitják Néró Aranypalotáját Rómában

2014.10.20. | Kategóriák: teljes cikkgyűjtemény, Hírek, Turizmus

Pontos nyitási dátum még nincsen, de még október vége előtt ismét látogatható lesz Róma ókori központjában a Domus Aurea, vagyis Nero császár Aranypalotája - jelentette be Mariarosaria Barbera, a római műemlékvédelmi felügyelőség vezetője.
A Domus Aurea csak szombat-vasárnap lesz nyitva, és a látogatók csak kis számú csoportokban léphetnek be a még helyreállítás alatt levő ókori palotaegyüttesbe.

A római birodalom egyik csodájának tartott Aranypalotát 64-ben Nero császár építtette a város egy részét elpusztító tűzvész után. A latin nevén Domus Aurea a Colosseum szomszédságában állt. Nero halála után a 16 ezer négyzetméteres, kertekkel övezett palota tulajdonos nélkül maradt: a termeiben sorakozó műkincseket széthordták, a földdel feltöltött épületre Traianus császár fürdőt emelt.

Az évszázadok során elfelejtett Aranypalotát a reneszánsz idején fedezték fel ismét: a festő Raffaello és Michelangelo a Domus Aurea falait borító freskókon tanulmányozta az antik festészetet. Raffaello a mennyezeten át kötélen ereszkedett le a római palotába, amelyről kezdetben azt hitték, hogy földalatti barlang.

A feltárt Domus Aureát 2000-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, de a gyakori omlások miatt 2005-től nem volt látogatható. Mariarosaria Barbera bejelentése szerint a palota teljes restaurálása 2018-ra készül el.

 

MTI 2014. október 17., péntek 17:33


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing