Ókori élménypark Almásfüzitőn

Egy római tábort idéző ókori élményparkot adtak át szombaton a Komárom-Esztergom megyei Almásfüzitőn, a tábort a település közelében álló egykori erődítmény után Azaumnak nevezték el.

Karánsebessy Lukács polgármester az MTI-nek elmondta, az oktatásra és szórakoztató pihenésre alkalmas, hagyományőrző élményparkban már idén nyári táborok várják a római kor iránt érdeklődő gyerekeket és felnőtteket.

A "Rómaiak nyomában a Duna mentén" projekt keretén belül létrehozott élménypark lehetőséget kínál fesztiválok, rendezvények és történelmi események újrajátszásának lebonyolítására. A látogatók kézműves tevékenységek és bemutatók révén idézhetik fel a római kor szellemiségét.

A táborokat és foglalkozásokat ókori hagyományőrző egyesületekkel együttműködve szervezik: oktatók, kézművesek, mesteremberek, kelta, római, germán és nomád katonai hagyományőrzők varázsolják a látogatók elé a római tábori életét.

Az élménypark minden évben áprilistól októberig látogatható. A beruházás teljes költsége 125 millió forint volt, ebből 14 millió forintot az önkormányzat biztosított, a fennmaradó összeg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatása.

Almásfüzitő a beruházással a római korhoz kapcsolódó gyűjteményekből, múzeumokból, kiállítóhelyekből és régészeti parkokból álló kulturális turisztikai útvonal részévé válik, amelynek létrehozását a Magyar Limes Szövetség tűzte ki céljául.

A település területét a rómaiak K.e. 12-ben hódították meg a keltáktól és az illírektől, és a helyet előző lakóikról Azaumnak nevezték el. Claudius császár a limes kiépítésekor Azaumot alkalmasnak találta határvédelemre, így a település tovább élt, mint védelmi erődítmény, a Római Birodalom határvédelmi rendszere, a limes része.

 

MTI 2012. június 22., péntek 7:10


Cikkajánló
- Par Excellence díjas a badacsonyi Villa Sandahl pincészet
- Gasztroarcok fogtak össze egy szebb Karácsonyért
- Nyolcmilliárdos turisztikai fejlesztés kezdődik Hajdúszoboszlón
- Korhű módon születik újjá romjaiból a Budavári Palotanegyed
- Restaurálták az ország legnagyobb római kori mozaikegyüttesét

SPECIA Kommunikációs Ügynökség 1134 Budapest Botond utca 12. +3630 9994299 info@specia.hu online kommunikáció webmarketing